Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
30. marts 2000

Af CHRISTIAN MONGSGAARD LISBETH BONDE ANDERS BEYER ERIK WIEDEMANN PAW MATHIASEN og NINA DAVIDSEN

Udstillinger

*Charlottenborgs Forårsudstilling 2000 viser i år 119 kunstnere med 243 værker. Oprindelig er indsendt 4.500 værker, så censurkomitéen har haft travlt. Udstillingen åbner på
Lø. 13-17. Dagl. 10-17, on. 10-19. T. 24. apr.

*M59 kunstnersammenslutningen, der tæller Margrethe Agger, Poul Bækhøj, Hans Helge Nielsen, Lisbeth Olrik m.m.fl., har i år fået et nyt medlem, nemlig billedhuggeren Jhs. Cramer-Møller. Sammenslutningen åbner:
På lør. 13-17 i Den Frie Udstillings Bygning. Dagl. 10-17. T. 16. apr.

*Noget om TEGNINGER er en udstilling med tegninger af en lang række kunstnere, heriblandt Henrik B. Andersen, Jan Groth, Erik A. Frandsen, Sonja Ferlov Mancoba m.fl.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. T. 22. apr.

*Omgivelse Per Bak Jensen udstiller 41 nye fotos med afsæt i det danske grænseland, kilder og mennesker.
Vestsjællands Kunstmuseum, Sorø. Åbner på lør. T. 21. maj.

*COMA er en forkortelse af bynavnene Copenhagen og Madrid og et kunstnerisk udvekslingsprojekt mellem danske og spanske kunstnere, arrangeret og kurateret af Fernanco Baena og Eva Koch. 5 spanske kunstnere kan nu ses i:
Overgaden. Oveng. neden Vandet17, Kbh. Åbner i mo. 18-20. Ti.-sø. 13-17. T. 30. apr.

*Finn Naur Petersen udstiller installationen 'Comfort Me' i:
Galleri Søren Houmann, Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. T. 8. apr.

*Tal R's nye udstilling 'El Castiliõ' (=borgen på ikke helt fejlfri spansk) kombinerer et stort, konkret borgrum med collager, malerier, udklip og notater. Den indgår som led i Århus Kunstmuseums Demo-udstillinger.
Åbner på lør. T. 21. maj.

*Flocking 1:3 2:3 3:3 elever fra de Danske Kunstakademier, dvs. fra Det fynske Kunstakademi, fra det Jyske do. og fra Det kgl. danske.
North. Nørreg. 7C, kld., Kbh. Åbner i mor. Ti.-fr. 13-17, lø. 11-15. T. 22. apr.

*Jan Groover er en amerikansk fotograf. Hendes særlige stil med fordrejede stilleben har vakt international opmærksomhed. Hun har bl.a. udstillet på MOMA, N.Y.
Galleri Bo Bjerggaard, Pilestr. 48, 2. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-15. T. 15. apr.

*Christian Marclay viser video & fotografi. Den amerikanske kunstner genanvender alle former for kunstværker og hverdagsgenstande, der har relation til musik og lyd. I 1999 udstillede han sin fabelagtige video på Biennalen i Venedig 'Telephones' (fra 1995), en collage, spundet af klip fra Hollywood film med telefonsamtalen som ritual. Også den kan ses i:
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. T. 15. maj.

Klassisk
*Holmboe I Horsens har byen fået øje på busbarnet Vagn Holmboe. De har lavet en hel festival omkring komponisten. Den har navnet 'Holmboe i Horsens'. I dag kan De opleve Esbjerg Ensemblet spille Holmboes Strygekvintet op. 165, Mozarts Klaverkvartet KV 493, Castiglionis Tropi for fløjte, klarinet, klaver, violin og slagtøj, samt Rotas Nonet.
I dag kl. 20 i Horsens Ny Teaters store sal. Flere oplysninger om festivalen på www.holmboe.horsens.dk

*Ruders Der er 75-års Jubilæumskoncert i Radiohusets Koncertsal. To store dirigenter er på podiet: Michael Schønwandt og Tage Mortensen. De skal lede Radiosymfoniorkestret, Radiokoret, Danmarks Radios Pigekor samt en række solister. Man opfører værker af Carl Nielsen, Poul Schierbeck, Robert Schumann, Poul Ruders og Niels W. Gade.
Fr. kl. 21 i Radiohusets Koncertsal.

*Nørholm Ensemble Fyn spiller på Det Fynske Musikkonservatorium. Foreningen Ny Musik Odense arrangerer koncerten med musik af bl.a. Anders Brødsgaard, Jesper Hendze, Jai Jenkov, Darius Milhaud, Ib Nørholm, Astor Piazzolla, Arnold Schönberg og Toru Takemitsu.
Lø. kl. 14 på Det Fynske Musikkonservatorium, Islandsgade 2 i Odense.

*Piazzolla På Collegium Musicums sidste koncert i sæsonen kan De høre musik af Astor Piazzolla, nemlig værket Koncert for Bandoneon og orkester. Derudover Ravels Pavane pour une infante défunte og de Fallas El amor brujo. Micheal Schønwandt dirigerer og som solister medvirker mezzosopranen Helene Gjerris og bandoneonvirtuosen Per Arne Glorvigen
Sø. kl. 20 i Tivois Koncertsal.

*Bach I anledning af 250-året for Bachs død inviterer Det Kgl. Kapel til Bach-fest i Garnisons Kirke. På programmet står udelukkende musik af Bach og foruden medlemmer af Det Kgl. Kapel medvirker to sangsolister fra Operaakademiet: Sine Bundgaard og John Lundgren.
Sø. kl. 14 i Garnisons Kirke.

Jazz
*Jesper Løvdal dansk tenorsaxofonist, og Krister Jonsson, svensk guitarist, er hovedfigurer i den dansk-svenske kvintet Out to Lunch, som også rummer August Engkilde (bas), og hvis navn associerer til 60'er-modernisten Eric Dolphy.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20,30.

*Nils Davidsen, bassist, har samlet kvintetten Jumpin' Gemini med førende yngre folk som Jakob Dinesen (tenor), Mads Hyhne (basun), Kasper Tranberg (kornet) og Søren Christensen (trommer).
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21,30.

*Benny Golson og tre andre saxofonister - Odean Pope, Nathan Davis og englænderen Pete King - hylder under devisen Roots Adolphe Sax og deres egne ældre instrumentkolleger med akkompagnement af Kirk Lightsey (klaver), Bob Magnusson (bas) og Greg Humphries (trommer).
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20,30.

*Bob Berg, engang tenorsaxofonist hos Miles Davis, dyrker nu akustisk musik i kvartet med Dave Kikoski (klaver), Ed Howard (bas) og Gary Novak (trommer).
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20,30.

*Trine-Lise Væring synger nu med ledsagelse af Carsten Dahl (klaver) og svenskerne Johannes Lundberg (bas) og Peter Danemo (trommer).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20,30.

Rock
*Primal Scream er rockens frontløbere, der blander afprøvede stilarter med nye rytmer, senest på deres mest kompromisløse udspil, Exterminator.
Den Grå Hal, København, tor. kl. 21

*Picnic er kongerne inden for dansk hybridrock og altid en oplevelse værd på scenen.
Studenterhuset, København, fre. kl. 22

*The Burnouts er hård, energisk, københavnsk rock´n´roll, aktuel med Go Go Racing! Ved samme arrangement, der er rockmagasinet Moshables farvelfest, spiller også The Royal Beat Conspiracy og de svenske veteraner The Nomads.
Stengade 30, København, fre. kl. 21

*The Hellacopters fra Sverige spiller op til anden del af Moshables farvelfest, der også byder på de stilbeslægtede finner The Flaming Sideburns, dvs. gang-i-den-rock.
Loppen, København, lør. kl. 22

*Vic Chesnut er lam i benene efter en bilulykke i skoleårene og har siden siddet i rollestol og spillet prunkløst country-inspireret rock.
Vega, København, man. kl. 21

*Fanfare Ciocarlia Det slagkraftige sigøjner-brassband fra Rumænien kombinerer tradition og nye impulser og byder på hvirvlende balkanrytmer, fejende blæserklange og virtuose soloer med kraftigt orientalsk islæt. De elleve mand, der blæser det hele et stykke, er kunstnerisk på højde med rumænske Taraf de Haïdouks og makedonske Kocani Orkestar.
Kulturhuset Gimle, Føllenslev fre. kl. 21

Scenen
*Satie Efter succesen med Kafka-forestillingen sidste år kaster teaterduoen Mikkel Harder og Martin Tulinius sig nu over komponisten Erik Satie. "Han står lige så stille i hjørnet af værelset, men fortæller helt bevidst ingenting," siger Harder om Satie, der får forestillingen skabt som en hyldest af pianisten Katrine Gislinge, skuespilleren Pete Livingstone og danseren Poul Helmer Laursen.
Kaleidoskop, 30. mar.-19. apr. Tlf. 35 36 53 02
nZenit Tim Rushton, der i lørdags havde premiere på 'Dominium' til Philip Glass-musiki for Den Kgl. Ballet har nu premiere på 'C'est moi' til Chopin og Sjostakovitch for Nyt Dansk Danseteater, der samtidig viser Sofie Christiansens nye '3 ud af...' om nutidskvinder.
Dansescenen, 31. mar.-15. apr. Tlf. 35 43 58 58

*Ivanov Skuespilchef Klaus Hoffmeyer kaster sig over Tjekhovs ungdomsstykke om håbløshed og kraftesløshed - under betegnelsen 'en tragikomisk nedtur'. Mikael Birkkjær spiller Ivanov og Bodil Jørgensen spiller hans hustru i russisk selskab med bl.a. Henning Jensen, Karen Margrethe Bjerre og Stine Stengade. Kim Witzel har skabt scenografien.
Det Kgl. Teater, Stærekassen, 31. mar.-27. maj. Tlf. 33 69 69 69

*I virkeligheden Forfatteren Jesper Wamsler debuterer som dramatiker med en kærlighedshistorie om kampen mellem fantasi og virkelighed. Aslak Moe har instrueret og Marianne Hartvig Nielsen har skabt scenografien til skuespillerne Vera Mäder, Stine Schröder Jensen og Gerard Carey Bidstrup. Også egnet for unge fra 14 år.
Odsherred Teater, Egebjergvej 106, Nykøbing Sj. 31. mar.-3. apr. samt turné. Tlf. 59 93 03 01

*Søstrene Per Olov Enquist har kastet sig over Tjekhovs 'Tre Søstre' og skabt en ny version af de purunge søstres skæbner. Peter Langdal har instrueret et erfarent stjernetrekløver i rollerne som Olga, Masja og Irina, nemlig Bodil Udsen, Ghita Nørby og Susse Wold. Karin Betz har skabt scenografien.
Betty Nansen Teatret, 1. apr.-27. maj. Billet-Net 70 15 65 65

*Gustaf Munch-Petersen malede, ligesom han i løbet af sit korte liv nåede at berige den danske lyrik med nogle surreelle, svimlende digte. Her ses et af hans billeder, 'Klostret' fra 1935. På søndag åbner en udstilling med hans billedkunst i:
Bornholms Kunstmuseum. Ti., to. & sø. 13-17. Efter 1. maj: ti.-sø. 10-17. T. 28. maj.

De Mindst Ringe
*Nina Sten-Knudsen viser sin meget seværdige udstilling af megastore malerier med 'polyfokalt' perspektiv. 'Landskabet, senere' hedder den.
Horsens Kunstmuseum. Til 21. maj.

*Kehnet Nielsens udstilling 'Apollon suiten', også med kæmpe malerier, der driver af maling, er meditativ og smuk. Med udstillingen er han flyttet op i en anden kunstnerisk vægtklasse. Disse billeder bør vises i udlandet.
Galleri Susanne Ottesen. Gothersg. 49. Til 15. apr.

*Jóhannes Kjarval (1885-1972) er en ødelandets skildrer. Hans minutiøse malerier af sten, lava, flora, bjerge og vand - Islands store vidder - er ligesom set med lup og skildret nedefra. Kirkeby skriver i kataloget, at Kjarval bedriver et landskabsmaleri, der også kan ses som fuldstændig abstrakt.
Bornholms Kunstmuseum, Gudhjem. Til 30. apr.

*Snedronningen Kavalergangene er koldere end dybfrost på Østre Gasværk Teater, hvor Katrine Wiedemann har iscenesat H.C. Andersens fri for al aftenbønsidyl. Lennart Ginmans musik skingrer af kulde , og scenografen Mia Steensgaard har skabt billeder, der fryser fast i hukommelsen. Ulla Henningsen er ny i rollen som Snedronningen, Kaya Brüel har blød frostsne støvet stemme, og Samy Andersen er et scoop af frækhed.
Østre Gasværk Teater, til 13. maj. Tlf 39 27 71 77

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her