Læsetid: 3 min.

Klassisk

30. november 1999

Finsk vinderværk
*Den finske komponist Kaija Saariaho modtager Nordisk Råds Musikpris 2000 den 6. marts næste år i København, hvor hendes vinderværk Lonh for so-pran og elektronik fra 1969 opføres. Arbejdet med elektronisk bearbejdning af lyd har længe været centralt for Saariaho. I et flertal af hendes kompositioner møder vi sammenstillingen af elektronisk bearbejdning og traditionelle instrumenter. Tilbagevendende elementer i titlerne er natur, det mytiske og det mystiske, det eksotiske og det poetiske. Mange af de nævnte kendetegn kan genfindes i det 15 minutter lange værk Lonh, der er indspillet med sopranen Dawn Upshaw som solist. Selve ordet Lonh er et gammelt provençalsk ord, der betyder fjern, og teksten til værket, et middelalderdigt af Jaufré Rudel, beskriver netop den fjerne kærlighed. Teksten læses på tre forskellige sprog. Hertil kommer konkrete lyde fra f.eks. fugle, vind og regn. En spændende udgivelse, som suppleres af andre gode Saaraho-værker.
Kaija Saariaho: 'Private Gardens'. Portræt-cd.
Ondine ODE 906-2

Hjerte og hjerne
*For nogle år siden udgav det svenske forlag Proprius en luksuriøs sag med Bellmans musik - et 6-cd bokssæt med to bøger (Proprius PRCD 9137), og endnu tidligere, i 1991 udgav forlaget Exlibris Dissing synger Bellman, med Fuzzys sprøde arrangementer (Exlibris EXLCD 30044). Nu har plademærket Danacord udgivet et overordentlig gennemarbejdet bokssæt med titlen Bellman i Danmark. Det er 'Selskabet Bellman i Danmark', som står bag editions-arbejdet, med Carl Collin Eriksen som projektleder. Respekt! Her er tale om et udgivelsesprojekt, som omfatter både musikhistorieskrivning og den klingende lyd. De kan med dette materiale høre svenske sangere live i Danmark (bl.a. Cornelis Vreeswijk og Fred Åkerström), De kan høre Bellman sunget på dansk (af bl.a. Nis Bank-Mikkelsen og Alberte Winding), og De kan lytte til Bellman i den danske tradition (med bl.a. Frits Helmuth og Poul Reumert). En beundringsværdig smuk udgivelse, som gengiver den til alle tider relevante svenskers livsfilosofi. Oplagt julegave til børn og voksne i alle aldre. Kan med fordel ledsages af Søren Sørensens bog Danske Bellmaniana (Danmarks Universitetsforlag, 1999), som indeholder en bibliografi, artikel-indeks og diskografi.
Bellman i Danmark. 2-cd med bog i 4-farve tryk. Danacord DACOCD 998-999

Bachs sidste værk
*Blandt de cd'er der skal med til den berømte øde ø, er en eller anden indspilning af Bachs Die Kunst der Fuge. Der er en god del af udgaverne, som på forhånd er diskvalificeret alene på grund af besætningen. Bachs mesterværk er blevet udsat for de mest umulige besætninger. Orglet er ikke et dumt valg, klaveret går også fint for denne lytter. Hvorfor ikke hive en ældre indspilning frem i lyset, som står sig godt? Evgeni Koroliov (født 1949) er blevet kendt og elsket for sine fortolkninger af Bachs Goldberg-variationer og Die Kunst der Fuge. Der er ingen grund til at undervurdere Koroliovs indsats - han er en knippelgod pianist, der formår at gennemlyse musikken med knivskarpt analytisk blik. Bachs sidste værk fordrer klanglig transparens for at polyfonien kan opfattes. Det kan Gould vel bedre end nogen, men Koroliov er slet ikke ueffen. Hans enorme teknik og musikalske overblik gør at musikken lyder legende let. Dansant polyfoni der vil noget. Optagelserne er fra 1990 på et Steinway D-model og et Bösendorfer Imperial.
J.S. Bach: 'Die Kunst der Fuge'. Evgeni Koroliov, klaver. Tacet 13, 2cd'er

Middelalder-musik
*Gaude mater (ca. 1450), Summa pia gratia (ca. 850), Regalis ostro sanguinis (ca. 1100), Ecclesie prosapies (ca. 1100). Det der står med kursiv er titlerne, tallet i parentes henviser til årstallet for tilblivelsen. Vi taler kort sagt om gammel musik, faktisk noget af det ældste, man kan støve op. Det historiske materiale er samlet af vokalensemblet Musica Ficta og dirigenten Bo Holten, som med denne udgivelse levendegør det kildemateriale, der kaster lys over den tidligste musik i Danmark. Men udgivelsen er ikke blot et 'dokument' til brug for forskningen, det er også ganske spændende at lytte til den tidlige musik og derved få et indblik i komponisters arbejde med overhovedet at notere musikken i nodeskrift.
Musica Ficta, Bo Holten, dirigent. 'Medieval Music in Denmark'. dacapo 8.224133.

Spirituel musik
*Hvis De er til det helt store udtræk, er der ingen grund til at tøve med Günter Wands live-indspilning af Bruckners 9. Symfoni med Berliner Filharmonierne. Det monumentale bygningsværk af en symfoni peger på en mulig spirituel verden hinsides den daglige trummerum. Denne dimension i tilværelsen gør det godt at blive mindet om, selv om det ind imellem kan lyde lidt hult. Berlinerne kan præsentere et ophøjet tema i fuldt messing, så man et øjeblik tror på det, 'manden engang sagde i søndagsskolen'.
Günter Wand: Bruckners 9. Symfoni. Berliner Filharmonikerne. BMG Classics RCA Red Seal 74321 63244 2

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu