Kultur
14. oktober 1999

UDSTILLINGER
*KE - Kunstnernes Efterårsudstilling. Ud af 870 indsendere blev 36 kunstnere antaget af censurkomitéen, der i år bestod af Ingvar Cronhammar, Bjørn Ignatius Øckenholt, Julie Kjer m.fl.
Åbner på lør. i Den Frie Udstillings Bygn., Oslo Pl. Kbh. Dagl. 10-17. Til 31. okt.

*Marco Evaristti udstiller sin kontroversielle installation 'God Save Denmark', der undersøger den kulturelle arv og den nationale identitet. Det er nam nam for 'folkepianister' og rindalister.
Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder. Dagl. 10-16. Til 31. okt.

*Kunstakademiets udstillingssted viser fra i morgen udstillingen 'Guld & grønne skove' med Jesper Dahlgaard og Peter Nansen Scherfig.
Peder Skramsg. 17, Kbh. Ti.-lø. 14.-18. Til 24. okt.

*Gamle mestertegninger fra Sophus Larpents samling rehabiliterer de italienske tegninger, som den dansk-norske samler donerede til Statens Museum for Kunst i 1914. Dengang blev de opfattet som værdiløse. I dag udgør de højdepunkterne i den 2000 værker store samling.
Åbner i mor. Sølvg. 48-50. Kobberstiksamlingen. Ti.-sø. 10-17. Til 16. jan. 2000.

*Skovtur er en udstilling med tegninger, skulpturer og malerier af Ingelise Westman.
Åbner på lør. Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 13. nov.

*Iliaden - bog og billede er en udstilling, der viser Illiade-udgivelser fra tidernes morgen og frem samt tegninger og stik med temaer fra Iliaden fra Abildgaard til Peter Brandes.
Glyptotek. Dantes Pl. Åbner i dag. Ti.-sø. 10-16. Til 31. dec.

*Richard Woods (f. 1966) er en britisk kunstner, der arbejder med vægobjekter.
Art.dk, Kronprinsesseg. 10. Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-16. Til 23. okt.

*Fremragende attituder er en udstilling med Kaspar Bonnén, Jesper Dalgaard,
John Kørner, Judit Ström m.m.fl.
Hallo! Njalsg. 21H, bygn. 5, 3. sal. Kbh. Ti. -fr. 12:15-17, lø. 12-15. Til 13. nov.

*No Standing er en udstilling med Yvette Brachman, rasmus knud og Sean Snyder.
Rhizom. Mejlg. 51, bagg. mellembygn. 1, Århus. On.-fr. 12-17, lø.-sø. 12-16. Til 31. okt.

*POP-op - strategi og humor i samtidskunsten er en udstilling, der ser på en kunstnergeneration, for hvem det er afgørende, at kunstværket fortæller en 'god' historie. Her deltager 12 kunstnere, bl.a. Jes Brinch, Henrik Plenge Jacobsen, Peter Rössell, Christian Schmidt-Rasmussen m.m.fl.
Holstebro Kunstmuseum. Ti.-fr. 12-16, lø.-sø. 11-17. Til 12. dec.

*Hanne Godtfeldt og Steinunn Helga Sigurdardottir udstiller sammen under titlen 'Endnu ikke ikke mere'.
Nørreg. 7C, kld. Kbh. Ti.-fr. 13-17, lø. 11-15. Til 6. nov.

*Lars Ravn udstiller både vest og øst for Storebælt. Udstillingen 'Bedtime Stories' omfatter nye malerier, tegninger og skulpturer, hvor Ravn folder sine erotiske fantasier ud.
Galleri Jespersen, Ny Vesterg. 9, Odense. Til 3. nov.
Desuden kan ses nye værker med titlen 'Drejebogen' i: Galleri Python, Borgerg. 91, Kbh. Til 30. okt. Lars Ravn laver også en ny udgave af 'De fire årstider' fra 1982 på Aarhus Kunstmuseum. Live foran publikum og live på nettet - www.larsravn.dk.

KLASSISK
*Debussy Der bliver tango for alle pengene når BIFFEN og Aalborg Symfoniorkester spiller i aften. Der bliver tre tangoer for bandoneon og orkester af komponisten Piazzolla. Solist er Kristina Kuusisto og koncerten dirigeres af Ari Rasilainen. Ud over tango spiller orkestret også musik af Ginastera, de Falla og Debussy.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen.

*Prokofiev Odense Symfoniorkester rejser snart til USA for at afvikle Carl Nielsen Violinkonkurrencen og give koncerter. Inden afrejsen spiller orkestret turneprogrammet. Det består af Tjajkovskijs Fest Ouverture, Prokofievs 3. Klaverkoncert, og Nielsens 4. Symfoni. Lilya Zilberstein er klaversolist. Jan Wagner dirigerer.
I aften kl. 20 i Carl Nielsen Salen, Odense Koncerthus.

*Poulenc Der er Pro Musica kammerkoncert på Nordjyllands Kunstmuseum. Medvirkende fra Aalborg Symfoniorkester spiller værker af Mozart, Nielsen og Poulenc.
Lø. kl. 14 i Nordjyllands Kunstmuseum.

*Beethoven Ved Aarhus Symfoniorkesters koncert i weekenden spiller to unge talenter. Det er pianisten Benedicte Palko og violinisten Ole Jacob M. Frederiksen, der spiller med orkestret. Man spiller Beethovens Coriolan Ouverture, Liszts Totentanz for klaver og orkester, og
Bruchs Violinkoncert. Michel Tabachnik dirigerer.
Lø. kl. 12 i Musikhuset Aarhus.

*Rasmussen Det Kgl. Danske Musikkonservatorium afholder koncerter i festivalen 'Genklange af et århundrede', som består i fire matinékoncerter og fem aftenkoncerter. Guitarmatiné i dag kl. 12 (i Prøvesalen) med studerende på konservatoriet. Værker af Britten, Glass og Holmboe. Guitaristen Ingolf Olsen introducerer. I aften kl. 20 (i Koncertsalen) er der musik af Ives, Rasmussen og Ligeti. Rasmussen samtaler med Hans Abrahamsen om koncerten kl. 19 i lokale 118.
Prøvesalen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Yderligere oplysninger på tlf. 33692269

*Messiaen Organisten Chri-stian Præstholm har debut. Han har allerede givet talrige koncerter i ind- og udland. Nu spiller han musik af Messiaen, Niels Marthinsen og Peter Eben.
On. kl. 20 i Helligåndskirken, Niels Hemmingsensgade i København.

JAZZ
*Moses Molelekwa, som spiller soloklaver, er en af en større gruppe sydafrikanske musikere, som deltager i et stævne på Det Rytmiske Musikkonservatorium og desuden kan høres i forskellige kombinationer i Copenhagen JazzHouse torsdag, fredag og søndag. Musikken rangerer fra det folkeligt sydafrikanske til det jazzlige, som formentlig omfatter Molelekwa og kvintetten Yeoville All-Stars den første aften.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20,30

*Fredrik Lundin spiller tenorsax og Jacob Karlzon klaver ved den ny københavnske jazzbutik, Jazzcups entréfri koncert i denne uge.
Jazzcup, Gothersgade 107, fr. kl. 15,30-18,30

*Chano Dominguez afslutter som månedens jazzgæst med en koncert, hvor hans flamenco-inspirerede jazzklaver høres i trio med Thomas Ovesen på bas og
Jonas Johansen på trommer.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21,30

*Pierre Dørge og hans New Jungle Orchestra er netop vendt hjem fra et besøg i USA, bl.a. som led i den danske bølge, og giver nu en såkaldt Kamæleon Koncert for børn og voksne. Den norske trompetist Gunnar Halle og den unge danske saxofonist Anders Banke er nye orkestermedlemmer.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 15

ROCK
*Loveshop har med nyeste album Det løse liv endnu engang markeret sig som en af de førende på scenen for dansksproget popmusik.
Studenterhuset, Aalborg, tor.
Tante Olga, Randers, fre.
Kulisselageret, Horsens, lør.

*The Hellacopters er de nye helte blandt svenske guitar-rockbands, der lyder som om de i et hug optager deres plader i en garage.
Loppen, København, tor. kl. 21

*Beth Hart er dette års tilbud på en kvindelig amerikansk singersongwriter, og er aktuel med det afdæmpede album Screamin´ For My Supper.
Vega, København, tor. kl. 21
Train, Århus, fre. kl. 21.30

*Legendary Pink Dots med den krukkede forsanger Edward Kaspel og keyboardspilleren The Silver Man i spidsen brillerer ind imellem med noget dejligt avantgardistisk, sortsynet, psykedelisk, forældet 80'er-synthesizer-pop.
Stengade 30, København, lør.

SCENEN
*Holbæk Egnsteater David Lewis hører til samme kreds af unge desperadoer som Sarah Kane, Mark Ravenhill og Che Walker (pt. på Dr. Dante), men han har flyttet blikket udaf med sin tekst om biologisk nødvendighed og reagensglasbørn contra faderfølelsens fallit.
Sperm war/Rotter haves! - børn ønskes ! Ovs.&instr.: Fl. Weiss Andersen. Scen.: Chr. Tom-Petersen. Prem. imorgen

*Teater Styhr & Kjær Suicide Production er et nyt teaterselskab, der "vil forsøge at udfylde det tomrum, der idag findes i dansk teater mellem det konventionelle og det eksperimenterende." I centrum for første forsøg er tre unge kristne - et dokudrama skrevet af Karli Thorshauge.
Kun et øjeblik. Instr.: Cathrine Meister-Petersen. Scen.: Milsted&Ulke. Prem. i morgen

*Ny Carlsberg Glyptotek Ovids store digterværk over de klassiske græske og romerske myter har ét gennemgående tema: erotikken som universets stærkeste elementarkraft. Koreografen Anette Abildgaard har valgt Ovid netop pga. universaliteten.
Ovid's Forvandlinger. Komp.: Pierre Dørge. Scen.: Bjarne v.H.H.Solberg. Prem. lørd.

*CaféTeatret At de dramatiske vinde i Europa fortrinsvis kommer fra vest viser Danmarkspremieren på irske Enda Walsh's prisbelønnede gennembrud (fra '97), der står foran sin filmatisering. Stykkets to roller spilles af Tine Gotthelf og Jens Gotthelf - undertitlen "en historie om kun at kende én eneste person" - udstikker retningen.
Disco Pigs. Instr.: Aslak Moe. Scen.: Jesper Corneliussen. Prem. d. 19.

*Kanonhallen afslutter sin Junge Hunde Extended-serie med Zbang Dance Company, ledet af koreografen Jasmine Vardimon, tidligere danser i Israels Contemporary Dance Company. Forestillingen Tête er en studie i en morders bevidsthedstilstand.
21. - 23. okt.

ET CETERA
*Kulturnatten 99 i København rummer i år ca. 1.000 små og store arrangementer. En af ideerne er, at mange af de institutioner og museer, der normalt holder lukket om aftenen (eller i det hele taget holder lukket for publikum), denne ene gang om året er pivåbne. I år har man inspireret flere af byens lokalområderne til at deltage. Som noget nyt er området omkring Christiansborg omdannet til fodgængerområde.
Fredag aften og nat.

DE MINDST RINGE
*København Det er i Michael Frayns gisninger om de to mænds ansvarsfølelse for hele menneskeheden, at stykket hæver sig over det konstruerede - og giver gåsehud. Og i beskrivelsen af den enkelte mands historie, både i fredstid og i krigshelvedets tilfældighed, at tankerne bliver medrivende - og giver våde øjne.
Betty Nansen. Instr.: Peter Langdal. Scen.: Steffen Aarfing. Til 20. nov.

*Sælsomt mellemspil Som Det Kgl. Teater spiller dette 'soap-operaens moder', bliver det teater som vi drømmer om: medrivende, tæt på livets dissonante kerne. Intelligent, sofistikeret-elegant serveret. Og samtidigt vittigt og underholdende.
Turbinehallerne. Instr.: Jan Maagaard. Scen.: Lars Juhl. Til 6. nov.

*Charlottenborgs Efterårsudstilling er i år særligt vellykket. I år viser 32 kunstnere maleri, skulptur, arkitektur, grafik, kunsthåndværk, fotografi og mediekunst.
Charlottenborg, Kgs. Nytorv, Kbh. Dagl. 10-17, on. 10-19. Til 31. okt.

*Degas og New Orleans. En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans. Udstillingen viser værker fra de fem frugtbare måneder, han tilbragte dér.
Ordrupgaard, Vilvordevj. 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov. Åbner i morgen.

*René Magritte. En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte med henblik på hans betydning for den senere popkunst. Den malende filosof kredser med sine gådefulde malerier om tilværelsens uudgrundelige spørgsmål.
Louisiana. Humlebæk. Dagl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her