Læsetid: 4 min.

Håbet er kosmopolitisk

Sociologen Anthony Giddens' forelæsninger om hvorledes globaliseringen forandrer vores liv, er blevet oversat til dansk. Det er der mange gode grunde til
Kultur
13. maj 2000

Det er fast arbejde at anmelde Anthony Giddens. Han har efterhånden skrevet 35 bøger, hvoraf broderparten er blevet til i løbet af de seneste 10 år. Han nærmest pisker bøger over disken i en hast, der kunne sætte kvaliteten i fare. Men Giddens' bøger holder altid en standard, der ligger langt over stort set alle sociologers produktion i dag. Han er - på næsten enhver tænkelig måde - nutidens store fortolker.

Som den sidste i det nys overståede årtusind afholdt Anthony Giddens BBC's legendariske foredragsrække The Reith Lectures. Forelæsningsserien blev til en lille bog Runaway World. How Globalisation is Reshaping our Lives, som nu er blevet oversat til dansk af Erik Barfoed. Forelæsningerne blev afholdt (meget passende og i sync med emnet) i henholdsvis London, Hong Kong, Delhi og Washington DC i løbet af sidste efterår - og blev sideløbende webcasted på London School of Economics' side www.lse.ac.uk, hvor foredragene stadig ligger til fri afbenyttelse.

Uden spørgsmålstegn Udgangspunktet for Giddens' forelæsninger er den anerkendte antropolog Edmund Leachs Reith lectures, som blev holdt under titlen "En løbsk verden?" i 1950'erne. Giddens har i sin millennium udgave af Reith forelæsningerne fjernet spørgsmålstegnet, som Edmund Leach holdt sine taler over. Og det er der god grund til. For globaliseringen griber i dag langt ind i alle menneskers hverdagsliv; den tid vi lever er væsensforskellig fra tidligere tider på en lang række områder, mener Giddens.

I En løbsk verden, som bogen hedder på dansk, gennemgår Giddens ikke alene sin egen forskning gennem de seneste 15 år, men også emnerne globalisering, risiko, tradition, familie og demokrati. Fælles for disse emner er, at den proces, der overalt i verden diskuteres under navnet globalisering, omkalfatrer dem noget nær totalt. Hver dag skifter 1.000 milliarder dollar hænder. Hvis man havde disse penge liggende oven på hinanden i form af endollarsedler, ville man have et dollarbundt, der var mere end 190 km højt, tyve gange højere end Mount Everest.

Det er en massiv forøgelse af verdenshandelen bare i forhold til slutningen af 1980'erne. Værdien af de penge vi har i vore lommer, ændrer sig fra sekund til sekund i overensstemmelse med kurssvingningerne på de i stigende grad globale markeder. Så urimeligt mange penge, har fået en lang række forskere og samfundsdebattører til at fokusere ensidigt på den økonomiske globalisering. Men globalisering er meget mere end økonomi, mener Giddens. Den forandrer politik, teknologi, seksualitet og kultur - ud over at være økonomisk.

Påvirket af globaliseringen sker der to grundlæggende forandringer i dag. I de vestlige lande er det ikke kun de offentlige institutioner, men også dagliglivet der bliver løst fra traditionens greb. Og samfund verden over, som er forblevet mere traditionelle, bliver aftraditionaliseret. Et globalt kosmopolitisk samfund er ved at bryde frem. Frit valg Folk - og her taler vi om os i den vestlige verden - kan med andre ord gøre, hvad der passer os. Vi kan vælge køn, job, partner, hvor i verden vi vil bo, hvem vi vil være osv.

Globaliseringen skaber frit valg på alle hylder, men samtidig denne friheds modsætning; fundamentalisme, isolationisme og nationalisme. Globaliseringen skaber altså ifølge Anthony Giddens en ny modstilling i den politiske og kulturelle debat, nemlig fronten mellem det kosmopolitiske og det fundamentalistiske. En front vi kun alt for godt kender fra den danske offentlighed.

Men, siger Anthony Giddens, "globaliseringen er ikke blot en del af vores liv i dag. Det er en forandring i selve vores livsvilkår. Det er den måde, vi lever på nu." Derfor er det forfatterens håb, at vi kan skabe en global bevægelse af åbensindede tolerante kosmopolitter, der kan reagere offensivt mod indelukkede og isolationistiske elementer - og som kan sikre, at vi ikke føler os magtesløse overfor udviklingen, men griber chancen for politisk at finde sammen om, hvad vi vil med vores samfund.

I forskerkredse i Danmark har man i løbet af halvfemserne talt om, at Giddens er blevet til 'Giddens Light', fordi han i stigende grad skriver om livsnære emner. En løbsk verden må med sine 76 sider siges at være 'Giddens Ultra Light'. Men det gør ikke bogen mindre læseværdig. Faktisk er den det bedste sted at stå på debatten om globalisering, og hvad den gør ved os.

Bogens pointer ligger på den flade hånd, fordi Anthony Giddens skriver godt - omend oversættelsen, der øjensynligt er blevet pisket igennem, ødelægger læseoplevelsen en smule - og det er mere, end man kan sige om megen samfundsforskning i dag.

Med En løbsk verden i hånden vil man rent faktisk vide lidt om, hvad der rammer os, og hvorfor jorden flytter sig under vore fødder. Hvorfor intimiteten mellem mennesker forandrer sig, hvordan det kan være, at demokratiet er en af de mest smittende ideer, der er skabt, og hvorfor man skal være kosmopolit.

*Anthony Giddens. En løbsk verden. Hvordan globaliseringen forandrer vores tilværelse. 92 sider 125 kr. Hans Reitzels forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her