Læsetid: 8 min.

KULTUR

Kultur
9. marts 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Christian Skeels og Morten Skrivers installation 'Trapholt Eksperimentet' er et naturvidenskabeligt forsøg, som kunstnerne udfører sammen med PEAR-laboratoriet på Princeton. Den skal vise, at mennesker med deres bevidsthed kan påvirke en "mikroelektronisk tilfældighedsproces". Installationen peger direkte mod de kræfter i universet, som ligger skjulte for vores umiddelbare sansning. Tekstildesigneren Astrid Krog har vævet et stort værk af lyslederkabler.
Trapholt, Kolding. Åbner i dag. Til 30. apr.

*Nina Sten-Knudsen viser sin smukke udstilling med megastore malerier med 'polyfokalt' perspektiv. 'Landskabet, senere' hedder den.
Horsens Kunstmuseum. Åbner på lø. kl. 14. Til 21. maj

*EXIT 2000 viser værker af Kunstakademiets afgangselever.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-fr. 11-17. Åbner på lø. Til 5. apr.

*Kehnet Nielsen viser en ny serie kæmpestore malerier, der emmer af længsel og patos. Den bærer titlen 'Apollon Suiten' og kan ses i:
Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13, & 14-18. Lø. 11-15. Åbner i morgen 17-19. Til 15. apr.

*Frans Jacobi viser udstillingen 'the last kiss goodnight'. Den omfatter installationer, det vil i Jacobis tilfælde sige stemningsmættede rum, der emmer af desperat tomhed, samt fotos, der i dette tilfælde fanger tilfældige kompositioner i luften af cigaretrøg.
Stalke Galleri. Åbner i morgen 16-20. Vesterbrog. 14A, Kbh.V. On.-fr. 13-18, lø. 11-15. Til 19. apr.

*Albert Gottschalk (1866-1906) udstiller malerier. Gottschalk var bl.a. elev af Krøyer. Sammen med sine symbolistiske venner stræbte han efter en ny kunst, der rakte ud over det realistiske udgangspunkt. Han blev eksponent for en tidlig modernisme med sine skitseprægede værker. Foredrag den 16., 23. og 30. mar. kl. 19. i:
Skovgaard Museet, Viborg. Åbner på sø. kl. 15. Til 30. apr.

*Tre venner nemlig Poul Bjørn Nørgaard, Henning Christiansen og John Davidsen, som alle hidrører fra den legendariske Eks-Skole, udstiller maleri og skulptur i:
Varmegalleriet, Kastrupv. 97, Kbh. S. Ma.-fr. 13-17, lø. 10-13. Til 30. mar.

*Tune Andersen fotograf, og Poul Anker Beck og Preben Fjederholt, malere, udstiller i:
Galerie Susanne Høiriis, Bredg. 63, kbh. T. 26. mar.

*Tine Hind (f. 1953) viser på udstillingen 'Øjeblikket' grafiske arbejder fra 1985-1999 med hendes karakteristiske 'nervøse' streg, og beretter v.h.a. menneskekroppen - specielt kvindekroppens - om livets mange tildragelser. Udstillingen turnerer rundt i landet. Lige nu kan den ses på Frederikshavn Gymnasium.
Yderligere oplysninger 33127327

*Den Frie Udstilling viser traditionen tro nye værker af medlemmerne, bl.a. Per Bak Jensen, Ejler Bille (hvis 90 års fødselsdag fejres med film og særudstilling), Palle Nielsen, Torben Ebbesen, Hein Heinsen m.m.fl. Gæster i år er maleren Signe Guttormsen og billedhuggeren Martin Erik Andersen
Åbner på lø. 13-17 i Den Frie Udstillings Bygning, Oslo Plads. Åben hver dag 10-17. Til 28. mar.

Klassisk
*Orff Elverhøj Koret opfører Carl Orffs Carmina Burana med 80 sangere. Musikledsagelsen vil være to flygler og slagtøj. Korets faste dirigent Nenia Zenana leder musikken. Blandt solisterne høres tenoren Mads Elund og sopranen Marianne G. Nielsen.
I aften kl. 20 i Kulturcentret, Drejervej 11-21 i Kbh NV.

*Puccini Det Kgl. Teater spiller Puccinis opera Turandot. Det er Mikael Melbyes roste opsætning af værket, som nu er på repertoiret igen. I hovedpartierne er Audrey Stottler som Turandot, Armando Mora gæster for første gang København som Calaf, Elsebeth Lund/Gitta Maria Sjöberg som Liu.
I aften kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene

*Abrahamsen Dansk Komponist Forening afholder den femte Komponistbiennale. Åbningskoncerten er med Radioens Underholdningsorkester og fløjtenisten Jean-Pierre Rampal. Musikken er af Jesper Koch, Erik Norby, Simon Christensen (uropf.), Hans Abrahamsen og Per Nørgård.
Fr. kl. 19.30 i Radiohusets Koncertsal

*Ruders Det Kgl. Teater spiller Poul Ruders' opera Tjenerindens Fortælling. Værket er skabt over Margaret Atwoods roman The Handmaid's Tale. Librettoen er skrevet af den engelske forfatter Paul Bentley. Phyllida Lloyd står for iscenesættelsen, Peter Mckintosh for scenografien. Michael Schønwandt dirigerer. Marianne Rørholm synger titelpartiet som TilFred, Hanne Fischer synger Tilfreds dobbeltgænger i Tiden Før.
Lø. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også den 20., 22., 24. og 27. mar.

*Alarm En speciel forestilling er på trapperne. Lydensemblet Alarm112 giver med Is there anyone on the air? en kærlig/ironisk kommentar til den transmitterede virkelighed. Alle med lyd og andet godt på hjerte inviteres til at ringe ind til Alarm112's koncert i Teater Styhr & Kjær. Telefonen har direkte forbindelse til stedets lydanlæg, alle hørbare ytringer er velkomne. Ring på tlf. 33 15 20 02 lokal 383. Telefonen er åben fra 23-01. Koncerten kan også opleves live. Steffen Poulsen, Søren Raagaard, Claus Poulsen, Jakob Riis og Anders Elberling kan De sikkert møde på stedet.
Lø. kl. 23 på Foyerscenen, Teater Styhr & Kjær, Magstræde 14, Kbh.

*Nørgård Holland House præsenterer operaen Nuit des Hommes af Per Nørgård og Jacob F. Schokking. Libretto: Udvalgte digte af Guillaume Apollinaire. Ide & Iscenesættelse: Jacob F. Schokking.
Sø. kl. 16 i MusikTeatret Albertslund. Spilles også 14.-16. mar. kl. 20

Jazz
*Chris Potter årets amerikanske modtager af Jazzpar-prisen, høres med tenor i en dansk-amerikansk septet, som rummer Kasper Tranberg (kornet), Peter Fuglsang (alt), Kevin Hays (klaver), Jacob Fischer (guitar), Scott Colley (bas) og Billy Drummond (trommer). Ved de samme koncerter spiller Carsten Dahls kvintet med Jörg Huke (basun), Tony Coe (tidligere Jazzpar-prisvinder, tenor), Lars Danielsson (bas) og Aage Tanggaard (trommer).
Nicolaiscenen, Vejle, to. kl. 20; Værket, Randers, fr. kl. 20; og Falkonerscenen, sø. kl. 15

*Sidsel Endresen den norske sangerinde, danner duo med landsmanden og tangentspilleren Bugge Wesseltoft.
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Katrine Madsen synger i spidsen for en kvintet med bl.a. Lars Møller (tenor) og den svenske pianist Jan Lundgren.
Copenhagen JazzHouse, lø. kl. 21.30

*Niels-Henning Ørsted Pedersen spiller som så ofte bas med Ulf Wakenius (guitar) og Jonas Johansen (trommer).
Copenhagen JazzHouse, on. kl. 20.30

Rock
*Dub Tractor & dj 360 er Morten Remmer i én og samme person. Under navnet Dub Tractor blander han electronica og ambient og som dj 360 sættes tempoet op til mere danseudfordrende techno.
Rust, København, to. kl. 21

*Buzzcocks fra England gjorde sig for snart mange år siden bemærket med en række højst melodiske numre, der blandede rock med tidens punk-attituder.
Loppen, København, fr. kl. 22

*Arab Strap med Aidan Moffat på mumlende, fuldfed skotsk vokal, en simpel trommemaskiner og en diskret placeret guitar, kredser om kærlighedens ulidelige lethed, senest mesterligt demonstreret på cd'en Elephant Shoe.
Loppen, København, on. kl. 21

*Counting Crows har vist på seneste plade, This Desert Life, at de forsat spiller stabilt rock med fingrene nede i den store amerikanske musiktradition.
Vega, København, on. kl. 20

Scenen
*Tyven fra Bagdad 'Hun var god til at være tyv, hun var så snu og hurtig, at hun kunne stjæle en kamel væk under rytteren. Men en dag gik det alligevel galt...' Jesper B. Karlsen og Marc van der Velden har digtet videre på 1001 Nats Eventyr til skuespillerne og danserne Lotte Faarup, Diana Watson, Remi Lewerissa, Birger Persson og Erling Hjernø. Til børn fra otte år.
Theater La Balance, Kastanie Allé 14, Vanløse, 16-17. mar. + turné. Tlf. 38 79 28 22

*Den Blå Engel Susanne Breuning kaster ansigt og ben ud i fortolkningen af Marlene Dietrich i et musikdrama af Christian Lange, baseret på 15 Dietrich-sange. Tobias Walbom debuterer som hendes dramatisk medspiller, og Poul Erik Christensen står for den musikalske ledelse. Natacha Gram har lagt legende-make-up'en.
Det Ny Teater, Sceneriet, 16. mar.-2. apr. Tlf. 33 25 50 75

*ILD - Drømmenes Land Meridiano Teatret imponerede de forrige sæsoner med forestillingen Vand og Luft om den sidste kosmonaut på Mir og med Jord. Nu har dramatikeren og instruktøren Giacomo Ravicchio fuldendt trilogien med en forestilling - og dens scenografi - til ensemblet, der bl.a. består af Claus Maack Bahnsen, Elisabeth Befrits og Elise Müller. Jérome Baur har komponeret musikken. Også egnet for unge fra 12 år.
Meridiano Teatret i Amager Bio, Øresundsvej 6, 18. mar.-2. apr. Billet-Net tlf. 70 15 15 65

*Odin Teatret: 2000 Odin Teatret besøger Institut for Dramaturgi ved Aarhus Universitet i tre uger med en perlerække af konferencer, arbejdsdemonstrationer, byttehandler og et symposium 24. mar. Men selvfølgelig også med forestillinger - Åbningsforestilling i Musikhuset 18. mar. kl. 12. Herefter vises bl.a. I Hvalens Skelet på Kasernescenen, Langelandsgade 139, 19-21. mar.
Odin-uger. 18. mar.-10. apr. Øvrigt program: Musikhuset tlf. 89 31 82 10 eller Inst. for Dramaturgi, tlf. 89 42 18 16

*Lennie og George Steinbecks roman Mus og Mænd er udgangspunktet for Teatret Møllens nye forestilling om venskab og næstekærlighed, frit bearbejdet og instrueret af Gitte Kath, der også har skabt scenografien. Klaus Andersen, Kurt Bremerstent og Anders Valentinus Dam spiller historien i en version beregnet for børn fra 10 år og deres forældre.
Teatret Møllen, Haderslev, 22-24. mar., herefter på turné og igen i Haderslev til efteråret. Tlf. 74 52 66 79

*Dinas Bog Marianne Mortensen kaster sig ud i en teatermonolog om den incestramte Dina fra Herbjørg Wassmos roman. Deborah Levy har dramatiseret bogen, Pia Juul har oversat og Lucy Bailey har sat i scene.
Gladsaxe Teater, Væksthusscenen, 22. mar.-7. apr. Tlf. 39 67 60 10

DE MINDST RINGE
*Den dag jeg standsede op Tiden flyver, mens scenen drejer i englænderen Kevin Elyots stykke, der handler om et menneske, der er gået i stykker - og i stå. Forestillingen bærer præg af et formidabelt samarbejde mellem instruktøren Peter Dupont Weiss og ikke mindst skuespillerne Jens Gotthelf og Lars Junggreen. Man går hjem i højt humør: Tænk at der stadig er kunstnere, der har lyst og mod til at fortælle en god historie om levende mennesker.
Svalegangen til 1. apr. Tlf.
86 13 88 66

*Snedronningen Kavalergangene er koldere end dybfrost på Østre Gasværk Teater, hvor Katrine Wiedemann har iscenesat H.C. Andersen fri for al aftenbønsidyl. Lennart Ginmans musik skingrer af kulde, og scenografen Mia Steenagaard har skabt billeder, der fryser fast i hukommelsen. Lotte Andersen er den perfekte ispassion, Kaya Brüel har blød frostsne-støvet stemme, og Samy Andersen er et (is)scoop af frækhed.
Østre Gasværk Teater, til 13. maj. Tlf. 39 27 71 77

*Den lyse Edvard Munch Ikke mindre end 110 malerier fra Munchs sene periode fra 1916-1944, hvor Munch boede på Ekely uden for Oslo, bliver nu vist i Arken. Det er den lette og ubekymrede Munch, der dyrker de nære omgivelser og de yppige modeller i sine malerier.
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 6. jun.

*Ernst Josephson er en øjenåbnende udstilling, der viser den i Sverige så kendte kunstner. Josephson ville være Sveriges Rembrandt, men forblev stort set ukendt uden for sit hjemland.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17. Til 24. apr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her