Læsetid: 7 min.

Kultur

Kultur
13. januar 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Ernst Josephson (1851-1906). Ordrupgaard åbner en udstilling med 80 værker af den kontroversielle enegænger i svensk kunst, hvis værker rakte langt ind periodens internationale strømninger.
Åbner i mor. Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17. Til 24. apr.

*Johannes Kjárval En stor udstilling med den islandske maler åbner i mor. i:
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, Holte. Ti.-sø. 12-17, lø.-sø. 11-17. Til 5. mar.

*William Eggleston Den amerikanske fotokunstner, Hasselbladprisvinder i 1998, udstiller nu sine farvefotos af sin hjemegn, sydstaten Tennessee. Stilfærdige og uprætentiøse er disse fotos:Museet for Fotokunst, Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Åbner på lø. Til 27. feb.

*Peter Mandrup viser på udstillingen ('I'm) Just Walking the Dog (SPREE)' nye malerier i:
Galerie MøllerWitt, Vesterg. 56A, Århus C. Åbner i mor. 16-18. Ti.-fr. 11.30-17, lø. 10-14. Til 26. feb.

*Jason Rhoades og Peter Bondes installation fra Venedigbiennalen med stockcars, videomonitorer med motorløb, bildæk m.v. 'The Snowball' kaldet, kan fra i morgen ses i:
Statens Museum Kunst, Sølvg. Ti.-sø. 10-17. Til 24. apr.

*Finn Thybo Andersnes udstilling 'Se Ud Se Op Se Ned' med værker fra 1967-99 kan fra på søndag ses i:Kunstcentret Silkeborg Bad, Gjessøvej 40 A-D

*Simply Dutch er en hollandsk kunstvideo, der har premiere i mor. kl. 19 i:
Filmhuset, Gothersg. 55. Billetter kan bestilles på 33 74 34 12. Artnode holder reception efter forevisningen. Forestillingen gentages den 19. og 30. jan.

*Kropsmaskinen - på kanten af en udvidet virkelighed - er en udstilling, der åbner i mor. kl. 16.30-19. Her deltager Karin Søndergaard og Kjell yngve Petersen. Desuden kan opleves Månedens Krydsfelt-produktion: Lederen af det finske råbekor, Petri Serviö, producerer nyt råbe-lydværk i samarbejde med det danske råbekor Tinnitus. Det nye råbe-lydværk præsenteres på sø. 16-18 i:
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 12. mar.

*Ursula Reuter Christiansens malerskole ved Kunstakademiet udstiller. Heri deltager 13 unge kunstnere.Galleri Jespersen, Ny Vesterg. 9, Odense. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. Åbner i mor. 15-17. Til 11. feb.

*Trine Boesen og Benny Dröscher udstiller maleri, skulptur og tegning i:
Kunstakademiets udstillingssted, Peder Skrams Gade 17, Kbh. ti.-sø. 14-18. Til 16. jan.

*Glenn Sorensen viser nye værker med titlen Hummingbirds and Ashtrays i:
Galleri Nicolai Wallner, Njalsg. 21, Bygn. 15, Kbh. S. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 12. feb.

*Jørgen Rømer udstiller akvareller og Knud Nellemose skulpturer i:Galleri Åhuset, Brog. 26, Køge. 11-17. To.-sø. 11-17. Til 30. jan.

*Torben Ebbesen udstiller nye værker i:Galleri Weinberger, Valkendorfsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 12. feb.

Klassisk
*Dvorak Det nye års første symfonikoncert i Aalborg præsenterer den franske fløjtevirtuos Patrick Gallois. Han spiller finnen Rautavaaras Fløjtekoncert fra 1975, Dances with the winds. Omkring dette værk spilles to værker af Dvorak: Slaviske danse og Symfoni nr. 8. Koncerten dirigeres af Arild Remmereit.I aften kl. 19.30 i Aalborghallen

*Puccini Det Kongelige Teater har haft premiere på La Bohéme af Puccini. Det er Mikael Melbye som har iscenesat og udarbejdet scenografien. Musikken ledes af Dietfried Bernet. Medvirkende: Rodolfo: Shalva Mukeria; Mini: Gitta-Maria Sjöberg; Musetta: Anne Margrethe Dahl; Marcello: Per Høyer; Schaunard: John Lundgren; Colline: Sten Byriel; Benoit: Jørgen Ole Børch; Alcindoro: Kjeld Christoffersen. Det Kgl. Kapel, Operakoret og medlemmer af Den Kgl. Livgarde plus solister.I aften kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også den 16. jan.

*Berio Der er ny musik i Radiohuset, spillet af Ensemblet Nordlys. Christine Pryn (violin), Asger Henriksen (klarinet), Joakim Laksov (cello) og Joachim Olsson (klaver) spiller værker af Luciano Berio og Hans Werner Henze. I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. Koncerten sendes on. den 2. feb. kl. 23.15 i P2musik

*Barok Studerende på Det Fynske Musikkonservatorium spiller tidlig musik på cembalo, naturhorn og blokfløjte. Instruktører: Peter Spissky og Allan Rasmussen.
Fr. kl. 19.30 i Det Fynske Musikkonservatoriums koncertsal

*Henze Der er skandinaviske førsteopførelser i Radiohusets koncertsal. Luciano Berios værk for basun og orkester Solo og Hans Werner Henzes 9. Symfoni får begge deres skandinaviske førsteopførelser ved denne koncert med Radiosymfoniorkestret og Radiokoret. Michael Schønwandt dirigerer koncerten og den svenske basunvirtuos Christian lindberg er solist i Solo. Komponisten Hans Werner henze introducerer selv til sin 9. Symofni.
Fr. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. Værkintroduktionen finder sted kl. 19 i koncertsalen
nPade Der er ny musik i Den Anden Opera. Sangeren Elsebeth Dreisig, violinisten Bodil Rørbech og guitaristen Jesper Lützhøft spiller musik af Svend Nielsen, Ib Nørholm, Ole Buch og Steen Pade.
Sø. kl. 16 i Den Anden Opera i København

Jazz
*Palle Mikkelborg og Radioens Big Band fortsætter, efter uropførelsen af Mikkelborgs Dette er ikke en koncert på Louisisana i går aftes, med yderligere fire opførelser:
Musikhuset, Esbjerg, to., Det kgl. Bibliotek, fr., Magasinet, Brandts Klædefabrik, Odense, lø. og Musikhuset Aarhus, sø., de tre første steder kl. 20, det fjerde kl. 15.

*Christina Nielsen og Carsten Dahl høres i duo for saxofon og klaver.Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Jan Kaspersen og Bob Rockwell spiller også duomusik for klaver og saxofon, i forlængelse af deres nyligt udgivne anden cd med denne instrumentation.Jazzcup, fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré)

*Kasper Villaume lader sit klaverspil ledsage af Lars Møller (tenorsax), Jesper Bodilsen (bas) og Morten Lund (trommer).Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

*Thomas Agergaard og Simon Spang-Hanssen forener deres saxofoner (hhv. tenor- og alt-) i kvartetten Flower Machine, hvis anden halvdel udgøres af Klavs Hovman (bas) og Marilyn Mazur (trommer).Copenhagen JazzHouse, lø. kl. 21.30

Rock
*Janes Rejoice var pladeproducerende for et årti siden med en original poppet rock. Bandet er stadig i live selv om sidste års udspil Afterglow blev modtaget med forholdsvis tavse reaktioner. Rust, København, to. kl. 22

*Dionne Warwick huskes herhjemme først og fremmest for sangen Heartbreaker, men er stadig en af de mest populære sangerinder i Amerika. Med en stærk musikalsk baggrund (hendes kusine er Whitney Houston) har hun fået sang ind med modermælken, men at hun er nået så vidt, kan hun først og fremmest takke førstemanden af easy listening, Burt Bacharach for. Senest gjorde Warwick sig globalt bemærket med aids-støttesangen "That's What
Friends Are For", indsunget sammen med Elton John, Gladys Knight og Stevie Wonder i 1985.
Cirkusbygningen, København, on. kl. 20

Scenen
*Kun kort tid Det nye årtusindes første danske danseforestilling står der i indbydelsen til fem kvindelige koreografers dans til fire mandlige dansere. Der er tale om en sjælden genre, nemlig 'kortdans' - og skaberne er Pernille Garde, Lene Boel, Sara Gebran, Anne Katrine Kallmoes og Kitt Johnson. Vel at mærke maskulint koordineret af koreografen Anders Christiansen.Dansescenen, Øster Fælled Torv, 13-29. feb., tlf. 35 43 58 58.
Lø. den 15. jan. kan man møde koreograferne og høre, hvordan de skaber deres koreografi.

*Floden Virginia Woolf liv er hovedpersonen i Annette
Kiers soloforestilling, som hylder Woolfs talent som forfatter kultstatus som kvinderettighedsforkæmper. Annette Kier er uddannet på Nordiske Teaterskole og har desuden arbejdet med både gøgl, akrobatik, performanceteater og musical.
Entré Scenen, Grønnegade, Århus, 13. -15. jan. tlf. 86 19 00 79

*Jægers Pris Cabaretscenen præsenterer nu 'en af de største, mest umiddelbare og mest charmerende digtere', nemlig Frank Jæger (1926-77). Jørgen Heiner har både samlet og iscenesat cabareten, der har fået musik af Niels Søren Hansen. Inspirationen har været Jæger-citatet: At være, og at føle, og at håbe.Aarhus Teaters Cabaretscene, 19. jan.-19. feb., tlf. 89 33 26 22

*Educating Rita Nu, hvor Crazy Christmas Cabaret'en er afsluttet, har the coolest guy in town-Bondage (David Bateson) og årtusindets Bond-babe (Helen Tennison) kastet sig over Willy Russells damefrisørkomedie fra Liverpool. Michael Caine og Julie Walters brillerede i filmudgaven af stykket, som Vivienne KcKee nu instruerer - på engelsk, of course.
London Toast Theatre på Åben Scene, Magstræde 14, 4., 19. jan.-12. feb. Tlf. 33 22 86 86

*Leipziger Balletten Århus byder på Skandinavienspremiere, når Leipziger Balletten danser Beethovens 7. symfoni og 3. sats af Bruckners 8. symfoni. Koreografien er af Uwe Scholz, der har været chef for kompagniet siden 1991, og som skaber moderne tåskosballet. Aarhus Symfoniorkester spiller til, dirigeret af Giordano Bellincampi.
Musikhuset Aarhus, 14.+15. jan., tlf. 89 31 82 10

*Pyh! siger den lille bamse Thomas Winding har nu omskrevet sine fire bamsebørnebøger til en teaterforestilling for børn fra to år og opefter. Han har selv instrueret Karina Skands og Freddi Larsen, og Kirsten Victoria Lind har lavet dukkerne til forestillingen om livet i en lille bamsefamilie, der både tager på stranden og går tur under nattehimlen.
Det Lille Teater, Lavendelstræde, 18. jan.-30. apr. tlf. 33 12 27 13

De mindst ringe
*Ørkenbrevet Lars Simonsen har en oprigtighed, en beskedenhed og et smil, der tilsyneladende er umuligt at afvise i rollen som Jesus i Alexander Krøschens intense dramatisering af Göran Tunströms roman. Simonsen er omgivet af en skumlende ærgerrig Jens Jørn Spottag, en blussende Morten Kirkskov og en bedårende Annika Johannessen. Forestillingen bliver en gave til tilskueren og virker lige så eksistentiel som religiøs. Hvidovre Teater i domkirkerne i Haderslev Domkirke 14. jan., Ribe 17. jan., Odense 19. jan. Billet-Net 70 15 65 65

*Glemslens Kys Fortær dem hver for sig eller samlet, tekstens lyriske spændbuer, essaystumper og spiddende vitser... For instruktøren Søren Iversen har opsat Botho Strauss 'teaterdigt' som en status over Strauss' dramatik. Der tales meget i denne historie om kærligheden, der pludselig slår ned som et lyn mellem den uroligt pulserende Birgitte Simonen og den stoisk lidende Hans Henrik Voetmann, men i Birgitte Mellentins ultranøgterne rullevæggescenografi tales kærligheden aldrig ihjel. Husets Teater på Halmtorvet, til 12. feb.

*De glade givere - museernes bedste billeder er sammensat af Knud W. Jensen, der viser eksempler på, hvad museumsstiftere, fonde og samlere har betydet for museumslivet i det 20. århundrede. En lystvandring gennem kunsthistorien.Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-21. Til 26. mar.

*Jørgen Leths Samling.
I Brandts Klædefabrik kan man se malerier fra Haiti. Her maler voodoo-præsterne i pagt med deres religion. Ikke et ord om samtidskunst, trends, cross-overs.Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 23. jan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her