Læsetid: 7 min.

Kultur

Kultur
12. august 1999

Af MORTEN PIIL,LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og NINA DAVIDSEN

UDSTILLINGER:
*Jan Sivertsen viser malerier, akvareller og collager under betegnelsen Études d'anges, dvs. englestudier.
Åhuset, Brog. 26, Køge. Åbner på lø. 11-17. To-sø. 11-17. Til 5. sep.

*September er en sammenslutning med malerne Knud Brogård, Erik Otto Larsen, Billy Sjur Ohlsen og Viggo Bentzon. Deres årlige udstilling åbner i dag.
Den Frie Udstillings Bygning. Dgl. 10-17. Til 29. aug.

*Inge Ellegaard maler og Jan Wessel maler - oprindelig scenograf - udstiller malerier fra og med i dag 16-18 i:
Svenske Villa, Bernstorff Parken. Åben alle dage 12-18. Til 19. sep.

*Hornsleth udstiller installationer, der afsøger "spændingsfeltet mellem utilitarisme og social forfængelighed", Anne Kaminsky udstiller nye malerier med anonyme pigefigurer, mens Christoph Draegers projekt 'Apocalyptical journeys' består af fotos fra steder og åsteder rundt om i verden, hvor der er sket ulykker.
Stalke Galleri. Åbner i mor. 17-20. On-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 11. sep.

*Tryk 14 er en udstilling med 14 kunstnere, der arbejder med grafik i videste betydning: Fra kobbertryk til computerprints og alle de blandteknikker, der ligger imellem og uden for disse. Det er unge kunstnere, der i løbet af de sidste fem år har taget afgang fra Kunstakademiet i København.
Åbner på lø. 17-21. Rhizom. Mejlg. 51, Aarhus. Ti.-fr. 12-17, sø. 13-16. Til 29. aug.

*module2 PUBLIC.ID.2000 er en alternativ udstilling, hvor en række unge danske og internationale billedkunstnere undersøger temaet kollektiv selvforståelse mod år 2000.
Åbner på lø. kl. 11 i Århus Kunstbygning, Skulpturgården. J.M. Mørcksg. 13

*Jemima Brown (GB) viser nye videoværker i:
OTTO, Sønderboul. 95, Kbh. V. To.-sø. 14-17. Til 29. aug.

*Franz Pedersens Kunsthandel udstiller værker, skabt af 14 studerende fra Kunstakademiet.
Carolinelundsvej 47, Horsens. Ti.-sø. 13-17. Til 29. aug.

*Jane Muus udstiller træsnit og skitsebøger.
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 4. sep.

*Michael Krebber og Cosima von Bonin udstiller nye værker i:
Galerie Mikael Andersen. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 12. sep.

*Dig og Johns engagement' er en udstilling med John Kørner. Han maler telte, huse, landskaber og baghaver. Han er en af de store organisatorer på den unge nutidskunstscene med bl.a. Kørners Kontor.
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 4. sep.

*Nordiske gæster 'Papir på en øde ø' er en udstilling med nordiske kunstnere: Gjertrud Hals og Jane Balsgaard fra Danmark, Gabriella Gøransson fra Sverige og Hilde
Hauan Johnsen fra Norge. De udstiller installationer, skulpturer, aftryk og strukturer. Grundmaterialet er fibre fra klude og planter.
Middelgrundsfortet/Ammunitionsgangen. M/S Langø sejler daglig mellem Fortet og Nyhavn 71. Afg. fra Nyhavn kl. 11.00, 12.30 og 14. Søndag sidste dag!

*Sommerens Mørke og Lyse Nætter Olafur Eliassson (DK/Island), Marja Kanervo, Tommi Grönlund, Petteri Nisunen (alle tre fra SF) og Christian Partos (S) udstiller lysinstallationer. Hele kunstbygningen mørklægges, lys bevæger sig langs vægge, under loft, solarier afgiver lys. Den elektroniske verden har taget over.
Arhus Kunstforening, J.M. Mørcksg. 13, Århus. Ti.-sø. 10-17. Til 22. aug.

*J.F. Willumsens Museum har åbent for publikum. Det er et af Danmarks mest interessante enkeltmandsmuseer. Man har netop tekstet samlingerne, så de besøgende kan få svar på deres spørgsmål.
Jenriksvej 4, Frederikssund. Dgl. 10-16.

*Marc Chagall Museet for religøs i Kunst i Lemvig viser en udstilling med bibelske billeder af Chagall. Udstillingen er udlånt af Chagall-Museet i Nice og Musée National d'Art Moderne, Centre Pompidou.
Bodel Kaalund Samlingerne, Strandvejen 13, Lemvig. Ti.-sø. 13-17. Ti 15. aug.

*Oluf Høst Museet har for anden gang åbnet porten til dets smukke samling. Udstillingen 'Sjælsfarve' - et udtryk fra Høst selv - viser værker fra museets egen samling samt fra private og museer.
Nørresând 10, Gudhjem. Dgl. 11-17. Til 5. sep.

*CODEX - en "grundlovsudstilling med en række værker, der forholder sig til selvvalgte lovmæssigheder og afgrænsninger," som det hedder i pressematerialet. Kunstnerne er: Torben Christensen, Yoko Ono, Willie Flindt, Skeel & Skriver, Jannick Kirk Sørensen og Ane Vester.
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 15. aug.

*INSIDE Out er en international gruppeudstilling, der finder sted i Overgaden og ude omkring i København. På Kgs. Nytorv har Andreas Schlaegel (D) eksempelvis opstillet et rundt bordtennisbord i beton. Jakob Jakobsen har foretaget en betonudhældning på Overgadens gulv, kunstnergruppen N55 opsamler solenergi fra taget, mens Jens Haaning har udskiftet lysstofrørene m.m.
Oveng. neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 13-17. Til 29. aug.

*Udstillingen 'Dagens eventyr' omfatter selvsagt også de gratis glæder i livet, jfr. denne illustration af Lars Ravn. Han er en af de syv nordiske og tyske kunstnere på en udstilling, der åbner i morgen kl. 16-19 i:
Galleri Ægidius, Gråbrødrestr. 5, Randers. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 9. sep.

KLASSISK
*Bach Aarhus Bach-selskab afholder sommerfestival i Vor Frue Kirke med musik af J.S. Bach. I festivalen vil der være tre koncerter med fokus på Bachs violin- og orgelværker, samt en kammer musikkoncert. Ved den første koncert medvirker violinisten Ian van Rensburg og organisten Bent Frederiksen.
I aften kl. 20 i Vor Frue Kirke i Aarhus

*Requiem Opera Nord med instruktøren Louise Beck i spidsen præsenterer Gilles Requiem - "En dramatiseret dødsmesse om menneskets ubegribelighed," hedder det i en programfolder. Det stort anlagte værk med brug af flere komponister, børn, skuespillere osv., spilles i Citroëns gamle samlehal.
Fr. kl. 21 i Citroëns samlehal, Scandiagade 21, 2450 Kbh. SV. Varmt tøj anbefales

*Koppel Esbjerg international Chamber Music Festival begynder med en koncert på Vestjysk Musikkonservatorium. En række musikere vil opføre tre værker: Mozarts Kvintet i A-dur for klarinet og strygere, Anders Koppels Tarantella for violin og marimba, og Shostakovitch' Kvintet i g-mol for klaver og strygere.
Lø. kl. 20 på Vestjysk Musikkonservatorium

*Mahler Radiosymfoniorkestret gæster Tivoli med den nye chefdirigent Gerd Albrecht. Solist er Waltraud Meier. Man spiller Beethovens Egmont Ouverture, Mahlers Rückert Lieder, Wagners Liebestod fra Tristan og Isolde og Dvoraks Symfoni nr. 9, Fra den Nye Verden.
Lø. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Vivaldi Den Ny Blæserkvintet spiller i Aarhus Sommerfestival. Musikerne opfører musik af Vivaldi, Reicha, Hindemith og Ibert.
Sø. kl. 19.30 i Ellevangskirken, Jellebakken 42 i Aarhus

*Strauss Den jyske Opera har premiere på Richard Strauss' opera Salome fra 1905 med tekst af Oscar Wilde. Det er Den jyske Operas anden del af tretrinsraketten med opførelser af tre af Strauss' hovedværker. Tina Kiberg og Stigh Fogh Andersen synger Salome og Herodes, og Greer Grimsley synger Johannes Døberen. Mikael Melbye har iscenesat og scenograferet.
On. kl. 19.30 i Aarhus Musikhus

JAZZ
*Viktoria Tolstoy er en af de mest omtalte nye jazzsangere i sit hjemland, Sverige, og er som den første svensker blevet publiceret på det internationalt estimerede jazzplademærke, Blue Note. Ifølge pressemeddelelsen
er efternavnet ikke tilfældigt, idet hun er tipolde
barn af den noksombekendte forfatter Leo Tolstoy. Hun akkompagneres af en trio ledet af pianisten Jakob Karzon.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Carsten Dahl fortsætter rækken af klavertrioer i efter-festivalperioden og høres med sine faste medspillere, Lennart Ginman (bas) og Frands Rifbjerg (trommer).
Copenhagen JazzHouse on. og to. kl. 20.30

ROCK
*Surfnight 99 er titlen på dobbeltkoncerten med Surfer in Space og Sune Wagners nye hyggeband, Tremolo Beer Gut. Som titlen på arrangementet antyder, er det amerikansk vestkystrock fra 60'erne, der hyldes.
Lille Vega, København, to. kl. 21

*The Cardigans har med deres simple poprock bidraget positivt til den svenske betalingsbalance, ikke mindst på seneste plade, Gran Turismo opkaldt efter et populært PlayStation-spil.
Plænen i Tivoli, København, fr. kl. 22

*Østkyst Hustlers med den gamle MC Einar i forgrunden, Nikolaj Peyk, er med befriende selvironiske tekster det mest veloplagte band fra den danske hip-hop-bølge.
Riamf, Ribe, lø. kl. 12

SCENEN
*Hamlet Post-Branagh og post-Gibson kommer med halvfemsernes sidste Hamlet, Eimuntas Nekrosius' 'unge', men allerede legendariske opsætning, der kroner Shakespeare-trilogien i K.I.T.s Sommerscene 99 - i bare tre dage. Den 47-årige litauiske instruktør dukkede op på den internationale teaterhimmel samtidigt med de baltiske landes løsrivelse og har vundet adskillige internationale priser.
Hamlet, fra 12.-14. aug. Dansk tekstprojektion. Kanonhallen

*Dansescenen Koreograferne Sara Gebran og Malene Hertz fik sidste år så stor anmelderopbakning af deres forestilling Public Eye, at den nu har lagt navn til kompagniet - i denne ombæring udvidet med scenografen Peter de Neergaard og fotografen Per Morten Abrahamsen. Abstrakt dans med 'savn' som universelt og personligt tema.
Missing, 18. - 31. aug. Mus.: Peter Kyed og Tobias Bertram

DE MINDST RINGE
*Den dobbelte troløshed Scenografien og kostumerne rammer i enkelhed og raffinement Marivaux's rokokkokomedie med særlig præcision. Og Alexa Thers instruktion afføder med sin ironiske tydelighed, stumfilmsattituder og barokke udråbstegn megen morskab den første times tid - flyt derefter fokus til den skønne sommeraften.
Scen.: Rikke Juellund. Grønnegårdsteatret til 22. aug.

*Maurice Estève har gennem en årrække været genstand for en tysk samlers passion. De 44 malerier fra 1938 til 1985 fra denne samling viser den franske kunstneres udvikling fra stilleben i Matisses fodspor til en stadigt stigende abstraktion.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, Holte. Ti. 12-20. On, to, og fre. 12-16. Ti.-sø. 11-17. Til 26. sep.

*AKT 1, Scenekunst og Billedkunst er en anbefalelsesværdig udstilling, der dykker ned i krydsfeltet mellem genrerne scenografi og billedkunst med deltagelse af internationale navne som Hotel Pro Forma, Jan Fabre, Dumb Type, Georgina Starr og William Kentridge.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Til 15. aug.

*Art Nouveau Fransk Art Nouveau keramik i Danmark - fra Kunstindustrimuseets og John Hunovs Samlinger'. I anledning af Vejen Kunstmuseums 75 års jubilæum vises billedhuggeren og keramikeren Niels Hansen Jacobsens stentøjsarbejder i deres rette, internationale perspektiv.
Vejen Kunstmuseum. Til 26. sep.

*Lilja Samlingen Arken har lånt fra Lilja Samlingen. Det er Rauschenberg, Rosenquist og Lichtenstein, der her brillerer i stor stil. Husk badetøj!
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17. Til 19. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her