Læsetid: 8 min.

Kultur

Kultur
31. maj 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN,ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstilling
En øjenåbner af de sjældne
'Stills' - historiske og andre øjebliksbilleder er en udstilling med 70 tegninger, akvareller og grafiske tryk fra Albrecht Dürer over Johann Heinrich Füssli til Robert Gober, udlånt af Grafisk Samling ETH i Zürich. Her stilles ind på den mytiske forvandlings øjeblik, en situations bratte omslag, visionen og vidunderet. Desuden vises udstillingen 'Øje - Blik - Øjeblik' med collager og tekster, øjne og blikke, udlånt af det Dansk-Tyske Galleri i Berlin.
Skovgaard Museet, Viborg. Til 25. jun.

*Norsk besøg Jan Groth, tegninger - Tone Vigeland, skulpturer omfatter 40 tegninger af Jan Groth og 20 skulpturer af Tone Vigeland.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Åbner på lø. Ti.-sø. 10-17. Til 27. aug.

*Veronikas Hævn - positioner i samtidsfotografiet viser en af Europas store foto-samlinger, nemlig den belgiske 'fotobaronesse' Marion Lamberts samling. 300 fotografier af nogle af verdens mest betydningsfulde kunstnere. Titlen hentyder til den første billedoverføring - beretningen om Sankt Veronikas svededug, der mirakuløst fik overført et aftryk af Kristi ansigt.
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Åbner på lø. Til 3. sep.

*Henrik Plenge Jakobsen undersøger i sine nye værker rejsekongen Simon Spies' betydning som kulturformidler i 60'erne og 70'erne.
Galleri Nicolai Wallner, Njalsg. 21, bygn. 15. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Til 24. jun.

*Lisa Strømbeck udstiller nye værker med titlen Hvilerum.
Galleri Tommy Lund, Njalsg. 21, bygn. 15. Ti.-fr. 12-17, lø. 12-15. Åbner på fr. 18-20. Til 10. jul.

*Ole Sporring I sommerperioden er Sophienholm befolket af maleren Ole Sporrings fabulerende figurer og væsener, dvs. af kæmpemæssige, farveintensive malerier og sort/hvide tegninger, der myldrer med skæve beretninger.
Sophienholm, Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. 10-20. Til 23. jul.

*Koen som kunst er en udstilling, der belyser dette generøse dyrs rolle som motiv i billedkunsten fra guldalderen over fynbomalerne og Th. Philipsen til Karin Olesen.
Skive Kunstmuseum, Havnevej 14. Skive. Til 6. aug.

*Floor Show er en dansk-australsk udstilling med værker, der installerer sig ude i rummene, uden væggenes støtte. En lang række kunstnere, heriblandt Tine Borg, Leonard Forslund, Signe Guttormsen, Ivar Tønsberg, John Nixon (sidstnævnte to har arrangeret udstilingen) m.fl. deltager.
Den Frie Udstillins Bygning, Oslo Pl., Kbh. Dgl. 10-17. Til 4. jun.

*Inferno og Paradiso er en gribende udstilling om verdens fortrædeligheder og fortryllelser, set af pressefotografer fra hele verden. Den chilensk fødte kurator og billedkunstner Alfredo Jaar har indviteret Corinne Dufka fra USA, Christina Garcia Rodero fra Spanien, Joachim Ladefoged fra Danmark m.m.fl. til at udstille.
Kunsthallen Brandts Klædefabrik. Ti.-sø. 10-17, samt mandage i jul. og aug. Til 6. aug.

*Himmel og Hav er en udstilling med Jane Balsgaard, der har vandret Roskilde Fjord tyndt iført surfersko og har indfanget det myldrende liv dér. Resultatet er en række papirarbejder, heriblandt et mægtigt skib med planter og tang fra forden.
Asbæk, Bredg. 20. Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 17. jun.

*Michael Goldberg viser nye oliemalerier og papirarbejder, skabt i New York og i Toscana. De myldrer af energi og rummer mange lag og et væld af farver.
Galleri Weinberger, Valkendorsg. 13, Kbh. Ti.-f. 11-18, lø. 11-15. Til 23. jun.

*Andy Warhol og hans verden er en udstilling med fokus på kunstneren og mennesket Andy Warhol. Her vises kendte Warhol-ikoner og film, ligesom man har skabt rum, der antyder stemningen i The Silver Factory. Den - stemningen - understøttes af en lydkulisse af N.Y.-poeten John Giorno, der læser op fra Warhols dagbøger.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22. Til 30. jul.

*Under Samme Himmel er en udstilling med malerier fra tysk og dansk guldalder. Der er værker af bl. a. Kaspar David Friedrich, Carl Blechen, Christen Købke, J. Th. Lundbye. En interessant tematik og en god, lys ophængning.
Thorvaldsens Museum. Til 18. jun.

Klassisk
*Bach Roskilde Domkirke danner rammen om en Bach-koncert med Else Torp Schröder (sop), Ulla Munch (alt), Poul Emborg (tenor), Michael Lindberg (bas) samt Roskilde Domkirkes Kor og Musikforeningens Barokensemble under ledelse af Kristian Olesen. Orgelsolist: Søren Gleerup Hansen. Man opfører Bachs Kantate 76 og 147. Triosonate i e-mol. Præludium & Fuga i a -mol.
To. kl. 20 i Roskilde Domkirke

*Impressionisme Klaver/
fløjteduoen Hanne Mulvad og Niels Schultz spiller klassisk musik fra barokken, romantikken og den franske impressionisme.
To. kl. 20.30 på Cafe Chips, Østerfarimagsgade 53, København

*Bach Tivolis Koncertsal markerer 250-året for J.S. Bachs død, og gør det med en flot besat opførelse af h-mol Messen BWV 232. Det er Sonningprismodtageren, tenoren og dirigenten Peter Schreier, der tidligere har stået for opførelser af Johannes Passionen og Matthæus Passionen i Tivoli, som står i spidsen for Tivolis Symfoniorkester & Kor med Lisa Larsson, Marianne Rørholm, Johan Reuter og Marcus Ullmann som solister.
To. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Händel Center for Historisk Musik afholder koncert med Peter Spissky (barokviolin), Nikolaj Ronimus (blokfløjte), Mogens Rasmussen (viola da gamba) og Monica Westheimer (cembalo). Musik af Händel, Corelli, Fontana m.fl.
To. kl. 15 i Hans Egede Kirke, Vardegade 14, Østerbro

*Lumbye Tivolis Symfoniorkester giver gratiskoncert under ledelse af Tamas Vetö som dirigent. Der opføres værker af Strauss, Lumbye og Lalo. Med sig som solist har orkestret cellisten Richard Krug.
Lø. kl. 19.30 og 21

Jazz
*Per Gade er guitarist og kompositorisk hovedmand i en ny trio, hvor han spiller sammen med bassisten Bo
Stief og trommeslageren Jonas Johansen.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Erling Kroner og Niels Jørgen Steen kalder deres ny ensemble med basun og klaver Sweet Duo.
Jazzcup fr. kl. 15.30-17.30 (fri entré)

*Simon Spang-Hanssen præsenterer sin et par år gamle tentet, der tidligere var kendt som Birthday Every Day, men nu har skiftet navn til Central Earth. Musikerne er Jesper Sveidahl (trompet), Spang-Hanssen, Fredrik Lundin og Henrik Sveidahl
(saxer), Mariane Bitran (fløjte), Bjarne Roupé (guitar), Ben Besiakov (klaver), Marc Davies (bas), Martin Andersen (trommer) og Jakob Andersen (slagtøj).
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*1300 Oslo er et 11 mand stort orkester, hvis navn angiver dets oprindelse. Blandt musikerne er trommeslageren Audun Kleive den mest kendte på vore breddegrader.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Mikkel Hess udgav sidste år en cd, hvor hans trommer hørtes sammen med Niels Vincentz' saxofoner, hollænderen Joris Teepes bas og Chris Potters saxofon. Potter er nu afløst af Claus Waidtløw.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

Rock
*Elton John har lagt sine vilde unge dage bag sig til fordel for den brede smag, der har gjort ham til en af denne planets mest succesfulde sangskrivere.
Rosenborg Slot, København, on. kl. 20

*Murder City Devils har grovfilen fremme på albummet In Name And Blood, hårdt, tempofyldt, amerikansk garage-rock.
Loppen, København, on. kl. 22

*Howe Gelb optræder enten som solist eller med sit band Giant Sand, aktuel med albummet Chore Of Enchantment, som i firserne lagde lyd til begrebet ørkenrock, der med knastørre guitarer blandede alternativ rock med amerikansk folk og country.
Ved samme koncert kan også høres Grandaddy, der på nyeste cd, The Sophtware Slump, disker op med lo fi space-rock.
Loppen, København, fr. kl. 22

*Mazzy Star med Hope Sandovals skrøbelige vokal og letflydende atmosfæriske sange er ovre i den afdeling, hvor man også finder koryfæer som Galaxie 500 og Pale
Saints.
Loppen, København, sø. kl. 21

Scenen
*Zirkus Nemo Søren Østergaard er ikke bare tæske-hamrende-tonsende-gnækkende-steppende-måbende vidunderlig. Han er simpelthen klatret op på Everest-komikertinden. Og så gør det ikke noget, at teksterne ikke altid er på niveau med hans optræden. Anders Lund Madsen er hans mere stille helledusseda-partner - og Elvis Mokko er vild neger...
Zirkus Nemo på Holmen til 1. juli. Herefter Svendborg 4.-15. jul., Århus 18. jul.-5. aug. og Horsens 8.-12. aug.

*En øjenåbner af de sjældne
Eremitter, Nicole Maria Langkildes nye stykke er boblende af ordglæde og klichéfortrolig danskhed. Men ellers hærger et intakt og smittende sortsyn. Rolf Heim har iscenesat med en forunderlig skævhed, og skuespillertrioen er uimodståelig: Thomas Miltons glade dreng, Nikolaj Lie Kaas' visnende Score-Kaj og Camilla Bendix' kontante og erotiske sammenbrudskvinde.
Café Teatret, til 3. juni.

*Kayassine Det ny franske cirkus indtager København med den oppustelige bobbel, hvorunder de flyvende artister fra Les Arts Sauts vil udleve deres flyvetrang. Selv cellisten og sangerinden befinder sig i højderne, mens publikum ligger i dækstole og ser OP på den vilde flugt...
Domen ved Østre Gasværk, 1.-14. juni, Billet-Net 70 15 65 65

*Historien om Knud den Heldige Marionetteatret byder på endnu en sæsonstart med familieforestillinger på det lille, fine teater i Kgs. Have. Jacques Matthiessen har både skrevet, scenograferet og sat i scene - og skabt dukkerne til den lille historie om Knud, der bliver sendt afsted for at skaffe ost til familiens æggekage.
Marionetteatret i Kgs. Have (ved Kronprinsessegade), 1. jun.-16. jul., ti-sø, kl. 14 og 15. Varighed: 30 min. Gratis

*Sushi Anders Christiansen præsenterer nu hele tre udsøgte danseretter med 'råt kød og forgængelighed, æstetik, krop og refleksion - og en ram lugt af menneske': Krop, kloak, kakerlak, Solo om æg og forpupning og desuden The Scorpion and Other Tales fra 1992. Han danser alt selv - og inviterer publikum ind gratis. Dog kan man betale sig fra/til frisklavet sushi i pausen (tlf. 35 83 62 32).
Dansescenen, Øster Fælled Torv, 2.-3. jun. Tlf-bestilling tlf. 35 43 58 58, gratis

*3. klasses søforklaringer Peter Larsen lover at piske en stemning op som på de gamle krydstogtskibe, når han udsætter Færgen Sjælland for ha-ha-oplevelser. Kapelminister Lars Fjeldmose vil gøre vogndækket til sand varieté, og inden showet er der tre maritime retter - og Storebæltskaffe.
Peter Larsen, Færgen Sjælland (bryggen, for enden af Vester Voldgade), 2.-30. jun. Billet-Net 70 15 65 65

*Aladdin Så gnider Thure Lindhardt omsider på den magiske lampe i rollen som Aladdin, når Oehlenschlägers gamle eventyrforestilling fra 1805 får premiere i Flemming Enevolds nye gigantiscenesættelse med over 200 medvirkende. Dyrehavens Ulvedale beriges med Louise Becks scenografi og lægger desuden aftenluft til musik af både Carl Nielsen og Martin Hall. Og Sonja Richter spiller Gulnare.
Ulvedalene, 4.-30. jun. Billet-net 70 15 65 65

*None Jomfru Ane Teatret har inviteret den 28-årige multimedie-instruktør Veronika Kær til at skabe sin egen forestilling, efter succesen Rå i 1997. Forestillingen handler om et 'rent' menneske, der konfronteres med verden, og rockbandet BAAL har skabt musik til forestillingens drama og dans.
Jomfru Ane Teatret, Ålborg, 4.-19. jun. Tlf. 98 11 16 66 www.none.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her