Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
17. februar 2000

Af MORTEN PIIL LISBETH BONDE ANDERS BEYER ERIK WIEDEMANN PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Grønningen åbner dørene til en udstilling med de faste medlemmer i kombination med to gæster, den engelske billedhugger Anish Kapoor og danske Niels Bonde.
Åbner på lø. i Charlottenborg. Dgl. 10-17

*Barbara Breitenfelter fra Tyskland udstiller videoer med overvågningskameraer m.m., Lars Mathiesen udstiller sin præmierede videoinstallation Happiness & Misery, mens den svenske kunstner Christina Erman Widerberg udstiller videofilm, tegninger m.v.:
Overgaden, Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Åbner i mor. 17-20. Ti.-sø. 13-17. Til henh. 19. mar. og 12. mar.

*Case Stories er en udstilling med tre fotografer: Tune Andersen - der gør grin med Michael Kviums groteske malerier - Henrik Brahe og Torben Eskerod.
Fotografisk Center, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17. Åbner på lø. Til 19. mar.

*Varat och Tiden/Timebeing er en udstilling med svensk videokunst.
Nam Nam Beauty, Tordenskjoldsg. 14, Kbh. Åbner på lø. On.-lø. 13-17. Til 11. mar.

*Jes Fomsgaard viser nye værker med titlen Cross Road, De befinder sig i et krydfelt mellem renæssancens og cyberspacens synsfelt.
Galleri Asbæk, Bredg. 20,. Kbh. Åbner i dag kl. 16-19. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 11. mar.

*Jens Haaning åbner ny udstilling i:
Galleri Nicolai Wallner,
Njalsg. 21, Kbh. Åbner i mor. kl. 18-20. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 18. mar.

*Ann Lislegaard åbner ny udstilling i:
Galleri Tommy Lund, Njalsg. 21, Bygn. 15, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Åbner i mor. 18-20.Til 20. mar.

*Carol Robertson er en engelsk maler, der gestalter abstrakte, geometriske former på fladen.
Galleri Weinberger, Valkendorfsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 31. mar. Åbner i mor. 16-19

*Malene Landgreen der for nylig modtog Gauguin-prisen, udstiller nye malerier på papir samt keramiske værker:
Galleri Jespersen, Ny Vesterg. 9, Odense. Åbner i mor. 17-19. Ti.-fr. 12-17, lø. 11.-14. Til 25. mar.

*Per Mølgaard viser nye værker med titlen 'Excessive Days' i:
Hallo!, Njalsg. 21H, 3. sal. Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 25. mar. Åbner i mor. 17-21

*Mogadishni er et nyt udstillingssted, der "indskriver sig i en social kunstkontekst." Den første udstiller er den i Hamborg fødte, i København bosiddende kunstner Andreas Schulenburg.
Artillerivej 40, opg. B 4. sal. On. 12-16, to. 9-13, fr.-lø. 12-16

*Martin Bigum viser nye værker og afspiller sin nye cd i:
Nils Stærk, Njalsg. 19C, Kbh. To.-fr. 12-17. Lø. 12-15. Åbner i mor. kl. 18-20. Til 25. mar.

*Jørgen Nash og Lis Zwick 'Drakabygget - Frihedens værksted' er en udstilling, der præsenterer værkstedet og de tilknyttede kunstnere.
Kunstcentret Silkeborg Bad. Åbner på lø. kl. 11. Ti.-fr. 12-16, lø.-sø. 11-17. Til 21. maj

*jørgen Michaelsen viser på sin nye udstilling 'Gouaches' værker, der afsøger det komplekse forhold mellem sprog og objekt.
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Til 4. mar.

*Gunnar Örn viser værker på papir. Det er det islandske landskab, han skildrer med sit konceputelle akvarel-maleri.
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 4. mar.

'Fynboernes blomster Fynbomalerne repræsenterer en epoke, som indledte det 20. århundrede med et nyt tilværelsessyn, der tog afsæt i her og nu og med friske nye malerstrøg. Blomstermotiverne blev mest dyrket af de kvindelige kunstnere i grupppen, men i nogen grad også af de mandlige. Vi nævner i flæng: Anna og Fritz Syberg, Christine Swane, Niels Hansen, Alhed Larsen m.fl.
Sophienholm, Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. 11-20. Omvisn. søndage kl. 14. Til 24. apr.

Klassisk
n*Heise Den Jyske Opera har premiere på Peter Heises opera Drot og Marsk. Hvem myrdede Erik Glipping i Finderup Lade i 1286? Hvem var ansvarlig for Danmarkshistoriens sidste kongemord? Hvem løser gåden om mordet, der - indtil nu - har været uopklaret i over 700 år? Kasper Holten (selvfølgelig), som viser Heises nationalopera som en politisk thriller om et statskup - om magtens natur og ofrene for det politiske magtspil. Den Jyske Operas Kor, Aarhus Symfoniorkester og solister under Tamás Vetö. Instruktør: Kasper Holten; Scenografi og kustumer: Steffen Aarfing.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus. Spilles fredag samme tid og sted. Den 19. feb. spilles forestillingen kl. 15 og 21.-23. feb. kl. 19.30

*Brahms Sjællands Symfoniorkester har fornøjelsen at have dirigenten Heinrich Schiff på podiet ved aftenens koncert. Man spiller Brahms' Haydn-variationer, Lutoslawskis Symfoni nr. 4 og slutter af med Brahms' Violinkoncert. Solostemmen spilles af Sergei Azizian.
I aften kl. 19.30 i Hvidovre Medborgerhus, i morgen i Tivolis Koncertsal kl. 19.30, lø. kl. 15 i Hundested-Hallen

*Wagner Radiosymfoniorkestret spiller romantisk musik under dirigenten Gerd Albrecht. På programmet står Wagners Ouverturen til Den Flyvende Hollænder, Brahms' Violinkoncert med Johannes Søe Hansen som solist, Richard Strauss' Obokoncert med Max Artved som solist, og Wagners Forspil til operaen Mestersangerne.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Puccini Det Kgl. Teater har haft repremiere på Puccinis opera Turandot. Det er Mikael Melbyes roste opsætning af værket, som nu er på repertoiret igen. I hovedpartierne er Audrey Stottler som Turandot, Armando Mora gæster for første gang København som Calaf, Elsebeth Lund/
Gitta Maria Sjöberg som Liu.
Ma. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 23., 26. februar, og den 1. og 9. mar.

*Mozart Der er koncert i Rundetårns Bibliotekssal med Bine Bryndorf og Allan Rasmussen. De to musikere spiller cembalo. Værkerne er af Bach, Soler, Mozart og Couperin.
Ma. kl. 20.30 i Rundetårns Bibliotekssal

Jazz
*Jonas Johansen præsenterer sin ny udgave af gruppen Move, som med tilføjelsen af guitaristen Søren Lee nu er en kvintet. De øvrige er Fredrik Lundin (tenorsax), Ben Besiakov (klaver) og Anders Christensen (bas), den trommespillende kapelmester ikke at forglemme.
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Christian Vuust tenorsaxofonisten, er sammen med den svenske guitarist Tobias Sjögren initiativtager til projektet Thule Spirit og gruppen Northern Voices, som er inspireret af et besøg i Grønland i 1995 og især arbejder med grønlandske trommesange.
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

*Lew Soloff hvis trompetspil bl.a. har prydet Blood, Sweat & Tears og orkestre ledet af Gil Evans og Carla Bley, kommer med sin egen kvintet,
Food Group, der kombinerer jazz med elementer af rhythm & blues.
Copenhagen JazzHouse, ti. kl. 20.30

*Hasse Poulsen er med guitar m.m. primus motor i improvisationsgruppen Sound of Choice, som nu kun rummer to andre musikere, Fredrik Lundin (tenorsax m.m.) og Lars Juul (trommer m.m.).
Copenhagen JazzHouse, on. kl. 20.30

Rock
*Camper Van Chadbourne er en fusion mellem tidligere musikere fra Camper van Beethoven og solisten med de hjemmebyggede instrumenter Eugene Chadbourne. Resultatet er folk-inspireret, amerikansk avantgarde-rock i den uprætentiøse ende.
Rytmeposten, Odense, to. kl. 21, Vox Hall, Århus, fr. kl. 20

*Eric Gadd er svensk mester i funket soulpop, brandaktuel med albummet Spirit, hvis slikkede lyd man enten vil elske eller hade.
Train, Århus, tor. kl. 21.30, Magasinet, Odense, fr. kl. 20, Pumpehuset, København, on. kl. 21

*UK Subs har eksisteret siden 1977 og betegnes som verdens længstlevende punkband, og ledes stadig af den nu 55-årige Charlie Harper på guitar, sang og hanekam.
Stengade 30, København, to. kl. 22

Scenen
*Natløberne Den svenske dramatiker Kristina Lugn præsenteres nu i Danmark med sit stykke fra '98 om to kvinder, der mødes i mørket. Trine Dyrholm og Marina Bouras spiller de to ordduellanter, der efter sigende skulle minde om en ny, kvindelig udgave af personerne i Becketts Mens vi venter på Godot. Christoffer Berdal har instrueret.
Teatret ved Sorte Hest, 18. feb.-25. mar. Tlf. 33 31 06 06

*Dracula - for evigt Sebastian har skrevet gruopvækkende musik til Niels Kjærstrups ny Dracula-forestilling, hvor vampyrhistorien blandes med både papparazzi-journalistik og okkultisme. Og så har scenografen Nikolaj Danielsen bygget teatret om til et indendørs tivoli med en ægte rutsjebane, som forhåbentlig vil fornøje de de 10-14-årige.
Taastrup Teater, 18. feb.-8. mar. Tlf. 43 52 17 69

*Fædra Efter De skrøbelige har Peer Hultberg nu fortsat sine dramatiske udfoldelser med en ny version af den græske tragedie om Fædra, der er gift med Theseus, men som kommer til at elske hans stedsøn Hippolyt. Fædra er reduceret til en mobiltelefonstemme, men far og stedsøn spilles af Jens Pedersen og Caspar Phillipson. Asger Bonfils har instrueret og Kristian Vang Rasmussen har skabt scenografien.
Aarhus Teater, Stiklingen, 18. feb.- 25. mar. Tlf. 89 33 26 07

*Purim Marie-Brolin Tani fortsætter sin imponerende præsentation af udenlandske dansekompagnier med Györi Balletten, et af Ungarns førende kompagnier, der akkompagneres af Budapest Klezmer Band. Forestillingen er bygget over Esthers bog fra Det Gamle Testamente og skulle byde på både 'magi, spænding og kærlighedsintriger'.
MBT Danseteater, Århus, 18.-19. feb. Tlf. 86 13 70 67

*Junge Hunde Så er der festival for den unge europæiske scenekunst. Kulturhus Århus præsenterer forestillinger fra Antwerpen, Hamburg, Leeds, Ljubljana, Barcelona, Polverigi, Paris og Bergen - og Kanonhallen, der er festivalens samarbejdspartner. Ny Dansk Performance Teater spiller f.eks. Davis rødhårede død 22.-23. feb., Lene Boel danser Silent Clown og Helene Kvint optræder med soloen Night Train 25-26. feb. og Kristján Ingimarssons Poodle vises 28-29. feb.
Entré Scenen og MBT Danseteater, Århus, 22. feb.-12. mar. Tlf. 89 31 82 10

*Quinns krop
Decembristerne åbner deres årlige udstilling med de vante deltagere, heriblandt Jens Birkemose, Doris Bloom, Ole Brogager, Ingvar Cronhammar m. m.fl. Gæster i år er Kaspar Bonnén, Toni Larsen, Christian Lemmerz, Erik Liljenberg, Truls Melin og briten Marc Quinn, hvis stærkt virkende værk ses her.
Åbner på lø. 13-17. Den Frie Udstillings Bygning. Dgl. 10-17. Til 5. mar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her