Kultur
9. december 1999

Udstillinger
*De glade givere - museernes bedste billeder er sammensat af Knud W. Jensen, der viser eksempler på, hvad museumsstiftere, fonde og samlere har betydet for museumslivet i det 20. århundrede.
Åbner i mor. Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-21. Til 26. mar.

*Arne Haugen Sørensen viser nye malerier i:
Galleri Christian Dam, Bredg. 23, Kbh. Til 9. jan.

*Peter S. Carlsen 'Man må jo følge med'. Skæve og underfundige malerier. Det er tre serier: 'Modeltegninger', 'Fin de siècle-kvinder' og 'Villy følger med'.
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 18. dec.

*Nye værker af William Anthony, Henrik S. Holck, Dirk Larsen, Hans Petersson og Jenny Watson udstilles i:
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. V. On.-fr. 13-18. Til 8. jan.

*Margrete Sørensen udstiller sin installation '21 personers talkarakterer', bestående af påklædningsspejle. Betragteren spejles med, og installationen er interaktiv - og både kultisk og rituel.
Esbjerg Kunstmuseum. Til 23. jan.

*Exlibris kunst er en udstilling med Jørgen Dohlins exlibris, nærmere bestemt 300 af de 4.000 værker, hans samling rummer. Man kan se exlibris af Joakim Skovgaard, Th. Bindesbøll, Ungermann, Johs. Larsen m.m.fl.
Episteme Art Gallery, Ryesg. 82, Kbh. Ti.-fr. 13-17.30, lø. 11-14. Til 30. dec.

*Fra træsnit til internet er en udstilling med store europæiske kunstneres grafiske arbejder, hidrørende fra Christian Eckardts samling. Det er grafik af verdensnavne som Rembrandt, van Dyck, Mantegna, Dürer, Claude Lorrain
Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16. Ti.-sø. 11-16. Til 2. jan.

*Neonøjne hedder hovedværket på installationskunstneren Finn Thybo Andersens udstilling 'Se Ud Se Op Se Ned' i Nikolaj Udstillingsbygning. Et gigantisk sæt øjne følger folk fra kirketårnet efter mørkets frembrud. Uuuhyyyggeligt, Big Brother is here!
Nikolaj. Dgl. 12-17. Til 9. jan.

*Birgit Andréasson er en islandsk kunstner, der arbejder med tekstbilleder, dvs. i feltet mellem sprog og visualitet. Hendes 'portrætter' er beskrivelser!
Nils Stærk, Njalsg. 19C, Kbh. S. To.-fr. 13-18, lø. 12-15. Til 29. jan.

*Ung dansk Fotografi 2000 rummer værker af Charlotte Kim Boed, Christina Hebe, Tim Jørgensen, Simon Dybbroe Møller, Rude Pedersen og Trine Søndergaard.
Fotografisk Center. Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 10-17. Til 23. dec.

*Sweet Reality er en fotografisk installation, der kredser om begreber som lys, rum og tilstedeværelse. Det er Lisbet Nielsen, der har skabt udstillingen i ART Crash-regi.
Rosenkrantzg. 1, Århus. Ti.-sø. 13-17. Til 11. dec.

*Nam Nam Beauty er et nyt udstillingssted for yngre kunstnere. Første udstilling omfatter papirarbejder af bl.a. Simon Grimm (der næppe har lagt navn til udstillingen), Ulrik Heltoft, Eske Kath, Mette Winckelmann, Jesper Just, Søren Taaning m.fl.
Tordenskjoldsg. 14, Kbh. To.-lø. 13-17. Til 11. dec.

*PROMS IV er en udstilling med unge lovende kunstnere. I år medvirker Søren Dahlgaard, N55, Lilibeth Cuenca Rasmussen, TalR, Kirstine Roepstorff, Per Traasdahl og Pernille Priergaard Worsøe.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti-sø. 10-17. Til 30. jan.

*'Peter Martensen - nye malerier' er en udstilling med denne begavede maler, der motivisk går på tværs af tiden og af de gængse strømninger i samtidskunsten.
Galerie MøllerWitt, Perlegade 44, Sønderborg. Ti.-fr. 11-17. Til 15. jan.

Klassisk
*Wagner Radiosymfonikerne spiller under ledelse af dirigenten Andreas Delfs ved aftenens koncert. På programmet står Liszts Les Preludes, Richard Wagners 5 sange til digte af Mathilde Wesendonk, Richard Strauss' Metamorfoser og Beethovens Leonore ouverture nr. 3. Sopranen Angela Denoke er solist.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Mahler Det Kgl. Kapel spiller under ledelse af Manfred Honeck. Man vil også kunne høre solisten Randi Stene, Det Kgl. Operakor og Det Danske Drengekor. Musikken er af Haydn (Forspil til Skabelsen), Mahler (Urlicht - 4. sats fra 2. Symfoni), samt hele Mahlers 3. Symfoni. Til slut Beethovens Eroica.
Fr. kl. 20 i Tivolis Koncertsal. koncerten gentages lø. kl. 20 samme sted

*Rasmussen Den danske komponist Karl Aage Rasmussen er hovednavn ved en koncert i Den Anden Opera. Det er Athelas Sinfonietta Copenhagen under Giordano Bellincampi, som opfører Rasmussens Webs in a Stolen Dream, Twin Dream og Sinking through the Dream Mirror. Der er også plads til Ives' 4 Ragtime Dances. Violinisten Anne Søe Iwan medvirker som solist.
Sø. kl. 20 i Den Anden Opera

*Händel Gæt hvilket værk, som nu er på trapperne? Rigtigt: Messias. Concerto Copenhagen og vokalensemblet Vox Nova fra Malmø opfører Händels originalversion af Messias fra 1759. Frederik Malmberg dirigerer. Solister: Inger Dam-Jensen (sopran), Tuva Semmingsen (alt), Niklas Engkvist (tenor), John Lundgren (bas). Koncerten sendes direkte i P2musik.
Sø. kl. 20 i Trinitatis Kirke

*Dørge Kammerensemblet Figura uropfører ikke mindre end fire værker ved den næste koncert. De kan høre ny musik af Pierre Dørge, Jens Hørsving, Ivar Frounberg og Anders Brødsgaard. Med sig har Figura alten Helene Gjerris.
Sø. kl. 14 i Radiohuset. Koncerten gentages mandag den 13. dec. kl. 20 på Helsingør Theater i Århus

*Gubaidulina Ensemble Nordlys giver koncert på Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet. Der spilles musik af årets Sonningprismodtager, Sofia Gubaidulina, samt den store russiske komponist Alfred Schnittke.
Ma. kl. 20 i Det Teologiske Fakultet, Købmagergade 44

Jazz
*Marilyn Mazur spiller denne gang ikke kun slagtøj, men har også komponeret jordsange med tekst af Vigdis Garbarek. Værket opføres af Mazur sammen med de norske gæster Per Jørgensen (sang) og Eivind Aarset (guitar) samt Copenhagen Art Ensemble og koret Ars Nova.
Pumpehuset, to. og fr. kl. 21

*Peter Vuust er bassist i sin egen kvartet, der især spiller hans egne kompositioner, og som desuden rummer hans fætter, saxofonisten Christian Vuust, den svenske pianist Lars Jansson og den danske trommeslager Alex Riel.
Copenhagen JazzHouse, lø. kl. 21.30

*Jens Winthers suite, Angels, der uropførtes på Louisiana i marts og netop er udkommet på cd, får nu sin anden offentlige fremførelse. Det er igen Radioens Big Band, der står for det instrumentale, men Radiokoret er udskiftet med det 48 m/k store Tritonus-kor. Værket har intet med julen at gøre, men er inspireret af skabelsesberetningen i det Gamle Testamente.
Dronningesalen på Det Kgl. Bibliotek, ti. kl. 20

Rock
*Zizidada spiller en slags hvorfor-skal-det-hele-være-så-trist-rock, der har sin charme men er proppet med så mange rockmusikalske tilsætningsstoffer, at det er svært at finde nogen ægte substans.
Portalen, Greve, to. kl. 20, Pumpehuset, København, lø. kl 21

*Live har med deres lidet originale grunge-efterdønninger den ære at være second-to-everything i rock-branchen, selv om deres musik har voldsomt tag i publikum.
Vega, København, lø. kl. 20

*Thin Lizzy var et godt gammelt melodiøst band i den tunge ende i 70'erne, da den evige rock-romantiker Phil Lynott var styrmand. Han har været død i snart 20 år, og nu sørger bandets guitarist, John Sykes, i stedet for for vokalarbejdet.
Amager Bio, København, tir. kl. 21

*Public Enemy står ikke længere i hip hop'ens frontlinie, men har i over 10 år manisk dyrket deres sociale indignation i hård rap-numre, senest på albummet There's A Poison Goin' On.
Vega, København, on. kl. 20

Scenen
*2030 Teaterforeningen Liminal.dk tilbyder et møde med fremtiden allerede i aften, hvor den 28-årige koreograf Erik Pol og den 25-årige Adelaide Bentzon viser deres nye, futuristiske danseforestillinger
Kaleidoskop, Nørrebrogade 37, 9.-11. dec. tlf. 35 36 53 02

*'5' Sidste del af BIDT-føljetonen i fem afsnit med fem glade performere i Maja Ravns scenografi. Denne gang er instruktøren Kamilla Wargo Brekling - minimalistisk performancekoreograf med en fortid hos Kom De Bagfra.
BIDT, Ryesgade 30 C, 9-11. dec. kl. 20/21. Tlf. 35 37 45 41

*Værket Skuespillerskolen ved Aarhus Teater præsenterer otte afgangstalenter i Magnus Dahlströms teaterthriller om fyringerne på et stålværft i en lille, svensk by. Jens August Wille har instrueret, og Louise Skriver har skabt scenografien.
Aarhus Teater Studio, 10. dec.-8. jan. Tlf. 89 33 23 00

*Peter Pan Niels Olsen har trænet på drabelige fægtescener for at kunne leve op til myten Kaptajn Klo i Det Ny Teaters nye musical om Peter Pan, der spilles af det nyfundne talent Christian Berg. Daniel Bohr har instrueret Willis Halls bearbejdelse af Sir Barries historie.
Det Ny Teater, 12. dec.-13. feb. tlf. 33 25 50 75

*Gengangere Klassikerne er til debat i disse dage, og Det Kgl. Teater kaster sig ud i et nyt bud på Henrik Ibsens drama, iscenesat af Terje Mærli og med scenografi af Karin Betz. Ghita Nørby og Olaf Johannessen spiller fru Alving og søn med diverse fortrængninger.
Det Kgl. Teater, Stærekassen, 14. dec.-27. mar.

*Chickendanes Så er der lagt op til parodi på Chippendales med Århus's mest muntre mænd: Madsen, Lund, Weitemeyer, Buus, Fuglsbjerg og Nielsen. Bag disse muskelbundter står Helle Scheibel.
Entré Scenen, Grønnegade, Århus, 14-18. dec. tlf. 86 19 00 79

Etcetera
*Drømmenes torv Årtusindets sidste fortællercafé på Svalegangen præsenterer Karin Flensborg og Kirsten Thonsgaard, der vil dykke ned i egne oplevelser fra bl.a. vikingetiden og 1968...
Svalegangen, Århus, 13. dec. kl. 20, tlf. 86 13 88 66

DE MINDST RINGE
*Kærlighedens kværulanter Klaus Hoffmeyers champagne-opsætning er så velbesat som en Hollywood-produktion i denne Shakespeare-komedie, som ingen kender. Ordene er smukkest og dybest, før pauselyset går op, og man må salutere Peter Laugesen for hans vittigt åndfulde Shakespeare-modernisering, hvor vanviddet håndteres med 90'er-snert.

*Rent Skide være med logisk-dramatisk udvikling, kontinuitetstæthed og almindelig rimelighed - Ålborg Teaters rockmusical er en pragtpræstation med en masse rå energi og en desperat livsvilje. Louise Herbert er den, hvis anarkistiske vitalitet brænder stærkest, det lille menneske har salen i sin hule hånd.
Aalborg Teater, tlf. 98 12 26 20

*Ernest Barlach - en kunstner mod nord' er en udstilling med den tyske kunstner (1870-1938), der malede på afstand af skiftende trends og modeluner i storby-miljøet og i stedet dyrkede motiver fra Warnemünde og sin hjemstav Güstow.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

*Diego Rivera er en udstilling med den verdensberømte mexikanske maler (1886-1957), der forevigede det mexikanske folks bedrifter i sine enorme murmalerier, og som også indgik i Frida Kahlos maleriske og intime univers.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 10-17. Til 27. feb.

*Skandaler præsenterer de skandaleomsuste værker i Danmark i et parallelt forløb, således at skandalerne som mediebegivenheder dokumenteres ligesåvel værkerne selv.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her