Læsetid: 6 min.

KULTUR

Kultur
23. marts 2000

Af MORTEN PIIL LISBETH BONDE ANDERS BEYER ERIK WIEDEMANN PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Christian Marclay viser video & fotografi. Den amerikanske kunstner genanvender alle former for kunstværker og hverdagsgenstande, der har relation til musik og lyd. I 1999 udstillede han sin fabelagtige video på Biennalen i Venedig Telephones (fra 1995), en collage, spundet af klip fra Hollywood film med telefonsamtalen som ritual. Også den kan ses i:
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Åbner i mor. 16-18.30. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 15. maj

*Moving Pictures er en udstilling med otte unge Los Angeles baserede videokunstnere, der nærer en glæde ved banale emner og den personlige fantasis tilfredsstillelse. Desuden åbner udstillingen "Malice in Blunderland" med den autralske kunstner Callum Morton.
Galleri Tommy Lund, Njalsg. 21, Bygn. 15, Kbh.S. Åbner i mor. 18-20. Til 22. apr.

*Joachim Koester udstiller nye, fotografiske værker fra Grønland med titlen "Row Housing" i: Galleri Nicolai Wallner, Njalsg. 21, Bygn. 15., Kbh. S. Åbner i mor. 18-20. Til 6. maj

*A White Radical is three Parts Bullshit and one Part Hesitation er titlen på en stor gruppeudstilling, der ifølge pressemeddelelsen udelukker vittigheder og tager tingene alvorligt. Fra Peter Land til Jørgen Michaelsen.
Rhizom, Mejlg. 42, Århus. Åbner i mor. kl. 18. Ti.-fr. 12-17, sø. 13-16. Til 7. maj

*Markus & Seppo Renvall er to finske fotobrødre, der indgår i den finske fotofestival i Kbh. Deres udstilling "The Ball Show" er en totalinstallation med fotografi, video, smalfilmskameraer, dias, lyd og overheadprojectors. Det visuelle udtryk forstærkes gennem brugen af spejlkugler. Brødrene indsamler bl.a. andre menneskers optagelser.
Udstillingsstedet 1%. Vendersg. 14, Kbh. Åbner i mor. 18-21. Ti.-sø. 13-17. Til 4. apr.

*Ursula Munch-Petersen udstiller sine smukke vaser i:
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Åbner på lø. T. 22. apr.

*Christian Skeels og Morten Skrivers installation Trapholt Eksperimentet er et naturvidenskabeligt forsøg, som kunstnerne udfører sammen med PEAR-laboratoriet på Princeton. Den skal vise, at mennesker med deres bevidsthed kan påvirke en "mikroelektronisk tilfældighedsproces." Installationen peger direkte mod de kræfter i universet, som ligger skjulte for vores umiddelbare sansning. Tekstildesigneren Astrid Krog har vævet et stort værk af lyslederkabler.
Trapholt, Kolding. Til 30. apr.

*EXIT 2000 viser værker af Kunstakademiets afgangselever. Udstillingen tager temperaturen på det nyeste kuld.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-fr. 11-17. Til 5. apr.

*Frans Jacobi viser udstillingen "the last kiss goodnight". Den omfatter installationer, det vil i Jacobis tilfælde sige stemningsmættede rum, der emmer af desperat tomhed, samt fotos, der i dette tilfælde fanger tilfældige kompositioner i luften af cigaretrøg.
Stalke Galleri. Vesterbrog. 14A, Kbh.V. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 19. apr.

*Jóhannes S. Kjarval var en islandsk maler, der byggede bro mellem naturmaleriet og det abstrakte maleri. Han malede den islandske natur og sparede ikke sig selv. Han tilbragte uger i telt for at komme i øjenhøjde med sit lands natur og skabte nogle stofrige, uhyre moderne malerier.
Bornholms Kunstmuseum. Ti., to., sø. 13-17. Til 30. apr.

Klassisk
*Gruber Radiosymfoniorkestret spiller HK Grubers trompetkoncert Aerial fra 1999. Det er den svenske trompetist Håkan Hardenberger, der spiller med orkestret under ledelse af Ulf Schirmer. Man spiller også Richard Strauss' Rosenkavaleren (suite) og Also Sprach Zarathustra.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal

*Chopin Pianisten Alice Testrup og Cellisten Ib Herman spiller værker af Bach, Beethoven og Chopin på Lyngby Stadsbibliotek.
Lø. kl. 14 på Lyngby Stadsbibliotek. Entre 40 kr.

*Schütz I 250-året for Bachs død er der koncert med Radiokammerkoret og organisten Bine Bryndorf under dirigenten Stefan Parkman. Man spiller værker af Schütz, Buxtehude og Bach.
Sø. kl. 17 i Garnisons Kirke

*Lewkovitch Ved Kastelskirkens sidste søndagskoncert kan De opleve Kammerkoret Carmina under ledelse af Peter Hanke. På programmet står musik af Vittoria, Lewkovitch (uropførelse), Nørgård og Sven-David Sandström.
Sø. kl. 14 i Kastelskirken i København

*Boulez Danmarks Radios P2musik laver en temaaften med Pierre Boulez i anledning af komponistens 75-års fødselsdag. Udsendelsens tilrettelægger, Valdemar Lønsted, har besøg af Hansgeorg Lenz, som gennengår højdepunkterne i Boulez' pladeproduktion.
Sø. kl. 21-24 i DRs P2musik

*Franck Sankt Johannes Kirke ved Sankt Hans Torv i København afholder koncerter tre mandage. Næste koncert er med organisten Mags Høck, der spiller værker af Bach, Duruflé, Whitlock, Howells og Franck.
Ma. kl. 20 i Sankt Johannes Kirke

*Bach J. S. Bachs suiter for solocello står på programmet i Det Kongelige Biblioteks Dronningesal. Det er den mexicanske cellist, Carlos Prieto, der spiller alle seks suiter i sammenhæng. Ligesom i Bachs sonater og partitaer for soloviolin, kan suiterne ses som et monumentalt forsøg på at udtømme instrumentet for dets tekniske og musikalske potentiale. Arrangøren mener, at Carlos Prieto er den rette til dette.
On. kl. 20 i Det Kongelige Biblioteks Dronningesal

Jazz
*Marilyn Mazur er sammen med Josefine Cronholm og Hans Ulrik hovedpersoner i Frans Baks projekt "Natsange", som netop er udkommet på cd, men nu også kan høres live.
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Christina von Bülow høres i altsax/guitar-duo med Jacob Fischer i pladebutikken, Gothersgade 107.
Jazzcup, fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré)

*Lotte Anker, Ture Larsen og deres Copenhagen Art Ensemble spiller med udvidet besætning (12 m/k) plus Zapolski-strygekvartetten og slagtøj ny musik af bl.a. Anker, Larsen, Irene Becker og Jakob Riis.
Musikhuset Aarhus, fr. kl. 19.30 og Copenhagen Jazzhouse, sø. kl. 20.30

*Jon Balke præsenterer den sidste udgave af oktetten Magnetic North, som foruden Balkes klaverspil og kompositioner bl.a. byder på trompetisten og sangeren Per Jørgensen, Anders Jormin (bas) og Audun Kleive (trommer).
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

*Maggi Olin leder ved klaveret sin kvintet med tre andre svenske musikere og den amerikanske trompetist Ingrid Jensen.
Copenhagen JazzHouse, lø. kl. 21.30

*Jesper Zeuthen spiller, efter at have forladt jungleorkestret, med egen kvartet, hvor hans altsax, basklarinet og sav suppleres af bl.a. Kasper Tranbergs kornet.
Copenhagen JazzHouse, on. kl. 20.30

Rock
*Savage Affair med Alex Nyborg Madsen i forgrunden fortsætter den modhageløse men radiovenlige rock på nyeste plade, Pink Pills For Pale People.
Kulisselageret, Horsens, to., Train, Århus, lø. kl. 21.30

*Tobias Trier har med sit debutalbum Bag de blå persienner vakt opmærksomhed med en række sange, der med udgangspunkt i den danske visesang benytter sig af alle genrer fra det store rytmekatalog.
Krudttønden, København, to. kl. 21.30

*Laid Back var det internationale trumfkort i 80'erne, ikke mindst takket være det evige sommerhit "Sunshine Reggae". Men de har også lavet andet, hvilket blandt andet kan høres på sidste års Unfinised Symphonies.
Forbrændingen, Albertslund, fr. kl. 21

*Violent Femmes har i snart to årtier huseret i rockens yderkant med delvist akustiske numre dirrende af ungdommelig desperation.
Train, Århus, on. kl. 20

Scenen
*Jorden Rundt i 80 Dage 51 roller genskabt af, med og på trods af Jesper Klein og Flemming Jensen, der kaster sig over den storslåede verdensrejse. Et stort og næsten symfonisk orkester består af Gorm Bülow. Og som de siger derude ved Øresund: 'Fra Bombay til Skagen - Bellevue er sagen'.
Bellevue Teatret, 24. mar.-29. apr. Tlf. 39 63 64 00

*Tre kongelige balletter Den Kgl. Ballet præsenterer nu sine forårsnyheder: Balanchines nyklassiker Symfoni i C sammen med en new yorker-nyhed, nemlig Lar Lubovitchs All Ye need to Know. Desuden har den herboende englænder Tim Rushton skabt et helt nyt værk, Dominium for Tina Højlund/Vladimir Damianov og Marie-Pierre Greve/Alexei Ratmansky.
Det Kgl. Teater, Gl. Scene, 25. mar.-8. apr. Tlf. 33 69 69 69

*Jeg er et rensdyr Teatergruppen Vester 60 byder på en forestilling baseret på et samisk eventyr om drengen, der falder i søvn, når han skal passe på rensdyrene - og om hans mor, der er så bekymret for ham. Per Linderoth har instrueret skuespillerne Lisbeth Tanghøj og Niels Peter Kløft. For de 4-9-årige.
Vester 60 i Café Slotbio, Hillerød, 25. mar. + 3. apr. Herefter på turné. Tlf. 48 24 90 62

*En ny verdens fødsel Dansere og skuespillere, marionetførere og maskespillere er gået sammen om en multikulturel teaterforestilling med verdensmusik. De optrædende kommer fra Afrika, Israel, Frankrig, USA og Danmark - ledet af instruktøren Bailly Blo. Dansekompagniet Interculture of Denmark står bag.
Vega 25. mar. Herefter Arbejdermuseet 6.-7. apr., Det Franske Institut 14.-15. apr. samt Amager Bio 17.-18. apr. Billet-Net

*Helenes Himmelfærd Forfatter instruktøren Jens Albinus og lysdesigneren Åsa Frankenberg fik sidste år stor succes med deres Nederdrægtighedens Historie på Kaleidoskop. Nu byder det kunstneriske par på "grotesk-satirisk
road-teater med dokumentariske øjebliksbilleder fra den indre virkelighed" - performet af Teater Grobs spillere.
Teater Grob, Viktoriagade 12, baghuset, Kbh. V. 29. mar.-29. apr. Tlf. 35 24 92 08

*Odin Teatret: 2000 Odin Teatret besøger Institut for Dramaturgi ved Aarhus Universitet i tre uger med en perlerække af konferencer, arbejdsdemonstrationer, byttehandler og et symposium 24. mar. Men selvfølgelig også med forestillinger - i denne uge Mythos 24.-26. + 28.-29. mar. på Kasernescenen, Langelandsgade 139.
Odin-uger. til 10. apr. Øvrigt program: Musikhuset tlf. 89 31 82 10 eller Inst. for Dramaturgi, tlf. 89 42 18 16

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her