Læsetid: 3 min.

FILM

Kultur
22. juli 1999

*Adrian Lyne, smart engelsk instruktør af Campari-tilsnit, har blameret sig så ofte (sidst med Lolita), at man dårligt tiltror ham talentet til at lave en god film. Men Jacob's Ladder fra 1990 har ry som en virkelig skræmmende psyko-gyser om Vietnam-traumer og personlighedsopløsning. Den altid seværdige Tim Robbins spiller en Vietnamveteran, hvis liv efterhånden opløser sig i hallucinationer. Da han var indkaldt, blev han påtvunget en særlig ondsindet art LSD, så han kunne blive en bedre dræber, hvilket hævner sig nu. Der udløses surrealistiske mareridtssyner, som Lyne visualiserer med stor virtuositet efter Bruce Joel Rubins originalmanuskript. En stor, dyr, ambitiøs produktion, der ikke fik den forventede publikumssucces, men til gengæld klart placerer sig som Lynes mest kritiker-roste film. I biroller ses Danny Aiello og - ukrediteret - barnestjernen Macauley Culkin.
Jacob's Ladder/ Nedstigning til helvede. DR 1, torsdag kl. 22.55-00.45

*Bernardo Bertolucci har flere gange i 90'erne lagt an til et comeback, der kunne give ham samme fremskudte position som i 70'erne, men uden held. For eksempel er denne filmatisering af en Paul Bowles-roman nok ambitiøs i de ydre rammer, men hvad den egentlig stræber efter, forbliver lidt dunkelt. Debra Winger og John Malkovich ses som et velhavende amerikansk forfatterpar, som prøver at reparere et mislykket ægteskab ved at rejse sammen til Nordafrika, hvor de forsøger sig i forskellige retninger - han med luderbesøg, hun med en affære med en rejsekammerat. Begge går de undergangen i møde. Som alle Bertolucci-film rummer også denne forførende billeder og sensuelle stemninger, og Debra Winger overbeviser som neurotisk, eksperimenterelysten forfatterhustru. Men ingen indre logik eller nødvendighed fornemmes bag handlingsforløbet, der styres af Bowles' anderledes indadvendte, psykologisk forklarende roman.
The Shelterring Sky/ Under himlens dække. TV2, fredag kl. 22.55-01.10

*Tim Burton er blevet mest kendt for sine Batman-film, men det er hans to charmerende fabler med Johnny Depp om marginalkunstnerens vilkår, Edward Saksehånd og Ed Wood, der placerer som en af 90'ernes fineste amerikanske instruktører. Ed Wood, nu berømt som "verdens værste instruktør", var en tragisk skæbne, en B-filminstruktør absolut uden succes - og privat hjemfalden til transvestisme og til sidst alkohol. Men Burtons muntre film varmes alligevel af kærlighed til mandens ildhu og energi som en naiv showman, der omgiver sig med en broget skare af ligesindede, deriblandt Martin Landaus formidable Bela Lugosi. Det er en letbenet, stilsikker film om Hollywood i de uskyldige 50'ere, hvor lettere vanvittige randfigurer stadig kunne få en fod indenfor, hvis de havde stædighed og gå-på-mod som Wood. Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette, Bill Murray, Lisa Marie og Vincent D'Onofrio (som Orson Welles!) tegner farverige portrætter omkring den elskelige hovedperson.
Ed Wood. DR 2, søndag kl. 20.50-23.00

*TV2 fortsætter med sin fine trio af midnatsfilm placeret ugens tre første nætter - en god skik til efterfølgelse.
Mandag lægges der ud med Akira Kurosawas Drømme, den japanske mesters næstsidste epsiodefilm fra 1990, der simpelthen samler otte af den sidste år afdøde instruktørs poetiske drømmesyner, fra stiliserede barnevisioner til mareridt om en verden destrueret af atomaffald. En naivistisk farveholdning bærer filmen, der, tro det eller ej, har Martin Scorsese i rollen som maleren Van Gogh, placeret foran staffeli på en herlig gul kornmark.
Tirsdagens American Heart fra 1992 er en interessant Danmarkspremiere, et barsk realistisk drama med Jeff Bridges som en tidligere straffefange, der prøver at hæve sig op fra tilværelsens bund, men hæmmes af et kompliceret forhold til sin teenage-søn. Denne spilles af den uhyre talentfulde Edward Furlong, der fik sit Oscar-nominerede gennembrud som en nynazist i American History X. Det er den debuterende instruktør Martin Bell, der står for dette con amore-arbejde - et af de få, der tør se både den materielle amerikanske fattigdom i øjnene. Filmen fik en fin anmelder-modtagelse.
Onsdag kommer turen til spanieren Pedro Almodóvar og Kika fra 1993, et af han løsslupne komedie-dramaer om en vidtløftig sminkøse og hendes bizarre forhold til nogle halvkomiske mænd. Deriblandt en eks-pornostjerne, en amerikansk forfatter (Peter Coyote) og en køn, narkotika-afhængig ungersvend. - Den frisindede dame spilles sjovt af Veronica Fourqué, men Victoria Abril stjæler en del scener som tv-værtinden Andrea Scarface på jagt efter forbrydelser, som hun kan filme, altimens de begås.
Akira Kurosawas Drømme. TV2, mandag kl. 23.10-00.40
American Heart. TV2, tirsdag kl. 22.45-00.40
Kika. TV2, onsdag kl. 22.45-00.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her