Note
Læsetid: 2 min.

KLASSISK

Kultur
18. april 2000

A propos Hilary Hahn
*Den amerikanske violinist Hilary Hahn, som for nylig gæstede København, er aktuel med en cd på plademærket Sony Classical. På den nye cd spiller Hahn koncerter af Samuel Barber og Edgar Meyer. Den første kender vi som komponisten med klangfuld og meget melodiøs musik. Den anden kender vi ikke så meget til. Han er født i 1960 i USA og spiller i sin musik på samme udtryksregister som Barber. For ikke mange år siden ville det være umuligt at slippe godt fra at komponere den slags musik, som Meyer skriver. Men det ser ud til at retro er det nye, der er kommet for blive lyttet til. Hahn gør sit til at projektet ikke skal gå under: Hun spiller henrivende, og kan man savne substans i selve musikken, skal man blot lytte til solistens formgivning af den klangrige musik. Hahn nyder god opbakning fra The Saint Paul Chamber Orchestra.
Hilary Hahn spiller violinkoncerter af Barber og Meyer med The Saint Paul Chamber Orchestra. Sony Classical SK 89029

Krydrede franske akkorder
*Kammerkoret Hymnia hører til i den bedste ende af danske amatørkor. Man genkender korets sangere som rutinerede folk, der kan deres korhistorie. Dirigenten Flemming Windekilde er en fremragende god kordirigent, hvilket han til fulde demonstrerer på denne cd med fransk musik. Windekilde må have arbejdet grundigt med den slet ikke lette musik: Poulencs Figure Humaine, Messe i G-dur og Frank Martins Messe. Forbilledlig tekstudtale, fin intonation, homogen klang med Hymnia. Til tider lidt for meget rumklang på optagelsen. Plademærket Classico, der sædvanligvis ikke gør et stort nummer ud af ledsagehæftet, har produceret en smuk introduktion til musik og medvirkende.
Francis Poulenc: 'Figure Humaine' og Messe i G-dur. Frank Martins Messe. Hymnia dirigeret af Flemming Windekilde. Classico CLASSCD 286

400 år og stadig aktuel
*Hvor korlyden på den foregående cd kan virke lidt vel langt tilbagetrukket, er der en perfekt mikrofonering på Taverner Consorts cd med 400-årig gammel musik af Don Carlo Gesualdo. Han er en af renæssancens mestre, der komponerede musik med en til tider uhørt kompleksitet. På nærværende udgivelse kan De trygt nyde Taverner Concert og Kor under Andrew Parrott. Hér er ingen næsten gode stemmer, alle er helt i top, i virkeligheden er de medvirkende solister. Hvilket ikke behøver at være en garanti for kvalitet, ofte er det modsatte tilfældet. Men her er der tale om et usædvanlig vellykket samspil af gode kræfter. Helt på niveau med det, dirigenten Paul Hillier kan præstere med forskellige professionelle kor, herunder Vokalgruppen Ars Nova.
Gesualdo: 'Tenebrae'. Andrew Parrott og Taverner Consort og Kor. Sony Classical SK 62977

Ringenes Herre med musik
*Sidst men ikke mindst skal denne rundgang i klassisk musik omtale et stort tænkt projekt: En tonesætning af Tolkiens Ringenes Herre. Musikken er skrevet af Caspar Reiff og Peter Hall. Til lejligheden har de to samlet The Tolkien Ensemble. Udgivelsen, der har titlen A Night In Rivendell, er en helhjertet udgivelse i alle detaljer. Dele af musikken kunne med fordel bruges som filmmusik, idet den understøtter en spændende fortælling. Tolkiens historie er genfortalt med en slags udvidet folkemusik, hvor man ofte mindes om billedet af en trubadur med guitar.
Reiff/Hall: A Night In Rivendell. The Tolkien Ensemble. Classico CLASSCD 275

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her