Note
Læsetid: 2 min.

Klassisk

Kultur
23. februar 2000

Gammel dansk
*400 år gammel dansk musik kan opleves på en ny cd med vokalensemblet Amaryllis. Det er de fem sangeres første cd og resultatet af arbejdet med Mogens Pedersøns musik kan de medvirkende godt være bekendt.
Den tidlige og slet ikke uspændende musik, er optaget i Grundtvigskirken - med en efterklang der vil noget. Det er lige ved at være for meget. Ellers er det en nydelse af lytte til disse sangeres spændstige frasering, tydelige tekstudtale, homogene klang og perfekte intonation. Amaryllis er ganske enkelt et ensemble, man må henføre til de bedste tidlig musik-ensembler i Danmark. Teksthæftet hæver sig i indhold og form over det jævne - også her er der lagt vægt på kvalitet.
Mogens Pedersøn: Fra 'Pratum Spirituale', 1620. Ensemble Amaryllis. Helikon HCD 1037

Boulez' Salmecykel
*Stravinskys Salmesymfoni i den reviderede version fra 1948 er kommet på en ny cd med Pierre Boulez og Berlinerfilharmonikerne. Blandt de mange indspilninger følger denne mest komponistens partiturangivelser. End ikke komponisten selv (med CBC Symphony Orchestra) følger de angivne foredragsbetegnelser så nøje som Boulez.
Indspilningen med Boulez bliver bedre og bedre som musikken skrider frem. I den sidste sats træder musikken for alvor i karakter og fortolkningen tilbyder et glødende nærvær, som gør udgivelsen til en må-have-ting. Koret fra Deutsche Oper Berlin synger fremragende og bedre end de fleste. Varm anbefaling.
Boulez dirigerer Berlinerfilharmonikerne og koret fra Deutsche Oper Berlin. Deutsche Grammophon 457 616-2

Fire musikalske legender
*Fredag den 28. august 1998 musicerede Esa-Pekka Salonen og Los Angeles Philharmonic i Tivoli. På programmet stod Sibelius' Lemminkäinen suite. Fortolkningen går ikke i denne lytters glemmebog - det var en mindeværdig koncert.
Værket er skrevet under indtryk af Wagners Ringen. Det blev til fire legender for orkester, der skildrer forskellige episoder i Lemminkäinens liv. Komponistens instrumentationskunst er en nydelse i sig selv og man begriber ikke, at lærde musikfolk har kaldt den finske kunstner for verdens dårligste komponist.
Nu er værket kommet med Jukka-Pekka Saraste og Toronto Symphony Orchestra. Denne udgivelse er slet ikke ueffen. Herlig klang, bund i de dybe strygere, rund og samlet klang i orkestret. Saraste har været chefdirigent for orkestret i seks år og kender sine musikere og mulighederne med orkestret.
Sibelius: Lemminkäinen suite. Toronto Symphony Orchestra under Jukka-Pekka Saraste. Finlandia 3984-27890-2

Schütz med danske sangere
*Afslutningsvis skal omtales en cd, som er en forbilledlig god produktion. Plademærket Archiv Produktion er et guldrandet foretagende, som har udrettet betydeligt inden for udbredelsen af den tidlige musik.
Før jul kom Schütz' Christmas Vespers med Gabrieli Consort & Players under Paul McCreesh. Udgivelsen er et samarbejde med Danmarks Radios P2musik. Og danske udøvere har også fundet vej til rillerne: Sangere fra Roskilde Domkirkes kor medvirker. Det er en udgivelse som fortjener opmærksomhed: Solidt editionsarbejde, smuk lyd, fremragende musikere.
Schütz' Christmas Vespers med Gabrieli Consort & Players under Paul McCreesh. Archiv 463 046-2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her