Læsetid: 8 min.

KULTUR

Kultur
24. februar 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Kunstgruppen 'Det anatomiske Teater' viser ruminstallationen forglemmelse i glimt i:
Under Dybbølsbro, Ingerslevg. 101-103. Ma.-sø. 17-20. Til 27. feb.

*Grønningen åbner dørene til en udstilling med de faste medlemmer i kombination med to gæster, den engelske billedhugger Anish Kapoor og danske Niels Bonde.
Åbner på lø. i Charlottenborg. Dgl. 10-17.

*Decembristerne har åbnet deres årlige udstilling med de vante deltagere, heriblandt Jens Birkemose, Doris Bloom, Ole Brogager, Ingvar Cronhammar m. m.fl. Gæster i år er Kaspar Bonnén, Toni Larsen, Christian Lemmerz, Erik Liljenberg, Truls Melin og briten Marc Quinn, hvis værk ses her.
Den Frie Udstillings Bygning. Dgl. 10-17. Til 5. mar.

*Barbara Breitenfelter fra Tyskland udstiller videoer med overvågningskameraer m.m., Lars Mathiesen udstiller sin præmierede videoinstallation Happiness & Misery, mens den svenske kunstner Christina Erman Widerberg udstiller videofilm, tegninger m.v. Det sker altsammen i:
Overgaden, Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 13-17. Til henh. 19.mar. og 12. mar.

*Case Stories er en udstilling med tre fotografer: Tune Andersen - der gør grin med Michael Kviums groteske malerier - Henrik Brahe og Torben Eskerod.
Fotografisk Center, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Til 19. mar.

*Varat och Tiden er en udstilling med svensk videokunst.
Nam Nam Beauty, Tordenskjoldsg. 14, Kbh. On.-lø. 13-17. Til 11. mar.

*Jes Fomsgaard viser nye værker med titlen 'Cross
Road', De befinder sig i et krydsfelt mellem renæssancens og cyberspacens synsfelt.
Galleri Asbæk, Bredg. 20,. Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 11. mar.

*Jens Haaning har åbnet ny udstilling i:
Galleri Nicolai Wallner, Njalsg. 21, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 18. mar.

*Ann Lislegaard har åbnet ny udstilling i:
Galleri Tommy Lund, Njalsg. 21, Bygn. 15, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 20. mar.

*Carol Robertson er en engelsk maler, der gestalter abstrakte, geometriske former på fladen.
Galleri Weinberger, Valkendorfsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 31. mar.

*Per Mølgaard viser nye værker med titlen 'Excessive Days' i:
Hallo!, Njalsg. 21H, 3. sal. Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 25. mar.

*Mogadishni er et nyt udstillingssted, der "indskriver sig i en social kunstkontekst." Den første udstiller er den i Hamborg fødte, i København bosiddende kunstner Andreas Schulenburg.
Artillerivej 40, opg. B 4. sal. On. 12-16, to. 9-13, fr.-lø. 12-16.

*Hun er ikke hjemme er titlen på Helle Frøsigs ny udstilling, som kredser om virkelighedsflugt. Hun udstiller ni hvide skulpturer, der krydser klinger med såvel firserskulpturens fraværsproblematik som med minimalismens tømthed.
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 18. mar.

Klassisk
*Ruders Radiosymfoniorkestret under dirigenten Yuri Temirkanov spiller Poul Ruders' Concerto in Pieces fra 1995 med komponisten selv som fortæller. Til det historiske perspektiv spilles også Benjamin Brittens The Young Person's Guide to the Orchestra fra 1946. Koncerten slutter med Carl Nielsens Symfoni nr. 4, Det uudslukkelige. Koncerten sendes direkte i P2musik.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Sibelius Radiosymfoniorkestret skal på turne til Island og USA. Som optakt til turneen spiller orkestret Carl Nielsens Maskarade. Ouverture, Nielsens Symfoni nr. 4, Det uudslukkelige og Sibelius' Symfoni nr. 2. Yuri Temirkanov dirigerer.
Fr. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Nielsen Der er orkesterkoncert i Odense med studerende fra Det Fynske Musikkonservatorium. Den polske dirigent Antoni Wit leder de unge musikere gennem Carl Nielsens Symfoni nr. 5 og og Nielsens Violinkoncert (solist Leor Maltinski fra Israel).
Fr. kl. 20 i Odense Koncerthus

*Puccini Det Kgl. Teater har haft repremiere på Puccinis opera Turandot. Det er Mikael Melbyes roste opsætning af værket, som nu er på repertoiret igen. I hovedpartierne er Audrey Stottler som Turandot, Armando Mora gæster for første gang København som Calaf, Elsebeth Lund/
Gitta Maria Sjöberg som Liu.
Lø. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 1. og 9. mar.

*Marmorstein Den engelske strygekvartet Ardittikvartetten gæster Det Kgl. Biblioteks Sorte Diamant. Det er foreningen Score der har hentet Arditti'erne til Danmark, som skal spille musik, der er skrevet direkte til kvartetten. Værker af Webern, Olsson, Høeg, Feldman, Marmorstein, Ligeti og Xenakis.
Lø. kl. 20 i den Sorte Diamant

*Christiansen Der er kammerkoncert med Athelas Sinfonietta Copenhagen i den Sorte Diamant. Man spiller musik af Henning Christiansen, Poul Ruders, Béla Bartók, Toru Takemitsu og Magnus Lindberg.
Sø. kl. 20 i den Sorte Diamant

Jazz
*Jens Winther bruger efterhånden meget af sin tid på at komponere, men lejlighedsvis kan han også høres som trompetist, f.eks. som leder af sin egen kvintet med bl.a. tenorsaxofonisten Tomas Franck og pianisten Ben Besiakov.
Jazzhuset Vognporten, to.

*Jesper Riis leder Tip Toe Big Band, som er udsprunget af den rytmiske linie på Det fynske Musikkonservatorium. Solist er sangerinden Katrine Madsen.
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

*Philip Catherine belgisk verdensguitarist, giver sammen med to hollændere på bas og trommer en enkelt koncert i Skandinavien, en fjer i hatten for jazzstedet i Klostergade 1 i Vejle.
Paraplyen, lø. kl. 20

*Fredrik Norén står i spidsen for Stockholm Jazz Orchestra, der regnes for det bedste big band i den svenske Hovedstad og bl.a. rummer den finske trommeslager Jukkis Uotila.
Copenhagen JazzHouse, sø. kl. 14-17

*Carsten Dahl kan høres i klaver/tenorsax-duo med Christina Nielsen.
Jazzhuset Vognporten, ti.

*Jim McNeely leder Radioens Big Band i den internationale Thad Jones-konkurrences finalekoncert. De tre finalister er Maria Baptist fra Berlin og Florian Ross og Thomas Buckelew, begge fra New York.
Dronningesalen, Det Kgl. Bibliotek, ti. kl. 20

Rock
*Supersuckers med forsangeren Eddie Spaghetti i front skal ikke tages for mere end det er, nemlig hurtiggående rock med svinkeærinder til punk og country, senest demonstreret på udgivelsen The Evil Power Of Rock'n'Roll.
Musikcaféen, Århus, sø. kl. 21, Loppen, København, ti. kl. 21

*Dr. John fra Amerikas Deep South blander jazz og blues på elegant vis, hvilket ikke mindst kan nydes på hans nye, tilbagelænede hyldest-cd til Duke Ellington, Duke Elegant.
Vega, København, ti. kl. 20

*Sting synger, med Torben Billes ord, "som om han var selve grunden til, at Gud opfandt sangen," på sidste års plade Brand New Day.
Forum, København, on. kl. 20

Scenen
*Genboerne Hostrups gamle syngespil går nu igen over scenen i Nørregade med Per Pallesen som Løjtnant von Buddinge omringet af Max Hansen, Hans Henrik Voetmann, Jesper Asholt, Gitte Siem m.fl. Preben Harris har selv sat i scene til Nina Schiøttz' scenografi - og Bodil Heister er kapelmester for de gamle melodier.
Folketeatret, 25. feb.-29. apr. Tlf. 33 12 18 45

*Den dag jeg standsede op Den engelske dramatiker Kevin Elyot præsenteres nu i Århus med skandinavienspremiere på 1998'er-stykket The Day I stood still om manden Horace og hans længsel efter kærlighed og Mars Bars... Instruktøren er Peter Dupont Weiss, der senest assisterede den britiske Howard Barker i Kanonhallen, og scenografen er Per Victor, der ellers er den visuelle kraft bag Granhøj Dans.
Svalegangen, 25. feb.-1. apr. Tlf. 86 13 88 66

*Snedronningen Nu bliver den heftige musical-cocktail af instruktøren Katrine Wiedemann, dramatikeren Jokum Rohde, komponisten Lennart Ginmann, sangskriveren Steen Jørgensen, scenografen Mia Steensgaard og koreografen Bill Holmberg omsider præsenteret i Gasværket. Her vil H.C. Andersen efter sigende fremstå ondere end nogensinde, når Lotte Andersen først får fingre i Snedronningen.
Østre Gasværk Teater, til 13. maj, tlf. 39 27 71 77

*Hr. Bengts Hustru Så er det atter Strindberg-tider på Det Kgl. Teater, hvor Benedikte Hansen og Peter Gilsfort spiller middelalderridderen Hr. Bengt og hans brud, der hurtigt spærres inde i ægteskabet. Den unge svenske instruktør Anders Paulins sætter i scene til Christian Friedländers minimalistiske pap-scenografi. Dette Strindberg-stykke fra 1882 har ikke tidligere været spillet på Det Kgl. Teater.
Det Kgl. Teater, Stærekassen, til 26. maj, inkl. turné. Tlf. 33 69 69 69

*Håndværkerne 'Et nyt dansk stykke om kampen for at få et fjernsyn'. Således beskriver Dansk Pistol Teater sin næste forestilling, der i øvrigt handler om "kærlighed og svigt, dårlig karma og kunstigt åndedræt til fisk." Jacob Weble er manden bag teksten, som levendegøres af Claes Bang, Mads Wille, Lisbeth Wulff, Louise Mieritz og Weble selv.
Husets Teater, 26. feb.-25. mar. Tlf. 33 25 13 76

*Svansjön Cullbergballetten kunne sidst opleves på Det Kgl. Teater i 1989, da kompagniet viste Mats Eks moderne fortolkning af Svanesøen. Nu kommer kompagniet atter til København - på Det Ny Teater - med Eks splinternye genopsætning af den gamle klassiker. Ek selv stoppede som leder af sin mors kompagni i 1993, og kompagniet 20 dansere ledes i dag af Lena Wennergren-Juras og Margareta Lidström.
Det Ny Teater, 28-29. feb. kl. 19.39 Tlf. 33 25 50 75

*Midnight Express, Peter Schaufuss Balletten præsenterer Schaufuss ny helaftensballet, nemlig en balletisering af Bill Hayes' selvbiografiske roman - og Alan Parkers film - om den unge amerikaner, der fængsles for hashsmugling i Tyrkiet. Schaufuss' scenografi er som sædvanlig skabt af Steven Scott, mens musikken er fra soundtracket af Giorgio Moroder - og af Mozart. Quang Van danser Bill Hayes.
Musikteatret Holstebro, 25-27. feb. Århus Musikhus 4-5. mar. Odense Teater 7.-8. mar. samt
turné. Tlf. 97 40 51 22

DE MINDST RINGE
*Poodle Aflys de planlagte besøg hos sexologen og tag i stedet på grinetur i Kanonhallen. Her er hverken potens eller pudler det samme efter Kristján Ingimarssons brag af en performance, der har både dramaturgisk tæft og vanvidsoverskud. Kostumedesigneren Tanja Bovin må desuden indstilles til årets Lår-i-skoene-pris.
Neander i Kanonhallen til 26. feb. Tlf. 35 43 20 21

*Drengene i skyggen Lars Noréns erklærede ærinde er at forfægte, at sociopati kan indhente os alle - givet den rette kombination af omstændigheder. Han udstiller dem, der har udstødt sig selv fra det menneskelige fællesskab: mænd, der er fængslet for alt fra barnemord til nazihandlinger. Instruktøren Kim Bjarke følger Noréns strategi: først intellektet, så følelserne. Chokeffekt og afværgereaktioner skaber spørgsmålet: Hvad skal vi med de detaljer? Mens det overordnede spørgsmål fortsat er: Hvorfor involvere teatret?
Betty Nansen Teatret på Edison, til 11. mar. (4 timer), tlf. 33 21 14 90

*Den lyse Edvard Munch Ikke mindre end 110 malerier fra Munchs sene periode fra 1916-1944, hvor Munch boede på Ekely uden for Oslo, bliver nu vist i Arken. Det er den lette og ubekymrede Munch, der dyrker de nære omgivelser og de yppige modeller i sine malerier.
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 6. jun.

*Eyegoblack Niels Bonde, Marco Evaristti, Erik A. Frandsen, Michael Kvium og Christian Lemmerz viser værker med bl.a. gruopvækkende mareridtsscener. Her er andet end sværddragere at se. Også en del at tænke over.
Trapholt, Kolding. Dgl. 10-17. Til 30. apr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her