Læsetid: 7 min.

Kultur

Kultur
10. februar 2000

Udstillinger
*Ernst Josephson (1851-1906) er en øjenåbnende udstilling om den i Sverige så kendte kunstner, som balancerede mellem en sund og en sygelig sjælstilstand. Josephson ville være Sveriges Rembrandt, men forblev stort set ukendt uden for sit hjemland.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17. Til 24. apr.

*Jóhannes Kjarvals (1885-1972) minutiøse skildringer af sten, lava, flora, bjerge og vand - Islands store vidder - er ligesom set med lup og skildret nedefra. Kirkeby skriver i kataloget, at Kjarval bedriver et landskabsmaleri, der også kan ses som fuldstændig abstrakt.
Gl. Holtegaard. Attemosevej 170, Holte. Ti.-fr. 12-17, lø.-sø. 11-17. Til 5. mar.

*Laudanum betyder opiumsdråber. Ordet refererer til en billedserie om dekadencen i fin de siècle-samfundet. Tracey Moffat (f. 1960), der viser denne og andre serier, er en af de mest innovative fotokunstnere og filmskabere på samtidskunstens scene. Hun er australier og indkredser temaer som identitet, socialisering og kultursammenstød.
Det Nationale Fotomuseum. Søren Kierkegaards Plads 1, Kbh. Åbner på lø. Til 8. apr.

*Pop op Jens Haaning er ophavsmand til en installation, der tager strøm på de grasserende reklamekonkurrencer. Jes Brinch, Henrik Plenge Jacobsen, Christian Schmidt-Rasmussen, Anne Marie Ploug m.fl. deltager :
Kastrupgårdsamlingen, Kastrupvej 399, Kastrup. Ti.-sø. 14-17, on. till. 19-21. Til 2. apr. Åbner på lø.

*Landskabsarkitekter beskæftiger sig med et område, der berører os alle. Fra slotshaver til kolonihaver, parker og pladser, definerer de, hvordan landskabet skal tage sig ud.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 15. mar.

*Peter Carlsen, Michael Kvium og Knud Odde udstiller malerier fra de seneste år under titlen 'Da kødet blev kunst'.
Holstebro Kunstforening. Til 24. apr.

*Sam Francis En stor maleriudstilling viser den amerikanske kunstner, hvis tiltro til kraften i det abstrakte maleri og farvens evne til at udtrykke dybt personlige erfaringer var legendarisk.
Malmö Konsthal, S:t Johannesg. 7. Dgl. 11-17, on. 11-22. Til 1. maj

*Mønstring 2000 En lang række markante kunstnere bl.a. Jørgen Michaelsen, Lise Nellemann, Ellen Hyllemose m.m.fl. udstiller i:
Rhizom, Studsg. 42, Århus. Ti.-fr. 12-17, lø. 13-16. Åbner i mor. kl. 18

*Annette Knudsen og Bent Hedeby Sørensen udstiller malerier i:
Gallerihuset, Studiestr. 19, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 12-15. Åbner på lø. 13-16. Til 9. mar.

*Erik Heide udstiller nye skulpturarbejder i:
Galleri Profilen,Grønneg. 93, Århus. Hverd. 10-17, lø. 10-13. Til 31. mar. Åbner på lø. 12-15

*Claudia Schmacke og Øivind Eggesbøe udstiller rum-installationer og fotografi i:
North-Udstillingssted, Nørreg. 7c, kld. Kbh. Ti.-fr. 13-17, lø. 11-15. Åbner i mor. kl. 17-20. Til 11. mar.

*Mottomix Det mobile udstillingsforum OTTO viser i et forhenværende cykelværksted værker af Kathrin Böhm og Stefan Saffer fra Tyskland.
Njalsg. 19, bygn. 1, Kbh. To.-sø. 13-17. Åbner i mor. 18-21

*Kirsten Christensen viser keramiske billeder og akvareller i:
Åhuset, Brog. 26, Køge. To.-sø. 11-17. Åbner i mor. 11-17. Til 5. mar.

*Rejsning er en udstilling med udelukkende kvindelige kunstnere, bl. a. Kirsten Dehlholm, Pernille Kløvedal Helweg m.fl., der i deres værker har dyrket dette lystfyldte fænomen, mandens stolthed, kvindens nydelse.
Galleri Devald, Tordenskjoldsg. 11, kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 12-16. Åbner i mor. kl. 16. Til 4. mar.
nUdsalg er en utraditionel udstilling, hvor man selv kan hænge billeder på væggen og stille keramik på sokler, så værkerne ændrer karakter alt efter sammenhængen. Ved køb kan man få kunsten med hjem med det samme. Udstillerne er Jeff Ibbo, Grethe Tranberg og Niels Larsen.
Galleri Die Werkstatt, Stockholmsgade23, Kbh. Til 18. feb. www.gdw.dk

Klassisk
*Dinescu Den Anden Opera i København indbyder til teaterkoncert for stemmer. Forestillingen hedder KromSkrig og det er Tine Madsen som har fået ideen til projektet. Musikken er skrevet af Violeta Dinescu og der medvirker 10 skuespillere fra fem lande plus Trio Contraste fra Rumænien. Der "arbejdes rent akustisk, med hele kroppen og det omgivende rum som instrument og klangrum", lover arrangørerne.
I aften kl. 20 på Den Anden Opera i København. Spilles også den 11. feb. kl. 20, den 12. feb. kl. 17 og den 13. feb. kl. 15. Billetter på tlf 3332 5556

*Puccini Det Kgl. Teater har netop haft repremiere på Puccinis opera Turandot. Det er Mikael Melbyes roste opsætning af værket, som nu er på repertoiret igen. I hovedpartierne er Audrey Stottler som Turandot, Armando Mora gæster for første gang København som Calaf, Elsebeth Lund/Gitta Maria Sjöberg som Liu.
Fr. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 21., 23., 26. feb. og den 1. og 9. mar.

*Schönberg I serien "Stjernekoncerter i Radiohusets Koncertsal" kommer sangeren Bo Boje Skovhus til landet for at synge værker af Schumann, Schönberg, Schubert og Mahler. Med sig på klaver har Boje Skovhus Helmut Deutsch.
Sø kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Rasmussen DuoDenum er en duo med saxofon og slagtøj. Jeanette Balland spiller saxofon og Christian Utke spiller slagtøj. Ved musikernes næste koncert spiller de musik af
Niels Rosing-Schow, Eberhard Eyser, Mikko Heimiö, Yngve Slettholm og Sunleif Rasmussen.
Ma. kl. 20 i Teater Styhr & Kjær. Spilles også samme sted og tid ti. den 15. feb.
nGrieg Aalborg Symfoniorkester får besøg af den hollandske dirigent David Porselijn og den russiske pianist Mikhail Rudy. Det er meningen, at man skal spille Griegs Norske danse, den berømte Klaverkoncert og dertil Beethovens Symfoni nr. 5.
On. kl. 19.30 i Aalborghallen

Jazz
*nValery Ponomarev som i sin tid hoppede af fra Sovjet og blev trompetist hos Art Blakey, har siden 1997 ledet sin egen internationalt sammensatte sekstet, som efter en Blakey-plade kalder sig Ugetzu, japansk for fantasi. Den kan høres i
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Erling Kroner og hans basun spiller duo med Niels Jørgen Steen og hans klaver.
Jazzcup, fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré)

*T.S. Høeg og hans 15 m/k store Great Mungo Dilmons, ledet af en vis T.S. Hawk, spiller op (og måske ned) til weekend'en.
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

*Joakim Milder er med sin tenorsax blæser i den svenske kvartet Sister Maj's Blouse, der har eksisteret siden 1993 og spiller musik af afdøde Börje Frederiksson. Rytmegruppen, som også var Frederikssons på hans to sidste plader, udgøres af Bobo Stenson (klaver), Palle Danielsson (bas) og Fredrik Norén (trommer).
Copenhagen JazzHouse, lø. kl. 21.30

*Jakob Dinesen spiller tenorsax i den ny kvartet, der kalder sig Beautiful Day, og som rummer tre unge musikere, Jakob Bro (guitar), Nicolai Munch Hansen (bas) og Jeppe Gram (trommer).
Copenhagen JazzHouse, on. kl. 20.30

Rock
*Marie Frank fejrede triumfer ved lørdagens danske Grammy-uddelling med sit debutalbum Ancient Pleasures, der behændigt overfører den amerikanske tradition for kvindelige singer/songwritere til dansk grund.
Studenterhuset, Aalborg, to. kl. 21, Torvehallerne, Vejle, fr., Pitstop, Kolding, lø. kl. 22

*Dr. Hook huskes først og fremmest for den enøjede forsanger Ray Sawyer og Shel Silversteins udødelige hits "Sylvia's Mother" og "The Cover Of The Rolling Stone". Efter de smed tøjet på Roskilde Festivalen i 1975 har de været fantastisk populære i Danmark og hives jævnligt op af mølposen.
Portalen, Greve, fr. kl. 20

*Creamy er et simpelt udtænkt koncept fra Nordjylland, der sætter to søde piger, en hvid og en mørk, til at synge børnesange såsom "Æblemand" og "I en kælder sort som kul". Indpakningen er gnidningsløs pop til mindreårige og resultatet er 200.000 solgte eksemplarer.
Horsens Ny Teater, Horsens, lø. kl. 14 og 17

Scenen
*Kærlighed uden strømper
Instruktør Morten Hovmann har indset, at det er muligt - og det eneste fornuftige - at stole på Wessels komiske stilsans i komedien fra 1772. Og det bliver slet ikke kedeligt, når f.eks. Kresten Andersen skanderer versene tydeligt. Men hu hej hvor det går - på kun en time og fyrre minutter.
På nordjysk turné. Tlf. 98 90 92 11

*Drengene i skyggen
Lars Noréns erklærede ærinde er at forfægte, at sociopati kan indhente os alle - givet den rette kombination af omstændigheder. Instruktøren Kim Bjarke følger Noréns strategi: først intellektet, så følelserne. Chokeffekt og afværgereaktioner skaber spørgsmålet: hvad skal vi med de detaljer? Mens det overordnede spørgsmål fortsat er: Hvorfor involvere teatret?
Betty Nansen Teatret på Edison, til 4. mar. (4 timer), tlf. 33 21 14 90
*Hiroshima/ min elskede Marguerite Duras' tekst har hidtil været forbundet med Alain Resnais' uforglemmelige filmatisering fra 1957, men nu står instruktøren Camilla Hübbe og scenografen Maja Ravn parat med en nyfortolkning isprængt egne videoindtryk fra det moderne Hiroshima. Heidi Katzenelson og Jesper Lohmann spiller de elskende, Lars Bonnevie har nyoversat.
Kalejdoskop, Nørrebrogade, fra 11. feb.-4. mar. Tlf. 35365302

*Popcorn Mens Oliver Stones appellering af dommen for et såkaldt kopi-mord efter Natural Born Killers stadig behandles, er her dansk premiere på Ben Eltons rå komedie, der har fødderne solidt plantet i Stone-problematikken: Kan en kunstner stilles retsligt og moralsk til ansvar for sit værks efterdønninger? Peter Aude instruerer Anders W. Berthelsen og Pernille Højmark i hovedrollerne, Nina Schiøttz scenograferer.
Bellevue, Strandvejen, 12.-26. feb., tlf. 39636400, derefter turné med Det Danske Teater

*Poodle Performeren Kristjan Ingimarsson præsenterer en humoristisk og grotesk forestilling om en mand og hans hund - spillet af Lars Knutsson. Ingimarssons sidste forestilling Mike Attack fra blev indstillet til en Reumert som bedste cabaretforestilling.
Kanonhallen, Østerbro, 12.-26. feb. Tlf. 354322021

*Se mig! En næsten ordløs historie om at være i lyset og blive set - og det modsatte. Spillet af mimer Torkild Lindebjerg fra Kaskadeteatret og instrueret af Catherine Poher.
Bådteatret, Nyhavn, fra 14.-18. mar., men i skolernes vinterferie (14.-26. mar.) kommer bedsteforældre ind til halv pris i følge med deres børnebørn. tlf. 33121460

*Koreograf workshop 2000 Balletmester Aage Thordal-Christensen inviterer for første gang publikum indenfor til a work in progress - ni nyskabte værker med nyskrevne intermezzi af Kim Helweg, Martin Stauning og Martin Aakerwall. Koreograferne er Karina Elver, Martin Stauning, Thomas Lund, Kenneth Greve, Kristine Andrsen, Alexei Ratmansky, Louise Midjord og Karolina Walkowicz.
Store Ny Prøvesal, DKT, i dag kl. 17. tlf. 33 69 69 69

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her