Kultur
23. september 1999

UDSTILLINGER
*Robert Rauschenberg - malerier af den 74-årige amerikanske popkunstner kan ses i:
Galleri Faurschou, St. Strandstr. 21, Kbh. ti.-fr. 11-18, lø. 11-14. Åbner i mor.

*'Farve volumen - nyt maleri fra USA og Danmark' er en udstilling, der åbner i morgen. Heri indgår Milena Bonifacini, Malene Landgreen, Bodil Nielsen fra Danmark samt Kevin Appel, Ingrid Clame og Monique Prieto fra L.A., USA.
Kunsthallen Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 31. dec.

*Troens stil i gulalderens kunst er en udstilling, der peger på den ukendte side af dansk guldalder- og kirkekunst: guldaldermalernes interesse for kunsten før Rafael. Her kan ses kirkekunst af Ditlev Blunck, Dankvart Dreyer, Constantin Hansen, Albert Küchler, J.L. Lund, Jørgen Roed m.fl.
Nivaagaard, Gl. Strandv. 2, Nivå. Til 28. nov.

*Eugene Leroy Malerier af den franske kunstner kan ses i:
Galleri Bo Bjerggaard, Pilestræde 48, 2., Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Til 6. nov.

*Carl-Henning Pedersens udstilling 'Franske år' åbner i dag i:
Galerie Asbæk, Bredg. 20. Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 16. okt.

*Malene Landgreen, Peter nansen Scherfi og Benny Dröscher udstiller henholdsvis malerier, buster og 'strikketøjs skulpturer' i:
Galleri Specta, Peder Skramsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 12-17.30. Lø. 11-14. Til 23. okt.

*Peter Skovgaard, Klaus Bahnsen, Lene Noer og Jon Gislason har hver især skabt et maleri på 3 x 4 meter. De udstilles nu i:
Ridehuset ved Vesterallé, Århus C. Ma.-sø. 12-17. Til 26. sep.

*Production of Space Søren Jensen er først og fremmest billedhugger - og nyudnævnt rektor for Fyns Kunstakademi - men han har fotograferet sideløbende med skulpturarbejdet. Han viser 30 fotografier med scener fra militærets og brandvæsnets øvelsesbaner rundt omkring i Danmark.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. 17-19. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 24. okt.

*Peter Holms udstilling 'Colorrace' i Tommy Lund fører maleriet over i en direkte installationsform. Todimensionalitet bliver til tredimensionalitet. Vito Acconcis seje video'er fra 70'erne, værker af Gary Rough samt fotos af Vibeke Tandberg kan alle ses hos Wallner.
Begge i Njalsg. 21, bygn. 15. Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 2. okt.

*Nils Stærk har netop åbnet nye lokaler med udstillingen 'After the Fact' af fotokunstneren Mads Gamdrup.
Njalsg. 19C, Kbh. To.-fr. 13-18, lø. 12-15. Til 2. okt.

*Grey-Zone-Zone En udstilling af Bjarne v.H.H. Solberg. 12 mekaniske øjne afsøger lokalet. Som projektører lyser de i alle retninger. Der er yderligerer fire store installationer på en udstilling "der kommenterer... udviklingen af den teknologi, der bliver brugt til at manipulere med menneskers og dyrs kroppe."
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 24. okt.

*Thomas Bruns udstilling IN THE END er en "iscenesættelse af ekstasen."
Nicolai Udstillingsbygnin, Nicolai Pl., Kbh. Ti.-sø. 12-17. On. gratis. Til 24. okt.

*Tallahassie Bare Knud Odde udstiller nye malerier, der portrætterer et mere eller mindre genkendeligt persongalleri bestående af nulevende mediestars som f.eks. Patti Smith og Bret Easton Ellis, kultskikkelser og fiktive personer. Udstillingen har tidligere været vist i DCA-galleri, N.Y.
Herning Kunstmuseum. Ti.-sø. 12-17. Til 10. okt.

KLASSISK
*Holmboe Dirigenten Owain Arwel Hughes dirigerer Aarhus Symfoniorkester og har solisten og oboisten Merete Hoffmann ved sin side. Man spiller Dvoraks Symfoniske Variationer, Mozarts Obokoncert, Carl Nielsens En fantasirejse til Færøerne og Holmboes Symfoni nr. 7.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus

*Sibelius Ved aftenens Torsdagskoncert er Radiosymfoniorkestrets kaukasiske 1. gæstedirigent vendt tilbage til DR, og har med sig violinkometen Pamela Frank, der ved denne lejlighed giver sin først koncert i Danmark. Man spiller Ouverturen fra Nielsens Maskarade, Brahms' Violinkoncert og Sibelius' Symfoni nr. 2.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Thomas Det Kgl. Teater har repremiere på Ambroise Thomas' opera Hamlet efter Shakespeares skuespil. Iscenesættelse: John Cox. Musikalsk ledelse: Jan Latham-Koenig. Hamlet: Jean-Francois Lapointe; Ophelia: Djina Mai-Mai; Gertrude: Susanne Schimmack. Det Kongelige Operakor, Det Kongelige Kapel.
Lø. kl. 20 på Gamle Scene. Opføres også den 25. og 30. sep., og 4., 7., og 9. okt.

*Mozart Medlemmer fra Det Kongelige Kapel spiller i Nationalmuseet. Kammermusik af Mozart (strygekvartet i D-dur K 499), Beethoven (strygekvartet i Es-dur op. 74) og Mendelssohn-Bartholdy (kvintet i B-dur op. 87) er på programmet.
Sø. kl. 14 i Nationalmuseets Festsal

*Rachmaninoff Der er kirkekoncert i Absalon Kirke, hvor Ballerup Kammerkor kommer og synger under ledelse af dirigenten Vagn Nørgaard. Musikken er af bl.a. Rachmaninoff, Brahms og Duruflé.
Sø. kl. 20 i Absalons Kirke, Søndre Boulevard 73, Kbh. V.

*Zemlinsky Trio 3D spiller koncert i Danmark. De unge musikere i trioen har netop vundet 3. prisen i The Kuhmo International Trio Competition. Hør Charlotte Rafn (violin), Berit Hessing (cello) og Berit Johansen (klaver) spiller musik af Zemlinsky, Beethoven, Bloch og Clarke.
Ti. kl. 20 i Kompagnisalen, Kompagnistræde 39, Khh.

*Haydn Louisiana Museet for moderne kunst spiller gammel musik. Bliv overbevist om paradokset ved næste koncert, hvor den tjekkiske strygekvartet Prazak Kvartetten spiller musik af Haydn, Beethoven og Janacek.
On. kl. 19.30 i Louisianas Koncertsal

JAZZ
*Fredrik Norén kaldes i det trykte program fra jazzhuset Sveriges svar på Art Blakey, meget rammende, for så vidt som han er en etableret trommeslager, der omgiver sig med unge - i dette tilfælde fire - musikere, der spiller nyere, akustisk jazzmusik.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Finn Ziegler udgør sammen med Kristian Jørgensen projektet Violin Summit, som ganske vist savner Svend Asmussen, men rummer to af hans musikere, Jacob Fischer (guitar) og Jesper Lundgaard (bas), samt Svend Erik Nørregaard (trommer).
JazzHuset Vognporten ma. og on. kl. 20.30

*John Abercrombie og hans guitar ledsages i en ny kvartet af Mark Feldman (violin), Dan Wall (orgel) og Adam Nussbaum (trommer).
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

*Jon Balke er ved slutningen af månedens JazzVisit, og den norske pianist optræder her sammen med vokalisten Trine-Lise Væring.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30

*Lars Møller spiller fortsat tenorsax i kvartet med Jakob Christoffersen (klaver), Thomas Ovesen (bas) og Ole Theill (trommer og tabla).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Omar & The Howlers med Kent 'Omar' Dykes karakteristiske dybe Howlin' Wolf-agtige stemme, er nok tilbageskuende bluesrock men alligevel tyk af fedtflydende stemninger fra det amerikanske syden.
Gimle Musikcafé, Roskilde, to. kl. 22; Musikstalden, Næstved, fr. kl. 20.30; Pumpehuset, Købehavn, lø. kl. 21; Panic, Haderslev, sø. kl. 20.30

*Fish var i 80'erne lederskikkelse i det skotske band Marillion, der aldrig rigtig nåede ud af skyggen af Genesis. Fish gik siden solo og er aktuel med albummet Raingods with Zippos.
Pumpehuset, København, to. kl. 21

*Eurythmics er tilbage efter at Dave Stewart og Annie Lennox hver har plejet deres solokarrierer. Ud over en samling af duoens bedste numre vil koncerten sandsynligvis også byde på nyt fra genforeningspladen, Peace, der udkommer til oktober.
Valby Hallen, København, fr. kl. 20

*Silent Fish er et nyt dansk band der sammen med Psyko Slik, Honey Punch og Kiosk spiller ved arrangementet Melody Maker Contest. Bandet spiller melodisk pop, der godt kan minde om hedengangne Dizzy Mizz Lizzy uden deres cremede grunge-guitarer.
Pumpehuset, København, on. kl. 20.30

SCENEN
*Det Kgl. Teater har premiere på Eugene O'Neills stykke fra 1928, der med sine ni (!) akter og dobbelte spilletid yderst sjældent er på plakaten. Hovedrollen spilles af Kirsten Olesen, Jan Maagaard har instrueret og Lars Juhl (der også er aktuel på Århus Teater) har senograferet. Mikael Birkkjær, Henning Jensen og Waage Sandø er mændene omkring Olesen.
Sælsomt mellemspil. Prem. fredag

*Folketeatret fejrer August Strindbergs 150 år med et af de ægteskabsdissekerende kammerspil. Preben Harris og Ann-Mari Max Hansen spiller ægteparret, Mickael Moritzen husvennen og gidslet. Erik Wedersøe - der ifølge rubrikskriverens hukommelse selv engang har spillet kaptajnen - instruerer i John Lindskovs scenografi.
Dødedansen. Prem. fredag

*Dansescenen Den 36-årige koreograf Camilla Stage udforsker fænomenet lys - var det bølger eller partikler, prof. Bohr ? - udtrykt i dans som det lys, der ikke alene findes uden for kroppen, men også fylder os indefra. Og indkredser emnet sammen med billedhuggeren Marianne Hesselbjerg, lysdesigneren Brian Njie og musikerne Bolette Daniels Beck, Ulf Lundin og Vibeke Krogsgaard live på sceneen.
Lys. Prem. i dag

ETCETERA
*world.dk er navnet på en ny dansk verdensmusikfestival, som binder musikalske bånd mellem landene de kommende fire dage med dobbelt-koncerter i København, Odense og Århus. Festivalen dyrker fire musikalske temaer med appel til et bredt publikum og afsæt i Asien, Caribien, Vest- og Nordafrika. Og med danske og nordiske bud på verdensmusik i verdensklasse.

Baul Bishwa & The Bauls of Bengal (Indien) og DJ Ritu's Asian Equation (England)
Lille Vega, Kbh., to. kl. 20

Raul Paz (Cuba/Frankrig) og Jorge Cordero & Los Gran Daneses (Cuba/Danmark)
Magasinet, Odense, to. kl. 20. Pumpehuset, Kbh., fr. kl. 20

Moussa Diallo & The Kekélika Project (Mali/Danmark) og Amadou & Mariam (Mali)
Magasinet, Odense, fr. kl. 20. Lille Vega, Kbh., lø. kl. 20

Orchestre National de Barbès (Nordafrika/Frankrig) og Cheb Hocine & Raï To (Algeriet/Norge)
Vox Hall, Århus, lø. kl. 20. Pumpehuset, Kbh., sø. kl. 20

DE MINDST RINGE
*Savannah Bay Marguerite Duras' verdener rummer en kunstighed, hvis præmisser man som tilskuer må acceptere - eller sige farvel. Mellem Ghita Nørby monolitiske og dog så skrøbelige sorgmonument og Stine Stengades renfærdige pigetegning blir mødet mellem mormor og barnebarn - en lille perle, der giver én af sæsonens smukkeste aflejringer i sjælen.
Instr.: Anders Ahnfelt-Rønne. Scen.: Ralf Forsström. Rialto Teatret. Til 16. okt.

*Universets engle Henrik Prips dramatiske fortolkning af Einar Már Gudmundssons roman er en indlevelse af sjældent vingefang - en blafrende smuk og smertefuld monolog, der daler ned som en gave fra et hidtil ukendt medmenneske. Instruktøren Ditte Maria Bjerg har formået at skabe en imponerende dynamik med en egen indre logik i de vanvittige påfund.
Scen.: Jesper Corneliussen. CaféTeatret. Til 16. okt.

*Kameliadamen Jørgen Ljungdalh og Eyun Johannesens kurtisane er noget så musical-utypisk som en interessant kvinde og i Trine Pallesens flirtende flotte fortolkning en sand, scenisk femme fatale. Men de gyldneste øjeblikke er dér, hvor tilskuerens indre voyeur bliver provokeret af Lars Juhls pirrende sans for spejle.
Komp.: Fini Høstrup. Lyrics: Per Nielsen. Århus Teater t. 9. okt.

*Degas og New Orleans En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans, hvorfra hans mor stammede. Udstillingen viser malerier, pasteller, tegninger og grafiske værker fra de fem frugtbare måneder, han tilbragte dér.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov.

*René Magritte En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte med henblik på hans indflydelse på den senere popkunst. Det er filosoffen, der maler gåder, vi her bivåner. Børnemuseet fejrer i øvrigt fem års fødselsdag på søn. fra 10-16.
Louisiana. Humlebæk. Dgl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her