Kultur
4. november 1999

*Mogens Gissel retrospektiv. En udstilling, han selv betegner som en "rigtig maleri-udstilling", forstået på den måde, at der kun bliver vist ting på væggene. Der udgives et smukt katalog med tekst af Jens Erik Sørensen og digte af vennen Peter Laugesen.
Århus Kunstforening, J.M. Mørksg. 13, Århus. Åbner på lø. kl. 15. Ti.-sø. 10-17. Til 12. dec.

*Ernest Barlach - 'en kunstner mod nord' er en udstilling med den tyske kunstner (1870-1938), der malede på afstand af skiftende trends og modeluner i storby-miljøet og i stedet dyrkede motiver fra Warnemünde og sin hjemstavn Güstow. Udstillingen omfatter skulpturer, tegninger og grafik af den-
ne særprægede kunstner,
der knytter an til middelalderen.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

*Bert Teunissen 'Me and My Christmastree' og 'Room With a View' er to udstillinger af den hollandske fotograf Bert Teunissen, der bl.a. kigger inden for hos mennesker, som viser sig selv frem, poserende ved siden af et juletræ.
Museet for Fotokunst, Brandts Klædefabrik, Odense. Til 9. jan.

*Denise Green Den australsk-amerikanske kunstner var en del af 'New Image Painting'-bevægelsen i 70'ernes New York. Hun arbejder med vestlig abstraktion, iblandet australsk, asiatisk og japansk billedtradition. I overetagen udstiller Doris Bloom sine Finger Paintings.
Galerie Asbæk, Bredg. 20. Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til henh. 6. og 13. nov.

*Richard Deacon & Ian McKeever udstiller nye værker i:
Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 og 14-18, lø. 11-15. Til 27. nov.

*Leonard Forslunds malerier kredser hyppigt om præmisserne for fladens mulige illusion. Ofte ses fotografiske gengivelser af objekter, løsrevet fra deres normale omgivelser.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 28. nov.

*Morten Viskum er en kontroversiel norsk installationskunstner, som udforsker kulturens tabuområder, i lighed med kunstnere som Christian Lemmerz og Damien Hirst.
Galleri Christian Dam, Bredg. 23, Kbh. Til 27. nov.

*Eva Koch udstiller fotografiske arbejder, en dias-projektion og en videoprojektion i:
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh.On.-fr. 13-18. Til 19. nov.

*Paintbox er et midlertidigt udstillingssted, hvor der fokuseres på det nye maleri. Her kan p.t. Bodil Nielsens værker ses. Hun udstiller også i Brandts Klædefabrik i Odense på udstillingen COLOR VOLUME.
Bredg. 65B, st. (baghuset). On.-fr. 14-18. lø. 12-16. Til 20. nov.

*Close - Ups - 'samtidskunst og Carl Th. Dreyer' er en udstilling, der udfolder sig i krydsfeltet mellem samtidskunsten og Carl Th.
Dreyer. Her fokuseres på, hvordan samtidskunsten forholder sig til de temaer og følelser, som Dreyer udtrykte gennem brugen af nærbilledet. Det er navne som Richard Billingham, Eva Koch, Joachim Koester, Lawrence Weiner og Eija-Liisa Ahtila m.fl., der deltager.
Nikolaj. Åbner på lø. Dgl. 12-17. Til 9. jan. 2000

Klassisk
*Gershwin Sjællands symfoniorkester under dirigenten Giordano Bellincampi har indbudt pianisten Michel Camilo til at komme og spille Gershwins Klaverkoncert i F. Solisten for også opført sin egen Klaverkoncert for første gang i Europa. Man spiller også Gershwins En amerikaner i Paris samt Bernsteins Slava! Jazz og klassisk mødes i denne orkesterkoncert.
Fr. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Sarti Cembalisten Lars Ulrik Mortensen spiller i Odd Fellow Palæet. Den gode musiker spiller musik af Giuseppe Sarti, Johann Adolph Scheibe, Carl Philip Emanuel Bach, Johann Wilhelm Hässler og Johann Abraham Peter Schulz.
Lø. kl. 15 i Odd Fellow Palæet

*Martin Der er Foyerkoncert i Danmarks Radio. En række danske kunstnere spiller kammermusik. Man opfører værker af Frank Martin, Jean Sibelius, Richard
Strauss og Staffan Rejse
(f. 1958). Af sidstnævnste uropføres Decet fra 1999.
Sø. kl. 11 i Radiohusets Relief-Foyer

*Wagner Der er eftermiddagskoncert med Det Kongelige Kapel. Under dirigenten Thomas Søndergaard spiller musikerne værker af Richard Wagner, Darius Milhaud og Igor Stravinsky. Henrik Kofoed er oplæser i Historien om en Soldat af Stavinsky.
Sø. kl. 14 på Gamle Scene

*Brahms Danmarks største amatørmusikforening fylder 100 år, og jubilæet markeres med et Brahms-program i Tivoli. Man spiller komponistens Symfoni nr. 4 i e-mol og Ein deutsches Requiem. Akademisk Orkester & Kor, der blev stiftet i 1899, spiller og synger under Morten Topp. Solister er Gitta-Maria Sjöberg og Lars Thodberg Bertelsen.
Sø. kl. 20 i Tivolis Koncertsal

*Piazzolla Vokalgruppen Ars Nova musicerer sammen med Storstrømskammerensemble på Fuglsang. Man uropfører musik af Ib Nørholm, og spiller musik af Astor Piazzolla.
Sø. kl. 15 på Fuglsang (mellem Toreby og Nysted på Lolland)

*Abrahamsen Athelas Sinfonietta Copenhagen spiller ny musik med Jean Thorel i spidsen. Man spiller Stravinskys Blæseroktet, Hans Abrahamsens bearbejdelse af fire Schönberg-klaverstykker (opus 19), Poul Ruders' Obokoncert med Helen Jahren. Endvidere Wolfgang
Rihms Cantus Firmus og Ricarcare. Hvis De kan mere, så er der også Xenakis' Palimpsest fra 1979.
Sø. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

Jazz
*Antonio Faraò (eller Fereó) er månedens 'Rising Star', 33-årig lovprist italiensk pianist, som akkompagneres af Michael Formanek (bas) og Dejan Terciz (trommer) og er med til at indlede festivalen Copenhagen Autumn Jazz
(4. - 7. november på 13 forskellige spillesteder.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Jens Winther og Claus Waidtløw spiller trompet og sax i kvintet, hvis rytmegruppe ikke er oplyst, men formentlig er af de to lederes sædvanlige standard.
Paradise Jazz i Vognporten to. kl. 20.30

*Trine-Lise Væring synger med dansk-svensk rytmegruppe: Carsten Dahl (klaver), Johannes Lundberg (bas) 0g Peter Danemo (trommer).
Café Chips lø. kl. 20.30

*T.S. Høeg holder 20 års jubilæum med Cockpit Music, hvor hans saxofoner høres med Søren Tarding (guitar) og P.O. Jørgens (slagtøj).
Musikcafe'n Sthyr & Kjær i Huset, Magstræde, lø. kl. 21

*Tom Harrell høres med sin trompet som gæst med det vejlensiske Ensemble New, der ved denne lejlighed er udvidet til 11 m/k, idet man uropfører et nyt værk af Jens Winther.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Pierre Dørge og hans New Jungle Orchestra er for en gangs skyld i fædrelandet.
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20.30

*Jan zum Vohrde spiller altsax og fløjte med Thomas Clausen (klaver), Jesper Lundgaard (bas) og Alex Riel (trommer).
Paradise Jazz i Vognporten ma., ti. og on. kl. 20.30

*Joe Zawinul med synthesizere og Syndicate, dvs. Gary Poulsen (guitar), Victor Bailey (bas), Karim Ziad (trommer) og Manolo Badrena (slagtøj og sang).
Copenhagen JazzHouse ti. og on. kl. 20.30.

Rock
*Chemical Brothers fejrer nye triumfer med dansevenlig techno-rock på nyeste skive, Surrender, som er blevet til med hjælp fra både Oasis, Mazzy Star og Mercury Rev.
KB Hallen, København, fr.

*Bo Kaspers Orkester er med sit behagelige jazz-pop i samme klasse som amerikanske Van Dyke Parks. Et potpourri af de bedste sange kan høres på den nyligt udsendte opsamlingsplade Hittils.
Pumpehuset, København, ti. kl 21, Train, Århus, on. kl. 20

*Motörhead er for tiden inde i varmen i reklameverdenen. Deres Ace of Spades er lydspor til en barberhøvl-reklame, så nu kan Lemmy & Co. ikke nå længere.
KB Hallen, ti. kl 19

Sart og sort
Marianne Faithfull viser med sin store, dybe kvindevokal, der bringer Brecht og Weill sammen med Leonard Cohen, at hun er andet end Mick Jaggers Sister Morphine.
Train, Århus, søndag kl. 20.

Scenen
*Scenekunst '99, efterårsfestivalen arrangeret af Kulturhus Århus, byder den kommende uge bl.a. på performanceforestillingen Wauw Bob Wauw med SceneKompagniet (tidligere At Kyle En Cykel) 5.-14. nov. og en tredelt tolkning af Strindbergs Drømmespil 9.-14.nov. af Teater Lomus i Århus, Kjerringdrønns skuespillere fra Oslo og musikere fra Det Jydske Musikkonservatorium.
Billet-info: Musikhuset, tlf. 89 31 82 10

*Den lille Havfrue er en attrået kvinde denne teateruge. Lørdag har Odense Teater premiere på tjekken Frantisek Pavliceks dramatisering af H.C. Andersens ulykkelige heltinde, spillet af Stine Holm Joensen. Og søndag præsenterer Teatret Zeppelin på Vesterbro en svensk-norsk - og i øvrigt eksistentialistisk - opsætning af det unge instruktørpar Sara Cronberg og Aslak Moe. Begge forestillinger er for børn over 7 år.
Odense Teater, 6. nov.-12. dec., tlf. 66 12 00 52
Teatret Zeppelin, 7. nov.-12. dec., tlf. 33 22 04 78

*Bokseren og violinistinden Flystyrt og ikke mindst flystyrt med berømtheder om bord er blevet sørgeligt aktuelt i 1999. Bernard da Costas stykke foregår i 1949, hvor violinistinden Ginette Neveu og verdensmesteren i mellemvægtsboksning Marcel Cerdan mødes i luften over Azorerne i et fly, som forsvinder ind i en bjergside. Thomas Howalt har instrueret.
Teatret ved Sorte Hest, 5. nov.-4. dec., tlf. 33 31 06 06

*De hvileløse - et triptykon om kærlighed kalder Eva Littauers sit nyeste stykke, der er "et forsøg på at udtrykke noget sprog, som ikke kan udtrykkes med sprog." Kirsten Peuliche har instrueret forestillingen, der bl.a. byder på "Et pænt og rent badeværelse. Uden døre. I væggen et vindue, der ikke kan åbnes. Et reb hænger ned fra et hul i loftet." Bodil Lassen, Claus Bue og Anders Peter Bro spiller far, mor og (måske) søn.
Bådteatret, Nyhavn, 4. nov.-11. dec., tlf. 33 12 14 60

*Bouncers er Rialto Teatrets nyeste, engelske satsning om fire udsmidere, der står i vinterkulden fredag nat uden for Cinders natklub og forsøger at slå tiden ihjel. Ian Burns, Lindford Brown, Tom McEwan og John McSherry illuderer de macho-muskuløse dørvogtere. Teksten er af John Godber - og spilles på engelsk.
Rialto Teatret, 4-27. nov., tlf. 38 88 01 88

De mindst ringe
*K - for Kafka En magnetiserende forestilling om den Kafka'ske dødsangst. Forfatter-instruktør-scenografen Martin Tulinius' har skabt en stram og belæst, men også vidunderligt ligetil forestilling. Og Jesper Dræbys autoritet fylder rummet, uanset hvor mange gange han må hen og kaste blod op. Og så er der tunnel-dødslys, der tryllebinder.
Kaleidoskop til 13. nov.

*Gud Bevare Danmark En festforestilling om Danmark og en kærlig, vild og dobbeltløbet opsang til nationen. Ole Bornedals manuskript er fuld af replikgaver til skuespillerne, og Thomas Bo Larsen og Dejan Cukic er frontløbere i Gasværkssagaen om manden, der vågner op efter ti år i coma.
Østre Gasværk Teater. Til 18. dec.

*Nina Sten-Knudsen 'Landskabet senere' er en udstilling med nye, enorme malerier af en kunstner, der forholder sig til klassisk landskabsmaleri. Hun opstiller en rumlighed, som hun selv har kaldt polyfokal, dvs. et figurativt billed- og erkendelsesrum uden enhedsperspektiv.
Ny Carlsberg Glyptotek. Ti.-sø. 10-16. Til 14. nov.

*Degas og New Orleans En af impressionismens bannerførere, franskmanden Edgar Degas, rejste i 1872 til New Orleans, hvorfra hans mor stammede. Udstillingen viser malerier, pasteller, tegninger og grafiske værker fra de fem frugtbare måneder, han tilbragte dér.
Ordrupgaard, Vilvordevj. 110, Charlottenlund. ti.-fr. 13-17, lø. 11-17. Til 28. nov.

*René Magritte En tæt udstilling, der stiller skarpt på surrealisten René Magritte. Det er den malende filosof, der med sine gådefulde malerier kredser om tilværelsens uudgrundelige spørgsmål.
Louisiana. Humlebæk. Dgl. 10-17. On. 10-22. Til 28. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her