Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
22. december 1999

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

UDSTILLINGER
*Skandaler præsenterer de skandaleomsuste værker i Danmark i et parallelt forløb, således at skandalerne som mediebegivenheder dokumenteres ligesom naturligvis værkerne selv. Vi bevæger os fra J.F. Willumsens lille radering "Frugtbarhed" til Ekstra Bladets skandalisering af Claus Carstensen i år.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

*Carnegie Award - Nordic Painting 1999 Fire danske kunstnere deltager i årets udstilling, og Tal R. modtog et stipendium på 50.000 sek. , da udstillingen åbnede i oktober i Oslo. Jesper Christiansen, Michael Elmgreen, Claus Carstensen og nævnte Tal R. deltager på udstillingen, som viser 56 værker af 27 nordiske kunstnere.
Sophienholm, Lyngby. Ti.-lø. 10-17. Til 9. jan.

*Øjenmennesket Kirsten Rose En udstilling fejrer kunstnerens 90 års fødselsdag og hylder en frodig kunstner, der har levet en spændende og broget tilværelse.
Kastrupgaard, Kastrupvej 399.Ti.-sø. 14-17. Til 6. feb.

*Kød & Stål Når modsætninger mødes' er en temaudstilling i små formater med deltagelse af en perlerække af kunstnere, heriblandt Henrik Have, Frans Kannik, Niels Reumert, Lars Ravn, Anne Tholstrup m.m.fl.
Galleri Python, Borgerg. 91, Kbh. Til 23. dec.

*Gothlight. Knud Odde udstiller nye malerier, denne gang ikke med mennesker fra hans samtids mytologi, men med noget så nyt som naturmotiver.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 8. jan.

*Billedhuggerværker Man kan konsultere flere billedhuggerværker, skabt af de fire unge kunstnere René Schmidt, FOS, Ole Krabbe Poulsen og Jesper Dalgaard på udstillingen 'De Komplette Konsulenter' i:
Njalsg. 21H, bygn. 5, 3. sal., Kbh. S. Ti.-fr. 12.15-17, lø. 12-15. Til 21. dec.

*Me and My Christmastree og Room With a View er to udstillinger af den hollandske fotograf Bert Teunissen, der bl.a. kigger inden for hos mennesker, som viser sig selv frem, poserende ved siden af et juletræ.
Museet for Fotokunst, Brandts Klædefabrik, Odense. Til 9. jan.

*Gamle mestertegninger fra Sophus Larpents samling' rehabiliterer de italienske tegninger, som den dansk-norske samler donerede til Statens Museum for Kunst i 1914. Dengang blev de opfattet som værdiløse. I dag udgør de højdepunkterne i den 2000 værker store samling.
Sølvg. 48-50. Kobberstiksamlingen. Ti.-sø. 10-17. Til 16. jan. 2000

*Iliaden - bog og billede er en udstilling, der viser Illiade-udgivelser fra tidernes morgen og frem samt tegninger og stik med temaer fra
Iliaden fra Abildgaard til Peter Brandes.
Glyptotek. Dantes Pl. Ti.-sø. 10-16. Til 31. dec.

*Nye værker af William Anthony, Henrik S. Holck, Dirk Larsen, Hans Petersson og Jenny Watson udstilles i:
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. V. On.-fr. 13-18. Til 8. jan.

*Fra træsnit til internet er en udstilling med store europæiske kunstneres grafiske arbejder, hidrørende fra Christian Eckardts samling. Det er grafik af verdensnavne som Rembrandt, van Dyck, Mantegna, Dürer, Claude Lorrain m.m.fl.
Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16. Ti.-sø. 11-16. Til 2. jan.

*Neonøjne hedder hovedværket på installationskunstneren Finn Thybo Andersens udstilling 'Se Ud Se Op Se Ned' i Nikolaj Udstillingsbygning. Et gigantisk sæt øjne følger folk fra kirketårnet efter mørkets frembrud. Uuuhyyyggeligt, Big Brother is here!!!
Nikolaj. Dgl. 12-17. Til 9. jan.

*Birgir Andréasson er en islandsk kunstner, der arbejder med tekstbilleder, dvs. i feltet mellem sprog og visualitet. Hendes 'portrætter' er beskrivelser!
Nils Stærk, Njalsg. 19C, Kbh. S. To.-fr. 13-18, lø. 12-15. Til 29. jan.

*Ung dansk Fotografi 2000 rummer værker af Charlotte Kim Boed, Christina Hebe, Tim Jørgensen, Simon Dybbroe Møller, Rude Pedersen og Trine Søndergaard.
Fotografisk Center. Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 10-17. Til 23. dec.

*PROMS IV er en udstilling med unge lovende kunstnere. I år medvirker Søren Dahlgaard, N55, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Tal R, Kirstine Roepstorff, Per Traasdahl og Pernille Priergaard Worsøe.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti-sø. 10-17. Til 30. jan.

KLASSISK
*Puccini Det Kongelige Teater har haft premiere på La Bohéme af Puccini. Det er Mikael Melbye som har iscenesat og udarbejdet scenografien. Musikken ledes af Dietfried Bernet. Medvirkende: Rodolfo: Shalva Mukeria; Mini: Gitta-Maria Sjöberg; Musetta: Anne Margrethe Dahl; Marcello: Per Høyer; Schaunard: John Lundgren; Colline: Sten Byriel; Benoit: Jørgen Ole Børch; Alcindoro: Kjeld Christoffersen. Det Kgl. Kapel, Operakoret og medlemmer af Den Kgl. Livgarde plus solister.
I aften kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også den 26. og 28. dec., samt 4., 11., 13. og 16. jan.

*Måske Bach En overraskelseskoncert er under opsejling: Organisten Bente Sørensen spiller 'en halv times orgelmusik' i Brønshøj Kirke. Mere er der ikke at oplyse, resten skal være frydefuld forventning. Flere gode komponister har gjort det udi orglet. Kan det være Bach? Find selv ud af det i Brønshøj Kirke.
I dag kl. 17.00. Samme organist spiller i samme kirke på samme tid i morgen, også med en halv times program

*Hansen Lyt til musik, De ikke kender i forvejen. Vinderne af Statens Kunstfonds komponistkonkurrence kan høres i DR. Det gælder følgende komponister: Hans Hansen (med værket Passaics monumenter), Nana la Cour Jacobi (History Slave), komponistkollektivet Gary Hayes/Rasmus Lund/Armand Fleming (Goodbye and Thank You for All the Fish), Björn Palmquist (Avichi) og Hans Sydow (Entropi 2.3).
On. den 29. kl. 22.30 i udsendelsen Lyt til Nyt, DR P2musik: Vinderværkerne spilles og der er interviews med komponisterne

*Mozart Sangeren Palle Knudsen modtager champagneprisen Veuve Clicquots Musiklegat 1999. Overrækkelsen finder sted ved en koncert i Radiohusets Koncertsal, hvor Palle synger sammen med Radiounderholdningsorkestret dirigeret af Richard Studt. Musik af Händel, Mozart, Rossini og Stravinsky.
On. den 29. kl. 20 i Radiohusets koncertsal

JAZZ
*Jakob Dinesen høres med sin tenorsax og gruppen Once Around the Park, hvis andre fire medlemmer er Rune Funck (guitar), Nikolaj Torp-Larsen (orgel), Anders Christensen (bas) og Michael Finding (trommer).
Copenhagen JazzHouse, sø. kl. 20.30

*Ed Thigpen holder sin 69 års fødselsdag i jazzhuset i selskab med to meget yngre musikere, med hvem han ubesværet leder en af de sidste års bedste danske trioer, pianisten Carsten Dahl og bassisten Jesper Bodilsen.
Copenhagen JazzHouse, ti. kl. 20.30

ROCK
*Nikolaj Nørlund har holdt sig lidt i ro siden Nye optagelser blev udsendt for to år siden. Den gamle Trains & Boats & Plaines-ankermand og nu fremragende solist lufter forhåbentlig til denne lejlighed numre fra hans nye cd, Hvad er det der sker?, der udkommer straks i det nye år.
Rust, København, to. kl. 21

*Natural Born Hippies fejrer anden juledag i hjembyen Randers og kan se tilbage på et år, hvor de med albummet Popshit fik et rimeligt gennembrud med tressermusik i 90'er-lyd.
Café Hatten Randers, sø. kl. 21

*Bjørn Svin alias Bjørn Christiansen er dansk musiks store techno-legebarn, og når han ikke sidder i sit studie et sted på Sjælland, kan han finde på at forklæde sig som MC Kørekort eller DJ Kondiman.
Bornholms Musikhus, Rønne, sø. kl. 21

*D.A.D. forbereder sig på det kommende album og giver kun meget sporadisk koncerter. Udover Skanderborg Festival er dette kun anden gang i år, det garvede rockband står på en scene.
Toldkammeret, Helsingør, ti. kl. 21

SCENEN
*Hvem Vover Pelsen? Hvem har ikke drømt om at se Ulf Pilgaard i rollen som pigeglad pelsdirektør? Nu er chancen der, når han sammen med Claus Ryskjær som 'genert meddirektør' glider rundt i Cooney og Chapmans minkfarce sammen med Joy-Maria Frederiksen, Vibeke Hastrup, Kim Leprevost og andre nytårskåde i Mogens Pedersens instruktion.
Privat Teatret, 30. dec.-19. feb. Derefter Danmarksturné til 6. maj

*Martin Guerre 1600-tallets religionskrige er rammen for nytårsfesten i Odense, hvor Boublils og Schönbergs musical har premiere med Asbjørn Agger i hovedrollen. Sonja Richter spiller hans Bertrande og Claus Riis Østergaard hans ven Arnauld. Vernon Mound sætter i scene til Nick Barnes' scenografi, mens Bent Lundgaard dirigerer de musikalske tropper.
Odense Teater, 30. dec.-primo marts. Tlf. 66 12 00 52

DE MINDST RINGE
*Gengangere er blevet en meget seværdig og tankevækkende forestilling. Efter Olaf Johannessens Osvald har gjort sin entré, lykkes det hele, og Ibsen bliver spillevende. Jørgen Reenberg skaber rystende billeder af ensomhed,og Ghita Nørby viser, hvor meget hun kan - hendes stemme udtrykker den rette blanding af bestemthed og rådvildhed i rollen som fru Alving. Og spillet mellem Johannessen og Nørby kulminerer i et legendelumsk, lovstridigt teaterkys.
Det Kgl. Teater, til 27. mar. Tlf. 33 69 69 69

*Scener fra et århundrede Hvis man drager til Gladsaxe med forventninger om lidt uforpligtende millenium-status i revymellemlejet, går man både sobergjort og let opløftet derfra. Adam Price er nu sprunget ud af skabet som moralist med sin moderne familiesaga, der kobles med iscenesættelsen af den nyromantiske Henrik Sartou og billedmageren Jesper Corneliussens scenogafi i nedbrændt gråt-i-gråt.
Gladsaxe Teater, til ult. jan. Tlf. 39 67 05 00

*De glade givere - museernes bedste billeder er sammensat af Knud W. Jensen, der viser eksempler på, hvad museumsstiftere, fonde og samlere har betydet for museumslivet i det 20. århundrede. En lystvandring gennem kunsthistorien.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-21. Til 26. mar.

*Diego Rivera er en udstilling med den verdensberømte mexikanske maler, der forevigede det mexikanske folks bedrifter i sine enorme murmalerier, og som også indgik i Frida Kahlos maleriske og intime univers.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 10-17. Til 27. feb.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her