Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
11. november 1999

Af Udstilling: Lisbeth Bonde,Klassisk: Anders Beyer,Jazz: Erik Wiedemann,Rock: Paw Mathiasen,Scenen: Nina Davidsen

Kunst

*Happiness & Misery er en videoinstallation i large scale, som vises i Ridehuset i Århus. Det er Lars Mathiesen, der har optaget den i Bombay. Fire tolv kvm store billedflader danner tilsammen en dagligstueagtig scene, hvorpå udspiller sig et 'stykke', der afdækker private, personlige og politiske traditioner og tanker i tid og rum. De tre skuespillere er indere, og handlingen mimer soaps eller sitcom serier fra tv.
Vester Allé 1. Ti.-sø. 15-18. Åbner på fre. 16-18. Til 5. dec.

*Peter Bömmels - Secret Offer er en udstilling med den tyske kunstner, der slog igennem i 'Mühlheimer Freiheit' i begyndelsen af 80'erne. Nu udstiller han sine historiefortællende tegninger. Sammesteds kan ses udstillingen 'MUKA' med tegninger af en række internationale kunstnere. Det er kun børn mellem 5 og 18 år, som kan købe værkerne, der koster 185,- kr. stykket.
Horsens Kunstmuseum. Til henh. 21. nov. og 28. nov. Ti.-fr. 11-16, lø.-sø. 11-17.

*Wim Delvoye - den belgiske kunstner - viser nye arbejder, dvs. ny video, fotografier og 'organisk bearbejdede arbejder' i:
Galleri Faurschou, St. Strandstr. 21, 1. sal. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14. Til 18. dec.

*Sort på hvidt er en udstilling med store europæiske grafikeres arbejder fra de sidste 300 år.
Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16,.. Ti.-sø. 11-16.

*Bo Bisgaard viser på udstillingen 'Drugs I.D.' værker, der reflekterer over illegale og legale stoffer på en æstetisk måde. På førstesalen viser Kathrine Schrøder værker, der udfolder sig i feltet mellem fotografi, skulptur og installation
Overgaden. Oveng. neden Vandet 17, Kbh. Åbner i mor. kl. 17-20. ti.-sø. 13-17. Til 21. nov.

*Gamle mestertegninger - fra Sophus Larpents samling' rehabiliterer de italienske tegninger, som den dansk-norske samler donerede til Statens Museum for Kunst i 1914. Dengang blev de opfattet som værdiløse. I dag udgør de højdepunkterne i den 2.000 værker store samling.
Sølvg. 48-50. Kobberstiksamlingen. Ti.-sø. 10-17. Til 16. jan. 2000.

*Skovtur er en udstilling med tegninger, skulpturer og maleri af Ingelise Westman.
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 13. nov.

*Iliaden - bog og billede er en udstilling, der viser Illiade-udgivelser fra tidernes morgen og frem samt tegninger og stik med temaer fra Iliaden fra Abildgaard til Peter Brandes.
Glyptotek. Dantes Pl. Ti.-sø. 10-16. Til 31. dec.

*POP-op - strategi og humor i samtidskunsten er en udstilling, der ser på en kunstnergeneration, for hvem det er afgørende, at kunstværket fortæller en 'god' historie. Her deltager 12 kunstnere, bl.a. Jes Brinch, Henrik Plenge Jacobsen, Peter Rössell, Christian Schmidt-Rasmussen m.m.fl.
Holstebro Kunstmuseum. Ti.-fr. 12-16, lø.-sø. 11-17. Til 12. dec.

*Michael Elmgreen & Ingar Dragset viser nye værker i: Galleri Nicolai Wallner, Njalsg. 21, bygn. 15, Kbh. Åbner i mor. 18-20. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 18. dec.

*Skandaler er en udstilling, der præsenterer de skandaleombruste værker i Danmark i et parallelt forløb, således at skandalerne som mediebegivenheder dokumenteres ligesåvel værkerne selv. Vi bevæger os fra J.F. Willumsens lille radering Frugtbarhed til Ekstra Bladets skandalisering af Claus Carstensen i år.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000.

*Hein Heinsen udstiller skulptur og Per Bak Jensen fotografi i:
Galleri Bo Bjerggaard, Pilestræde 48,2., Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Åbner i dag 16-19. Til 21. dec.

Klassisk
*Fuzzy Radiokammerkoret synger under Stefan Parkman i Glyptotekets Festsal. Man synger Bent Sørensens In Paradisum, Fuzzys Proverbs of Hell, Ingvar Lidholms ...a riveder le stelle og Schönbergs Friede auf Erden. Fuzzys værk er en uropførelse. I forbindelse med koncerten overrækkes WH's Komponistpris.
Ti. kl. 20 i Glyptotekets Festsal.

*Frandsen Festivalen Musikhøst 99 i Odense er begyndt. Der er koncerter og seminarer i og omkring musikkonservatoriet. Hovednavne ved festivalen er amerikanerne George Crumb, John Adams og Gunther Schuller. Desuden præsenterer Musikhøst yngre danske komponister. De kan høre musik af så forskellige danske kunstnere som Thomas Clausen, John Frandsen, Andy Pape, Svend Hvidtfelt Nielsen, Frederik Lundin og Hans Abrahamsen.
I dag kl. 16 i Sct Hans Kirke: Copenhagen Saxophone Quartet og slagtøjsspilleren Thomas Sandberg. Kl. 20 i Odense Koncerthus, hvor Odense Symfoniorkester spiller under Frans Rasmussen. Yderligere oplysninger på tlf. 66110663.

Jazz
*Chick Corea gæster igen Danmark, først med sekstetten Origin i Vejle, derefter som solopianist i København, og især det sidste kan imødeses som en særlig begivenhed.
MusikTeatret, Vejle (m. sekstet) to. kl. 20 og Vega i København (solo) ma. kl. 20

*Mads Hansen har fået megen anerkendelse for sin debut-cd, og hans tenorsax høres nu i egen kvartet.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20,30

*Jacob Christoffersen leder ved klaveret sin egen kvartet med bl.a. saxofonisten Claus Waidtløw.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21,30

*Jens Skou Olsen, bassisten, har også Claus Waidtløw med i sin kvartet, som desuden rummer den sjældent hørte pianist Søren Nørbo.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21,30

*Niclas Knudsen og hans gruppe, When Granny Sleeps, får udgivet sin tredie cd, hvilket markeres med en koncert. Kasper Tranberg, Nils Davidsen og Anders Mogensen er med.

Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20,30
*Jens Winthers kvartet har holdt sammen i 15 år og indspiller nu over to dage en live-cd.
Fremdeles med Ben Besiakov, Lennart Ginman og Søren Christensen.
Copenhagen JazzHouse ma. og ti. kl. 20,30

*Hugo Rasmussen, hyperaktiv sidemand som bassist, leder for en gangs skyld egen gruppe med trompetisterne Henrik Bolberg og Thomas Fryland, Jacob Christoffersen (klaver) og Frands Rifbjerg (trommer).
Jazzhuset Vognporten ti. kl. 20,30

Rock
*Humleridderne har med nyeste album Typisk Tårnby opnået den tvivlsomme ære at blive kaldt hip hoppens svar på Shubidua.
Loppen, København, lør. kl. 22

^*Gary Moore prøver på sit nyeste album A Different Beat at gå nye veje, efter at have skamridt bluesgenren i alt for lang tid.
Ringsted Kongrescenter, Ringsted, lør. kl 20

*Travis har med albummet The Man Who begået en ganske hørværdig præstation, selv om det dog i sine teatralske øjeblikke minder alt for meget om kollegerne i Radiohead.
Loppen, København, ons. kl. 22

Scenen
*Singler '99 - Festival for Ny Dansk Solodans Solokoreografi er blevet en ny trend inden for den nye dans, og Åben Dans Productions har nu arrangeret en solofestival over tre weekender.
Første fire hotte solonavne er Thomas Eisenhardt, Kitt Johnson, Helene Cæcilie Mørck og Camilla Stage, der byder på titlerne Solo Senor, Varme lyspletter bag øjenlågene, Stigma og Den hvide Dame.
Statens Museum for Kunst, 12-28. nov. Billet-Net 70 15 65 65.
nBusy being blue er Tim Rushtons dansefortolkning af Garcia Lorcas Sonetter om den Mørke Kærlighed, der cirkler om kærligheden, afvisningen og den undertrykte seksualitet. Rushton, der er huskoreograf på Dansescenen, har denne gang udvalgt fem dansere og placeret dem i et univers med 20 kvadratiske borde.
Dansescenen, Øster Fælled Torv, 11-26. nov. Desuden søndagscafé kl. 15 med oplæsning af Lorca-sonetterne af Morten Kirkskov. Tlf. 35 43 58 58

*Killer Joe er Svalegangens nyeste unge satsning. Tracy Letts grovkornede campingvognsfarcen blev en stor succes på Edison forrige år med Steen Stig Lommer i hovedrollen, og nu er det så Lennart Hansen, der prøver kræfter med lejemorderidentiteten i Malthe Claudio Linds instruktion.
Svalegangen, 12. nov.-12. dec. tlf. 86 13 88 66

*Cowboy cowboy er Kim Fupz Aakesons galopperende spaghettiwestern om den småtbegavede gnom Jack, der er hurtig på aftrækkeren. Aakeson, der var manusforfatter til filmen Den eneste Ene, debuterer hermed som scenedramatiker for voksne.
Aalborg Teater, Lille Scene, 12. nov.-22. dec.

*Rent Succesmusicalen af Jonathan Larson fra Broadway fra 1996 er nu kommet til Aalborg, hvor Kasper Holten har iscenesat den moderne West Side Story-udgave om de unge, fattige (og HIV-smittede) kunstnere, der har så mange drømme, men som ikke kan betale deres husleje... Nina Flagstad har skabt loftskammerscenografien til 90'ernes udgave af Hair.
Aalborg Teater, 13.nov.-30. dec. tlf. 98 12 26 20

*Kvinden i sandet Kobo Abés roman om den japanske billesamler, der opsluges af livet hos en ung enke i bunden af en sandgrav er inspirationen for Nullo Facchinis forestilling, der også har skævet til Teshigaharas filmatisering. Forestillingens ideal er at opnå et præcisionsudtryk, som ellers kun kendes fra dansen - bl.a. gennem bevægelsesfokuseret performance og video. Bjarne v. H.H. Solberg har skabt scenografien.
Cantabile 2 i Pakhus 11, Dampfærgevej 2, Billet-Net 70 15 65 65.

De mindst ringe
*Nina Sten-Knudsen: 'Landskabet senere' er en udstilling med nye, enorme malerier af en kunstner, der forholder sig til klassisk landskabsmaleri. Hun opstiller en rumlighed, som hun selv har kaldt polyfokal, dvs. et figurativt billed- og erkendelsesrum uden enhedsperspektiv.
Ny Carlsberg Glyptotek. Ti.-sø. 10-16. Til 14. nov.

*Degas og New Orleans En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans, hvorfra hans mor stammede. Udstillingen viser malerier, pasteller, tegninger og grafiske værker fra de fem frugtbare måneder, han tilbragte dér.
Ordrupgaard, Vilvordevj. 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov.

*René Magritte En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte med henblik på hans betydning for den senere popkunst. Det er den malende filosof, der med sine gådefulde malerier kredser om tilværelsens uudgrundelige spørgsmål. Børnemuseet fejrer i øvrigt 5 års fødselsdag.
Louisiana. Humlebæk. Dagl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

*Gud Bevare Danmark En festforestilling om Danmark og en kærlig, vild og dobbeltløbet opsang til nationen. Ole Bornedals manuskript er fuld af replikgaver til skuespillerne, og Thomas Bo Larsen og Dejan Cukic er frontløbere i sagaen om manden, der vågner op efter ti år i coma.
Østre Gasværk Teater til 18. dec.

*K - for Kafka En magnetiserende forestilling om den Kafka'ske dødsangst. Forfatter-instruktør-scenografen Martin Tulinius' har skabt en stram og belæst, og vidunderligt ligetil forestilling. Og Jesper Dræbys autoritet fylder rummet, uanset hvor mange gange han må hen og kaste blod op. Og så er der tunnel-dødslys, der tryllebinder.
Kaleidoskop til 13. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her