Kultur
3. februar 2000

Udstillinger
*De danske Kunstnerkolonier fra Skagen, Fyn, Bornholm udstiller sammen. Disse kunstnere har alle internationalt format og har det til fælles, at de har opnået stor popularitet. Vi nævner nogle stykker: Anna og Fritz Syberg, Johannes Larsen, Oluf Høst, P.S. Krøyer, Holger Drachmann m.m.fl.
Aarhus Kunstmuseum. Åbner på lør. Ti.-sø. 10-17, on. 10-20. til 30. apr.

*Hvad er meningen?, spørger Lisa Rosenmeier og overlader det til betragteren at tænke med og etablere en sammenhæng i hendes fascinerende og gådefulde billeder.
Esbjerg Hovedbibliotek. Til 4. marts.

*Mette Hannemann viser nye, realistiske oliemalerier, ført med løs hånd, på sin ny udstilling i:Galleri Ægidius, Gråbrødrestr. 5, Randers. Ti-fr. 12-17, lø. 10-17. Åbner på lør. 12-15. Til 9. mar.

*Vilhelm Lundstrøm, Wilhelm Freddie, Richard Mortensen, Egill Jacobsen, Asger Jorn, Mogens Andersen, Svend Wiig Hansen og Per Kirkeby udstiller i:
Galleri Faurschou, St. Strandstr. 21, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14. Til 18. mar. Åbner i mor.

*Ruth Campau udstiller 'rumorienterede' malerier med titlen Spiritual Kitchen. Det sker i:
Paintbox, Bredg. 65B. On.-fr. 14-18, lø. 12-16. Til 26. feb. Åbner i mor. 17-20.

*Jørgen Michaelsen viser på sin nye udstilling Gouaches værker, der afsøger det komplekse forhold mellem sprog og objekt.
Galleri Søren Houmann,
Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-16. Åbner i mor. Til 4. mar.

*Esben Hanefelt Kristensen illustrerer Saxo. Illustrationerne udstilles i:
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. ti.-sø. 10-17. Til 30. april.

*Gunnar Örn viser værker på papir. Det er det islandske landskab, som han skildrer med sit konceputelle akvarel-maleri.
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 4. mar.

*Kunstnersammenslutningen Jylland gæster Vejen Kunstmuseum. Her kan ses værker af medlemmerne, bl.a. Poul Anker Bech, Peter Hentze, Sys Hindsbo, Poul Pedersen, Teddy Sørensen, Hanne Varming m.m.fl.
Vejen Kunstmuseum, Østerg. 4, Vejen. Åbner på lø. kl. 15. Ti.-fr. 10-16, lø. 11-17.

*Lars Arrhenius er en svensk kunstner, der på ustillingen The Man without One Way lader en mand promenere hen over galleriets vægge og spørger: Hvornår begynderne tilfældighederne? Der er tale om 170 c-prints, der lader manden vælge ud fra dataspil og nodepartiturer.
Galleri Specta, Peder Skrams Gade 13, Kbh. Åbner i mor. 17-19. Til 11. mar.

Klassisk
*Sønderjyllands Symfoniorkester spiller tre koncerter med musik, fra det klassiske repertoire. Christina Åstrand, er solist i Sibelius' violinkoncert. Desuden Stravinskijs suite af balletten Ildfuglen og Mozarts ouverture til operaen Don Giovanni.
I aften kl. 20 i Deutsches Haus i Flensburg, Fr. kl. 20 i Harmonien i Haderslev, og Lø. kl. 15 i Radiohuset i København.

*Aarhus Symfoniorkester opfører i 100-året for førsteopførelsen Elgars The Dream of Gerontius. James Loughran dirigerer.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus.

*Aalborg-symfonikerne med Miriam Fried spiller Beethovens Violinkoncert under dirigenten Moshe Atzmon. Desuden Franz Liszts Hamlet Ouverture og Tjajkovskijs Symfoni nr. 5.
I aften kl. 19.30 i Aalborghallen.

*Mahler. Uddelingen af dette års Klassiske Grammy finder sted i forbindelse med Torsdagskoncerten i Radiohusets Koncertsal. Efter at Vokalgruppen Ars Nova formodentlig har fået en Grammy vil publikum kunne nyde Mahlers 9. Symfoni med Radiosymfoniorkestret under ledelse af Marek Janowski. Vært ved uddeling af priserne er Georg Metz.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal.

*250-året for Johan Sebastian Bachs død, markeres med orgelmatineer på lørdage i Vor Frue Kirke (Københavns Domkirke). Ved den næste koncert sidder organisten Niels Henrik Nielsen ved tangenterne for at spille Præludium og fuga i F-dur, Sonate IV i e-mol og Fantasi og fuga i g-mol. Lø. kl. 12 i Vor Frue Kirke.

*På Nordjyllands Kunstmuseum kan De i weekenden lytte til musik af Haydn, Brahms og Debussy. Det er musikere fra Kammermusikforeningen Pro Musica, som spiller de store mestres værker.
Lø. kl. 14 i Nordjyllands Kunstmuseum, Kong Christians allé, Aalborg.

Jazz
*Jesper Riis er foruden trompetist også leder af det 16 m/k store The Orchestra, som rummer flere af vore bedste yngre solister, f.eks. saxofonisterne Claus Waidtløw og Peter Fuglsang (alt) og Lars Møller og Christina Nielsen (tenor).
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30.

*Bob Rockwell har dannet kvartet med pianisten Kasper Villaume og det for lokaliteten uvant store mandskab præsenterer sig i cd-shoppen på Gothersgade.
Jazzcup, fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré).

*Silje Nergaard, norsk sangerinde, turnerer i Danmark med en kvartet, der bl.a. rummer den svenske pianist Jacob Karlzon og danskerne Chr. Vuust (sax) og Morten Lund (trommer).
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30.

*Kenny Wheeler, den canadisk-fødte, engelsk-bosatte trompetist og flygelhornist, besøger efter en længere pause igen Danmark, nu med en kvartet, som omfatter den engelske pianist John Taylor og den amerikanske trommeslager Adam Nussbaum.
Copenhagen JazzHouse, ti. kl. 20.30.

Rock
*Kid Rodriguez er synonym med filmskoleeleven Mikkel Serup, der på sin kommende cd Testeron kører et ifølge pressemeddelelsen såkaldt mexifunk-trip, der for almindelige mennesker lyder som dansk rapmusik. På singlen "Kid på date" er der velkendt, selvironisk score-lir fra en fortæller iklædt poncho og guldkæder.
Studenterhuset, Aalborg, tor. kl. 22, Badstuen, Odense, lør. kl. 21

*Funkstar de Luxe fra Fyn har fået et internationalt hit med et remix af Bob Marley-nummeret "Rainbow Country", der har formået at sætte sig på den engelske singlehitlistes førsteplads.
Dansk Grammy i Forum Hallen, København, lør.

*Bryan Ferry er aktuel med As Times Goes By, et album med gamle cover-numre fra 30'erne. Ferrys udvalg er sket med en del mindre forudsigelighed end crooner-rivalen George Michael, der også besynger de gamle klassikere på sin Songs From The Last Century.
Cirkusbygningen, København, søn. kl. 20

*Moonspell fra Portugal er i spidsen for en sort international metal-aften, der endvidere tæller den svenske goth metal-gruppe Katatonia (ikke at forveksle med det britiske indiepop-band Catatonia), Witchery og fra Tyskland Kreator, der altid har lydt som en netto-udgave af Slayer.
Vega, København, ons. kl. 20

Scenen
*Sigurd Dragedræber. Den nordiske mytologi er igen inspirationen for Zangenbergs Teater, der nu indbyder de 4-10-årige til historien om den kuede Sigurd, der vokser op hos den onde smed Regin, der gemmer det gamle sværd Gram.
Zangenbergs Teater, Bernstorffsgade 7, 4. feb.-28. mar. Tlf. 33 14 50 05

*Dansk dans 2000 vises på Dansescenen på Øster Fælled Torv. 35 koreografer møder hinanden og koreograferer, nogle af dem improviserer - og til slut kaster de sig ud i en marathonforestilling 18-19. feb. De fleste dansestilarter vil være repræsenteret.
Dansescenen, Østerbro, 4-5. samt 7-12. feb. Tlf. 35 43 58 58

*En helt ude i skoven skrevet af Martin Miehe-Renard er en lejrbålsgyser om historiens rigtige helte, fra dragedræbere til den første mand på månen og de overlevende fra Estonia. Pierre Miehe-Renard og Tom Jacobsen er instrueret af Anna Kløvedal.
Teater Vestvolden, Høvedstensvej 47, Hvidovre, 4-27. feb. For børn fra 9 år.

*Gud er en DJ. Doku-soap eller bare virkelighed? Alexa Ther instruerer dette 99'er-stykke af den 30-årige, tyske dramatiker Falk Richters - en performance for Camilla Bendix og Morten Kirkskov mellem video- og web-kameraer. Carsten Kristensen har skabt scenografien.
Café Teatret, Skindergade, 5. feb.-11. mar. Tlf. 33 12 58 14

*Nektar. "Siden jeg som fem-årig blev stukket af en bi, har jeg haft bierne som mit ideal," siger dramatikeren Peter Hugge, der har skabt en splittet forestilling, som tilskuerne oplever simultant i to teaterrum i Pia Maanssens scenografi. Jens August Wille har instrueret bl.a. Mikael Helmuth og Rebekka Owe.
Jomfru Ane Teatret, Aalborg, 6. feb.-4. mar. Tlf. 98 11 16 66

*Rejsen. Totalteater for børn kalder Teams Børneteater sin nye forestilling for de tre- til syvårige. De små tilskuere placeres simpelthen med i scenografien, og undervejs i forestillingen får de opgaver som aktive hjælpere til skuespillerne Flemming Bang og Anne Dalsgaard. Mette Bendix har iscenesat John-Erik Bangs tekst, der bl.a. stiller spørgsmålet: Kan en prut være smuk?.
Team Teatret, Bethaniagade, Herning, 6-18. feb. Herefter på turné i Ringkjøbing Amt. Tlf. 97 12 55 77

*Ladies in the Dark.
Brecht/Weill-fortolkeren Sonja Kehler kommer til Århus med sin berlinske cabaret direkte fra Theater am Westen. Kehler besøgte sidst Svalegangen i 1998 med en Brecht-cabaret. Denne gang hylder hun først og fremmest Kurt Weill, både hans tyske og amerikanske sange. Hun akkompagneres af Hanne Meulengracht.
Svalegangen, 8-12. feb. tlf. 86 13 88 66

*THINK Pink
Tekstilkunstneren Annette Juel arbejder i krydsfeltet mellem kunsthåndværk og skulpturkunst. På sin ny udstilling skaber hun af lyserødt skumgummi et vokabular af forunderlige dyr, hidrørende fra et fiktivt leksikon.
Kunstindustrimuseet, Bredgade 68. Stensalen. Åbner i morgen. Til 5. marts

*Kærlighed uden strømper
Instruktør Morten Hovmann har indset, at det er muligt - og det eneste fornuftige - at stole på Wessels komiske stilsans i komedien fra 1772. Og det bliver slet ikke kedeligt, når f.eks. Kresten Andersen skanderer versene tydeligt. Men hu hej, hvor det går, på kun en time og fyrre minutter.
Vendsyssel Teater, Hjørring, til 7. feb. samt på nordjysk turné. Tlf. 98 90 92 11

*Drengene i skyggen
Lars Noréns erklærede ærinde er at forfægte, at sociopati kan indhente os alle - givet den rette kombination af omstændigheder. Instruktøren Kim Bjarke følger Noréns strategi: først intellektet, så følelserne. Chokeffekt og afværgereaktioner skaber spørgsmålet: hvad skal vi med de detaljer? Mens det overordnede spørgsmål fortsat er: Hvorfor involvere teatret?
Betty Nansen Teatret på Edison, til 4. mar. (4 timer), tlf. 33 21 14 90

*Ernst Josephson (1851-1906) er en øjenåbnende udstilling om den i Sverige så kendte kunstner, som balancerede mellem en sund og en sygelig sjælstilstand. Josephson ville være Sveriges Rembrandt, men forblev stort set ukendt uden for sit hjemland.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17. Til 24. apr.

*Jóhannes Kjarvals (1885-1972) minutiøse skildringer af sten, lava, flora, bjerge og vand - Islands store vidder - er ligesom set med lup og skildret nedefra. Kirkeby skriver i kataloget, at Kjarval bedriver et landskabsmaleri, der også kan ses som fuldstændig abstrakt.
Gl. Holtegaard. Attemosevej 170, Holte. Ti.-fr. 12-17, lø.-sø. 11-17. Til 5. mar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her