*Paul Newman ligner - blå-øjet og clean cut - den perfekte amerikanske helt og drømmefyr. Men han elsker at spille figurer fulde af fejl. Himmelstormere, der ikke har karakter til de store ambitioner, vovehalse med upålideligt gavtyveglimt i blikket. En arketypisk Newman-rolle er hans billard-virtuos i Robert Rossens klassiker Hajen fra 1961. Her er han den unge pool shark Eddie Felsen, der lever af at snyde godtroende modstandere, som ikke aner hvor god han er, før de er blanket af. Newman giver lige let både mandens flossede moral og de højere ambitioner, der ligger bag billard-besættelsen - drømmen om at blive den bedste, at slå den legendariske Minnesota Fats. For Newmans Eddie er hverken dum eller afstumpet. Han dyrker spillet med en kunstners alvor og hengivenhed, han oplever øjeblikke af ekstase ved den grønne filt, og han udfordrer Minnesota Fats til en maratonmatch, der kommer til at vare 40 timer, før vinderen er fundet. - Robert Rossen bruger billardspillet som et billede på en stræben, der både er kunstnerisk motiveret og moralsk tvivlsom. Eddies ego-trip kvæster menneskene omkring ham. Konflikten er ikke opsigtsvækkende original, men Rossen får pustet fabelagtig atmosfære ind i de hellige billardhaller, og Jackie Gleason er en uforglemmelig Minnesota Fats, tyksakken, der bliver som en elegant danser med kø i hånd. George C. Scott og Piper Laurie er også fremragende i en film, der fik en noget svagere fortsættelse i 1986, da Martin Scorsese udsendte Det handler om penge, hvor Newmans aldrende Eddie optrådte i samspil med Tom Cruise' unge afløser med billardkøen. - Butch Cassidy er en anden af Newmans populæreste roller, togrøveren, der driver sit farlige, men muntre spil sammen med Robert Redfords Sundance Kid i George Roy Hills' 1969'er-opdatering af den traditionelle western. Det er her Burt Bacharach fik Oscar for en tra-la-la-musik, der nu er med til at gøre filmen en smule forældet. Men Newman og Redford modstår tidens tand.
Butch Cassidy and the Sundance Kid. TV2, torsdag kl.22.20-00.10
The Hustler/Hajen. TV2, torsdag kl. 00.10-02.25
*Billy Wilder er den eneste overlevende store Hollywood-instruktør med rødder helt tilbage i 30'rne, hvor han startede som manuskripforfatter. Han lagde altid stor vægt på skrivedelen af filmarbejdet, også da han i 1944 skrev noir-klassikeren Kvinden uden samvittighed sammen med ingen ringere end Raymond Chandler, der våndede sig over Wilders jernhårde arbejdsdisciplin. Det er en klasssisk femme fatale-historie med den formidable Barbara Stanwyck som den dragende, udspekulerede anti-heltinde, der får den pæne forsikringsmand Fred MacMurray i sit garn og med på en snedig mordplan. Altid seværdige Edward G. Robinson spiller den tredie hovedperson i den stadig nervepirrende historie om fatalt bedrag og erotisk besættelse, baseret på en roman af James M. Cain. Især den skarpe, intelligente dialog er en nydelse.
Double Indemnity/Kvinden uden samvittighed. TV3+, fredag kl. 21.00-23.00
*Alfred Hitchcock gennemførte et fascinerende eksperiment med den klip-løse film, da han i 1948 fortalte historien om to unge overklasse-lystmordere i lutter ti minutters-optagelser uden klip. Hitchcock kunne jo ikke vide, at TV3 stod parat med reklameafbrydelser af den fortællestrøm, der drager os ind i Rebets perverse drama: liget er anbragt i den lejlighed, hvor hele handlingen udspiller sig under et eftermiddags-selskab. Hvornår bliver liget opdaget - og hvornår røber de to unge, velopdragne, men grufuldt afsporede mænd deres 'mesterstykke', inspireret af en lærers lidt for letfærdige leg med overmenneske-teorier. Leopold-Loeb-mordsagen har inspireret filmen, der nok bygger på et teaterstykke, men alligevel virker særdeles filmisk i sit velkontrollerede, flydende forløb. - Alligevel kan Rebet ikke konkurrere med en af de helt store Hitchcock-film, hvor mesteren anvender hele klaviaturet: Farligt møde fra 1951, som det svenske tv2 har sat på programmet julenat. Her er uopbyggelige gys for juleløse og andre, en kildrende beretning om normalitetens skred ud mod livsfarlig psykopati.
The Rope/Rebet. TV3, fredag kl. 22.35-00.00
Strangers on a Train/Farligt møde. Sveriges tv2, fredag kl. 23.35-01.15
*Lars von Trier har sikkert ikke noget imod at blive programsat netop 1. juledag med Breaking the Waves, det vilde erotisk-religiøse drama om den grænseløst forelskede Beth, der kommer til himmels ved at ofre sig for sin invaliderede ægtemand. Den allerede berømte og berygtede film af katolikken Trier faldt ikke ubetinget i protestantisk smag. I hvert fald havde en respekteret sagkyndig i såvel religiøse som filmiske materier, sognepræst Johs. H. Christensen, sit at indvende mod hvad han kaldte "religiøs tuttifrutti: En dels vildt parodisk, dels hult patetisk katolicisme, der identificerer Beth' vidtløftige bolleri med hvad papister nyder i nadveren, Velbekomme!" - Men heller ikke Christensen var upåvirket af filmens følelsesmæssige kraft og medrivende fortællestil. Efter Idioterne fremgår det klart, at Beth - overrumplende stærkt spillet af Emily Watson - er i slægt med Bodil Jørgensens hellige dåre i Søllerøds-eksperimentet. Den tredje del af dåre-trilogien foreligger til foråret: musical-melodramaet Dancer in the Dark med den islandske sangerinde Björk, den dyreste danske film nogensinde.
Breaking the Waves. DR 1, lørdag kl. 21.00-23.35
*Mel Brooks' Forår for Hitler er en acquired taste - en grovfarce med Zero Mostel og Gene Wilder som teatralske Broadway-spekulanter med en vild, men logisk plan om at tjene formuer på en
fiasko. Og hvad er sikrere på at frastøde end en musical med titlen Forår for Hitler? - Filmen er med årene blevet et kultnummer af de større, og hvad man end vil mene om dens ikke altid lige subtile virkemidler, så har den et enkelt indslag, der gør krav på udødelighed: selve titelnummeret, hvor naziuniformerede dansere er med til at skabe et befriende frækt og forfærdeligt orgie af smagløshed.
The Producers/Forår for Hitler. DR 1, lørdag kl. 23.35-01.00