Læsetid: 6 min.

Kultur

Kultur
30. december 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

UDSTILLINGER
*Skandaler præsenterer de skandaleomsuste værker i Danmark i et parallelt forløb, således at skandalerne som mediebegivenheder dokumenteres ligesom naturligvis værkerne selv. Vi bevæger os fra J.F. Willumsens lille radering "Frugtbarhed" til Ekstra Bladets skandalisering af Claus Carstensen i år.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

*Carnegie Award - Nordic Painting 1999 Fire danske kunstnere deltager i årets udstilling, og Tal R. modtog et stipendium på 50.000 sek. , da udstillingen åbnede i oktober i Oslo. Jesper Christiansen, Michael Elmgreen, Claus Carstensen og nævnte Tal R. deltager på udstillingen, som viser 56 værker af 27 nordiske kunstnere.
Sophienholm, Lyngby. Ti.-lø. 10-17. Til 9. jan.

*Øjenmennesket Kirsten Rose En udstilling fejrer kunstnerens 90 års fødselsdag og hylder en frodig kunstner, der har levet en spændende og broget tilværelse.
Kastrupgaard, Kastrupvej 399. Ti.-sø. 14-17. Til 6. feb.

*Gothlight. Knud Odde udstiller nye malerier, denne gang ikke med mennesker fra hans samtids mytologi, men med noget så nyt som naturmotiver.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 8. jan.

*Me and My Christmastree og Room With a View er to udstillinger af den hollandske fotograf Bert Teunissen, der bl.a. kigger inden for hos mennesker, som viser sig selv frem, poserende ved siden af et juletræ.
Museet for Fotokunst, Brandts Klædefabrik, Odense. Til 9. jan.

*Gamle mestertegninger fra Sophus Larpents samling' rehabiliterer de italienske tegninger, som den dansk-norske samler donerede til Statens Museum for Kunst i 1914. Dengang blev de opfattet som værdiløse. I dag udgør de højdepunkterne i den 2000 værker store samling.
Sølvg. 48-50. Kobberstiksamlingen. Ti.-sø. 10-17. Til 16. jan. 2000

*Iliaden - bog og billede er en udstilling, der viser Illiade-udgivelser fra tidernes morgen og frem samt tegninger og stik med temaer fra Iliaden fra Abildgaard til Peter Brandes.
Glyptotek. Dantes Pl. Ti.-sø. 10-16. Til 31. dec.

*Nye værker af William Anthony, Henrik S. Holck, Dirk Larsen, Hans Petersson og Jenny Watson udstilles i:
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. V. On.-fr. 13-18. Til 8. jan.

*Fra træsnit til internet er en udstilling med store europæiske kunstneres grafiske arbejder, hidrørende fra Christian Eckardts samling. Det er grafik af verdensnavne som Rembrandt, van Dyck, Mantegna, Dürer, Claude Lorrain m.m.fl.
Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16. Ti.-sø. 11-16. Til 2. jan.

*Neonøjne hedder hovedværket på installationskunstneren Finn Thybo Andersens udstilling 'Se Ud Se Op Se Ned' i Nikolaj Udstillingsbygning. Et gigantisk sæt øjne følger folk fra kirketårnet efter mørkets frembrud. Uuuhyyyggeligt, Big Brother is here!!!
Nikolaj. Dgl. 12-17. Til 9. jan.

*Birgir Andréasson er en islandsk kunstner, der arbejder med tekstbilleder, dvs. i feltet mellem sprog og visualitet. Hendes 'portrætter' er beskrivelser!
Nils Stærk, Njalsg. 19C, Kbh. S. To.-fr. 13-18, lø. 12-15. Til 29. jan.

*Ung dansk Fotografi 2000 rummer værker af Charlotte Kim Boed, Christina Hebe, Tim Jørgensen, Simon Dybbroe Møller, Rude Pedersen og Trine Søndergaard.
Fotografisk Center. Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 10-17. Til 23. dec.

*PROMS IV er en udstilling med unge lovende kunstnere. I år medvirker Søren Dahlgaard, N55, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Tal R, Kirstine Roepstorff, Per Traasdahl og Pernille Priergaard Worsøe.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti-sø. 10-17. Til 30. jan.
9. jan.

KLASSISK
*Høffding I aften kan De i DR's P2musik høre Finn Høffdings opera Kilderejsen til tekst af Vilhelm Andersen efter Holmbergs komedie. Det er en optagelse fra 1957. Radiosymfoniorkestret og Radiokoret medvirker under dirigenten Johan Hye-Knudsen. Fortæller: Preben Uglebjerg.
I aften kl. 20 i Danmarks Radios P2musik

*Lumbye Traditionen tro har Det Kongelige Teater sat alle sejl til for at skabe en festlig nytårskoncert med Det Kongelige Kapel på årets sidste aften. Michael Schønwandt dirigerer kapellet i et program med værker af Kuhlau, Gade, Hartmann, Lumbye, Nielsen, Borodin, Spike Jones, Strauss, Rossini m.fl. Solistlisten er lang og omfatter foruden Operakoret i alt 14 operasolister, otte dansere, to skuespillere, en soloviolinist og medlemmer af Tivoligarden.
Fr. kl. 17.45 i Det kgl. Teater

*Puccini Det Kongelige Teater har haft premiere på La Bohéme af Puccini. Det er Mikael Melbye som har iscenesat og udarbejdet scenografien. Musikken ledes af Dietfried Bernet. Medvirkende: Rodolfo: Shalva Mukeria; Mini: Gitta-Maria Sjöberg; Musetta: Anne Margrethe Dahl; Marcello: Per Høyer; Schaunard: John Lundgren; Colline: Sten Byriel; Benoit: Jørgen Ole Børch; Alcindoro: Kjeld Christoffersen. Det Kgl. Kapel, Operakoret og medlemmer af Den Kgl. Livgarde plus solister.
Ti. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også den 11., 13. og 16. jan.

*Bach År 2000 er også et rundt år i musikkens verden. Det er 250 året for Bachs død. Det markerer Københavns Domkirke en række orgelmatineer på lørdage i årets løb. På den første dag i det nye år spiller Mads Høck musik fra Orgelbüchlein, og vi skal høre Concerto i C-dur samt Pièce d'Orgue.
Lø. kl. 12 i Københavns Domkirke (Vor Frue Kirke)

*Lumbye En symfoniorkesterkoncert med skøre påhit: Finn Nørbygård og dirigenten David Riddell har udarbejdet et show med Odense Symfoniorkester, som præsenteres i januar måned. Musik af bl.a. Smetana, Rossini, Lumbye og Johann Strauss. Odense Symfoniorkester dirigeres af Riddell og Nørbygård er solist.
Ma. kl. 20 i Haarby Hallerne Ti. kl. 20 i Ejby Hallen. On. kl. 20 i Fredericia Teater

JAZZ
*Christina Nielsen afslutter med sin tenorsax og kvartet jazzåret i det københavnske jazzhus, der nu ser fremtiden i møde med større fortrøstning end for blot nogle uger siden, da finansloven og dermed spillestedslovgivningen endnu ikke var vedtaget. I kvartetten medvirker ingen ringere end pianisten Carsten Dahl, bassisten Jesper Lundgaard og trommeslageren Alex Riel.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

ROCK
*Kim Larsen og de odenseanske musikere i backingbandet Kjukken leverede med Luft under vingerne fra sidste år bløde melodier som man kender dem fra den lune sangsmed.
Musikstalden, Næstved, to. kl. 20.30

*Nekromantix er nærmest blevet husband for det københavnske spillested Stengade 30. Trioen med bananfrisurerne benytter sig af guitar, trommer og gulvbas og spiller en energisk og punket udgave af rockabilly der har fået betegnelsen psykobilly. Nekromantix skal med garanti nok få sparket gæsterne godt og grundigt ind i det nye år.
Stengade 30, København, nytårsaften fra kl. 23

SCENEN
*Ørkenbrevet 'Dette er ørkenen. Her har jeg banket hele natten på den tynde væg, der skiller mig fra det guddommelige. Af og til mens jeg banker synes jeg, at jeg kan høre et svar..." Gøran Tunströms roman om Jesus er blevet dramatiseret og instrueret af Alexander Kørschen, der har sendt Lars Simonsen, Morten Kirkskov, Annika Johannessen m.fl. rundt i landet på domkirketurné. Første stop er Helsingør.
Hvidovre Teater i Sct. Maria Kirke, Helsingør, ma. den 3. jan. kl. 20. Billet-Net 70 15 65 65

DE MINDST RINGE
*Gengangere er blevet en meget seværdig og tankevækkende forestilling. Efter Olaf Johannessens Osvald har gjort sin entré, lykkes det hele, og Ibsen bliver spillevende. Jørgen Reenberg skaber rystende billeder af ensomhed,og Ghita Nørby viser, hvor meget hun kan - hendes stemme udtrykker den rette blanding af bestemthed og rådvildhed i rollen som fru Alving. Og spillet mellem Johannessen og Nørby kulminerer i et legendelumsk, lovstridigt teaterkys.
Det Kgl. Teater, til 27. mar. Tlf. 33 69 69 69

*Scener fra et århundrede Hvis man drager til Gladsaxe med forventninger om lidt uforpligtende millenium-status i revymellemlejet, går man både sobergjort og let opløftet derfra. Adam Price er nu sprunget ud af skabet som moralist med sin moderne familiesaga, der kobles med iscenesættelsen af den nyromantiske Henrik Sartou og billedmageren Jesper Corneliussens scenogafi i nedbrændt gråt-i-gråt.
Gladsaxe Teater, til ult. jan. Tlf. 39 67 05 00

*De glade givere - museernes bedste billeder er sammensat af Knud W. Jensen, der viser eksempler på, hvad museumsstiftere, fonde og samlere har betydet for museumslivet i det 20. århundrede. En lystvandring gennem kunsthistorien.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-21. Til 26. mar.

*Diego Rivera er en udstilling med den verdensberømte mexikanske maler, der forevigede det mexikanske folks bedrifter i sine enorme murmalerier, og som også indgik i Frida Kahlos maleriske og intime univers.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 10-17. Til 27. feb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her