Læsetid: 8 min.

KULTUR

Kultur
2. marts 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Sleep Out/Sleep In er en installation af Kaj Nyborg i det nyåbnede, mobile udstillingssted 'Window Space':
Peder Skramsg. 16B, Kbh. Fra 3. mar.-8. apr.

*Erik A. Frandsen viser nye malerier i:
Galleri Franz Pedersen, Carolinelundsv. 47, Horsens. Åbner på lø. 13-17. Ti.-sø. 13-17. Til 2. apr.

*Michael Mørk viser sine abstrakte, konceptuelle malerier:
Paintbox, Bredg. 65B, baghuset, st. Åbner i mor. 17-20. On.-fr. 14-18, lø. 12-16. Til 25. mar.

*Lene Adler Petersens og Bjørn Nørgaards plakater fra 1967-2000 kan ses i Dansk Plakatmuseum. Udstillingen åbnes af idéhistorikeren Lars Morell.
Mørksg. 13, Århus. Åbner på fr. kl. 17. Ti.-sø. 10-17. Til 19 mar. Genåbner 15. apr.-7. maj

*Døden og Amor - skitser og statuetter. En udstilling med August Saabye og Carl Bonnesen. Det er større værker af de to billedhuggere.
Stockholmsg. 20. Kbh. To.-ma. 11-21. Ti. lukket

*Arkitektgruppen TRANSFORM viser udstillingen 'århus-las vegas'. Udstillingen spørger, hvordan det kan være at det uplanlagte Las Vegas, pludselig finder paralleller i det gennemregulerede Århus.
Dansk Arkitektur Center, Gl. dok. Strandg. 27B, Kbh. Til 2. apr.

*Sunny Asemota viser maleri og skulptur under titlen 'The More We Get'.
Galleri Python. Borgerg. 91, Kbh. On.-fr. 13-18, lø. 11.-15. Til Til 1. apr. Åbner i dag 14-19

*Anthony Chrétiens kul- og blæktegninger vises i:
Institut Francais, Rosenvængets Allé 34-38. Kbh. Hverdage 9-18. Til 31. mar.

*Transmission Michael H. Kirkegaard har skabt en udstilling, der med afsæt i bier undersøger begrebet kommunikation.
Traneudstillingen. Gentofte Kunstbibliotek, Ahlmanns Allé 6, Hellerup. Til 12. mar.

*Follow the Map er en udstilling med Jane Maria Petersen, Helle Kjærgård, Mikkel Olaf Eskildsen og Kathrine Schrøder Moseholm.
Rampen, Nørre Voldg. 68, Kbh. Ti.-fr. 14-17, lø. 11-15. Til 18. mar.

*Som du råber i skoven får du svar er en udstilling af Linda Bjørnskov og Lise Blomberg Andersen.
Under Dybbølsbro, Ingerslevsg. 101-103. On.-sø. 14-18. Til 26. mar. Åbner på fr. 17-20

*Bent Holstein udstiller en suite farveraderinger med titlen 'Marathon Etchings', inspireret af hans ophold i byen Marathon i Florida.
Asbæk, Bredg. 20, Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 25. mar.

*Vejle Kunstmuseum viser udstillingen 'Tema & Flade' med museets egne værker af Jens Søndergaard, Edvard
Weie, Mogens Zieler, Anders Kierkegaard og Merete Barker.
Åbner på lø. Ti.-sø. 11-16. Til 7. maj

*Bodil Nielsen udstiller sine malerier, der kan få farven til at sitre:
Galerie MøllerWitt. Vesterg. 56A, Århus C. Åbner i mor. 16-18. Ti.-fr. 11.30-17 og lø. 10-14. Til 8. apr.

*Kathleen Toft udstiller nye malerier med hunde og menneske-motiver i:
Bie & Vadstrup, St. Strandstr. 19B. Åbner i mor. 16-18. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-14. Til 8. apr.
nWasted er en ny udstilling af den engelske fotograf Clare Strand, og Wasted er hendes seneste fotografiske serie, som koncentrerer sig om lokaliteten og atmosfæren i et goldt bylandskab.
Galleri IMAGE, Toldbodg. 8, Århus C. Åbner på lø. 14-16. Kunstneren vil være til stede. Ti.-sø. 13-17. Til 26. mar.

Klassisk
*Nordentoft Den engelske pianist Piers Lane gæster Aarhus for at fremtrylle smukke stemninger i Griegs klaverkoncert. Ud over Griegs Klaverkoncert spiller Aarhus Symfoniorkester Francks Symfoni i d-mol og Anders Nordentofts Beggar's Palace, som er en uropførelse. Elgar Howarth dirigerer.
I aften kl. 19.30 i Aarhus Musikhus

*Heise Den Jyske Opera spiller Peter Heises opera Drot og Marsk. Hvem myrdede Erik Glipping i Finderup Lade i 1286? Instruktøren Kasper Holten viser Heises nationalopera som en politisk thriller om et statskup - om magtens natur og ofrene for det politiske magtspil. Den Jyske Operas Kor, Aarhus Symfoniorkester og solister under Tamás Vetö; Scenografi og kostumer: Steffen Aarfing.
Fr. kl. 19.30 i Tinghallen i Viborg. Lø. kl. 20 i Aalborghallen. Ma. kl. 19.30 i Herning Kongres- og Kulturcenter

*Majumdar der er koncert med klassisk nordindisk musik i Aalborg. Ronu Majumdar spiller bansuri (bambusfløjte) og Abhijit Banerjee spiller tablas (håndtrommer).
Sø. kl. 20. i Huset, Hasserisgade 10, Aalborg

*Nielsen Cailin Kvartetten er en dansk strygekvartet dannet i 1993. Den består af søstrene Clara og Sopia Bæk på violin, Stine Hasbirk på bratsch og Therese Åstrand på cello. På programmet står værker af Carl Nielsen, Alfred Schnittke og Beethoven.
Sø. kl. 15 på Fuglsang, Nystedvej 73A, 4891 Toreby L.

*Bach Violinisten Elisabeth Zeuthen Schneider og organisten Lasse Ewerlöf spiller sonater for violin og orgel.
Sø. kl. 14 i Kastelskirken i Kbh.

*Saariaho Mød komponisten Kaija Saariaho, som modtager Nordisk Råds Musikpris. I weekenden spilles hendes vinderværk, Lonh, og hun taler om værket og om sin musik. Man kan stille spørgsmål efter minikoncerten.
Sø. kl. 16 på Musikvidenskabeligt Institut, Klerkegade 2, Kbh. Der er gratis adgang

*Ruders Det Kgl. Teater har premiere på Poul Ruders' opera Tjenerindens Fortælling. Værket er skabt over Margaret Atwoods roman The Handmaid's Tale. Librettoen er skrevet af Paul Bentley. Phyllida Lloyd står for iscenesættelsen, Peter Mckintosh for scenografien. Michael Schønwandt dirigerer. Marianne Rørholm synger titelpartiet som Tjenerinden TilFred, Hanne Fischer synger Tilfreds dobbeltgænger i Tiden Før.
Ma. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Spilles også den 8., 11., 20., 22., 24. og 27. mar.

Jazz
*Jesper Riis har arrangeret og Katrine Madsen synger i et nyt projekt fra Klüvers Big Band, som kan høres i Århus.
Glazzhuset, to. kl. 20

*Morten Grønvad spiller vibrafon i en udvidelse af det vejlensiske Ensemble New, som præsenterer sin nye cd ved en koncert i:
Paraplyen, Vejle Klostergade 1, to. kl. 20

*Thomas Agergaard og hans septet Ok Nok ... Kongo med bl.a. han selv på tenorsax, Kasper Tranberg (kornet) og Mads Hyhne (basun) er på banen igen.
Copenhagen JazzHouse, to. kl. 20.30

*Christina von Bülow spiller altsax i duo med Hugo Rasmussens bas.
Jazzcup, fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré)

*Thor Madsen leder på guitar sin egen Mazza 5 med saxofonisterne Lars Møller og Claus Waidtløw, Kaspar Vadsholt (bas) og Anders Hentze (trommer).
Copenhagen JazzHouse, fr. kl. 21.30

*Maj-Britt Kramer turnerer med sin faste trio plus saxofonisten Andy Sheppard og sangerinden Marie Bergman og kan bl.a. høres i:
Copenhagen JazzHouse, lø. kl. 21.30

Rock
*Tothe International er det gamle Death Tothe, der i en årrække turnérede med Stooges-inspireret rock. De har tillagt sig mere stilfærdigt genremix, senest vist på gruppens 3. cd The Slow Light Theory.
Musikcaféen, Århus, to. kl. 21

*Furious Trauma varmede engang op til Motörhead i KB Hallen. Dengang spillede de thrash, men er nu gået over til rock'n'roll-metal ligesom Lemmy Kilmister og de andre motørhoveder.
Paraplyen, Vejle, lø. kl. 21

*Steve Vai & Eric Sardinas er lig med californisk guitarlir. Førstnævnte i den brede, luftige powerrock, sidstnævnte mere bluesinspireret.
Pumpehuset, København, lø. kl. 21

*New Model Army er politisk bevidst punkrock på den engelske arbejderklasses side. De er blevet hængende, fordi de også er i stand til at skrive tændte og tætte sange.
Loppen, København, on. kl. 21

Scenen
*Mor og mig og mænd 'En slægtskrønike om krøllet kærlighed', sådan beskrives forestillingen af den unge norske dramatiker A.I.S. Lygre, som Mikkel Hede har bearbejdet og instrueret. Handlingen udspiller sig i en øde fjord i Norge, hvor kvinder i tre generationer forsøger at kæmpe sig ud af deres skuffede forventninger. Stykket er næsten filmisk og har ikke mindre end 156 scener, der spilles af Henriette Rosenbeck, Mette Bentzen og Palle H. Petersen. Scenografien er af Liselotte Justesen.
Egnsteatret Masken, Nykøbing Falster, 2-17. mar. samt turné i sep. Tlf. 54 85 78 81

*Junge Hunde Kanonhallens præsentation af europisk scenekunst byder på både skuespil, dans og performance:
3-4. mar.: Forfatter-skuespiller-eksperimentet Spor af liv med Kirsten Andersen, solodansen Cavewoman med Ellen Johannesen (N) samt det århusianske performancekollektiv Wauw Bob Wauw.
7-8. mar.: The cut-GOD, soloperformance om transseksualitet og skønhed af Joao Lobo og 'One Night Stand' med den norske performancegruppe Krement X.
Kanonhallen, 3.-4. + 7.-8. mar., tlf. 35 43 20 21

*Shuffle Show Under indspilningen af Lars von Triers film Dancer in the Dark mødte danserne Karoliina Heiskanen (SF), Mats Hellgren (S) og Håkan Johnson (S) hinanden og koreografen T. J. Rizzo (S). De introducerer det ellers step-løse Danmark til et nyt slags show - netop med stepdans. Slogan: Høj energi og ingen konventioner. Så der er garanteret langt til Fred Astaire og Ginger Rogers.
KafCaféen, Café Teatret, 5.+19. mar. samt 2.+16. apr. tlf. 33 12 58 14

*Græsset er altid Mikkel Wallentin har skrevet en 'bittersød komedie om længsel'. Den handler i hvert fald om knas i parforholdet. Mads Thygesen har instrueret Teatret Sissyfuss' Majse Garde, Thomas Guldberg Madsen, Hanne Lund Jensen, Camilla Voigt og Adam Aisen.
Kaserne Scenen, Langelandsgade 139, Århus, 6-12. mar. tlf. 20 22 04 57

*Birdland. Tin Box indtager København med premieren på Kim Edens nyeste danseperformance, der udsætter mennesket for et etnologisk studium pirret af erindringer ud af barndommens hengemte verden - fra døde hamstere til de voksnes skænderier bag halvt lukkede døre. Saila Hyttinen, Anders Mossling og Fredrik Hannestad har improviseret sig igennem denne menneskeudforskning, der udfolder sig i en scenografi af Ole Møller Abrahamsen, akkompagneret af fuglefløjt.
Dansescenen, Øster Fælled Torv, 8.-12. mar., tlf. 35 43 58 58 samt MBT Scenen, Århus, 16.-25. mar., tlf. 89 31 82 10

DE MINDST RINGE
*Den dag jeg standsede op Tiden flyver, mens scenen drejer i englænderen Kevin Elyots stykke, der handler om et menneske, der er gået i stykker - og i stå. Forestillingen bærer præg af et formidabelt samarbejde mellem instruktøren Peter Dupont Weiss og ikke mindst skuespillerne Jens Gotthelf og Lars Junggreen. Man går hjem i højt humør: Tænk at der stadig er kunstnere, der har lyst og mod til at fortælle en god historie om levende mennesker.
Svalegangen til 1. apr. Tlf.
86 13 88 66

*Snedronningen Kavalergangene er koldere end dybfrost på Østre Gasværk Teater, hvor Katrine Wiedemann har iscenesat H.C. Andersen fri for al aftenbønsidyl. Lennart Ginmans musik skingrer af kulde, og scenografen Mia Steenagaard har skabt billeder, der fryser fast i hukommelsen. Lotte Andersen er den perfekte ispassion, Kaya Brüel har blød frostsne-støvet stemme, og Samy Andersen er et (is)scoop af frækhed.
Østre Gasværk Teater, til 13. maj, tlf. 39 27 71 77

*Den lyse Edvard Munch Ikke mindre end 110 malerier fra Munchs sene periode fra 1916-1944, hvor Munch boede på Ekely uden for Oslo, bliver nu vist i Arken. Det er den lette og ubekymrede Munch, der dyrker de nære omgivelser og de yppige modeller i sine malerier.
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 6. jun.

*Ernst Josephson er en øjenåbnende udstilling, der viser den i Sverige så kendte kunstner. Josephson ville være Sveriges Rembrandt, men forblev stort set ukendt uden for sit hjemland.
Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottenlund. Ti.-fr. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17. Til 24. apr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her