Kultur
9. september 1999

Udstillinger
*Den Gyldne udstiller atter på Charlottenborg. Ud over de faste medlemmer - bl.a. Niels Winkel, Karin Olesen, Trondur Patursson m.m.fl. - har man i år inviteret en lang række gæster. Bl.a. Erik Bille Christiansen, Elle Mie Ejdrup Hansen, fotografen Lotte Tauber Lassen, Ken Denning. Kunstnere fra både Danmark og de nordiske lande deltager.
Åbner på lør. 13-18. Charlottenborg. Dagl. 10-17, on. 10-19. Til 3. okt.

*Nina Sten-Knudsen 'Landskabet senere' omfatter nye malerier af kunstneren, der forholder sig til klassisk landskabsmaleri. Hun opstiller en rumlighed, hun selv har kaldt polyfokal, dvs. et figurativt billed- og erkendelsesrum uden enhedsperspektiv.
Ny Carlsberg Glyptotek. Åbner ons. 15. sep. Ti.-sø. 10-16. Til 14. nov.

*OTTO hat Besuch er en udstilling med ni tyske kunstnere med udgangspunkt i Akademiet i Frankfurt a.M. Udstillingen er kurateret af kunsthistorikeren Sanne Kofod Olsen.
OTTO, Sdr. Boul. 95, Kbh. to.-sø. 14-17. Til 3. okt. Åbner i dag

*L-A er en dialogudstilling med kunstnerne Lars Buchardt og Anders Moseholm. De undersøger ved hjælp af billeder de mange forskellige implikationer, begrebet brydning har.
BG Fonden, Rampen, Nørre Voldga. 68, Kbh. Ti.-fr. 14-17, lø. 11-15. Åbner i dag

*Veduta Neel Jans udstiller moderne Vedute-malerier. Vedute betyder udsigt eller syn, hvor kunstneren i stedet for at gengive specifikke lokaliteter skaber en billedmæssig helhedsvirkning. Jans malerier ligger - at dømme efter kataloget - farligt tæt på Gerhard Richters landskabsbilleder.
Reed Gallery, Vingårdsstr. 19, Kbh. Ti.-f. 14-18, lø. 11-15. Åbner på fr. 16-19. Til 5. okt.

*Overlapninger er en dialog-udstilling i North. De to kunstnere Kerstin Bergendal og Kim Asbury undersøger grænseområdet mellem skulptur og maleri eller snarere det felt, hvor maleri og skulptur overlapper hinanden.
North, Nørreg. 7C, kld. Kbh. Ti.-fr. 13-17, lø. 11-15. Til 2. okt.

*Johnny Jensen udstiller sine til tider makabre fotos, optaget på forskellige museers biologiske magasiner.
Billedhusets Galleri, Skt. Annæ Passage X, Kbh. Ma.-to. 9-17, fr. 9-16. Til 30. sep.

*Luis Moscardó (f. 1950) er en spansk kunstner, som i sine værker beskæftiger sig med fraktioner af mennesker eller effekter, som har tæt tilknytning til mennesker f.eks. smykker.
Art.dk, Kronprinsesseg. 10, Kbh. Til 25. sep.

*Leif Kath udstiller nye arbejder, der kendetegnes af tegnenes intense og spændstige dans på lærredet og papiret.
Weinberger, Valkendorfsg. 13, Kbh. Åbner på fr. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 9. okt.

*Paintbox danner ramme om syv udstillinger, der undersøger maleriets muligheder som medie. Første udstilling viser alle seks til udstillingsprojektet knyttede kunstnere: Torgny Wilcke, Bodil Nielsen, Jasper Böye, Signe Guttormsen, Ruth Campau og Michael Mørk. Udstillingen følges op af separatudstillinger af de seks kunstnere.
Bredg. 65B, Kbh. Åbner i mor. 17-20. On.-fr. 14-18, lø. 12-16. Til 25. sep.

*Ole Sporrings udstilling 'Vincent møder de tre små mænd' omfatter 1000 spritpen-tegninger og 22 nye som ældre malerier. Sporrings tegnetalent i kombination med hans ekspressive malemåde skaber humor, overraskelser og drama. Titlen stammer fra hans livslange interesse for Storm P.'s tre små mænd kombineret med en studietur til Arles i van Goghs fodspor.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 15. nov.

KLASSISK
*Strauss Radiosymfoniorkestret indleder sin Torsdagskoncertsæson 99/2000 med et rent Richard Strauss-program, som markering af 50-året for komponistens død. Den tyske dirigent Marek Janowski er på podiet og programmet er Till Eulenspiegels lustige Streiche, Die Tageszeiten og Ein Heldenleben. I sidstnævnte værk spilles den store violinsolo af Christina Åstrand
I aften kl. 20 i Radiohusets koncertsal

*Requiem Opera Nord med instruktøren Louise Beck i spidsen præsenterer Gilles Requiem - "En dramatiseret dødsmesse om menneskets ubegribelighed" hedder det i en programfolder. Det stort anlagte værk med brug af flere komponister, børn, skuespillere osv., spilles i Citroëns gamle samlehal.
I aften kl. 21 i Citroëns samlehal, Scandiagade 21, 2450 Kbh. SV. Varmt tøj anbefales. Til 11.9. (ma.-lø. kl. 21). Billetter hos billetnet. Flere oplysninger på www.operanord.dk

*Mozart Århus Sommeropera spiller Mozarts opera Figaros Bryllup. Den lanceres af århusianerne som en sengekantsopera. Kasper Holten har iscenesat, Randers Byorkester og solister dirigerres af David Riddell.
Fr. kl. 17 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Århus. Spiller 11. sep. kl. 17

*Mozart Hvis De kan lide kammermusik i smukke omgivelser, er det en oplagt mulighed at tage til koncert på Nordjyllands Kunstmuseum, der med sin markante arkitektur er en flot ramme om musikken. Medlemmer af Aalborg Symfoniorkesters kammermusikforening Pro Musica spiller værker af Haydn, Moran, Strauss og Mozart.
Lø. kl. 14 på Nordjyllands Kunstmuseum

*Tjørnhøj-Thomsen Teater Felix fra Århus gæster Den Anden Opera i København, hvor man opfører Bålfærd - Sange for Balder. Det er en installationskoncert, hvor musik, lys og skulpturer danner rammen om en anderledes oplevelse. Det lover pressemeddelelsen. Bålfærd... er en hyldest til den hedenske verdensopfattelse, hvor lys og mørke eksisterer side om side i kamp og harmoni. Som symbol herpå står myten om guden Balder og hans død. Line Tjørnhøj-Thomsen har komponeret musikken. Idé og kunstnerisk ledelse: Christina Fentz.
On. kl. 20 på Den Anden Opera i København. Spiller til den 21. sep. (undt. den 19.) alle aftener kl. 20, lø. den 18. kl. 16

JAZZ
*Per Henrik Wallin blev regnet som en af Sveriges betydeligste jazzpianister, da en alvorlig ulykke gjorde ham delvis lam og tvang ham til at opgive offentlig musiceren i flere år. Men i foråret fremtrådte han igen i Stockholm, og nu kommer han til København med egen trio.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Ben Besiakov spiller klaver og Doug Raney guitar, når den ny cd-shop og café Jazzcup indleder sine fredags-rrangementer med fri entré.
Jazzcup, Gothersgade 107, fr. kl. 15.30-18.30

*Jesper Zeuthen savnes (p.t.?) i jungleorkestret, men dyrker i stedet sin egen musik i egen kvartet med bl.a. Kasper Traberg (kornet).
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Jon Balke er i Danmark i september i serien JazzVisits og hans klaverspil høres først i bassisten Bo Stiefs projekt One Song med bl.a. harmonikaspilleren Lelo Nika.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Jørgen Emborg har en ny sangerinde i sin gruppe, der i øvrigt rummer så fine navne som Hans Ulrik (sax), Thomas Ovesen (bas) og Jonas Johansen (trommer).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

ROCK
*Peter Belli er i centrum i denne måned, da den gamle pigtrådsmusiker fejrer 40 års jubilæum i branchen. En dobbelt-cd, Helt igennem respektabel, og en hyldestbog udsendes i den forbindelse og understreger, at Ulven Peter, efter en afstikker til danskpoppen og et job som bingovært, i dag er en af de mest respekterede sangskrivere i den danske rockbranche. Med sig på jubilæumsturnéen har Belli backingbandet De nye Rivaler.
Store Vega, København, fr. kl. 21
Vershuset, Næstved, lø.

*Stereo Total blander disco og techno og Serge Gainsbourg og Nico og Beatles og amerikanske Beck og tyske Trio på nyeste album, My Melody, der både synges på tysk og fransk.
Rytmeposten, Odense, lø. kl. 22

*Filter er rockens vrede unge mænd. En hvid støj af hårde guitarer og aggressive trommer, hvor man faktisk kan ane hørværdige melodistumper, akkompagnerer Richard Patrick, der nærmest skriger end synger.
Lille Vega, København, man. kl. 21

*Luna er med sin bløde, repeterende rock en af afløberne for det legendariske amerikanske band Galaxie 500.
Loppen, København, ti. kl. 21

SCENEN
*Rialto åbner sæsonen med et stykke af Marguerite Duras, der havde fransk premiere i 1983. Dengang spillede Madeleine Renaud mormoderen, en rolle som en af initiativtagerne til den danske opsætning, Ghita Nørby, forståeligt nok har forbeholdt sig selv. Overfor hende ses Stine Stengade.
Savannah Bay. Instr.: Anders Ahnfelt-Rønne. Scen.:Ralf Forsström. Prem. i dag

*CaféTeatrets sæsonåbner er ligeledes kommet på skinner via (hoved)rolleindehaveren, her Henrik Prip, der har dramatiseret Einar Már Gudmundssons roman i samarbejde med dramaturgen Ryszard Taedling og instruktøren Ditte Maria Bjerg.
Universets engle. Scen.: Jesper Corneliussen. Prem. i dag

*Dansescenen præsenterer et nyt navn, Urban Elves, der dækker over erfarne folk anført af koreografen og danseren Jens Bjerregaard.
Urban Elves Mus.: F. Schubert & L. Berio. Fra 9.- 12. sep.

*Dr. Dante For en gangs skyld en forestilling hentet uden for Dante'rnes sædvanlige forsyningslinjer - ligesom Janus Nabil Bakrawi (hentet fra Taxa og Pizza King) og Jimmy Jørgensen (Taxa og Black Rider). Forfatter er Che Walker.
Længe siden. Instr.: Nik. Cederholm. Scen.: Camilla Bjørnvad & Marianne Nilsson. Prem. fr.

ETCETERA
*2. Internationale Performance Festival løber af stablen i Odense i dagene fra 8.-12. sep. Den foregår i Brandts Klædefabrik, i Teaterhuset, på Det Fynske Kunstakademi og i Det Fynske Musikkonservatorium. Som på 1. Internationale Performance Festival i 1997 deltager også denne gang kunstnere fra USA og fra mange europæiske lande, men der er også bidrag fra Indonesien og Gambia. Der er Fluxus kunstnere fra 60'erne, politisk kritiske performances fra 90'erne og musikperformances. Performances foregår i krydsfeltet mellem billedkunst, teater, musik og ny dans.

DE MINDST RINGE
*Hamlet I Kormakurs sæsonåbner ligger en stor forestilling og en fuldttegnet Hamlet på spring. Først og fremmest i det dybt gennemarbejdede parløb med scenografen, resulterende i et episk flow af billeder og ord, men lige så meget med Kristian Holm Joensens formatbegrænsede, men spændende hovedperson, Sonja Richters Ofelia og Ole Møllegaards Polonius.
Scen.: Vytautas Narbutas. Odense Teater. Til 1. okt.

*Kameliadamen Jørgen Ljungdalh og Eyun Johannesens kurtisane er noget så musical-utypisk som en interessant kvinde og i Trine Pallesens flirtende flotte fortolkning en sand, scenisk femme fatale. Men de gyldneste øjeblikke er dér, hvor tilskuerens indre voyeur bliver provokeret af Lars Juhls pirrende sans for spejle. Over for musikkens kælne effektivitet en paradoksal spændvidde, der gør forestillingen tankevækkende.
Komp.: Fini Hstrup. Lyrics: Per Nielsen. Århus Teater. Til. 9. okt.

*Am Anfang war... 14 østrigske nutidskunstnere, heriblandt Hermann Nitsch, Arnulf Rainer, VALIE EXPORT udstiller i anledning af festugen. Der er indrettet Wiener Café. Digtoplæsning med bl.a. Peter Laugesen og Inger Christensen søn. 12. sep. kl. 14. Vores anmelder skrev, at udstillingen er seværdig, selv om "ambitionerne sine steder er lige lovligt høje."
Århus Kunstbygning. J.M. Mørksg. 13, Århus. Ti.sø. 10-17. Til 26. sep.

*Niels Lergaard (1893-1982) fandt størstedelen af sine motiver på Bornholm. Her er landskabet stærkt og dramatisk og lyset mildt og klart. Hans berømte horisontlinjer ligger helt oppe under billedets øvre kant. En stor retrospektiv udstilling med hans værker, arrangeret af Informations kunstkritiker Gertrud Købke Sutton, er nu nået til København. Samtidig og sammesteds åbner udstillingen 'Anita Jørgensen - Sense and Sensibility' med minimalistiske skulpturer med et forførende materialebrug. Det er ældre og nye værker af kunstneren.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Til 3. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her