Kultur
25. november 1999

Udstillinger
*Diego Rivera er en udstilling med den verdensberømte mexikanske maler (1886-1957), der forevigede det mexikanske folks bedrifter i sine enorme murmalerier, og som også indgik i Frida Kahlos maleriske og intime univers.
Åbner på lø. i Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 10-17. Til 27. feb.

*Fra træsnit til internet er en udstilling med store europæiske grafikeres arbejder fra Christian Eckardts samling. Rembrandt, van Dyck, Mantegna, Dürer, Lorrain m.fl.
Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16. Ti.-sø. 11-16. Til 2. jan.

*Birgir Andréasson er en islandsk kunstner, der arbejder med tekstbilleder, dvs. i feltet mellem sprog og visualitet. Hendes 'portrætter' er beskrivelser!
Åbner i mor. 18-20 i Nils Stærk, Njalsg. 19C, Kbh. S. To.-fr. 13-18, lø. 12-15. Til 29. jan.

*Erik Prins (f. 1953) er en hollandsk kunstner, der udtrykker sig i et ultrapastost, malerisk sprog.
Galleri Bie & Vadstrup, St. Strandstræ. 19B, Kbh. Åbner i mor. 16-18. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-14. Til 4. jan.

*Ung dansk Fotografi 2000 rummer værker af Charlotte Kim Boed, Christina Hebe, Tim Jørgensen, Simon Dybbroe Møller, Rude Pedersen og Trine Søndergaard.
Fotografisk Center. Gl. Strand 48, Kbh. Åbner på lø. Ti.-sø. 10-17. Til 23. dec.

*Sweet Reality er en fotografisk installation, der kredser om begreber som lys, rum og tilstedværelse. Det er Lisbet Nielsen, der har skabt udstillingen i ART Crash-regi.
Rosenkrantzg. 1, Århus. Ti.-sø. 13-17. Til 11. dec.

*Nam Nam Beauty er et nyt udstillingssted for yngre kunstnere. Første udstilling omfatter papirarbejder af bl.a. Simon Grimm (der næppe har lagt navn til udstillingen), Ulrik Heltoft, Eske Kath, Mette Winckelmann, Jesper Just, Søren Taaning m.fl.
Tordenskjoldsg. 14, Kbh. To.-lø. 13-17. Til 11. dec.

*PROMS IV er en udstilling med unge kunstnere, som anses for at være meget lovende. I år medvirker Søren Dahlgaard, N55, Lilibeth Cuenca Rasmussen, TalR, Kirstine Roepstorff, Per Traasdahl og Pernille Priergaard Worsøe.
Brandts Klædefabrik, Odense. Åbner i mor. kl. 17. Ti-sø. 10-17. Til 30. jan.

*Århusgalleriet RUM 46 holder 'finissage' i anledning af, at man ufrivilligt er blevet sagt op i Studsg. 46. Det er derfor med en noget bitter smag i munden, at man inviterer til en 'social event':
Mandag 29. nov. kl. 17-21

*Stine Barr Prebensen udstiller fotografier 'Autistiske tegn og drømmen om Atlantis', mens Mette Gitz-Johansen viser malerier og installationer og den feministiske kunstnergruppe LAB viser arbejder med informationsæstetik.
Overgaden, Overgaden neden Vandet, Kbh. . Åbner i mor. 17-20. Ti.-sø. 12-17. Til 19. dec.

*'Se Ud Se Op Se Ned'. Installationskunstneren Finn Thybo Andersens udstiller i Nikolaj Udstillingsbygning. Et gigantisk sæt øjne følger folk fra kirketårnet efter mørkets frembrud. Uuuhyyggeligt, Big Brother is here.
Nikolaj. Daglig 12-17. Til 9. januar

Klassisk
*Mahler Aarhus Symfoniorkester spiller musik med overskriften "Glædens og sorgens musik". Det første er Beethovens Symfoni nr. 1 i C-dur. Det andet er Mahlers Das Lied von der Erde. Dirigenten James Loughran står i spidsen for orkester og solisterne Anne Larsson (alt) og Thomas Harper (tenor). De to sidstnævnte synger med i Mahlers værk.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus

*Borup-Jørgensen Det er en ung solist, der gæster Radiosymfoniorkestret. Violinisten Gil Shaham er født i USA, men bosat i Israel. Han spiller Bartóks Violinkoncert sammen med Radiosymfonikerne under Michael Schønwandt. De kan også høre dansk musik, idet man opfører Axel Borup-Jørgensens Nordisk Sommerpastorale fra 1964. Koncerten afsluttes med Carl Nielsens Symfoni nr. 5.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Pape Den Anden Opera i København har Andy Papes og Nina Malinovskis opera Leonora Christine. Dronning af Blaataarn på programmet. Som ved premieren er de medvirkende sangere Edith Guillaume, Maria Stenz og Jens Bruno Hansen. Et ensemble under ledelse af Kaare Hansen medvirker også.
Fr. kl. 19.30 i Den Anden Opera i København

*Telemann Danmarks Radios koncertserie med tidlig musik sætter fokus på danske komponister fra 1700-tallet og Telemann-værker fra Danmark. Barokensemblet Con Strumenti har ledt i danske kilder og fundet spændende værker frem. Udover den danske musik kan De høre musik af Telemann. Con Strumenti og vokalensemblet Convivium medvirker under ledelse af John Frandsen.
Lø. kl. 20 i Christians Kirke

*Gade Birkerød Kirke arrangerer julekoncert med besøg af Kgl. kammersanger Aage Haugland. Endvidere medvirker Birkerødkoret under dirigenten Torben H. Svendsen, samt organisten Carsten Pedersen. Man vil høre musik af Dvorak, Händel, Gade og Buxtehude.
Sø. kl. 16.30 i Birkerød Kirke

Jazz
*Peter Brötzman spiller tysk frijazz-saxofon med to andre Peter'e, den danske el-bassist Friis Nielsen og den svenske trommeslager Uuskila.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Olivier Antunes ung dansk klaverløve, høres i duo med Jesper Thilos modne tenorsax.
Jazzcup, Gothersgade 107, fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré)
nJonas Knutsson leder på saxofon en svensk trio med Chr. Speering (bas) og Bengt Berger (trommer) i et repertoire, der strækker sig fra Waller og Kurt Weill til Ornette Coleman og Don Cherry.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Jonas Johansens gruppe Move kaldes med ændret besætning Different Move. Johansen (trommer) og Fredrik Lundin (saxofon) er fremdeles med, men suppleres her af bl.a. Jesper Nordenström (klaver) og Niclas Knudsen (guitar).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Bent Jædig og hans veteran-tenor høres over tre aftener i kvartet med Ben Besiakov (klaver), Bo Stief (bas) og Ole Streenberg (trommer).
Jazzhuset Vognporten ma., ti. og on. kl. 20.30
nDalia Faitelson kalder sin septet Global Sound. Den rummer foruden hende selv på guitar bl.a. Randy Brecker (trompet), Jerry Bergonzi (tenor) og Adam Nussbaum (trommer).
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

*Lotte Anker leder kvintetten Ictus, som dyrker fri improvisation og bl.a. omfatter den norske trompetist Arve Henriksen og den danske el-bassist Peter Friis Nielsen.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30

Rock
*Lovebites er det nye håb, selv i Københavns Nord-Vest kvarter er der billboards, som reklamerer for gruppens til tider ganske vellykkede alternative popmusik.
Café Oscar, Odense, to. kl. 22, Vox Hall, Århus, fr. kl. 20, Studenterhuset, Aalborg, lø. kl. 22

*Basement Jaxx var en af sommerens store overraskelser på dansescenen og sparkede med dobbelt-cd'en Remedy endnu mere liv i house-genren
Vega, København, to. kl. 21

*Billy Cross Flemming Ostermann og Mik Shack søger for, at vi ikke glemmer rockens rødder i arrangementer bestående af klassisk rock'n'roll og rhythm & blues udført på guitar, bas og vaskebræt.
Nørrebrohallen, København, to. kl. 20.30

*DJ Kartellet består af 4 dj's, der spiller alt fra soul, funk og latin til ganske almindelig disco. De følges op af Master Fatman, der også operere som discjockey med en blanding af jazz, disco og gammel danskpop.
Vega, København, lø. kl. 23-01

*Machine Head pumper derudad på 3. og nyeste udspil, Burning Red, med hård, melodisk metal.
Vega, København, on. kl. 20

Scenen
*Kærlighedens kværulanter Paprika Steen og Lars Mikkelsen træder direkte ind i Fru Heiberg og Mikael Wiehes roller i Shakespeares komedie Love's Labour's Lost, som ikke har været spillet på Det Kgl. Teater siden 1854. Skuespilchef Klaus Hoffmeyer sætter selv fantasterierne og krukkerierne i scene, men advarer samtidig om, at denne poesi "vækker vilde grin i dødens strube".
Det Kgl. Teater, Stærekassen, 26. nov.-21. jan. Tlf. 33 69 69 69

*Carmen Negra Lidenskaben og de latinamerikanske rytmer vil koge, lover Aarhus Teater på forhånd om deres nye musical, der er baseret på Bizets opera Carmen. Den engelske idémand Stewart Trotter står for iscenesættelsen af Thera Hoeymans og Tomas Ambt Kofod som Carmen og hendes José - og Caspar Phillipson som Escamillio.
Aarhus Teater Skala, 26. nov.-3. feb. Tlf. 89 33 23 00

*Den Sidste Jul? Henning, Dan Johnny, Bitten Ann og Ida improviserer en 'dokusatirisk teaterjulekalender for voksne i 24 afsnit' på Sceneriet på Det Ny Teater. Dæknavnene anvendes af Karina Skands, Louise Mieritz, Peter Ganzler og Anders W. Berthelsen. Mere vides ikke, men juleaften bliver formodentlig den 24. december, også i år.
Det Ny Teater, Sceneriet, 28. nov.-19. dec. Billet-Net 70 15 65 65

*Svanen "En pirrende godnathistorie" lokker Jomfru Ane Teatret med, når det præsenterer den amerikanske dramatiker Elizabeth Egloffs stykke - efter sigende en historie i et superrealistisk univers med undertoner fra den gamle myte om guden Zeus, der omskabte sig til svane og omfavnede kvinden Leda. Henriette Holm Nielsen har instrueret, og Eva Littauer (De Hvileløse) har oversat.
Jomfru Ane Teatret, Ålborg, 30. nov.-22. dec. Tlf. 98 11 16 66

*Det sårede ansigt Den engelske Howard Barker (Scener fra en Henrettelse) har instrueret sin tekst på dansk - en tekst, der handler om vores mange ansigter: det ydre, det indre og det, vi holder mellem os. Teatergruppen Face to Face har fået Barker til at komme til landet og kastet ham ud i at arbejde med live musik for første gang, nemlig Kim Helwegs nye komposition for to flygler. Skuespillertruppen består bl.a. af Sarah Boberg, Ellen Hillingsø og Thomas Bendixen.
Kanonhallen, 30. nov.-18. dec. BilletNet 70 15 65 65

*Nordisk aften Koreografgruppen Mondo indbyder til mangfoldig, ny dans fra tre nordiske lande. Svenskeren Maria Sandin har premiere på sin solo Naked til musik af
Bach, mens danske Anne Katrine Kallmoes har koreograferet soloen She Has a Marvellous Being til den norske danser Liv Hanne Haugen. Jens Bjerregaard viser desuden sin Spiri, som han danser med sin muse Eve Garnier.
Dansescenen, Øster Fælled Torv, 1.-2. dec. Tlf. 35 43 58 58

Verdensmusik
*TangoOrkestret har indledt et lovende samarbejde med bandoneonspilleren og komponisten Marcelo Nisinman, som er gæstesolist fredag, når tangodrengene åbner Tangoforeningens TanGoNatBal med deres elegante Piazzolla-fortolkninger ledsaget af koreografier skabt til lejligheden. Inden ballet er der argentinsk menu i cafeen fra kl. 18.
Medborgerhuset Gimle, Islands Brygge, Kbh. fr. kl. 20

DE MINDST RINGE
*Degas og New Orleans En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans, hvorfra hans mor stammede. Udstillingen viser malerier, pasteller, tegninger og grafiske værker fra de fem frugtbare måneder, han tilbragte dér.
Ordrupgaard, Vilvordevj. 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov.

*René Magritte En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte med henblik på hans betydning for den senere popkunst. Det er den malende filosof, der med sine gådefulde malerier kredser om tilværelsens uudgrundelige spørgsmål. Børnemuseet fejrer i øvrigt fem års fødselsdag.
Louisiana. Humlebæk. Dgl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

*busy being blue En veltemporeret, uhyre musikalsk og linjeskøn danseforestilling af Tim Rushton, der tager afsæt i Lorcas poesi om kærlighed, tilstødning og frastødning - mellem mand og kvinde, men i virkeligheden allermest om mænds fordækte kærlighed. Dansen er en kølig sag i forhold til den glødende Lorca, men danserne yder en glimrende indsats i Signe Krogs renæssance-retvinklede bordscenografi.
Dansescenen, Øster Fælled Torv, til 26. nov. Desuden søndagscafé 21. nov. kl. 14.30 om
'Inspirationens mangfoldighed' med Per Nørgaard, Ursula Reuther Christansen, Anders Kirkegaard og Jasnus Kodal. Tlf. 35 43 58 58

*Rent Skide være med logisk-dramatisk udvikling, kontinuitetstæthed og almindelig rimelighed - Ålborg Teaters rockmusical er en pragtpræstation med en masse rå energi og en desperat livsvilje. Louise Herbert er den, hvis anarkistiske vitalitet brænder stærkest, det lille menneske har salen i sin hule hånd.
Aalborg Teater, tlf. 98 12 26 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her