Kultur
16. september 1999

UDSTILLINGER
*Sally Mann: Still Time, fotografier fra 1971-1994. Det er en retrospektiv udstilling af kun to ugers varighed med en af de mest berømmede fotografer fra USA. Hun koncentrerer sig om at portrættere det intime famililiv med rystende konsekvens.
Fotografisk Center, Gl. Strand48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Åbner i mor. Til 3. okt.

*Hu Hej Vilde Dyr er en udstilling med papirarbejder af Kvium, Lemmerz, Frandsen, Bonde, Nørgård - og Franco Turchi. Det er litografier til vildtkogebogen af samme navn. Forfatterne er Claus Christensen og Søren Wedderkopp.
Edition Copenhagen. Åbner på lør. Strandg. 70, Kbh. Ma.-fr. 10-17. Til 8. okt.

*Den unge Storm P. er en udstilling, der handler om de år, som hører til hans mest skabende og eksperiementerende. Det er malerier og tegninger fra 1899 og frem til Første Verdenskrig.
Åbner på lør. Storm P.-Museet, Frederiksberg Runddel. Til 1. jan. 2000.

*EYDUN av REYNI er en færøsk kunstner, hvis akvareller udstilles i:
Åhuset, Brogade 26, Køge. Åbner på lør. To.-sø. 11-17. Til 10. okt.

*Maar Julius Lange var medlem af kunstnersammenslutningen Spiralen i 40'erne, som også Sven Dalsgaard og Asger Jorn var medlemmer af. En stor retrospektiv udstilling viser denne abstrakte maler, der tydeligvis har været med på en kigger hos både Miró og Kandinsky.
Horsens Kunstmuseum. Til 24. okt.

*Bjarne Werner Sørensen viser nye værker med titlen Skitser af regn. De rummer samme søgende, rastløse træk som hans hidtidige værker.
Bie & Vadstrup, St. Strandstr. 19B, 1. sal. Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-14. Til 1. okt.

*Tid er. Sven Dalsgaard 1914-1999. En stor udstilling med skulpturer, akvareller og malerier hylder den gamle dadaist. Det sker i hans føde- og hjemby.
Randers Kunstmuseum. Ti.-sø. 11-17. Til 24. okt.

*Værker på papir udført af ikke mindre end 75 danske og udenlandske kunstnere.
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Åbner i mor. Til 23. okt.

*Bjørn Nørgaard udstiller nye værker til rum og væg. De bærer titlerne Stumper og stykker, Jeg gik mig over sø og land og Krigsminder fra spisebordet.
Galleri Susanne Ottesen. Gothersg. 49, Kbh. Til 9. okt.

*Claustrophobia viser kunst fra Australien, Tyskland, USA, England, Sydamerika og Danmark. Heriblandt Howard Arkley, der i år repræsenterer Australien på biennalen i Venedig. Udstillingen handler om afstand og nærhed og har hjemmet som omdrejningspunkt.
Esbjerg Kunstmuseum. Dagl. 10-16. Til 31. okt.

*Søren Jensen er først og fremmest billedhugger - og nyudnævnt rektor for Fyns Kunstakademi - men han har fotograferet sideløbende med skulpturarbejdet. Han viser 30 fotografier med scener fra militærets og brandvæsnets øvelsesbaner rundt omkring i Danmark. Som her med hus- og bilattrapper.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Åbner i mor. 17-19. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 24. okt.

KLASSISK
*Chopin Radiosymfoniorkestret spiller musik af Lutoslawski og Chopin ved aftenens Torsdagskoncert. Den polskfødte dirigent Kazimierz Kord er på podiet og programmet er Lutoslawskis Sørgemusik for strygere, Chopins Klaverkoncert nr. 1 og nr. 2. Klaverfænomenet Evgeny Kissin spiller solostemmen.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*Mahler Aalborg Symfoniorkester under dirigenten Moshe Atzmon spiller Mahlers 9. Symfoni og Mozarts Violinkoncert nr. 4 (György Pauk er solist).
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen.

*Tjørnhøj-Thomsen Teater Felix fra Århus gæster Den Anden Opera i København, hvor man opfører Bålfærd - Sange for Balder. Det er en installationskoncert, hvor musik, lys og skulpturer danner rammen om en anderledes oplevelse. Det lover pressemeddelelsen. Bålfærd... er en hyldest til den hedenske verdensopfattelse, hvor lys og mørke eksisterer side om side i kamp og harmoni. Som symbol herpå står myten om guden Balder og hans død. Line Tjørnhøj-Thomsen har komponeret musikken. Idé og kunstnerisk ledelse: Christina Fentz.
I aften kl. 20 på Den Anden Opera i København. Spiller frem til den 21. september (undt. den 19.) alle aftener kl. 20, lørdag den 18. kl. 16.

*Hendze Foreningen Ny Musik Odense starter efterårssæsonen med en dobbeltkoncert i Det Fynske Musikkonservatorium. Overskriften er Rejser i klang. Det er musikerne bag DuoDenum og Contemporánea, der spiller musik af blandt andre Jesper Hendze, Yngve Slettholm, Hans-Henrik Nordstrøm, Fuzzy, Ivar Frounberg, Ejnar Kanding og Sunleif Rasmussen.
Lø. kl. 14 (DuoDenum), og lø. kl. 16 (Contemporánea). Koncerterne foregår på Det Fynske Musikkonservatorium.

*Holmboe I serien Kormusikkens Mestre synger Radiokammerkoret i Dronningsalen, Det Kgl. Bibliotek. Stephen Layton dirigerer værker af Benjamin Britten og Vagn Holmboe.
Ti. kl. 20 i Dronningsalen på Det Kgl. Bibliotek.

*Møller-organisten Morten Bech debutterer fra Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums solistklasse. Bech skriver i sin pressemeddelelse: "Jeg viser ikke alt! Med andre ord: Der bliver ikke nogen bred vifte af musik fra hele orgellitteraturen!
Derimod har jeg udvalgt et program med tråd & hjerteblod..." Musik af bl.a. Franck, Bach, Møller og Duruflé.

JAZZ
*Jon Balke er månedens jazzgæst, og den norske pianist kan nu høres i den danske bassist Niels Præstholms Embla Nordic Project, et samarbejde, som er nærliggende, fordi Balke ligesom Præstholm har arbejdet med integration af strygere og jazzbesætning, og fordi gruppen Embla i forvejen rummer andre norske musikere. Blandt de danske medvirkende i aftenens oktet er iøvrigt Kristian Jørgensen (violin) og Alex Riel (trommer).
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21,30

*Jesper Lundgaard er bassist og primus motor i Repertory Quartet, som også omfatter Bob Rockwell (sax), Ole Kock Hansen (klaver) og Keith Copeland (trommer), og som p.t. især dyrker repertoire af bassisterne Charles Mingus og Oscar Pettiford.
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20,30

*Jan Kaspersen og hans kvintet er et af de mere nutidige indslag i det genopstandne Vognportens ellers overvejende traditionelle program. Foruden Kaspersen (klaver), Peter Danstrup (bas) og Ole Rømer (trommer) rummer kvintetten nu saxofonisterne Bob Rockwell og Simon Spang-Hanssen.
JazzHuset Vognporten, Rådhusstræde 13, ma., ti. og on. kl. 20,30

ROCK
*Mick Taylor var med i Rolling Stones dengang i 70´erne de med rette kaldtes verdens bedste rockband. Siden havde Bob Dylan fat i ham, men nu koncentrerer guitaristen sig om sine egne plader. På turen bistås han af en flok velspillende musikere i Mick Taylor´s All Star Blues Band.
Rytmeposten, Odense, tor. kl. 21
Toldkammeret, Helsingør, lør. kl. 21

*Megadeth er fremtrædende indenfor den heavy metal, radiostationerne godt tør at spille. De er aktuel med albummet Risk, hvoraf et af numrene indgår i Jean Claude Van Dammes kommende film Universal Soldier 2.
Store Vega, København, søn

*Hoven Droven imponerede som opvarmning til forårets koncert med Hedningarna. Der er gang i den, når de svenske spillemænd blander polka med moderne rytmer i en frisk omgang nordisk folkrock.
Pumpehuset, København, lør. kl. 21

SCENEN
*Folketeatret Hoffmannstahls fascinerende historie om kampen mellem det gode og det onde åbner sæsonen i Henrik Sartous bearbejdning og instruktion. Med Søren Spanning i den altafgørende hovedrolle og musik af Joakim Holbeck.
Spillet om Enhver. Tekstbearb. & sange: Niels Brunse. Prem. imorgen

*Det Kgl. Teater præsenterer dans fra det 20. århundrede: Balanchines Capriccio for Piano & Orchestra (med musik af Stravinskij) og Tjajkovskij pas de deux, spanske Nacho Duatos Jardi Tancat samt Jerome Robbins´ The Concert med musik af Chopin.
Prem. lørdag

*Kanonhallen En central figur i amerikansk teater, Richard Foreman, besøger for første gang Danmark med denne forestilling. Foreman har har skrevet, instrueret og designet mere end 30 forestillinger og har produceret forestillinger i samarbejde med The Wooster Group, The NY Shakespeare Festival, La Mama og Festival d´Automne i Paris.
Hotel Fuck. Fra 22. -26. ds. Seminar om RF og Ontological-Hysteric Theatre d. 25.-26.

*Det Ny Teater har premiere på musicalversionen af Cervantes' udødelige tragikomedie med Preben Kristensen i hovedrollen og Claus Ryskjær som Sancho Pancha - Rosinante er ikke krediteret.
Don Quixote - en mand fra La Mancha. Instr.: Bent Mejding. Scen.:Claus Rostrup. Fra 21. ds.

*Nordisk Teaterlaboratorium/Odin Teatret - Internationalt symposium i anledning af teatrets 35 års jubilæum; titelen Tavs viden - arv og ødslen refererer til den viden indenfor teater og dans, som er opnået gennem praktisk kendskab og erfaring. En viden, som ikke kan formidles vha. det skrevne ord, men kun gennem de læremestre, som legemliggør den.
Holstebro 22. - 27. sept. Medv. bl.a. Peter Elsass, Steinar Kvale, Eigil Jesper-sen, Klaus Nielsen og Peter Schaufuss Balletten

ETCETERA
*Multimedia-koncert på Trekroner. De spøgelsesagtige kasematter på Trekroner Fort får nyt liv, når video, lys og musik slippes løs den 18. og 19. september fra 20.00 til 23.00. Bag arrangementet står kunstgruppen Tura Ya Moya med medlemmer fra København og Berlin. Resterende billetter kan bestilles over Billetnet.

DE MINDST RINGE
*Degas og New Orleans. En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans, hvorfra hans mor stammede. Udstillingen viser malerier, pasteller, tegninger og grafiske værker fra de fem frugtbare måneder, han tilbragte dér.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov. Åbner i morgen.

*René Magritte. En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte med henblik på hans indflydelse på den senere popkunst. Det er filosoffen, der maler gåder, vi her bivåner. Børnemuseet fejrer i øvrigt fem års fødselsdag på søn. fra 10-16.
Louisiana. Humlebæk. Dagl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

*Universets engle Henrik Prips dramatiske fortolkning af Einar Már Gudmundssons roman er en indlevelse af sjældent vingefang - en blafrende smuk og smertefuld monolog, der daler ned som en gave fra et hidtil ukendt medmenneske. Instruktøren Ditte Maria Bjerg har formået at skabe en imponerende dynamik med en egen indre logik i de vanvittige påfund.
Scen.: Jesper Corneliussen. CaféTeatret t. 16. okt.

*Nederdrægtighedens historie. Nedturen og opløsningen lurer lige under overfladen i Jens Albinus' skelsættende forestilling - en lang tragikomisk fuga for forfaldets og undergangens klaver. Hvor ikke fortællingen, men snarere den vedholdende afsøgning af en nederdrægtig (90'er)-stemning er styrken
Medv.: Nikolai Lie Kås, Susanne Storm, Nicolas Bro, Tine Gotthelf & Mette Frank. Kalejdoskop t. 18. ds.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her