Læsetid: 2 min.

Klassisk

2. november 1999

Sensuelle Mutter
*I maj måned kunne det københavnske koncertpublikum opleve violinisten Anne-Sophie Mutters fortolkning af Vivaldis De 4 Årstider sammen med Trondheim Solisterne. Det foregik i Tivoli, hvor man optog koncerten med henblik på cd-udgivelse. Denne er nu kommet på Deutsche Grammo-phon. Jeg kan ikke komme i tanke om et plademærke, der er mere bevidst om markedsføringens betydning. I dette tilfælde er indpakningen dog ved at tage overhånd. Den smukke musiker udnyttes optimalt i visuelle opsætninger. Hittepåsomheden har ingen grænser. Musikken sprudler dog ganske som hin aften i Tivoli - i sandhed champagnepropsmusik. Tartinis Djævletrillesonate får De også med i købet - en rigtig 'under jule-træet-ting'.
Vivaldis De 4 Årstider. Anne-Sophie Mutter og Trondheim Solisterne. Deutsche Grammophon 463 259-2.

Frugtbar forvirring

*Den kinesiske komponist Tan Dun er gået hen og blevet berømt. Den sympatiske kunstner kan både synge, dirigere og komponere. Fra sin platform i New York har han sendt sin ikke uspændende musik ud i verden. Som så mange af de toneangivende kunstnere i den ny musiks verden, er heller ikke Tan Dun blevet introduceret til det danske koncertpublikum. Musikken til operaen Peony Pavilion er kommet på Sony under titlen Bitter Love. Det er fascinerende anderledes musik, end den vi er vandt til. Med Tan Duns musik er vi off-off Darmstadt. Guderne skal vide, vi har ventet på denne nye musik, der kan bevæge og imponere på samme tid. En skøn blanding af Manhattan Transfer, kinesisk folkemusik, slagtøjsekvilibrisme, etnisk rock, Dun'sk fandenivolskhed og - ikke mindst - humor.
Tan Dun: 'Bitter Love'. Musik fra operaen 'Peony Pavilion'. Musikken er komponeret og dirigeret af Tan Dun. Blandt de medvirkende høres New York Virtuoso Singers. Sony Classical SK 61658.

Den rene vare

*De skeptiske har det med at rubricere Arvo Pärts musik under 'hellig minimalisme', altså en enkel musik, der er funderet i en religiøs holdning. Sandt er det, at ønsker man ramasjang og musikalsk fremdrift, bliver man skuffet over Pärts rene klange.
På den anden side: Det kan være være helt besættende og saliggørende at lytte sig ind i de meditative klange. Jeg gør det gerne med den musik fra ECM med Pärts musik, der bærer den overordnede titel Alina. Det opleves lige frem som en renselsesproces, og musikerne er fremragende. Udtrykket ligger i forlængelse af andre solide partiturer fra komponisten som Tabula Rasa (ECM 1275), Passio (ECM 1370),Te Deum (ECM 1505).
Arvo Pärt: 'Alina'. Vladimir Spivakov, violin, Sergei Bezrodny, klaver. ECM New Series 1591.

Fremragende musikere
*Den amerikanske komponist Gunther Schuller (f. 1925) er et af hovednavnene ved den nært forestående Musikhøst-festival i Odense. Schullers musik er netop udkommet på plademærket Bridge Records. Her spiller den unge Miró String Quartet, som jeg omtalte i rosende vendinger i min anmeldelse fra Danish Wave i New York.
På den aktuelle cd skuffer Miró heller ikke. De spiller bl.a. Schullers Sextet for fagot, strygekvartet og klaver sammen med Charles Abramovic (klaver) og Michael Finn (fagot).
Komponisten dirigerer selv. Opførelsen er brillant god, musikken kører en del i tomgang.
Værker af Gunther Schuller. Med bl.a. Miró String Quartet. Bridge Records 9093.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu