Kultur
19. august 1999

UDSTILLINGER
*Carsten Nicolai er en internationalt anerkendt kunstner, der arbejder med lyd og musik i en billedkunstnerisk kontekst. Hans værk 'random - logo - dot' består af en højttalermembram, hvorigennem der kontinuerligt sendes lyd. Der vises også en serie tegninger.
Udstillingsstedet 1 %. Vendersg. 14, Kbh. To.-fr. 15-18, lø.-sø. 12-15. Fernisering i mor. 18-21. Fra 21 i Stereobar, Linnésgade. Koncert i OSLO, Israels Plads, lø. 12-24

*Bonde søger Bonde 'Niels Bonde' er en udstilling, hvor billedkunstneren Niels Bonde fotograferer sine navnefæller rundt om i landet.
Galleri Specta, Peder Skrams Gade 13, Kbh. Åbner i mor. 17-19. Til 12. sep.

*Efterårsudstilling '99 viser bl.a. værker af de tre unge elever fra Kunstakademiet: Julie Sass, Bjørn Pierri Enevoldsen og Beata Wroblewska.
Galleri Susanne Højriis, Bredg. 63, 1. Ti.-fr. Åbner i mor. 17-19. 12-17.30, lø. 11-14. Til 25. sep.

*Bjarne Werner Sørensen viser nye værker med titlen 'Skitser af regn'. De rummer samme søgende, rastløse træk som hans hidtidige værker.
Bie & Vadstrup, St. Strandstr. 19B, 1. sal. Kbh. Åbner i mor. 16-19. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-14. Til 1. okt.

*Skulpturlegepladsen på Middelgrundsfortet byder på Fantastiske Cirkus Tusindben, der giver et par halsbrækkende numre. Billedkunstneren Søren Cip Nielsen har fabuleret over øen, mens Bengt Carling fra Stockholm har konstrueret et vind-lyd-instrument i form af en enstrenget vindharpe. Entusiastisk og barnligt, ja, næsten Storm P.'sk virker det, ifølge pressemeddelelsen. En familieudflugt ud på Øresund?
Åbner på sø. kl. 13.30. Båden sejler fra Nyhavn 71 kl. 11 og 12.30. Reservation 33339355

*September er en sammenslutning med malerne Knud Brogård, Erik Otto Larsen, Billy Sjur Ohlsen og Viggo Bentzon. 'Den nordiske' er ligeledes en sammenslutning, der tæller medlemmer som Eli Ponsaing, Inger Lut Debois, Zacharias Heinesen m.m.fl. Gæsterne i år er: Dag Aronson, Sven Debois, Eydun av Reyni og Jytte Thompson.
Den Frie Udstillings Bygning. Dgl. 10-17. Til 29. aug.

*Inge Ellegaard maler og Jan Wessel maler - oprindelig scenograf - udstiller malerier fra og med i dag 16-18 i:
Svenske Villa, Bernstorff Parken. Åben alle dage 12-18. Til 19. sep.

*Hornsleth udstiller installationer, der afsøger "spændingsfeltet mellem utilitarisme og social forfængelighed", Anne Kaminsky udstiller nye malerier med anonyme pigefigurer, mens Christoph Draegers projekt 'Apocalyptical journeys' består af fotos fra steder og åsteder rundt om i verden, hvor der er sket ulykker.
Stalke Galleri. 17-20. On-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 11. sep.

*Tryk 14 er en udstilling med 14 kunstnere, der arbejder med grafik i videste betydning: Fra kobbertryk til computerprints og alle de blandteknikker, der ligger imellem og uden for disse.
Rhizom. Mejlg. 51, Aarhus. Ti.-fr. 12-17, sø. 13-16. Til 29. aug.

*Jemima Brown (GB) viser nye videoværker i:
OTTO, Sønderboul. 95, Kbh. V. To.-sø. 14-17. Til 29. aug.

*Franz Pedersens Kunsthandel udstiller værker, skabt af 14 studerende fra Kunstakademiet.
Carolinelundsvej 47, Horsens. Ti.-sø. 13-17. Til 29. aug.

*Jane Muus udstiller træsnit og skitsebøger.
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 4. sep.

*Michael Krebber og Cosima von Bonin udstiller nye værker i:
Galerie Mikael Andersen. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 12. sep.

*'Dig og Johns engagement' er en udstilling med John Kørner. Han maler telte, huse, landskaber og baghaver. Han er en af de store organisatorer på den unge nutidskunstscene med bl.a. Kørners Kontor.
Galleri Søren Houmann,
Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 4. sep.

*Sommerens Mørke og Lyse Nætter Olafur Eliassson (DK/Island), Marja Kanervo, Tommi Grönlund, Petteri Nisunen (alle tre fra SF) og Christian Partos (S) udstiller lysinstallationer. Hele kunstbygningen mørklægges, lys bevæger sig langs vægge, under loft, solarier afgiver lys. Den elektroniske verden har taget over.
Arhus Kunstforening, J.M. Mørcksg. 13, Århus. Ti.-sø. 10-17. Til 22. aug.

*INSIDE Out er en international gruppeudstilling, der finder sted i Overgaden og ude omkring i København. På Kgs. Nytorv har Andreas Schlaegel (D) eksempelvis opstillet et rundt bordtennisbord i beton. Jakob Jakobsen har foretaget en betonudhældning på Overgadens gulv, kunstnergruppen N55 opsamler solenergi fra taget, mens Jens Haaning har udskiftet lysstofrørene m.m.
Oveng. neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 13-17. Til 29. aug.

*TINIOTTESYVSEKSFEMFIRETRETOENZERO er en udstilling med malere af højst forskellig observans. Heri deltager - foruden udstillingsarrangøren Anita Viola Nielsen - Eske Knudstrup, Bettina Kofmann, Ulla Lehrskov, Helle Willisie Mortensen, Paul Neale, Kim Overgaard, Catherine Poher, Kira Wickström Polack, Mads Rye og John Richard Towle.
Sophienholm, Nybrovej 401, Lyngby. Åbner i morgen 17-18.30. Til 19. sep.

KLASSISK
*Wagner Tivolis Symfoniorkester under dirigenten Hartmut Haenchen dirigerer musik af Wagner. Med solisterne Gabriele Schnaut, John Keyes og Stephen Milling opføres musik fra Valkyrien, 1. akt og Slutscenen fra Götterdämmerung.
I aften kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Requiem Opera Nord med instruktøren Louise Beck i spidsen præsenterer Gilles Requiem - "En dramatiseret dødsmesse om menneskets ubegribelighed," hedder det i en programfolder. Det stort anlagte værk med brug af flere komponister, børn, skuespillere osv., spilles i Citroëns gamle samlehal.
I aften kl. 21 i Citroëns samlehal, Scandiagade 21, 2450 Kbh. SV. Varmt tøj anbefales. Forestillingen opføres til 11. sep. (ma.-lø. kl. 21). Billetter hos billetnet. Flere oplysninger på www.operanord.dk

*Mozart Århus Sommeropera har haft premiere på Mozarts Figaros Bryllup. Den lanceres af århusianerne som en sengekantsopera. Kasper Holten har iscenesat, Randers Byorkester og solister dirigerres af David Riddell.
Fr. kl. 20 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Århus. Spiller også den 27. og 31. aug. kl. 20, og 1., 8., 10. og 11. sep. kl. 17

*Mozart Det Kgl. Teater har haft repremiere på Mozarts opera Tryllefløjten. Scenografien og iscenesættelsen er af Mikael Melbye. Musikken ledes af Heinz Fricke. Solister, Det Kongelige Operakor og Det Kgl. Kapel leverer musikken.
Fr. kl. 20 på Gamle Scene. Spilles også 23., 26. aug., den 12., 15., 22., 24., 27., 31. okt., den 6., 9., 18. nov.

*Strauss Den jyske Opera har premiere på Richard Strauss' opera Salome fra 1905 med tekst af Oscar Wilde. Det er Den jyske Operas anden del af tretrinsraketten med opførelser af tre af Strauss' hovedværker. Tina Kiberg og Stigh Fogh Andersen synger Salome og Herodes, og Greer Grimsley synger Johannes Døberen. Mikael Melbye har iscenesat og scenograferet.
Lø. kl. 19.30 i Aarhus Musikhus. Opføres også 24. og 26. aug.

*Debussy Cellisten Heinrich Schiff og pianisten Gerhard Oppitz spiller musik af Schumann, Brahms, Lutoslawski, Fauré og Debussy.
Lø. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

JAZZ
*Christer Irgens-Møller er nævnt først blandt en lang række danske og udenlandske musikere, som i denne og næste uge medvirker i sammenslutningen Skræps Copenhagen International Experimentalmusic Festival. Kodeordet er improvisationsmusik, og blandt det i denne uge jazzmæssigt mest interessante kunne være 'Dirigerede improvisationer' torsdag med bl.a. Irgens-Møller (klaver og spinet) og Christian Kyhl (kontrabasklarinet og basfløjte), og 'Sweethearts In a Drugstore' lørdag med bl.a. Peter Friis Nielsen (el-bas).
Teater Styhr & Kjær, Huset i Magstræde 14, to.- lø. kl. 20 og Botanisk Have sø. kl. 15

*Poul Reimann spiller klaver i egen kvartet, hvor den annoncerede cubansk-amerikanske trommeslager Ignacio Berroa har måttet udgå.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Marilyn Mazur har igen i år samlet sin sommerkvartet, der foruden hende selv (trommer og slagtøj) rummer Lotte Anker (sax), Thomas Clausen (klaver) og Klavs Hovman (bas).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

Rock
*Transglobal Underground er på plakaten, når den københavnske koncertarrangør Strictly Underground holder 10 års fødselsdag. Det britiske musikprojekt fører østens traditioner sammen med moderne vestlig teknologi og viser med inspirerende tydelighed, at meget af den repetitive etniske musik er råstof til techno-genren.
Den Grå Hal, København, fr. kl. 20

*Red Hot Chili Peppers har med nyeste udspil Californication generobret tronen som de førende inden for den hårde funkede rock. Deres kompromisløse rock varmes op af de australske opkomlinge Silverchair og det danske rap-håb MC Clemens.
Club Danmark Hallen, København, lø. kl. 17

*Offspring brød igennem med slacker-nummeret "No Selfesteem", men har med nyeste album Americana vist, at de med deres efterdønninger af grunge-musikken og godt nok ikke særlig nyskabende rock, holder længere end et enkelt singlehit.
Valby Hallen, København, ma. kl. 20

SCENEN
*Himmelstormerne Ny tekst over gammelt tema - dreng møder pige - af sidste års dramatikerdebutant Nicolas Bro. En skabelsesberetning fra en fremtid, hvor krigen, der raser mellem mænd og kvinder, tvinger personerne til at bygge en ny verden op med plads til dem begge.
Instr.: Jens Aug. Wille.
Østre Gasværk 20. aug.-11. sep.

*Teaterfestival Vordingborg Milleniets sidste ombæring af Waves, den internationale teaterfestival med Cantabile 2, Vordingborgs enestående egnsteater, som drivkraft. Der bliver gensyn med Banda Osiris og Bolek Polivka, mens Trance Express, Lola Muance, Mala-bar, Xarxa og Cantabile 2's egen version af Broadway-hittet Agnes er nye bekendtskaber.
Waves '99 fra 21.- 27. aug.

*Lyrikteaterforestilling med tekster fra Færøerne, Grønland, Island og Åland. Havet knytter områderne sammen med hinanden og med resten af verden og er fælles referencepunkt i hverdagen, i kulturen og ikke mindst i litteraturen. Heinesen, Laxness, Patursson, Matras, Nyman, Steinar, Rosing, Sigurdarsson, Moses Olsen m.fl.
Instr.: Eydun Johannessen. Komp.& akkomp.: Vladimir Shafranov. CaféTeatret 22. aug. kl. 16

*Svømmehallen Spanien, Århus Møde mellem installationskunst, teater, koreografi og soundscapes på tværs af kendte udstillings- og forestillingsbegreber. En vandring gennem badanstaltens gange og rum, hvor fire walkmen, en diktafon og 'skriften på væggen' kræver opmærksomhed omkap med figurer og personer.
Aftenland. Tekst: Thomas Bjerregaard Nielsen. Secret Hotel & Teater Felix. 22. aug. - 5. sep.

DE MINDST RINGE
*Tågænger Tove Ditlevsen-cabaret, hvor virkemidlerne bl.a. er kontrastopbygningen og blandingen af tidlige og sene digte. Det, der fængsler tilskueren er, at Karen-Lise Mynster ud af teksterne får skabt en selvstændig kvinde, en lyslevende figur, som man fuldstændig overgiver sig til. Tre guitarer, en sofa og en kvinde - og man er leveret !
Mus.: Nic. Engstrøm. Kor. & Øjne udefra: Bill Holmberg. Café Liva til 3. sept.

*Maurice Estève har gennem en årrække været genstand for en tysk samlers passion. De 44 malerier fra 1938 til 1985 fra denne samling viser den franske kunstneres udvikling fra stilleben i Matisses fodspor til en stadigt stigende abstraktion.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, Holte. Ti. 12-20. On, to, og fre. 12-16. Ti.-sø. 11-17. Til 26. sep.

*Niels Lergaard (1893-1982) fandt størstedelen af sine motiver på Bornholm. Her er landskabet stærkt og dramatisk og lyset mildt og klart. Hans berømte horisontlinjer ligger helt oppe under billedets øvre kant. En stor retrospektiv udstilling med hans værker, arrangeret af Informations kunstkritiker Gertrud Købke Sutton, er nu nået til København efter en Danmarksturné. Samtidig og sammesteds åbner udstillingen 'Anita Jørgensen - Sense and Sensibility' med minimalistiske skulpturer med et forførende materialebrug. Det er ældre og nye værker af kunstneren.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Åbner på lø. Til 3. okt.

*Art Nouveau Fransk Art Nouveau keramik i Danmark - fra Kunstindustrimuseets og John Hunovs Samlinger'. I anledning af Vejen Kunstmuseums 75 års jubilæum vises billedhuggeren og keramikeren Niels Hansen Jacobsens stentøjsarbejder i deres rette, internationale perspektiv.
Vejen Kunstmuseum. Til 26. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her