Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
25. maj 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Himmel og Hav er en udstilling med Jane Balsgaard, der har vandret Roskilde Fjord tyndt iført surfersko og har indfanget det myldrende liv dér. Resultatet er en række papirarbejder, heriblandt et mægtigt skib med planter og tang fra forden.
Asbæk, Bredg. 20. Kbh. Ma.-fr. 11-18, lø. 11-16. Til 17. jun. Åbner i dag 16-19

*Michael Goldberg viser nye oliemalerier og papirarbejder, skabt i New York og i Toscana. De myldrer af energi og rummer mange lag og et væld af farver.
Galleri Weinberger, Valkendorsg. 13, Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-15. Til 23. jun. Åbner i dag
16-19

*Unoder er en udstilling med værker fra museets samling, foruden en udstilling med aldrig før viste tegninger af den svenske kunstner Carl Fredrik Reuterswärd. Man kan gå på vandring i museets lydsamling eller se værker af Yoko Ono og af fluxuspionerer som Nam June Paik, John Cage m.fl.
Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3D, Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 28. aug. Åbner i mor. 16.30

*Dansk Guldalderkunst fra Abildgaard til Hammershøi er en udstilling, der mønstrer museets samling af guldalderkunst.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. On. 10-20. Til 13. aug. Åbner på lø.

*Floor Show er en dansk-australsk udstilling med værker, der installerer sig ude i rummene, uden væggenes støtte. En lang række kunstnere, heriblandt Tine Borg, Leonard Forslund, Signe Guttormsen, Ivar Tønsberg, John Nixon (sidstnævnte to har arrangeret udstilingen) m.fl. deltager.
Den Frie Udstillins Bygning, Oslo Pl., Kbh. Dgl. 10-17. Til 4. jun.

*Pablo Picassos sene maleri Nu Couché fra 1967 vises sammen med en række skitser og kommentarer dertil, skabt af maleren Per Kirkeby.
Galleri Faurschou, St. Strandstr. 21, 1., Kbh. Ti.-fr. 11-18, lø. 11-14. Til 24. jun. Åbner i dag
17-19

*Max Hernàndez er en fotokunstner fra Honduras. I sin udstilling "Dos Temas" viser han dels en serie montager af sit hjemlands mennesker, dyr og landskaber, og dels en serie billeder, hvori han undersøger kvindekroppe ved at placere dem i montager med billeder af eksotiske frugter.
Galleri Image. Toldbodg. 8, Åarhus C. Ti.-sø. 13-17. Til 18. jun. Åbner på sø.

*Veksølund Den årlige skulpturudstilling i det grønne og i de gamle, smukke gårdlænger har i år deltagelse af bl.a. Kirsten Ortwed, Pondus Kjerrman, Ejler Bille, Bjørn Nørgaard m.m.fl.
Kirkestræde 6, Veksø. Ti.-fr. 13-17. Lø.-sø. 10-17. Til 10. sep. Åbner på lø.

*Sammenslutningen PRO åbner sin årlige udstilling, hvori deltager bl.a. Gerda Thune Andersen, Søren Hagen, Karen Kjær Laursen, Anders Moseholm og Gunnar Saitz m.m.fl.
Charlottenborg. Dgl. 10-17, on. 10-19. Til 18. jun. Åbner på lø. 13-18

*Samspilsramte fænomener er en udstilling med 10 unge kunstnere. Deltagerne er Kaspar Bonnén, John Körner, Malene Landgreen, Rene Schmidt og Evren Tekinoktay herhjemmefra, og Joachim Carlsson, Andreas Eriksson, Thomas Karlsson, Roger Metto og Gunnar Söder fra Sverige.
Munkeruphus, Munkerup Strandv. 78, Dronningmølle. Fr.-sø. 12-17. Til 25. jun.

*aN eMPTY sPACE - sangfortællinger for et offentlige rum er en uropførelse af Jakob Draminsky Højmarks lydinstallation. Det er en tredelt opera, præsenteret på forskellige udstillingssteder. Kunstneren vil formidle et direkte møde mellem den moderne lyskunst og udenforstående i forskellige sammenhænge.
Nikolaj Udstillingsbygning. Kbh. Ti.-sø. 12-17. Til 5. jun. Mere information på 33931626

*Gloria Victis! (Æret være de besejrede) er en udstilling med fransk kunst fra 1848-1910. Med lån fra bl.a. Musée d'Orsay i Paris er man oppe på 59 værker fra perioden, bl.a. af Gustave Courbet, Edouard Manet og Pierre-Auguste Renoir, hvis maleri Dreng med kat fra 1868-69 ses her.
Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Pl. 7, Kbh. Åbner på tir. Ti.-sø. 11-16. Til 15. okt.

Klassisk
*Stockhausen Den norske Cikada Trio giver koncert i Aarhus. Den elektroakustiske musik står i centrum med værker af de to norske komponister Asbjørn Schaathun og Rolf Wallin. Og så er der en unik lejlighed til at stifte bekendtskab med et af det 20. århundredes hovedværker, Karlheinz Stockhausens Kontakte fra 1959-60, her i versionen for klaver, slagtøj og elektronik.
I aften kl. 20 på Det Jyske Musikkonservatorium. Koncerten gentages i morgen kl. 20
i Teater Sthyr & Kjær, Huset i Rådhusstræde, København

*Bach Der er Bach-festival i Domkirken, hvor Københavns Drengekor synger. Ved næste koncert opføres bl.a. Bachs Messe i F-dur. Drengekoret får musikalsk hjælp af Vor Frue Kirkes Kantori og Concerto Copenhagen. Koncerten ledes af Ebbe Munk.
I morgen kl. 20 i Københavns Domkirke

*Kunzen Det Kgl. Teater har haft premiere på L.Ae. Kunzens musikdrama Holger Danske. Operaen er i tre akter, teksten af Jens Baggesen. Den musikalske ledelse er lagt i hænderne på Thomas Dausgaard. Iscenesættelse og scenografi: Kirsten Dehlholm og Willie Flindt. Holger Danske synges af Michael Kristensen, Rezia af Djina Mai-Mai. Det Kgl. Operakor og Kapellet plus mange flere forløser Kunzens musikdramatik.
I morgen kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 30. maj

*Byrd Den 31-årige organist og cembalist Allan Rasmussen spiller på Musikhistorisk Museum. Rasmussen vil spille på museets Ruckers-cembalo fra 1648 i et soloprogram, der bl.a. omfatter værker af William Byrd og Girolamo Frescobaldi.
Sø. kl. 14 på Musikhistorisk Museum, Åbenrå 30, 1124 Kbh. K. Tilmelding tilrådes: Tlf. 33112726

*Gudmundsen-Holmgreen Guitaristen Niels-Evald Jensen debutterer fra Vestjysk Musikkonservatorium. Det sker ved en koncert i Rundetårn i København. På programmet står værker af bl.a. Rossini, Nørholm og Gudmundsen-Holmgreen.
Ti. kl. 20 i Rundetårns Bibliotekssal

Jazz
*Mariane Bitran fransk fløjtenist, som især er kendt fra sit partnerskab med Simon Spang-Hanssen, høres som eneblæser med dansk rytme, Ben Besiakov (klaver), Klavs Hovman (bas) og Anders Mogensen (trommer).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Kasper Villaume spiller klaver i duo med tenorsaxofonisten Simon Thorsen på adressen Gothersgade 107.
Jazzcup fr. kl. 15.30-18.30 (fri entré)

*Jacob Christoffersen der cd-debuterede med egen gruppe, JazzXperience, for nylig, kan nu genhøres med samme kvartet, som foruden hans egne klaviaturer rummer Claus Waidtløws saxofoner.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Seamus Blake og Chris Cheek er de to tenorsaxofonister, som er frontfigurer i New York-kvintetten Bloomdaddies. Gruppen, der to gange tidligere har været i Niels Hemmingsens Gade, rummer desuden en bassist og to trommeslagere, hvoraf den ene er Jorge Rossy, som netop har besøgt os med Brad Mehldaus trio.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30

Rock
*Lisa Nilsson fastholder på sit nyeste udspil Viva tilnavnet som svensk popdronning, hun fik med gennembrudspladen Himlen rund hörnet, der også blev en kæmpesucces herhjemme.
Train, Århus, to. kl. 21.30. Elværket, Holbæk, fr. kl. 21. Trommen, Hørsholm, lø. kl. 21

*Snoozer er et dansk bud på engelsksproget lo-fi rock, aktuel med Electric Mistress, gruppens andet udspil.
Musikcaféen, Århus, fr. kl. 21

*Bill Wyman har for længst ladet sig pensionere fra Rolling Stones og går og nyder otiummet i sit fritidsband The Rhythm Kings, hvor hans tilbagelænede rhythm'n'blues-numre bliver hjulpet på vej af legekammerater som Eric Clapton, Peter Frampton og Mick Taylor.
Jelling Musikfestival, Jelling, fr. og lø.

*King Crimson har i de seneste år vist fornyet styrke og taget alt det gode fra deres firserplader og perioden omkring albummet Red, hvilket kan høres på Thrak og det spritnye ConstruKction of Light.
Amager Bio, København, lø. og sø. kl. 21

Scenen
*Totalt til grin Cirkusrevyen 2000 er klar i aften med premien på Niels Olsons påhit. På de berømte brædder holder Olsen balancen sammen med Pernille Schrøder, Ditte Gråbøl, Henrik Lykkegaard og så Ulf Pilgaard som Bakkens nestor. Fini Høstrup er kapelmester
Cirkusrevyen, Dyrehavsbakken, 25. maj-26. aug., tlf. 39 63 46 30 Bordbestilling tlf. 39 63 86 63

*2000 Narren Kulturhus Århus har arrangeret international gadeteater med optræden overalt i byen. Navnene er bl.a. Shuffle Show, Mummiebruden fra Finland, Knokkel Sploff, Dansk Rakkerpak, entertaineren Jeff Bradley fra Canada, de østrigske styltemænd Wegenstreits Gäste og Tour de Fru'r. Desuden byder Gøglerskolen og Von Kriegenbaums Familiecirkus på børneworkshop i gøgl.
International Gadeteater- og Comedyfestival, arr. Kulturhus Århus, 24-28. maj, tlf. 89 40 23 90

*Cirque Baroque Et af de allerede legendariske, nye franske cirkus besøger nu Danmark for første gang. Dets forestilling præsenteres som en multimedieperformance (eller måske rock-opera) - med gys, men absolut uden dyr! - baseret på Mary Shellys roman om Frankenstein. Forestillingen er inviteret til Aalborgs MilleniumMarkering 'Mod nye horisonter', arrangeret af Jomfru Ane Teatret og Projekt 2000.
Cirque Baroque, 31. maj-4. jun., Billet-Net 70 15 65 65

DE MINDST RINGE
*Holger Danske Buh'erne ved premieren mente tilsyneladende, at Kunzens gamle opera bliver væk i al den Dehlholm. Men sandheden er snarere, at Kunzen bliver til at høre og sanse netop takket være Kirsten Dehlholms og Willie Flindts kompromisløse og visuelle iscenesættelse, hvor østerlandsk strenghed hersker. Perspektivlegen er uendelig - Gamle Scene har i hvert fald aldrig virket dybere.
Det Kgl. Teater. Til 30. maj

*Eremitter, Nicole Maria Langkildes nye stykke er boblende af ordglæde og klichéfortrolig danskhed. Men ellers hærger et intakt og smittende sortsyn - i en historie om tre unge, der ikke ejer evnen til at knytte sig til andre mennesker. Rolf Heim har iscenesat med en forunderlig skævhed, og skuespillertrioen er uimodståelig: Thomas Miltons glade dreng, Nikolaj Lie Kaas' visnende Score-Kaj og Camilla Bendix' kontante og erotiske sammenbrudskvinde.
Café Teatret, til 3. juni.

*Andy Warhol og hans verden er en flot iscenesat udstilling med fokus på kunstneren og mennesket Andy Warhol. Her vises kendte Warhol-ikoner og film, ligesom man har skabt rum, der antyder stemningen i The Silver Factory. Den - stemningen - understøttes af en lydkulisse af N.Y.-poeten John Giorno, der læser op fra Warhols dagbøger.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22. Til 30. jul.

*Den lyse Edvard Munch Ikke mindre end 110 malerier fra Munchs sene periode 1916-1944. Samtidig kan ses værker af den tyske kunstner Günther Förg.
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 6. jun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her