Note
Læsetid: 3 min.

Klassisk

Kultur
28. december 1999

Holmboes 'Sangenes bog'
*Komponisten Vagn Holmboe ville være fyldt 90 år den 20. december. Foreningen Danske Kammerkor markerede dagen med en 3-cd udgivelse, som indeholder Holmboes Liber canticorum. Denne 'Sangenes bog' er Holmboes største samling af a cappella værker. Koncertpublikummer i Århus og København kunne opleve de danske kammerkor opføre Holmboes kormusik ved festivalen Hyldest til Holmboe i november måned. Denne avis skrev i rosende vendinger om værkets opførelse i Helligåndskirken, hvor korene Camerata, Carmina, Det Jyske Kammerkor, Hymnia, Lille MUKO og Sokkelund Sangkor medvirkede. Disse hører til de næsten-professionelle kammerkor i Danmark med et bemærkelsesværdigt højt kunstnerisk niveau. Holmboes store værk, der er skabt over en 30-årig periode, kan nu opleves på cd. Udgivelsen og Holmboe-projektet som helhed fortjener positiv opmærksomhed. Hvis De gerne vil høre meget kormusik i nogenlunde samme dur, så er Liber Canticorum sagen.
Vagn Holmboe: Liber canticorum. Danske Kammerkor, danica Records DCD 8209/11. Pris 299 kr. Yderligere oplysninger: www.ohmusik.dk/holmboe

Blandede bolsjer
*Hvis vi har Radiokammerkoret og Operakoret på toppen af musiklivets vokale kransekage, med de ovenfor nævnte kor umiddelbart under top-ensemblerne, så hører Unge Akademikeres Kor til i næste lag. Et solidt kor, der gennem et halvt århundrede har opført et bredt repertoire. Flere gode dirigenter har stået foran koret, den aktuelle Flemming Windekilde er en erfaren herre. Koret er hans rette medium, det erfarer man, når man har oplevet manden dirigere orkester. På den aktuelle cd finder vi også musik af Holmboe, hans Sange mod Vårdybet, med tekst af William Heinesen. De hører til den bedre halvdel af værkerne, hvortil også hører musik af f.eks. Tage Nielsen. Cd'en bringer musik fra korets komponistkonkurrence 1999. Her var priser til Per Gunnar Petersson, Peder Holm og Kjell Mørk Karlsen, samt 'hædrende omtaler' af Bengt Lundin, Bendt Astrup og Pauli í Sandagerdi. Mestendels musik i den lyttervenlige ende - for nu at udtrykke det positivt.
Lige før forår' Unge Akademikeres Kor under Flemming Windekilde. Værker for a cappella kor. Point PCD 5144

Giv mig Mona
*Når nu der skal anvendes sødsuppe-akkorder dyppet i ditto arrangementer, som det er magtpåliggende for nogle af de ovennævnte komponister, så kunne det da gøres med gennemført swung og artisteri i stedet for skolelærer-øvelser. For at opleve dén stil i sin yderste og mest gennemførte kunstneriske veloplagthed, skal vi til gruppen Vocapella, som præsenterer veldrejede arrangementer med humor, musikalsk timing der vil noget - disse mennesker er kort sagt gennemmusikalske. Kald det beskidt, uforpligtende jazz uden indhold. Rører mig ikke: Giv mig en opsang fra Jakob Marstrand og hans musikalske venner i Vocapella til nytårs-festligheden og aftenen er reddet.
Vocapella (Jesper Holm, alt/tenor; Jakob Marstrand, tenor; Stine Michel, sopran; Ulla Britt Simonsen, alt; Per Michael Jensen, bas). 10 numre i nye arrangementer. Olufsen Records DOCD 5385

Lewkovitch spiller Lewkovitch
*Organisten Katarina Lewkovitch hører ikke til den ny tids performere, der med alle til rådighed stående midler forsøger at sætte lys på sig selv. Den beskedne kunstner er af en helt anden natur: Hun sætter musikken i centrum, intet andet. Katarina Lewkovitch hører til de bedste på sit instrument i dette land. For nylig skrev det engelske tidsskrift The Organ, at Lewkovitch' indspilning af faderen, Bernhard Lewkovitch' Partitaer for orgel, er "fremragende" og at Katarina Lewkovitch "...præsenterer musikken på den enkle måde, som musikkens enkelhed selv foreskriver - registreringer er aldrig for komplekse, men tværtimod helt igennem tilfredsstillende, og hendes tempofornemmelse er perfekt." Katarina Lewkovitch spiller ny musik bedre end de fleste, også det mest komplicerede magter hun. Cd'en med partitaer lytter jeg til med glæde. Det meget spartanske teksthefte kunne gerne have oplyst lidt fyldigere om værker, ophavsmand, udøver og det anvendte orgel i Christians Kirke i København.
Bernhard Lewkovitch: Partitaer for orgel. Katarina Lewkovitch, orgel. Kontrapunkt 32292

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her