Læsetid: 8 min.

KULTUR

Kultur
19. april 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Bjørn Nørgaards gobeliner er en bedrift, fordi han formår at visualisere Danmarkshistorien som en stort anlagt, vævet tegneserie - uden at forråde sit eget kunstneriske udtryk.
Christiansborg Slot. Åbner påskedag. Ti.-sø. 11-17. Også åben 2. påskedag. Til 4. jun.

*Erken Bahar betyder tidligt forår og dækker over en udstilling med tyrkisk samtidskunst. Det er ikke mindre end 10 tyrkiske kunstnere, vi her kan se i:
Nikolaj, Nikolaj Pl., Kbh. Dgl. 12-17. Til 4. jun.

*Walther Stöhrers udtryk er beslægtet med Asger Jorns. Han er foruden maler også professor ved Kunstakademiet i Berlin. En stor separatudstilling med hans farvemættede malerier ses i:
Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder. Til 21. maj

*Danmarks dronninger fra Margrethe I til Margrethe II er en udstilling, der markerer Dronning Ingrids 90 års fødselsdag og Dronning Margrethes 60 års fødselsdag. Der sættes fokus på dronningeportrætter i nævnte periode.
Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, Hillerød. Til 3. sep.

*Påskepassion Peter Brandes udstiller malerier, glasmosaikker og grafiske arbejder med titlen "Næsten Intet Dine sår Mine Sår."
Museet for Religiøs Kunst, Strandv. 13, Lemvig. Ti.-sø. 13-17, samt 2. påskedag og 2. pinsedag. Til 12. jun.

*Andy Warhol og hans verden er en udstilling, der sætter fokus på kunstneren og mennesket Andy Warhol. Her kan ses kendte Warhol-ikoner, film, ligesom man har skabt rum, der antyder stemningen i The Silver Factory. Den - stemningen - understøttes af en lydkulisse af N.Y.-poeten John Giorno, der læser op fra Warhols dagbøger.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22. Til 30. jul.

*Terre Sauvage - canadisk landskabsmaleri og The Group of Seven. Udstillingen viser landskabsmalerier af stor skønhed og voldsomhed, skabt af en gruppe malere, der gik sammen i 1920, og som åbnede canadiernes øjne for den vilde og spændende natur i deres eget land.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Til 12. jun.

*Omgivelse Per Bak Jensen udstiller 41 nye fotos med afsæt i det danske grænseland, kilder og mennesker.
Vestsjællands Kunstmuseum, Sorø. Til 21. maj

*Kunstnerkolonier for børn
I påskedagene giver Aarhus Kunstmuseum børn mulighed for at tage penslen i egen hånd og følge i bl.a. Michael og Anna Anchers fodspor. Museet viser p.t. udstillingen "Danske kunstnerkolonier Skagen - Fyn - Bornholm."
Aarhus Kunstmuseum til henh. 24. apr. og 30. apr. Dgl. 10-17, on. 10-20. Værkstedet har åbent dgl. 11-15, børnomvisninger dgl. 11.30 og 13

*Hvorfor bliver det nat, mor? En tre dages performance af den i London bosatte Peter Callesen, der studerer på Goldsmiths College. Fredag 21. apr. 19-21 er der videocafé med gamle og nye videoer af kunstneren og premiere på hans seneste produkton Funeral.
Galleri Tommy Lund, Najsg. 21, bygn. 15. 20.-22. apr. 12-17

*Påskeudstilling med værker af bl.a. Mogens Andersen, Ejler Bille, Peter Bonde, Sv. Dalsgaard, Lise Malinovsky, Asger Jorn, Michael Kvium m.m.fl.
Galleri Franz Pedersen, Carolinelundsv. 47, Horsens. Ti.-sø. 13-17, også åben 2. påskedag

nBamsemaleren Elsa Øiestad viser udstillingen "Malerier for de store og små II" i:
Kulturhuset Toldkammeret. Helsingør. Ma.-fr. 10-18, lø. 10-15. Helligdage lukket. Til 31. maj

*Majbritt Ulvedal Bjelke
(f. 1967), der er bosat i Paris, viser nye, dekorative og minimale malerier i:
Weinberger, Valkendorfsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 13. maj

*Det fynske Kunstakademi Elev- og afgangsudstilling med værker af såvel dimittender som nuværende elever:
Brandts Passage 43, 3. sal. Desuden kan gæstelæreren Olafur Gislassons projekt i det tidligere American Pool House, Vesterg. 75 ses. Og i Auditoriet i Brandts Klædefabrik viser de to amerikanske gæstelærerere, Diana Thater og T. Kelly Mason et "stedsspecifikt værk".
Åben i Påsken. Ti.-fr. 10-17. Til 14. maj.

*Føde er en udstilling af fotokunstneren Maj Britt Boa. Hun gør brug af reklamens æstetik, men det er ikke lækre madsopskrifter, vi her diverteres med, snarere en synliggørelse af vor forhold til det, vi putter i munden. Stærke sager til påskefrokosten.
Galleri Specta, Peder Skramsg. 13, Kbh. Ti.-sø. 12-17, lø. 11-15. Til 29. apr.

*Under samme Himmel - land og by i dansk og tysk kunst 1800-1850 er en udstilling, der sammenstiller kunst fra de to lande. Det er Københavnerskolen, der dominerer i denne periode, og man kan se en sand perlerække af malerier, heriblandt af Eckersberg, Kersting, Carl Blechen, Caspar David Friedrich, Christen Købke m.m.fl.
Thorvaldsens Museum. Åbner i dag. Ti.-sø. 10-17. Til 18. jun.

*Den sokkelbårne
KP - den 54. censurerede udstilling er netop åbnet. Ud af 2.622 indsendte arbejder, skabt af 535 kunstnere, er man endt med 98 værker og 56 kunstnere, heraf er de 37 debutanter. Her ses Uwe Max Jensens 1000 kr. skulptur, der ophøjer Information til kunst.
Århus Kunstbygning, J.M. Mørksg. 13, Århus C. Ti.-sø. 10-17 samt 2. påskedag. Til 7. maj

Klassisk
*Koppel Den Anden Opera i København spiller Anders Koppels opera Rebus, med tekster af Pablo Henrik Llambías, Sidsel Falsig Pedersen, Naja Maria Aidt, Marianne Larsen og Villy Sørensen. Iscenesættelse: Ulla Koppel. Medvirkende: Maria Carmen Koppel, Louise Norby, Thomas Peter Koppel, Christine Kjærulff og Rudi Sisseck. Orkester: Mad Cows Sing.
To. kl. 15, spiller også den 21. kl. 15, den 22. kl. 17, den 23. kl. 15

*Bach Radiosymfoniorkestret og Radiokoret under Herbert Blomstedt opfører Bachs Messe i h-mol. Solister: Inger Dam-Jensen (sop), Anna Larsson (alt), Mark Tucker (tenor), Morten Ernst Lassen (bas).
To. kl. 20 i Radiohusets koncertsal. Opføres fredag kl. 15 i Radiohusets Koncertsal og lø. kl. 16 i Ribe Domkirke

*Bach Københavns Drengekor afholder Bach-festival i Københavns Domkirke. Ved næste koncert spilles Bachs påskeoratorie Kommt eilet und laufet BWV 249. Vor Frue Kirkes Kantori og Domkirkens Kammerorkester dirigeres af Ebbe Munk.
Sø. kl. 14 i Københavns Domkirke

*Verdi På Det Kgl. Teater spiller man Skæbnens magt af Giuseppe Verdi. Tekst: Francesco Maria Piave. Dekorationer og lys: Charles Edwards. Iscenesættelse: Stein Winge. Genopsætning: Anne Fugl. Musikalsk ledelse: Asher
Fisch. Medvirkende: Markis'en af Calatrava: Anders Jakobsson; Leonora de Vargas: Elena Zelenskaia; Carlo di Vargas: Per Høyer; Alvaro: Warren Mok; Fra Guardiano: Christian Christiansen; Fra Melitone: Jonathan Veira. Det Kongelige Operakor og Det Kongelige Kapel.
Ti. kl. 20 på Gamle Scene. Opføres også den 29. apr. og den 3., 5., 10. maj

*Jørgensen NUMUS Festivalen i Aarhus har i år overskriften 'Gamle og nye fremtidsdrømme'. Festivalen begynder den 25. apr. i Musikhuset Aarhus med Aarhus Sinfonietta, der spiller musik af Lorentzen, Cowell, Varèse, Fundal og Klaus Ib Jørgensen. Fra den 25.-30. april kan De opleve en lang række danske og udenlandske værker spillet af førende fortolkere. Her nævnes i flæng: Pierre Dørges New Jungle Orchestra, Ensemble 2000, Athelas Sinfonietta Copenhagen, New York New Music Ensemble, Aarhus Symfoniorkester. Blandt NUMUS Festivalens temaer finder vi børn og ny musik, musikteknologien og musikkens fremtid.
Ti. kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus, Lille sal. Yderligere oplysninger på tlf. 89318200

*Galefyrsten Det nye teater- og dansekompagni Mut Comp præsenterer sin historie om en fejlanbragt på en lukket afdeling gennem det nyskabte 'Glaubhafttanz-koncept', hvor der er lige stor vægt på tekst og bevægelse. De to performere er Jacob Stage og Kasper Ravnhöj, og instruktøren er Iben Hendel Philipsen. Forbillederne er bl.a. det engelske dansekompagni DV8 Physical Theatre.
Mute Comp i Copenhagen Live Art Room, under Vesterbro Kulturhus, Enghavevej 42, 19.-29. apr. Tlf. 33 79 90 01

Jazz
*Jørgen Emborg leder ved tangenterne kvartetten Dreamcatcher med Per Gade (guitar), Peter Hansen (bas) og Michael Axen (trommer).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Anders Bergcrantz den svenske trompetist, høres med dansk rytmegruppe, ledet af Jacob Christoffersen (klaver).
Jazzcity i La Fontaine, Kompagnistræde 11, sø. kl. 16-19

*Victor Bailey der er mest kendt som el-bassist i Weather Report, hvor han afløste den legendariske Jaco Pastorius, besøger Vejle med egen kvintet, der bl.a. rummer Kenny Garrett (altsax), Jim Beard (klaviaturer) og Dennis Chambers (trommer).
Jive, Café biografen, Klostergade 1, Vejle, sø. kl. 20

*Christorph Oeding tysk guitarist, introduceres i selskab med en dansk bassist (Jimmi Roger Pedersen) og en engelsk trommeslager (John Marshall, bl.a. kendt fra Soft Machine).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

Rock
*Silo markerede sig sidste år med det vellykkede album Instar, postrock med elektroniske undertoner, der stort set blev ignoreret herhjemme, men som skabte løftede øjenbryn i England.
Loppen, København, fr. kl. 22

*Popa Chubby ligner en stor tyk rap-sanger, men er til bluesrock af den slags, hvor guitarsoloen er det altdominerende.
Det Bruunske Pakhus, Fredericia, lø. Kl. 22

*Ray Davies har efter tiden med The Kinks skrevet et par selvbiografier, som han bruger som udgangspunkt på sine turneer, der er lige dele oplæsning, anekdoter og musik.
Skråen, Aalborg, ti. kl. 20, Trommen, Hørsholm, on. Kl. 20

*D.O.A. holder liv i den nordamerikanske hardcore-punk, så hvis man har lyst til at ryste støvet af sig fra de fredfyldte påskehelligdage, er det bandet der skal høres.
Loppen, København, on. kl. 21

Scenen
*Buddy - The Buddy Holly Show "That'll be the Day" er blot et af de mange Buddy Holly-hits, som præsenteres i en turné-udgave af den engelske musicalversion over rockstjernen, der døde som bare 22-årig ved et flystyrt i 1959. Forestillingen er den originale London-produktion med 40 medvirkende.
Musikhuset Aarhus, 19.-23. apr., Musikteatret Vejle 25.-28. apr., Tivolis Koncertsal 30. apr.-6. maj, Aalborg Kongres & Kultur Center 8.-9. maj og Herning Kongrescenter 12.-14. maj

*Hamlet Teatergruppen Projektmagerne har tidligere holdt til på Københavns Universitet Amager, hvor Hamlet-forestillingen er blevet til. Men nu er ambitionsniveauet steget, så prinsen af Danmark vil kunne opleves i Krudttønden i kort og handlingsmættet 'action', der foregår på engelsk. Derudover kommer Shakespeare-gruppen kun med ét løfte: 'De dør dog allesammen til sidst'.
Krudttønden, Serridslevvej, Østerbro, 25.-30. apr. Tlf. 35 42 83 62

*Macbeth The Loyal Shakespeare Company tager fat på endnu et af mesterens værker, udsat for tre gale mænd - Andreas Bo Hansen, Heinrich Christensen og Jan Overgaard Mortensen. Donald Andersen har instrueret de blodige løjer, hvor plakaten lover sus i kilt-skørterne - og hvor pressemeddelelsen beroliger med, at selv folk, der holder af Shakespeare, sagtens kan være med.
The Loyal Shakespeare Company i Teater Styhr og Kjær, Magstræde 16, 26. apr.-13. maj. Tlf. 33 15 20 07

*Søstrene Man må sige, at de leverer varen på Betty Nansen Teatret, hvor Bodil Udsen, Ghita Nørby og Susse Wold viser ypperligt spil i rollerne som Tjekhovs tre søstre i P.O. Enquists loyale forstørrelsesbearbejdelse.
Betty Nansen Teatret, til 10. jun. Udsolgt, men 20 ureserverede billetter sælges hver dag på teatret fra kl. 12

*Ivanov Man må tage hatten af for skuespilchef Klaus Hoffmeyers repertoirekonsekvens. Ivanov-rollen er mere end almindelig svær, men Mikael Birkkjær løfter den fornemt. Og Bodil Jørgensen er direkte fremragende som hans døende jødiske kone. Ikke en uspændende Danmarksintroduktion.
Det Kgl. Teater, Stærekassen. til 27. maj. Tlf. 33 69 69 69

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her