Kultur
26. august 1999

UDSTILLINGER
*Ole Sporring: 'Vincent møder de tre små mænd' omfatter 22 nye og ældre malerier og ca. 1.000 sprittegninger, der viser Sporrings fabelagtige tegnetalent og rablende humor. Kunstneren kombinerer sin livslange interesse for Storm P.'s tre små mænd med en studietur til Arles i van Goghs fodspor.
Kunsthallen Brandts Klædefabrik, Odense. Åbner på lø. Ti.-sø. 10-17. Til 14. nov.

*Peter Holst Henckel: Cabinfever er en udstilling med skulptur, foto, tegninger og akvareller, der tematiserer angsten for det lukkede rum.
Galerie MøllerWitt, Vesterg. 56A, Århus C. Åbner i mor. 16-19. Ti.-fr. 11.30-17, lø. 10-14. Til 25. sep. Ekstra Århus-festuge: lø. 10-16, sø. 12-17 og ma. 11.30-17

*Peter Holms udstilling 'Colorrace' i Tommy Lund fører maleriet over i en direkte installationsform. Todimensionalitet bliver til tredimensionalitet. Vito Acconcis seje video'er fra 70'erne, værker af Gary Rough samt fotos af Vibeke Tandberg kan alle ses hos Wallner.
Begge i Njalsg. 21, bygn. 15. Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 2. okt. Åbner i dag kl. 18-20

*Kraftwerk Berlin Med denne udstilling sætter Aarhus Kunstmuseum fokus på Berlin som kunstscene. Udstillingens værker - alle skabt af yngre kunstnere - spejler Berlin som den vestlige verdens Babelstårn.
Vennelystparken. Århus C. Åbner på lø. Dgl. 10-17. On. 10-21. Efter festugen, lukket ma. Til 26. sep.

*Nils Stærk åbner nye lokaler med udstillingen 'After the Fact' af fotokunstneren Mads Gamdrup.
Njalsg. 19C, Kbh. Åbner i mor. 18-21. To.-fr. 13-18, lø. 12-15. Til 2. okt.

*Grey-Zone-Zone en udstilling af Bjarne v.H.H. Solberg. 12 mekaniske øjne afsøger lokalet. Som projektører lyser de i alle retninger. En udstilling "der kommenterer... udviklingen af den teknologi, der bliver brugt til at manipulere menneskers og dyrs kroppe."
Museet for Samtidskunst, Stænertorvet 3D, Roskilde. Åbner i mor. 16.30-19. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 24. okt.

*Kristian Zahrtmann udstilllingen, der tidligere har været vist i Storstrøms og Bornholms Kunstmuseum, er nu nået til:
Fyns Kunstmuseum. Jernbaneg. 13, Odense. Ti.-sø. 10-16. Til 24. okt.

*Thomas Bruns udstilling IN THE END er en "iscenesættelse af ekstasen."
Nicolai Udstillingsbygnin, Nicolai Pl., Kbh. Åbner på sø. 15-17. Ti.-sø. 12-17. On. gratis. Til 24. okt.

*Jomfru Maria - Our Lady Udstillingen, der bidrager til Middelalderåret, beretter om den næsten gudinde-agtige status, Jomfu Maria har og har haft.
Museet på Koldinghus. Åbnes i mor. kl. 16. af Pil Dahlerup. Til 9. jan.

*Med på en kigger 'Badeanstalt' er en videoinstallation af den polske kunstner Katarzyna Kozyra, som har filmet intetanende kvinder i en badeanstalt i Budapest.
Åbner i mor. 16.30 i Kvindemuseet, Domkirkepl. 5, Århus C. Til 3. okt.

*Am Anfang war... 14 østrigske nutidskunstnere, heriblandt Hermann Nitsch, Arnulf Rainer, VALIE EXPORT udstiller i anledning af festugen. Der er indrettet Wiener Café. Der indgår to digtoplæsningsseancer, den første på sø. kl. 14, den næste (med bl.a. Peter Laugesen og Inger Christensen) sø. 12. sep. kl. 14.
Århus Kunstbygning. J.M. Mørksg. 13, Århus. Ti.-sø. 10-17. Til 26. sep.

*Chagalls bibelske billeder udstilles i:
Kastrupgardsamlingen. Kastrupvej 399, Kastrup. Ti.-sø. 14-17. On. till. 19-21.

*Relux er en udstilling med videokunst af Hanne Nielsen og Birgit Johnsen og med malerier af Bodil Nielsen.
Brænderigården, Viborg. Ti.-sø. 13-17. Til 26. sep.

*Per Neble retrospektiv. 40 år har denne kontroversielle kunstner været på banen. I 60'erne eksperimenterede han med objektet, i 80'erne blev han mere konceptuel, og i dag laver han kunst, inspireret af rejser til bl.a. Påskeøen og Tibet. Han udstiller også skitser, projekter og forarbejder til udsmykninger i Køge Skitsesamling.
Nordjyllands Kunstmuseum og Køge Skitsesamling. Begge åbner på lø. Begge til 31. okt.

*Merete Barker - Cityscape. Hun startede med panoramaer over bjerge, men nu har hun bevæget sig ind i byen og bruger denne som sindbillede på foranderlighed.
Galerie Asbæk. Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Åbner i mor. 16-19. Til 18. sep.

*Tallahassie Bare Knud Odde udstiller nye malerier, der portrætterer et mere eller mindre genkendeligt persongalleri bestående af nulevende mediestars, kultskikkelser og fiktive personer. Udstillingen har tidligere været vist i DCA-galleri, N.Y.
Herning Kunstmuseum. Ti.-sø. 12-17. Til 10. okt.

KLASSISK
*Komponisttræf I dag begynder arrangementet Komponisttreffen på Louisiana, hvor danske komponister møder tyske ditto. Museets koncertsal danner rammen om koncerter og åbne prøver, og ved seminarer vil musikken blive diskuteret. Træffet kulminerer på lørdag, hvor Athelas Sinfonietta Copenhagen giver to koncerter. De medvirkende komponister er bl.a. Annette Schlünz, Bent Sørensen, Tobias PM Schneid, Per Nørgård, Peter Bruun og Karl Aage Rasmussen.
I dag kl. 10-13 (åbne prøver) og seminar kl. 15-17. Lørdagskoncerterne er kl. 11 og 14.30

*Mozart Symfoniorkestret af 1963, dirigeret af Lars Rønn, spiller i Søllerøds kommunes kulturfestival. Programmet består af F. Schuberts Magnificat og Mozarts Messe i C dur. Solister ved koncerten er medlemmer af Nærum kirkes eget kor: Anne Christine Berggreen (alt), Camilla Sonne (sopran), Thomas Rønn (tenor) og Jens Brückner (bas).
Fr. kl. 21.30 i Nærum Kirke

*Beethoven Danmarks Radio arrangerer dirigent-masterclass med Kurt Sanderling. Her vil Sanderling arbejde med unge talenter fra Oslo, Stockholm og København. Man spiller Beethovens 7. Symfoni og Tjajkovskijs 5. Symfoni. Afslutningskoncerten finder sted i Radiohuset.
Fr. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Händel Københavns Drengekor fejrer 75 års jubilæum. Den første markering finder sted i Tivolis Koncertsal, hvor drengene i samarbejde med Tivolis Symfoniorkester opfører Händels oratorium Israel in Egypt. Blandt solisterne høres Anne Margrethe Dahl, Gisela Stille, Roberto Balconi, Helge Rönning og Johan Reuter. Ebbe Munk dirigerer.
Lø. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

JAZZ
*Anders Mogensen kalder sin kvartet External Experience. Den rummer, foruden ham selv på trommer, Hans Ulrik (tenorsax), Niclas Knudsen (guitar) og Anders Christensen (bas), og den høres, i forbindelse med en lille danmarksturné, i:
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30 og fr. kl. 21.30

*Peter Friis Nielsen medvirker i Copenhagen International Experimental Music Festival med sit eget projekt, hvor han selv spiller el-bas, Hasse Poulsen guitar, P.O. Jørgens slagtøj og nordmanden Erik Balke saxofon.
Teater Styhr & Kjær, Huset i Magstræde 14 fr. kl. 20

*Vagn E. Olsson er ophavsmand til Entitet, et "åbent værk for kammerensemble og lydregi", der dirigeres af Dan Marmorstein og spilles af bl.a. Hugh Steinmetz (trompet og flygelhorn) og Morten Carlsen (klarinet, taragot og tenorsax).
Teater Styhr & Kjær, Huset i Magstræde l4 lø. kl. 20

*Fredrik Lundin spiller saxofon m.m. i Lundin-Danemo Kvartet, der omfatter de tre svenskere Jakob Karlzon (klaver), Mattias Svensson (bas) og med-kapelmester Peter Danemo (trommer).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

ROCK
*Gigandhi består af gamle medlemmer fra de københavnske undergrunds-yndlinge President Fetch og Boghandle og blander industriel metalmusik med tibetanske rytmer, en stil der er navngivet "hindustrial".
Loppen, København, fr. kl. 22

*Georgia Satellites indspiller ikke plader efter forsangeren Dan Baird forlod bandet for snart mange år siden, men rejser rundt og diverterer med festligt og svedende bluesrock.
Train, Århus, ti. kl 21.30 og Tobakken, Esbjerg, to. (i næste uge) kl. 20

*Walkabouts er et atypisk band fra det amerikanske pladeselskab Sub Pop, idet de ikke spiller grunge men traditionel folkrock. Som opvarmning Willard Grant Conspiracy.
Pumpehuset, København, on. kl 21

SCENEN
*Kaleidoskop Skuespilleren Jens Albinus' debut som dramatiker er løftet frem i Mike Leigh-influeret samspil med skuespillerne, der alle fem er relativt nyuddannede fra Statens Teaterskole og bl.a. inkluderer en anden ugeaktuel kollega, skuespilleren og dramatikerspiren Nicolas Bro.
Nederdrægtighedens historie. Scen.: Mia Stensgaard. Fra 26. aug.- 18. sept.

*Mungo Park Gerz Feigenbergs tekst bygger på tyske soldaterbreve, fløjet ud af Stalingrad i januar 1943 med det sidste fly før offensiven og langtidsarkiveret i nazismens kartoteksskabe som 'ubærlige for det tyske folk'.
Sidste breve fra Stalingrad. Instr.: Gerz Feigenberg. Scen.: Julie Forchhammer. Prem. d. 28. aug.

*CaféTeatret Flygtningedebatten anskuet fra flygtningenes side efter devisen 'det man ikke kan tale om - det skal man tale om'. Talerøret er den irakiske desertør Sad med en ubrugelig akademisk uddannelse og en personlig fascination af den vestlige kultur, sproget og filosofien.
Smuds. Instr.: Kadhim Faraj. Scen.: Mahmoud Alibadi. Spiller: Runi Lewerissa. Fra 31. aug.- 9 sep.

*Kanonhallen Sløjfen på K.I.T.s Sommerscene 99 bindes af Hotel Pro Forma, hvis forestilling havde urpremiere ved Århus Festuge '98. Dengang skrev Anne Middelboe Christensen om "kinesiske dias som strø-glimt fra en anden verden, hvor mennesket er mindre og folket er større"; ...I Kirsten Dehlholms Kina er der kun tilbageholdte drømme og længsler - uforståelige og ulastelige. Søvndyssende indtil det hypnotiserende og drømmeskabende smukke. Og kompromisløst ukuelige i deres kinesiske kurs."
Kinesisk kompas. Scen.: Maja Ravn. Mus.: Pierre Dørge. 26. aug.- 10. sep.

*Vordingborg Milleniets sidste ombæring af Waves, den internationale teaterfestival med Cantabile 2. Der bliver gensyn med Banda Osiris og Bolek Polivka, mens Trance Express, Lola Muance, Malabar, Xarxa og Cantabile 2's egen version af Broadway-hittet Agnes er nye bekendtskaber.
Waves '99 fra 21.- 27. aug.

*'Ti år efter Murens fald' er temaet for Århus Festuge, der præsenterer kunstneriske oplevelser fra de gamle østblok-lande: Multimediemusikbraget Silence of the Balkans, storbyteaterforestillingen Terrordrom fra Volksbühne i Berlin og meget mere. Blandt de danske bidrag er Steffen Brandt og Peter Schaufuss' Manden der ønskede sig en havudsigt - og Granhøj Dans' Don't kill your darlings, som træder varsomt rundt på et par fordomme...
Århus Festuge, 27. aug.-5. sep. Tlf. 89 31 82 70. www.aarhusfestuge.dk

DE MINDST RINGE
*Tågænger Tove Ditlevsen-cabaret, hvor virkemidlerne bl.a. er kontrastopbygningen og blandingen af tidlige og sene digte. Det, der fængsler tilskueren er, at Karen-Lise Mynster ud af teksterne får skabt en selvstændig kvinde, en lyslevende figur, som man fuldstændig overgiver sig til. Tre guitarer, en sofa og en kvinde - og man er leveret !
Mus.: Nic. Engstrøm. Kor. & Øjne udefra: Bill Holmberg. Café Liva til 3. sep.

*Maurice Estève har gennem en årrække været genstand for en tysk samlers passion. De 44 malerier fra 1938 til 1985 fra denne samling viser den franske kunstneres udvikling fra stilleben i Matisses fodspor til en stadigt stigende abstraktion.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, Holte. Ti. 12-20. On, to, og fre. 12-16. Ti.-sø. 11-17. Til 26. sep.

*Niels Lergaard (1893-1982) fandt størstedelen af sine motiver på Bornholm. Her er landskabet stærkt og dramatisk og lyset mildt og klart. Hans berømte horisontlinjer ligger helt oppe under billedets øvre kant. En stor retrospektiv udstilling med hans værker, arrangeret af Informations kunstkritiker Gertrud Købke Sutton, er nu nået til København efter en Danmarksturné. Samtidig og sammesteds åbner udstillingen 'Anita Jørgensen - Sense and Sensibility' med minimalistiske skulpturer med et forførende materialebrug. Det er ældre og nye værker af kunstneren.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Åbner på lø. Til 3. okt.

*Art Nouveau Fransk Art Nouveau keramik i Danmark - fra Kunstindustrimuseets og John Hunovs Samlinger'. I anledning af Vejen Kunstmuseums 75 års jubilæum vises billedhuggeren og keramikeren Niels Hansen Jacobsens stentøjsarbejder i deres rette, internationale perspektiv.
Vejen Kunstmuseum. Til 26. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her