Kultur
16. december 1999

Udstillinger
*Carnegie Award - Nordic Painting 1999 Fire danske kunstnere deltager i årets udstilling, og Tal R. modtog et stipendium på 50.000 sek. , da udstillingen åbnede i oktober i Oslo. Jesper Christiansen, Michael Elmgreen, Claus Carstensen og nævnte Tal R. deltager på udstillingen, som viser 56 værker af 27 nordiske kunstnere.
Sophienholm, Lyngby. Ti.-lø. 10-17. Til 9. jan.

*Øjenmennesket Kirsten Rose En udstilling fejrer kunstnerens 90 års fødselsdag.
Kastrupgaard, Kastrupvej 399. Åbner på lø. Ti.-sø. 14-17. Til 6. feb.

*Kød & Stål. Når modsætninger mødes er en temaudstilling i små formater med deltagelse af en perlerække af kunstnere, heriblandt Henrik Have, Frans Kannik, Niels Reumert, Lars Ravn, Anne Tholstrup m.fl.
Galleri Python, Borgerg. 91, Kbh. Til 23. dec.

*Stine Barr Prebensen udstiller fotografier med titlen 'Autistiske tegn og drømmen om Atlantis', mens Mette
Gitz-Johansen viser malerier og installationer og den feministiske kunstnergruppe LAB viser arbejder med informationsæstetik.
Overgaden, Overgaden neden Vandet, Kbh. 17-20. Ti.-sø. 12-17. Til 19. dec.

*Skandaler præsenterer de skandaleomsuste værker i Danmark i et parallelt forløb, således at skandalerne som mediebegivenheder dokumenteres ligesom naturligvis værkerne selv. Vi bevæger os fra J.F. Willumsens lille radering 'Frugtbarhed' til Ekstra Bladets skandalisering af Claus Carstensen i år.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

*Gothlight Knud Odde udstiller nye malerier, denne gang ikke med mennesker fra hans samtids mytologi, men med noget så nyt som naturmotiver.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 8. jan.

*De Komplette Konsulenter Man kan konsultere flere billedhuggerværker, skabt af de fire unge kunstnere René Schmidt, FOS, Ole Krabbe
Poulsen og Jesper Dalgaard i:
Njalsg. 21H, bygn. 5, 3. sal., Kbh. S. Ti.-fr. 12.15-17, lø. 12-15.Til 21. dec.

*Peter S. Carlsen udstiller sine skæve malerier. Det er tre serier: Modeltegninger, Fin de siècle-kvinder og Villy følger med.
Galleri Søren Houmann,
Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 18. dec.

*Vibeke Mencke Nielsen udstiller grafiske værker med titlen 'August' i:
Danske Grafikeres Hus
Sølvg. 14, Kbh. Ti.-fr. 13-18, til 21. dec.

*Steffen Tast udstiller lysinstallation, collage og grafik med titlen 'Lux'. Det sker i:
Galleri Hummeluhre, Vesterg. 49, Århus. Ti.-fr. 11-17, lø. 10-14.Til 21 dec.

*Belgieren Wim Delvoye viser nye arbejder, dvs. ny video, fotografier og 'organisk bearbejdede arbejder' i:
Galleri Faurschou, St. Strandstr. 21, 1. sal. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14. Til 18. dec.

*Michael Elmgreen & Ingar Dragset viser nye værker i:
Galleri Nicolai Wallner,
Njalsg. 21, bygn. 15, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 18. dec.

*Bert Teunissen 'Me and My Christmastree' og 'Room With a View' er to udstillinger af den hollandske fotograf, der bl.a. kigger inden for hos mennesker, som viser sig selv frem, poserende ved siden af et juletræ.
Museet for Fotokunst, Brandts Klædefabrik, Odense. Til 9. jan.

*Gamle mestertegninger fra Sophus Larpents samling rehabiliterer de italienske tegninger, som den dansk-norske samler donerede til Statens Museum for Kunst i 1914. Dengang blev de opfattet som værdiløse. I dag udgør de højdepunkterne i den 2.000 værker store samling.
Sølvg. 48-50. Kobberstiksamlingen. Ti.-sø. 10-17. Til 16. jan. 2000

*Iliaden - bog og billede er en udstilling, der viser Illiade-udgivelser fra tidernes morgen og frem samt tegninger og stik med temaer fra Iliaden fra Abildgaard til Peter Brandes.
Glyptotek. Dantes Pl. Ti.-sø. 10-16. Til 31. dec.

*Nye værker af William Anthony, Henrik S. Holck, Dirk Larsen, Hans Petersson og Jenny Watson udstilles i:
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. V. On.-fr. 13-18. Til 8. jan.

*Fra træsnit til internet er en udstilling med store europæiske kunstneres grafiske arbejder, hidrørende fra Christian Eckardts samling. Det er grafik af verdensnavne som Rembrandt, van Dyck, Mantegna, Dürer, Claude Lorrain m.m.fl.
Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16. Ti.-sø. 11-16. Til 2. jan.

*Neonøjne hedder hovedværket på installationskunstneren Finn Thybo Andersens udstilling 'Se Ud Se Op Se Ned' i Nikolaj Udstillingsbygning. Et gigantisk sæt øjne følger folk fra kirketårnet efter mørkets frembrud. Uuuhyyyggeligt, Big Brother is here!!!
Nikolaj. Dgl. 12-17. Til 9. jan.

*Birgir Andréasson er en islandsk kunstner, der arbejder med tekstbilleder, dvs. i feltet mellem sprog og visualitet. Hendes 'portrætter' er beskrivelser!
Nils Stærk, Njalsg. 19C, Kbh. S. To.-fr. 13-18, lø. 12-15. Til 29. jan.

*Ung dansk Fotografi 2000 rummer værker af Charlotte Kim Boed, Christina Hebe, Tim Jørgensen, Simon Dybbroe Møller, Rude Pedersen og Trine Søndergaard.
Fotografisk Center. Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 10-17. Til 23. dec.

*Gothlight Knud Odde udstiller nye malerier, denne gang ikke med mennesker fra hans samtids mytologi, men med noget så nyt som naturmotiver.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 8. jan.

*Den kvindelige, iransk fødte kunstner Shirin Neshats fabelagtige, kultur- og kønskritiske videoinstallation 'Turbulent' blev set og anerkendt af mange ved årets Venedig-biennale. Nu kan den ses i:
Malmø Kunsthal. Ti.-sø. 11-17. Til 9. Jan.

Klassisk
*Bach Der er 75 års jubilæumskoncert med Københavns Drengekor, som har inviteret Sjællands Symfoniorkester med til festkoncerten. Under dirigenten Ebbe Munk opfører man Bachs Juleoratorium I-III. Det kan ikke gøres uden solister, så Københavns Drengekor har derfor bestilt solisterne Johannes Mannov, Jörg Dürmüller, Hanne Fischer og Gisela Stille til at medvirke.
I aften kl. 19.30 i Lindevang Kirke på Frederiksberg. I morgen aften kl. 19.30 i Københavns Domkirke

*Gade Årtusindets sidste Torsdagskoncert præsenterer musik fra forrige århundrede: Niels W. Gades symfonier nr. 2 og 8 og Schumanns cellokoncert. Solisten i koncerten er englænderen Steven Isserlis. Radiosymfoniorkestret og solist dirigeres af Christopher Hogwood.
I aften kl. 20 i Radiohusets koncertsal

*Bach Nordsjællands Symfoniorkester og Kammerkoret Cantus Firmus opfører Bachs H-mol Messe ved tre koncerter op til jul. Musikken ledes af Kaisa Roose fra Estland. Solister: Karin Thulemark (sopran), Rebecca Forsberg (mezzo), Nicolai Schütz Winding (tenor) og Rasmus Tofte-Hansen (bas).
I aften kl. 20 i Sct. Mariæ Kirke i Helsingør, fr. kl. 20 i Sct. Johannes Kirke på Nørrebro og sø. kl. 15 Engholm Kirke i Allerød

*Surprise Der er julesurprise-koncert med konservatoriets messing- og slagtøjsstuderende. Kan ikke vente... Det sker på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.
Fr. kl. 20 i Koncertsalen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium

*Bruch Den traditionelle julekoncert i Nærum Kirke er igen i år med Symfoniorkestret af 1963 dirigeret af Lars Rønn. Programmet består af Max Bruchs Violinkoncert, også i år med Kim Sjøgren som solist. Publikum vil få lejlighed til at synge med på samler og provst Lis Rechendorff læser juleevangeliet.
Sø. kl. 16 i Nærum Kirke

*Nielsen Der er julekoncert med Kammerkoret Carmina, dirigeret af Peter Hanke. Hugo Distlers koralkantate Es ist ein Ros entsprungen er bare et af flere spændende værker, som De kan nyde. Også musik af bl.a. Carl Nielsen, Lange-Müller, Weyse og Niels W. Gade.
Sø. kl. 16 i Helligaandskirken i København

Jazz
*Niels Balle er pianist og leder sammen med den norske sangerinde Solveig Høye en gruppe, som de også skriver henholdsvis musik og sangtekster til. Deres kvintet, som også rummer den norske trompetist Randi Holum og danskerne Peter Hansen (bas) og Mikkel Find (trommer), benytter desuden repertoire af Horace Silver, Bill Evans og Cassandra Wilson.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Thomas Fryland spiller trompet i duo med bassisten Hugo Rasmussen på adressen Gothersgade 107.
Jazzcup fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré)

Rock
*Alex Paterson fra det britiske ambient ensemble The Orb åbner ballet på det ombyggede københavnske spillested Rust. Paterson vender til lejligheden plader og får følgeskab af landsmændene i house-orkestret Faze Action, der både giver koncert og er dj's senere på natten.
Rust, København, to. kl. 21

*Kashmir har netop modtaget Dansk Musiker Forbunds hæderspris for 1999 for sit 3. album The Good Life, der herhjemme har solgt til platin. Bandets melodiske rock udsendes nu i hele Nordeuropa, hvor nummeret "Mom In Love, Daddy In Space" er blevet et radiohit.
Train, Århus, to. kl. 21, Nykøbing Falster Teater lø. kl. 20

*Picnic holder juleshow og giver prøvelser på deres sprudlende rockeksperimenter, som man også kan høre på gruppens nyligt udsendte live-cd In Concert.
Stengade 30, København, lø. kl. 21

*Per Kristensen Band satser på knækprosa-rock med mindelser om socialrealistiske tekster i bedste/værste 70'er-stil. Bassen håndteres af Master Fatman og så ved man, at bandet virkelig mener det!
Mojo, København, on. kl. 22

Scenen
*Rejse Fire nyuddannede dansere fra Skolen for Moderne Dans indbyder til bevægelseseksperiment med en halv times abstrakt danseoplevelse - helt gratis. Lars Dahl Pedersen har skabt en Kandinsky-koreografi, en kæphestedans og en tranceagtig ruminstallation kaldet 'Observation', der befolkes af dansere fra Dahls eget Kropskompagniet.
Kunstakademiets Arkitektskoles Festsal, Danneskiold-Samsøes Allé 51, Holmen, sø. 19. dec. kl. 13 og 15. Tlf. 35 82 06 10

DE MINDST RINGE
*Kærlighedens kværulanter Klaus Hoffmeyers champagne-opsætning er så velbesat som en Hollywood-produktion i denne Shakespeare-komedie, som ingen kender. Ordene er smukkest og dybest, før pauselyset går op, og man må salutere Peter Laugesen for hans vittigt åndfulde Shakespeare-modernisering, hvor vanviddet håndteres med 90'er-snert.

*Scener fra et århundrede Hvis man drager til Gladsaxe med forventninger om lidt uforpligtende millenium-status i revymellemlejet, går man både sobergjort og let opløftet derfra. Adam Price er nu sprunget ud af skabet som moralist med sin moderne familiesaga, der kobles med iscenesættelsen af den nyromantiske Henrik Sartou og billedmageren Jesper Corneliussens scenogafi i nedbrændt gråt-i-gråt.
Gladsaxe Teater, til ult. jan. Tlf. 39 67 05 00

*De glade givere - museernes bedste billeder er sammensat af Knud W. Jensen, der viser eksempler på, hvad museumsstiftere, fonde og samlere har betydet for museumslivet i det 20. århundrede. En lystvandring gennem kunsthistorien.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-21. Til 26. mar.

*Diego Rivera er en udstilling med den verdensberømte mexikanske maler, der forevigede det mexikanske folks bedrifter i sine enorme murmalerier, og som også indgik i Frida Kahlos maleriske og intime univers.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 10-17. Til 27. feb.

*LUMIA - international lyskunst - er en udstilling med værker af kendte danske såvel som kendte internationale lyskunstnere.
Charlottenborg. Dgl. 10-17. Til 9. jan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her