Kultur
30. september 1999

UDSTILLINGER
*Robert Smithson - retrospektive værker 1955-1973 er en udstilling, som Arken har skabt i samarbejde med Museet for Samtidskunst i Oslo og Moderna Museet i Stockholm. Her kan man se et bredere udsnit af den epokegørende amerikanske jordkunstner m.m.
Åbner på lø. Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17. On. 10-19. Til 16. jan. 2000

*Fra Abildgaard til Kielberg - 200 års dansk vandfarvekunst er 'Vandfarvesocietetets' (!) kunstsamling, der omfatter en lang række kunstnere fra forrige århundrede som Eckersberg, Lundbye m.fl. op til vort århundrede som Trampedach, Lerfeldt, Sv. Dalsgaard, Albert Mertz m.fl.
Skovgaard Museet i Viborg. Åbner i mor.Til 12. dec. Dgl. 13:30-17.

*Omstilling - en udstilling i bevægelse viser kunst, skabt af 26 kunstnere fra Danmark og de skandinaviske lande, heriblandt Jørgen Michaelsen, Mads Gamdrup, Petri Raappana, Jeanette Schou m.m.fl.
Åbner i mor. 16-19 i: Jungersted & Brostrøm, Allég. 8f, Frederiksberg. Ma.-fr. 13-17. Lø. d. 2. + sø. d. 3. 12-16. Til 29. okt.

*House in Park er et interessant udstillingsprojkt med hollandske kunstnere, der indtager en lille, til lejligheden opstillet pavillon i Østre Anlæg ved Stockholmsgade. Man er nu nået til den sidste udstiller, Femke Schaap, der viser film og installationer. Udstillingen åbnede den 24. september og kan ses fra 14-18 til og med i dag

*Maleri 99 er en udstilling med kunstnere, der forholder sig til maleriet som både håndværk og sjælespejl. Det er Preben Fjederholt, Peter Martensen, Kehnet Nielsen, Christopher Galvin-Harrison og Peter Mandrup.
Haderslev Museum. Ti.-sø. 13-16. Til 3. okt. Fra den 16.-24. okt. i 'Konservesgården', Østerg. 45, 1., Faaborg. Dgl. 10-16

*Falko Behrendt - 'Gärten und Häfen' er gouacher og andre originale papirarbejder af den tyske kunstner, der ellers mere excellerer i grafikken.
Galerie Edition Copenhagen, Strandg. 66-70, Kbh. Ma.-fr. 10-17, lø. 10-13. Til 20. nov.

*Robert Rauschenberg - malerier af den 74-årige amerikanske popkunstner kan ses i:
Galleri Faurschou, St. Strandstr. 21, Kbh. ti.-fr. 11-18, lø. 11-14

*Farve volumen - nyt maleri fra USA og Danmark er en udstilling, hvori indgår Milena Bonifacini, Malene Landgreen, Bodil Nielsen fra Danmark samt Kevin Appel, Ingrid Clame og Monique Prieto fra L. A., USA. Desuden kan ses udstillingen 'Vincent møder de tre små mænd', dvs. en crazy-udstilling med malerier og sprittegninger af Ole Sporring I fotomuseet kan indtil 24. okt. ses udstillingen 'Captured Shadows - John Thomsons fotografiske rejser' med den amerikanske fotopioner John Thomson.
Kunsthallen Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 31. dec.

*Troens stil i guldalderens kunst er en udstilling, der peger på den ukendte side af dansk guldalder- og kirkekunst: guldaldermalernes interesse for kunsten før Rafael. Her kan ses kirkekunst af Ditlev Blunck, Dankvart
Dreyer, Constantin Hansen, Albert Küchler, J.L. Lund, Jørgen Roed m.fl.
Nivaagaard, Gl. Strandv. 2, Nivå. Til 28. nov.

*Eugene Leroy Malerier af den franske kunstner, der arbejder pastost-ekspressivt, kan ses i:
Galleri Bo Bjerggaard, Pilestræde 48, 2., Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Til 6. nov.

*Malene Landgreen Peter Nansen Scherfig og Benny Dröscher udstiller henholdsvis malerier, buster og 'strikketøjs-skulpturer' i:
Galleri Specta, Peder Skramsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 12-17.30. Lø. 11-14. Til 23. okt.

*Tallahassie Bare Knud Odde udstiller nye malerier, der portrætterer et mere eller mindre genkendeligt persongalleri bestående af nulevende mediestars som f.eks. Patti Smith og Bret Easton Ellis, kultskikkelser og fiktive personer.
Herning Kunstmuseum. Ti.-sø. 12-17. Til 10. okt.

*Nina Sten-Knudsen: 'Landskabet senere' omfatter nye malerier af kunstneren, der forholder sig til klassisk landskabsmaleri. Hun opstiller en rumlighed, hun selv har kaldt polyfokal, dvs. et figurativt billed- og erkendelsesrum uden enhedsperspektiv.
Ny Carlsberg Glyptotek. Ti.-sø. 10-16. Til 14. nov.

KLASSISK
*Nørholm Når Aalborg Symfoniorkester spiller under dirigenten Tamas Vetö i aften, kan publikum nyde musik af levende danske komponister. Det gælder Karl Aage Rasmussen (Italiensk Koncert), Ib Nørholm (Violinkoncert nr. 2), Svend Nielsen (Carillons) og Jesper Hendze (Movement). Med sig har musikerne en solist, der kan spille solostemmen i Nørholms værk. Det er violinisten Bodil Rørbech.
I aften kl. 19.30 i Vor Frue Kirke i Aalborg

*Ligeti Dirigenten Michel Tabachnik dirigerer Aarhus Symfoniorkester i aftenens koncert. Man spiller den György Ligetis gennembrudsværk Atmosphères og Gustav Mahlers Symfoni
nr. 7.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus

*Thomas Det Kgl. Teater spiller Ambroise Thomas' opera Hamlet efter Shakespeares skuespil. Iscenesættelse: John Cox. Musikalsk ledelse: Jan Latham-Koenig. Hamlet: Jean-Francois Lapointe; Ophelia: Djina Mai-Mai; Gertrude: Susanne Schimmack. Det Kongelige Operakor, Det Kongelige Kapel.
I aften kl. 20 på Gamle Scene. Opføres også den 4., 7., og 9. okt.

*Mahler Sjællands Symfoniorkester under dirigenten Milan Horvat spiller Mahlers Symfoni nr. 5. Med pianisten Fazil Say som solist spiller orkestret Strauss Burleske i
d-mol for klaver og orkester.
Fr. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Nørgård Vokalgruppen Ars Nova synger musik af
John Cage (Hymns and Variations) og Per Nørgård (Winter Hymn, Maya danser, I hear the rain, Abendlied og Wie ein Kind).
Sø. kl. 14 i Kastelskirken i København

*Nielsen Hvis De holder af den danske komponist Ludolf Nielsen, så kan De med fordel gå ind i Radiohusets Koncertsal og lytte til Nielsens symfoniske digtning Babelstårnet fra 1913. Det er Radiosymfoniorkestret, Radiokoret og solister, der under dirigenten Owain Arwel Hughes opfører Nielsens musik. Man spiller også Elgars Symfoni nr. 3.
Ma. kl. 20.30 i Radiohusets Koncertsal

JAZZ
*Matt Wilson spiller trommer, er månedens jazzgæst og leder en amerikansk kvartet, der har eksisteret siden 1996 og rummer Joel Frahm (sopran- og tenorsax), Andrew D'Angelo (altsax og basklarinet) og Yosuke Inove (bas).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Pernille Bévort lader sit saxofonspil ledsage af et delvist nyt hold: Per Gade (giutar), Jesper Bodilsen (bas), Morten Lund (trommer) og, som gæst, Kjeld Lauritzen (orgel).
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Christina von Bülow høres med sin altsax i sit sædvanlige trio-sammenspil med Jacob Fischer (guitar) og Jens Skou Olsen (bas).
Paradise Jazz Café i Jazzhuset Vognporten ma. og ti. kl. 20.30

*Martin Jacobsen, nyt navn på tenorsax, spiller i kvartet med Jacob Fischer (guitar), Jesper Lundgaard (bas) og Ole Streenberg (trommer).
Paradise Jazz Café on. kl. 20.30

*Marilyn Mazur kaster glans over Cai Boisen Møllers ikke nærmere identificerede, men elektronisk prægede gruppe med det specielle navn Idiot Servant.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 22

ROCK
*Poul Krebs er sammen med Lars Lilholt en af de danske musikere, der er populære hos dem, der synes, at intet nyt er godt nyt. Hans afdæmpede, midtsøgende countryrock kan lige nu høres på cd'en Forbandede vidunderlige tøs.
Tobakken, Esbjerg, to.
Kongrescenter, Holstebro, fr.
Teater, Fredericia, lø.

*Marie Frank fik en pæn modtagelse for sit debutalbum Ancient Pleasures, der peger tilbage til store rock-traditionalister som Bob Dylan og Neil Young.
Tobakken, Esbjerg, fr.
Ridehuset, Århus, lø.

*The Animals spillede i 60'erne beskidt blues a la Rolling Stones og scorede bla. et hit med House Of The Rising Sun. I dag udgiver gruppen ikke længere plader men tager sammen med publlikum på nostalgisk trip.
Train, Århus, lø. kl. 21.30

SCENEN
*Betty Nansen Endelig kommer Michael Frayns meget hype-ombruste stykke hjem til byen, det har navn efter, og hvor to af dets tre hovedpersoner havde base. Henning Moritzen spiller
Niels Bohr, Lily Weiding fru Margrethe og Søren Pilmark den tyngede og enigmatiske Heisenberg. Frayn, der her mest er kendt som begavet og fornyende komedieforfatter, er netop nomine-ret til dette års Bookerpris for en roman om Bruegel.
København. Instr.: Peter Langdal. Premiere i dag

*Husets Teater huser et kynisk dansk 'rækkehusdrama' om nabohjælp, der nok overskrider Falcks definitioner, eftersom det er forfattet af Erling Jepsen og instrueret af Kim Bjarke. Tammi Øst, Kristian Halken og Peder Holm Johansen spiller.
Snefnugget og øjeæblet. Premiere fr.

*Teater Grob har i de seneste sæsoner markeret sig som det førende af tre-fire ambitiøse og semi-professionelle stenbrobaserede unge teatergrupper og har som sådant fået støtte af Teaterrådet til denne sæson. Der åbner med en 'irene holmsk' fortælling fra den moderne pleje- og omsorgssektor, instrueret af Jens Arentzen.
Forstanderinden. Premiere lø.

*På Trianglen har igen rejst sig et telt, der pt huser det franske ny-cirkus - af franske anmeldere også benævnt 'cirkusteater' - Les Oiseaux Fous. København er sidste stop på vejen hjem fra en meget anmelderbegejstrende Skandinavien-turné.
Eden - prologue. Spiller to.-sø. frem til 10. okt.

DE MINDST RINGE
*Sælsomt mellemspil Som Det Kgl. Teater spiller dette
'soap-operaens moder', bliver det teater som vi drømmer om: medrivende, tæt på livets dissonante kerne. Intelligent, sofistikeret-elegant serveret. Og samtidigt vittigt og underholdende. Kirsten Olesen leverer prægtigt stjernespil i den centrale rolle.
Turbinehallerne. Instr.: Jan Maagaard. Scen.: Lars Juhl. Til 6. nov.

*Lys Camilla Stages sære installation af kroppe, lys og musik skaber en forbløffende fred og overrumplende harmoni. Ikke vild glæde, men snarere noget så tidsatypisk som indre stilhed. Vist kan det være mere end en anelse kitchet eller glimtvist selvhøjtideligt, men det nytter ikke at være småligt irritabel, når man inviteres til noget så uhåndterligt som en vandring mellem de dunkle steder i sjælen.
Dansescenen. Scen.: Marianne Hesselbjerg. Til 9. okt.

*Edderkoppekvindens kys Kenneth Kreutzmann ved mere om mænd end de fleste og går i sin danseversion endnu tættere på mændene, sådan helt korporligt, end filmatiseringen med William Hurt og Raoul Julia fra 1985. Sammen med Rikke Juellunds forbilledligt nøgne og hyperæstetiske fængselsscene får forestillingen Nyt Dansk Danseteater til at funkle af uhygge.
Sceneriet under Det Ny Teater. Lys: Brian Njie. Til 9. okt., derefter Århus 12.-15. okt. samt turné

*Degas og New Orleans En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans, hvorfra hans mor stammede. Udstillingen viser malerier, pasteller, tegninger og grafiske værker.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov.

*René Magritte En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte med henblik på hans indflydelse på den senere popkunst. Det er filosoffen, der maler gåder, vi her bivåner.
Louisiana. Humlebæk. Dgl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her