Læsetid: 8 min.

KULTUR

Kultur
18. maj 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*aN eMPTY sPACE - sangfortællinger for et offentlige rum er en uropførelse af Jakob Draminsksy Højmarks lydinstallation. Det er en tredelt opera, præsenteret på forskellige udstillingssteder. Kunstneren vil formidle et direkte møde mellem den moderne lyskunst og udenforstående i forskellige sammenhænge.
Nikolaj Udstillingsbygning. Kbh. Ti.-sø. 12-17. Til 5. jun. Mere information på 33931626

*Floor Show er en gulvudstilling med værker, der installerer sig ude i de generøse rum, uden væggenes støtte. En lang række kunstnere, heriblandt Tine Borg, Leonard Forslund, Signe Guttormsen, Ivar Tønsberg, John Nixon (sidstnævnte to har arrangeret udstilingen) m.fl. deltager.
Den Frie Udstillins Bygning, Oslo Pl., Kbh. Dgl. 10-17. Til 4. jun.

*John Nixon (australsk født) er også aktuel med en separatudstilling. Her eksperimentere han videre med sine monokrome orange værker.
Galleri Søren Houmann. Sølvg. 9, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. Til 25. maj
nStine Barr Prebensen udstiller fotos med motiver i skalaforholdet 1:1, inspireret af Preben Hornung, der en gang fik et bestillingsarbejde. Han besøgte kundens hjem, affotograferede det og gik hjem og lavede et maleri af tapetet i den stue, hvor billedet skulle hænge.
Albertslund Rådhus. Ma.-on. 8.30-15, to. 8.30-18, fr. 9.30-14.30. til 30. jun.

*Inferno & Paradiso er en udstilling, sammensat af den verdenskendte fotograf Alfredo Jaar, der tager afsæt i rystende oplevelser i Rwanda i 1994. Han har valgt 18 fotografer til at bidrage med to fotos hver: Et, der repræsenterer det mest smertefulde, og et der repræsenterer det mest livsbekræftende, de har oplevet.
Brandts Klædefabrik. Åbner på ti. Ti.-sø. 10-17. Til 6. aug.

*Henrik Plenge Jakobsen viser nye værker med afsæt i myterne om rejsekongen Simon Spies, der håndhævede mottoet: Hellere dårlig PR end ingen PR.
Galleri Nicolai Wallner. Njalsgade 21, bygn. 15. Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Til 24. jun.

*GLOBE viser udstillingsprojektet ON/Models of Resistance med bidrag fra en lang række kunstnere og kuratorer, bl.a. Peter Holst Henckel, Jakob Jakobsen, Katya Sander, Cecilie Høgsbro Østergaard, Simon Sheikh, Knut Åsdam, Michael Elmgren og Ingar Dragset m.m.fl. Mette Kit Jensens udstilling "Willkomhöft" er en interaktiv ruminstallation, der lader betragteren blive objekt. Og endelig vises også tv-produktioner af Jean-Luc Godard.
Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 13-17. Til 4. jun.

*Giséle Freund Den netop afdøde Magnumfotograf udstiller nu i Fotografisk Center. Hendes portrætter af nogle af de store kunstnerpersonligheder fra det 20. århundrede tegner både et tidsportræt og et portræt af den portrætterende fotograf. Den 7. jun. kl. 19 holder Tove Kurtzweil foredrag om portrætfotografi i:
Gl. Strand 48. Ti.-sø. 11-17. Til 2. jul.

*Poul Janus Ipsen udstiller i anledning af galleriets 25 års jubilæum den 26. maj. Hans malerier befinder sig i et usikkert felt mellem drøm og virkelighed.
Galleri Torso, Vintapperstr. 57, Odense. Ti.-fr. 12-17.30, lø. 11-15. Til 24. jun.
nMorten Buch/Jakob Leth Jensen udstiller seks malerier med titlen Zero Hour i:
Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 og 14-18, lø. 11-15. Til 27. maj

*Mennesker i den forladte by. Palle Nielsen i 80 år. Den 8. aug. fylder grafikeren over alle grafikere 80 år. Det markeres med maner i museet, der råder over 242 blade fra Palle Nielsens 'skomagerpresse'. Der indgår også tegninger og, akvareller. Palle Nielsens værk har frem for alt været båret af engagement i og bekymring over udviklingen i industrisamfundet, specielt af koldkrigen, atomforureningen m.m.
Vejle Kunstmuseum. Åbner på lø. Ti.-sø. 11-16. Til 27. aug.

Klassisk
*Hvidtfelt Nielsen Den Fynske Opera har haft premiere på Svend Hvidtfelt Nielsen opera Den lille havfrue. Tekst af Naja Marie Aidt. Medvirkende: Pernille Bruun, Edith Guillaume, Håvard Stensvold m.fl. Instruktion: Kit Eichler. Dirigent: Tamas Vetö. Orkester: Ensemble Fyn.
I aften kl. 19.30 på Den Fynske Opera. Teaterhuset, Filosofgangen 19 i Odense

*Normann Andersen Det ny Tonefilmorkester spiller på Arbejdermuseet under ledelse af Jakob Faurholt. Orkestret består af 30 musikstuderende fra Københavns Universitet. Ensemblet har siden dets start i 1998 søgt at videreføre de musikalske traditioner fra Sven Gyldmarks Tonefilmsorkester. Ved koncerten opføres værker af Kai Normann Andersen, der i år kunne have fejret sin 100 års fødselsdag.
I aften kl. 19.30 i Arbejdermuseet, Rømersgade 22 i København

*Schumann Den unge tyske Christian von Gehren og den lettiske Gints Glinka - begge dirigentstuderende - står i spidsen for Aarhus Symfoniorkester ved aftenens koncert. Pianisten Søren Rastogi er solist i Schumanns Klaverkoncert i a-mol, og aftenen slutter med en opførelse af Dvoraks Symfoni nr. 9 (Fra den nye verden).
I aften kl. 19.30 i Marselisborghallen

*Kunzen Det Kgl. Teater har haft premiere på L.Ae. Kunzens musikdrama Holger Danske. Operaen er i tre akter, teksten af Jens Baggesen. Den musikalske ledelse er lagt i hænderne på Thomas Dausgaard. Iscenesættelse og scenografi: Kirsten Dehlholm og Willie Flindt. Holger Danske synges af Michael Kristensen, Rezia af Djina Mai-Mai. Det Kgl. Operakor og Kapellet plus mange flere forløser Kunzens musikdamatik.
I aften kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 20., 22., 24., 26., og 30. maj

*Rosing-Schow FIGURA ensemblet giver koncert i Dronningesalen. På programmet står Karsten Fundals Memory og Niels Rosing-Schows Vocabulary, Peter Bruuns Alle ting er hans spejl, en salme eller bøn til tekst af Jørgen Gustava Brandt. Koncerten byder endvidere på tre soloværker. Pianisten Anne Mette Stæhr spiller Musical Toys, 14 små stykker for børn af Sofia Gubaidulina. Wayne Siegel har skrevet et helt nyt værk til ensemblets mezzosopran, Helene Gjerris - Terra - i tre satser.
Lørdag d. 20. maj kl. 15.00 i Dronningesalen, Det Kgl. Bibliotek

Jazz
*Peter Wettre norsk saxofonist, besøger Danmark med sin trio, der rummer hans to landsmænd, Ingebrigt Flaten (bas) og Jarle Vespestad (trommer). Trioen, som spiller akustisk musik, har eksisteret siden 1995.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Kristian Jørgensen og hans violin høres i kvartet med Jakob Fischer (guitar), Jesper Lundgaard (bas) og Svend-Erik Nørregaard (trommer).
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Brad Mehldau den mest omdiskuterede blandt tidens yngre amerikanske pianister, er igen Danmark med sin trio, der stadig rummer Larry Grenadier (bas) og Jorge Rossy (trommer).
Copenhagen JazzHouse ma. og ti. kl. 20.30

*Jack DeJohnette mangeårig trommeslager i Keith Jarretts trio, er denne gang leder af egen trio med samme instrumentation, hvor klaveret spilles af Danilo Perez (kendt fra egen trio og Roy Haynes') og bassen af Jerome Harris (som bl.a. har været her med Sonny Rollins).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

Rock
*The Handsome Family er endnu et uomgængeligt band, der er en del af den nye bølge af alternativ amerikansk country-rock.
Loppen, København, to. kl. 21

*Andre Williams er en gammel rotte i faget for mere urent r&b og blues og har i de seneste par år har fået gang i karrieren igen takket være blandt andet blues-galningen Jon Spencer. Med sig på turneen har Williams en række nye sange fra albummet The Black Godfather.
Vega, København, on. kl. 21

Scenen
*Hede kys Team Teatret siger farvel til teatersalen i Bethaniagade med en 'farce med smæk i' skrevet og instrueret af Claus Senderovitz. Professionelle skuespillere boltrer sig sammen med lokale amatører foruden et teaterkor og et femmandsorkester. Scenen er sjovt nok henlagt til en wild west-saloon - og teatret byder på westernplatte.
Team Teatret, Herning, 23. maj-16. juni, tlf. 97 12 55 77

*Nu Med Neger Ikke så meget genbrug her - Zirkus Nemo har skabt en helt ny forestilling, der skal underholde det ganske land. Søren Østergaard og Anders Lund Madsen har i hvert fald investeret i et nyt og større telt - og de lover på forhånd at præsentere så prominente personer som Kronprinsen og Agnetha Fälskog.
Holmen ved Base Camp 23. maj samt Svendborg 4.-15. juli, Århus 18. jul.-5. aug. og Horsens 8.-12. aug. Tlf. 39 64 15 45

*Humanimals 2000 Lene Boel har specialiseret sig i ekstreme dansesoli. Denne gang præsenterer hun sin dans i en helaftensforestilling med to soli - Blåskæg og Neuter Nude - sammen med ensemblekoreografien Humanimals for fire dansere, der udforsker grænselandet mellem dyr og menneske. Lise Klitten har skabt kostumerne og musikken er af el-harpenisten Zeena Parkins.
Next Zone på Dansescenen, Øster Fælled Torv, 24.-28. maj, tlf. 35 43 58 58

*... og hvem har du favnet i natten... Musikgruppen Sorten Mulds folkelige koncertlyd mødes med MBT Danseteaters raffinerede kroppe i en forestilling, der netop ønsker at skabe et nyt lydligt-fysisk sceneudtryk. Marie Brolin-Tani har skabt koreografien for sine fire dansere, og fra Sorten Muld står sangerinden Ulla Bendixen i front. Hans-Olof Tani har skabt scenografien - over titlen, der både emmer af folkeviseromantik og lyse nætter.
MBT Danseteater, Århus, 24.-31. maj, tlf. 86 13 70 67 samt Dansescenen, Kbh., 6.-8. juni, tlf. 35 43 58 58

Verdensmusik
*Cesaria Evora Barfodsdivaen fra Kap Verde er tilbage i Danmark. I håndtasken har hun sit diplomatpas og en buket både muntre og vemodige sange om sømænd, sorg og savn. Verdensmusikkens førstedame skal nok få et par nakkehår til at rejse sig her og dér.
Store Vega, Kbh. sø. kl. 20
Musikhuset, Århus ti. kl. 20

*Habib Koité fra Mali og hans gruppe Bamada bygger bro mellem traditionel akustisk strengeleg og moderne vestafrikansk rytmik. En syngende sangskriver, som forener poesi, budskaber og saftige rytmer i et universelt udtryk, der appeller til både krop og sjæl.
Loppen, Christiania, Kbh. on. kl. 22

DE MINDST RINGE
*Hånd i hånd. Den unge svenske dramatiker Sofia Fredén har en grotesk humor, der passer godt til Mammutteatret. Stykket handler om ensomhed, men allermest om tvangsfællesskab, som andre mennesker hele tiden pådutter én - et fællesskab, hvor man ikke engang kan gå i bad alene. Som badenymfe løfter den dragende smukke Charlotte Munch sin rolle til en fascinerende skæbne, og som grand-old-man-mammut er Claus Flygare vidunderligt underspillet - med et sjældent klædeligt strejf af psykopati.
Mammutteatret, Livjægergade 17, Østerbro, til 20. maj.

*Eremitter, Nicole Maria Langkildes nye stykke er boblende af ordglæde og klichéfortrolig danskhed. Men ellers hærger et intakt og smittende sortsyn - i en historie om tre unge, der ikke ejer evnen til at knytte sig til andre mennesker. Rolf Heim har iscenesat med en forunderlig skævhed, og skuespillertrioen er uimodståelig: Thomas Miltons glade dreng, Nikolaj Lie Kaas' visnende Score-Kaj og Camilla Bendix' kontante og erotiske sammenbrudskvinde.
Café Teatret, til 3. juni.

*Andy Warhol og hans verden er en udstilling med fokus på kunstneren og mennesket Andy Warhol. Her vises kendte Warhol-ikoner og film. N.Y.-poeten John Giorno læser op fra Warhols dagbøger.
Louisiana, Humlebæk. Dgl. 10-17, on. 10-22. Til 30. jul.

*Den lyse Edvard Munch Ikke mindre end 110 malerier fra Munchs sene periode 1916-1944. Samtidig kan ses værker af den tyske kunstner Günther Förg.
Arken, Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21. Til 6. jun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her