Kultur
18. november 1999

Udstillinger
*LUMIA - international lyskunst - er en udstilling med værker af kendte danske såvel som udenlandske lyskunstnere.
Charlottenborg. Dgl. 10-17. Til 9. jan.

*Knud Odde 'Gothlight'. Nye malerier, denne gang ikke med mennesker fra hans samtids mytologi, men med noget så nyt som naturmotiver.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 8. jan. Åbner i dag kl. 17-20

*Skønne november består af værker, der undersøger landskaber og rum, som de tre unge kunstakademistuderende drages af. Det er Elisabeth Byre, Jesper Dalgaard og Tine Maria Koefoed, der lader sig fascinere.
Åbner i dag kl. 17-19 i Rampen, Nørre Voldg. 68, Kbh. Ti.-fr. 14-17, lø. 11-15. Til 4. dec.

*Billedhuggere Man kan konsultere flere billedhuggerværker, skabt af de fire unge kunstnere René Schmidt, FOS, Ole Krabbe Poulsen og Jesper Dalgaard på udstillingen 'De Komplette Konsulenter' i:
Njalsg. 21H, bygn. 5, 3. sal., Kbh. S. Ti.-fr. 12.15-17, lø. 12-15. Åbner i mor. 17-21. Til 21. dec.

*Peter S. Carlsen 'Man må jo følge med'. Maleren udstiller sine skæve malerier. Det er tre serier: Modeltegninger, fin de siècle-kvinder og Villy følger med.
Galleri Søren Houmann,
Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Åbner i mor. 16-19. Til 18. dec.

*Vibeke Mencke Nielsen udstiller grafiske værker med titlen 'August' i:
Danske Grafikeres Hus,
Sølvg. 14, Kbh. Ti.-fr. 13-18, Åbner i mor. 16-19. til 21. dec.

*Steffen Tast udstiller lysinstallation, collage og grafik med titlen 'Lux'. Det sker i:
Galleri Hummeluhre, Vesterg. 49, Århus. Ti.-fr. 11-17, lø. 10-14. Åbner på lø. 13-16. Til 21 dec.

*Pluk er en udstilling, bestående af et udvalg af værker, som den indkøbsaktive og k-værdibevidste kommune med Erik Steffensen som konsulent har erhvervet. Kunstnernavne som Elmer, Ane Vester, Ivar Tønsberg, John Nixon, Olafur Eliasson figurerer her.
Til 5. dec. Rådhuset, Albertslund, Ma.-on. 8.30-15, to. 8.30-18, fr. 8.30-14.30. Til 5. dec.

*Happiness & Misery er en videoinstallation i large scale, som vises i Ridehuset i Århus. Det er Lars Mathiesen, der har optaget den i Bombay. Fire tolv kvm store billedflader danner tilsammen en dagligstueagtig scene, hvorpå udspiller sig et 'stykke', der afdækker private, personlige og politiske traditioner og tanker i tid og rum. De tre skuespillere er indere, og handlingen mimer soaps eller sitcom serier fra tv.
Vester Allé 1. Ti.-sø. 15-18. Til 5. dec.

*Kirsten Klein udstiller sine fotografier fra Irland sammen med malerier af den irske maler Bernadette Kiely i:
Skive Kunstmuseum. Til 12. dec.

*Secret Offer - Peter Bömmels er en udstilling med den tyske kunstner, der slog igennem i Mühlheimer Freiheit i begyndelsen af 80'erne. Nu udstiller han sine historiefortællende tegninger. Sammesteds kan ses udstillingen 'MUKA' med tegninger af en række internationale kunstnere. Det er kun børn mellem fem og 18 år, som kan købe værkerne, der koster 185 kr. stykket.
Horsens Kunstmuseum. Til henh. 21. nov. og 28. nov. Ti.-fr. 11-16, lø.-sø. 11-17.

*Palle Nielsen har i årevis frygtet en katastofe fra det hviderussiske Ignalina-atomkraftværk og skabt stærke, dystopiske billeder derefter. I sin nye serie 'Mennesker i den forladte by' kan man studere, hvordan der måske kan komme til at se ud, hvis katastrofen skulle opstå.
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 8. jan.

*Ib Spang Olsen klæder kejseren af til skindet. Tegninger af kunstneren og en bog med originalgrafik til H.C. Andersens 'Billedbog uden billeder' kan ses i:
Galleri Krebsen, Studiestræde 17A, Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø.-sø. 12-166. Til 5. dec.

*Wim Delvoye viser nye arbejder, dvs. ny video, fotografier og 'organisk bearbejdede arbejder' i:
Galleri Faurschou, St. Strandstr. 21, 1. sal. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14. Til 18. dec.

*Michael Elmgreen & Ingar Dragset viser nye værker i:
Galleri Nicolai Wallner,
Njalsg. 21, bygn. 15, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 18. dec.

Klassisk
*Pape Den Anden Opera i København har netop haft repremiere på Andy Papes opera Leonora Christine. Dronning af Blaataarn. Som ved første opsætning synger Edith Guillaume, Maria Stenz og Jens Bruno Hansen i forestillingen. Brigitte Kolerus har iscenesat. Et orkester dirigeres af Kaare Hansen.
I aften kl. 19.30 i Den Anden Opera i København. Spiller frem til 4. december. Yderligere oplysninger 3332 5556

*Sjostakovitj Radiosymfoniorkestret har inviteret pianisten Hélène Grimaud til København med henblik på opførelse Mozarts Klaverkoncert nr. 20 i d-mol. Kurt Sanderling dirigerer orkester og solist. Man spiller også Sjostakovitj' 15. Symfoni.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Nielsen Aalborg Symfoniorkester får besøg af dirigenten Takuo Yuasa fra Japan. Med sig har han violinisten Dong-Suk Kang, som skal spille solostemmen i Sibelius' Violinkoncert. Man spiller også Carl Nielsens En Sagadrøm og Symfoni nr. 6.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen

*Mozart Det Kgl. Teater spiller Mozarts opera Figaros Bryllup i Bruno
Schwengls opsætning. Dieter Kaegi har iscenesat. Inger Dam-Jensen synger rollen som Susanna og Johan Reuter giver den som Figaro. Det Kgl. Kapel og Kor dirigeres af Joseph Swensen.
Fr. kl. 19.30 på Gl. Scene. Spilles også den 23., 25., 27. og 30. nov.

*Sibelius Sjællands Symfoniorkester spiller musik af Rachmaninoff, Mussorgskij og Sibelius under den svenske dirigent Sixten Ehrling. Solist er alten Mette Ejsing.
Fr. kl. 19.30 i Ishøj Centersal

*Mahler Der er både favoritmusik og sjældenheder, når et klaver møder tre strygere i Helsingør Theater. Ian van Rensburg (violin), Anna Dahl (bratsch), Michaela Fukacova (cello) og Niels Nørager (klaver), spiller Mozarts Klaverkvartet i g-mol, Gustav Mahlers Klaverkvartetsats og Johannes Brahms' Klaverkvartet i g-mol.
Sø. kl. 15 i Helsingør Theater, Den Gamle By, Aarhus

*Debussy Musik af Robert Schumann er på programmet ved en koncert med Aalborg Symfonorkester. Under dirigenten Michel Tabachnik spiller orkestret både Schumanns Symfoni nr. 2 og Schumanns Klaverkoncert med den finske pianist Uki Ovaskainen som solist.
On. kl. 19.30 i Aalborghallen

Jazz
*Frode Gjerstad er en yngre norsk altsaxofonist med tilknytning til den mere eksperimenterende jazz. Hans trio, der er et halvt år gammel, rummer også en bassist og en trommeslager.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Erling Kroner kan mødes med sin basun og Niels Jørgen Steens klaver i jazz-shoppen, Gothersgade 107.
Jazzcup fr. kl. 15,30-18,30 (fri entré)

*Jesper Bodilsen drager med kvintetten Nordic Sounds til Beijing Jazz Festival og en 10 dages turné i Kina. Med ham er bl.a. den norske saxofonist Tore Brunborg, den finske vibrafonist Severy Pyysalo og den danske trommeslager Morten Lund. Forinden kan de høres i
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Emil Hess spiller saxofon i kvartet med Nicolai Hess på klaver og de to amerikanere, Cameron Brown (bas) og Richard Huntley (trommer).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Eliane Elias den brasiliansk-amerikanske pianist, er månedens jazzgæst og høres denne gang med Marc Johnson (bas) og danskerne Flemming Agerskov (trompet), Hans Ulrik (sax) og Marilyn Mazur (trommer og slagtøj).
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20.30

*Jakob Davidsen præsenterer sin Helios Suite i et samarbejde mellem The Crossover Ensemble og Zapolski Kvartetten.
Rundetårn ma. kl. 20

*Christina Nielsen høres med sin tenorsax i selskab med bl.a. Carsten Dahl (klaver) og Alex Riel (trommer).
Jazzhuset Vognporten ma. og on. kl. 20.30

Rock
*Chuck Prophet har i 10 år stået på egne ben efter bruddet med Green On Red. Hans iørefaldende country rock, der søger tilbage til rødderne, kan nydes på hans dugfriske plade, The Hurting Business.
Loppen, København, fr. kl. 22, Rytmeposten, Odense, lø. kl. 22, Vox Hall, Århus, ti. kl. 20

*Suede har stadig ikke fået nok af Danmark - og omvendt. Det er årets femte besøg siden bandet fra swingin' London i foråret udgav albummet Head Music. Udover en koncert for den danske fanklub har Suede spillet tre aftener i træk på årets Roskilde Festival.
Valbyhallen, København, ma.

*Nine Inch Nails personificeres i én person, Trent Rezor, der med sit kompromisløse industrielle techno-rock trækker dybere spor i sandet end det langt mere medieopgejlede Marilyn Manson.
KB-Hallen, København, ti. kl. 20

*Cher har succes både som skuespiller og sanger, dels i lette Hollywood-lystspil og luftige popmelodier. Men hendes eneste vægtige bidrag til pophistorien er indtil videre denne lille perle "I Got You Baby", som hun engang for længe siden sang med Sonny.
Forum, København, on. og to. i næste uge kl. 20

Scenen
*Den skamskudte reje Peter Kær kaster sig ud i endnu et one-man show, hvor han lover at gøre status på kanten af årtusindet. Eller som han spørger: Burde det ikke være børnene, der sad i Folketinget, når de nu i forvejen bestemmer det hele?
Bellevue Teatret, 18. nov.-11. dec. Tlf. 39 63 64 00

*Never say bondage is not enough Manden i Vivienne McKees verden, der kan få enhver kvinde til at dåne, og enhver mand til at ryste en vodka martini hedder selvfølgelig James - Bondage. McKee og hendes anglofile julekumpaner i London Toast Theatre byder med andre ord på højlydt tilskuerspanking.
Crazy Christmas Cabaret, Tivoli, Glassalen, 19. nov.-31. dec. Billet-Net 70 15 65 65.

*The Italian Afternoon To 40-årige hypokondere mødes i en mørk slotskælder under et kurophold i Italien, og så... Koreografen Kenneth Kreutzmann ('Edderkoppekvindens Kys') har endnu en gang omfavnet et længselsfuldt mandeunivers, denne gang som debuterende skuespilinstruktør for Gerz Feigenberg og Michael Moritzen.
Café Teatret, 20. nov.-18. dec. Tlf. 33 12 58 14

*Englen og den blå Hest Historien om venskab og nysgerrighed, tro og tillid af den svenske børnebogsforfatter Ulf Stark har længe været på repertoiret i Højbjergs Teater Den Blå Hest. Men nu kaster Egnsteatret Masken sig også ud i en fortolkning - iscenesat af Daniel Wedel for de 5-10 årige.
Egnsteatret Masken, Skolegade 16, Nykøbing Falster, 21. nov.-18. dec. Tlf. 54 85 78 81

*I det nedlagte bageri i Ryesgade er man nu kommet til nr. 4, hvor instruktøren Peter Holmgård fra performancegruppen Kom De Bagfra iscenesætter
BIDT's fem medvirkende i en 20 minutter lang teater-danse-performance indkapslet i Maja Ravns flisescenografi.
BIDT, Ryesgade 30 C, Nørrebro, 18-20. nov. kl. 20
og 21. Tlf. 35 37 45 41

DE MINDST RINGE
*Degas og New Orleans En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans, hvorfra hans mor stammede. Udstillingen viser malerier, pasteller, tegninger og grafiske værker fra de fem frugtbare måneder, han tilbragte dér.
Ordrupgaard, Vilvordevj. 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov.

*René Magritte En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte med henblik på hans betydning for den senere popkunst. Det er den malende filosof, der med sine gådefulde malerier kredser om tilværelsens uudgrundelige spørgsmål. Børnemuseet fejrer i øvrigt fem års fødselsdag.
Louisiana. Humlebæk. Dgl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

*busy being blue En veltemporeret, uhyre musikalsk og linjeskøn danseforestilling af Tim Rushton, der tager afsæt i Lorcas poesi om kærlighed, tilstødning og frastødning - mellem mand og kvinde, men i virkeligheden allermest om mænds fordækte kærlighed. Dansen er en kølig sag i forhold til den glødende Lorca, men danserne yder en glimrende indsats i Signe Krogs renæssance-retvinklede bordscenografi.
Dansescenen, Øster Fælled Torv, til 26. nov. Desuden søndagscafé 21. nov. kl. 14.30 om 'Inspirationens mangfoldighed' med Per Nørgaard, Ursula Reuther Christansen, Anders Kirkegaard og Jasnus Kodal. Tlf. 35 43 58 58

*Rent Skide være med logisk-dramatisk udvikling, kontinuitetstæthed og almindelig rimelighed - Ålborg Teaters rockmusical er en pragtpræstation med en masse rå energi og en desperat livsvilje. Louise Herbert er den, hvis anarkistiske vitalitet brænder stærkest, det lille menneske har salen i sin hule hånd.
Aalborg Teater, tlf. 98 12 26 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her