Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
11. maj 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDDELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Giséle Freund, netop afdød Magnumfotograf udstiller nu i Fotografisk Center. Hendes legendariske portrætter af nogle af de store kunstnerpersonligheder fra det 20. århundrede tegner både et tidsportræt og et portræt af den portrætterende fotograf.
Gl. Strand 48. Åbner på lør. Ti.-sø. 11-17. Til 2. jul.

*Poul Janus Ipsen udstiller nye malerier i anledning af galleriets 25 års jubilæum den 26. maj. Hans malerier befinder sig et usikkert felt mellem drøm og virkelighed.
Galleri Torso, Vintapperstr. 57, Odense. Ti.-fr. 12-17.30, lø. 11-15. Åbner på lør. 11-15. Til 24. jun.

*GLOBE viser udstillingsprojektet ON/Models of Resistance med bidrag fra en lang række kunstnere og kuratorer, bl.a. Peter Holst Henckel, Jakob Jakobsen, Katya Sander, Cecilie Høgsbro Østergaard, Simon Sheikh, Knut Åsdam, Michael Elmgren og Ingar Dragset m.m.fl. Mette Kit Jensens udstilling "Willkomhöft" er en interaktiv ruminstallation, der lader betragteren blive objekt. Og endelig vises også tv-produktioner af Jean-Luc Godard. Alt dette åbner i mor. 17-20 i:
Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 13-17. Til 4. jun.

*Mælkejunge, kakler og rensdyr er en udstilling med Dorthe Jepsens fotografier. I fotoinstallationer genkalder hun sig erindringer fra barndommen, når hun som passager på bagsædet i sine forældres bil kørte rundt i Vestjylland.
Kunstakadmiets Udstillingssted, Tordenskjoldsg. 14, Kbh. Åbner i mor. 17-20. Ti.-sø. 14-18. Til 21. maj

*Maja Lisa Engelhardts udstilling "Vej gennem landskab. Nye malerier" rummer også en serie monotypier.
Åbner i mor. Ny Carlsberg Glyptotek. Ti.-sø. 10-16. On. og sø. gratis. Til 30. jul.

*Leif Kaths nye værker kan ses i:
Galeri MøllerWitt, Perleg. 44, Sønderborg. Ti.-fr. 11-17, lø. 10-13. Til 17. jnu. Åbner på lør. 13-15

*Clay Ketter, svensk-amerikansk kunstner, viser udstillingen Recent Works med polaroidfotos, malerier og fotogravurer fra ydmyge steder, der emmer af poesi.
Galleri Specta, Peder Skrams Gade 13, Kbh. Åbner i mor. 17-19. Til 17. jun.

*Kim Grønborg, Nadja Schnock og Jørn Rønnou udstiller i:
Århus Kunstbygning, J.M. Mørksg. 13, Århus. Åbner i mor. kl. 17.

*Nina Saunders er født i Danmark, men har siden 1975 uddannet sig og arbejdet i London. Hendes værker er bl.a. repræsenteret i Saatchi Collection. Hendes møbelagtige objekter, der tricker øje og sanser, er sært foruroligende. Nu kan værkerne for første gang ses i Danmark:
Esbjerg Kunstmuseum. Til 4. jun.

*Ansigt til Ansigt er en fotoudstilling med 150 fotografier af menneskets fysiognomi og skikkelse. De er taget af Kathrine Ussing, Kirsten Klein, Telemach Wiesinger, Annegret Bek, Andreas Trier Mørch og Carl Johan Zacho.
Skovgaard Museet, Viborg. Til 21. maj

*Peter Rössells udstilling Wall to Wall Trouble består af installationen "SHIT......
RATS!!!!!!" samt af nye malerier.
Stalke Galleri, on.-fr. 13-18. Til 3. jun.

*Eli Benvenisti udstiller i:
Holstebro Kunstmuseum. Ti.-fr. 12-16, lø.-sø. 11-17. Til 12. jun.

*Uden titel - 250 x 180 er en udstilling med 11 elever fra Kunstakademiet hidrørende fra Ursula Reuter Christiansens malerskole. De udstiller i:
Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15, Ringsted. Dgl. 13-17, on. lukket. Til 21. maj

*Rabits on the Loose er en udstilling med malerier af Lars Ravn.
Galleri Carsten Frøkjær, Strandvejen 181, Hellerup. Åbner på lø. 11-14. Ti.-on. 14-17.30, to.-fr. 14-18, lø. 11-14. Til 3. jun.

*Dinglebær er en udstilling med store malerier og silketryk af den unge kunstner Tal R, hvis nye værker i højere grad end tidligere orienterer sig mod figurationen.
Galerie Mikael Andersen, Bredg. 63, Kbh. Åbner i mor. 17-19. Ti.-fr. 12-17, lø., 10-14. Til 4. jun.

*Baselitz, den tyske maler med fornavnet Georg, behøver næppe nogen introduktion. Peter Laugesen skriver om ham i kataloget: "Baselitz ... tog den amerikanske postmodernitet og vendte den på hovedet. Lod den begynde forfra i den i enhver henseende forbudte, forstødte del af Tyskland, midt i Europa. I ruinlandet mod øst."
Galleri Bo Bjerggaard, Pilestr. 48, 2. sal. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Til 10. jun.

*Byen taler. Fotografen Lars Gundersen viser portrætter fra 1982 til 1999 samt udstillingen Senere lidt længere inde i landet. Asger Schnack karakteriserer hans fotos således: "Det er byen, der taler, det er tøjet, ambiancen i vidste betydning, den nemlig, at hvad du ser, er en del af verden, din verden og den verden, du selv er en del af."
Galeri Edition Copenhagen, Wilders Pl. Strandg. 70, Kbh. Åbner i mor. 15-17. Til 9. jun.

Klassisk
*Lars Johan Werles koropera Pandoras Æske uropføres af Den Jyske Operas Kor og Randers Byorkester. Mogens Dahl dirigerer, Henrik Sartov har iscenesat, og Bente Lyhne og Irene Grundel har skabt scenografien og kostumerne.
Fr. kl. 19.30 i scenerummet i Musikhuset Aarhus' Store sal. Opføres også lø. kl. 15 og 19.30, ma. og ti. kl. 19.30

*Den Fynske Opera har haft premiere på Svend Hvidtfelt Nielsen opera Den lille havfrue. Tekst af Naja Marie Aidt. Medvirkende: Pernille Bruun, Edith Guillaume, Håvard Stensvold m.fl. Instruktion: Kit Eichler. Dirigent: Tamas Vetö. Orkester: Ensemble Fyn.
Fr. kl. 19.30 på Den Fynske Opera. Teaterhuset, Filosofgangen 19 i Odense. Spiller også 13.-14. maj kl. 16.30 og 16.-17.-18. maj kl. 19.30

*Radiokammerkoret synger danske sange under ledelse af Flemming Windekilde. Det er fjerde koncert i Danmarks Radios serie Kormusikkens Mestre. På programmet står værker af Steen Pade (Sommer var det, uropførelse), Vagn Holmboe (Sange mod vårdybet), Finn Høffding (4 Diapsalmata), Bernhard Lewkovitch (5 danske madrigaler), og Jørgen Jersild (3 romantiske korsange).
Ti. kl. 20 i Dronningsalen på Det Kongelige Bibliotek

*Det Kgl. Teater har premiere på L.A. Kunzens musikdrama Holger Danske. Operaen, der er i tre akter, har tekst af Jens Baggesen. Den musikalske ledelse er lagt i hænderne på Thomas Dausgaard. Iscenesættelse og scenografi: Kirsten Dehlholm
og Willie Flindt. Holger Danske synges af Michael Kristensen, Rezia af Djina Mai-Mai. Det Kgl. Operakor og Kapellet plus mange flere forløser Kunzens musikdamatik.
Ti. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Opføres også den 18., 20., 22., 24., 26., og 30. maj.

Rock
*Van Morrison er et af de rigtig gode eksempler på, at alder ikke er nogen hindring for at skabe høreværdig rock. Nok er nordireren ikke så vild som i sine unge dage, men energien er stadig til at skabe engageret soul og rhythm'n'blues.
KB Hallen, Kbh., fr. kl 20

*Lambchop er et 13 mand stort orkester, der på nyeste cd, Nixon, er ovre i noget, der nærmest kan betegne som country-lounge eller easy listening fra det vilde vesten.
Vega, København, ma. kl. 21

*16 Horsepower er også lyden af det amerikanske vildnis, gotisk country med gudsfrygtige undertoner, demonstreret på det aktuelle Secret South, alternativ countryrock i særklasse og et af årets bedste albums.
Loppen, København, ti. kl. 21

Jazz
*Kasper Tranberg, hans kornet og hans kvintet er i Vejle og spiller som Yakuza Zhuffle til en koncert, som optages af Danmarks Radio. Jakob Dinesen (tenor), Hiroshi Minami (klaver), Nils Davidsen (bas) og Anders Mogensen (trommer) deltager.
Jive, Klostergade 1, to. kl. 20

*Hans Ulrik med saxofon m.m. og bl.a. Niclas Knudsen (guitar) og Jacob Christoffersen (klaver) kan genhøres i gruppen Jazz & Mambo.
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Jens Jefsen, Århus' bas-es, og hans bysbarn, guitaristen Uffe Sten Jensen, er igen på banen med Alex Riel ved trommerne.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20.30

*Hasse Poulsen spiller improvisations-musik med Scandinavian Sound Kitchen, som også rummer to finner på basun og bas-cello, og en svensker på trommer.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Django Bates, Jazzpar-prisvinderen fra 1997, kommer nu igen med sin lille gruppe fra dengang: Bates (klaver og horn), Iain Ballamy (saxofon), Josefine Cronholm (sang), Michael Mondesir (bas) og Martin France (trommer).
Dronningesalen, Det kgl. Bibliotek, lø. kl. 20

*Arne Forchhammer høres sjældent offentligt, men nu præsenteres hans klaver i selskab med Henrik Simonsen (bas) og Birgit Lykke Larsen (slagtøj).
Jazzcup, Gothersgade 107, fr. kl. 15.30-18.30

Scenen
*Limbo. Kenneth Kreutzmann har skabt en teaterdanseforestilling om syv mennesker, der famler søgende omkring i et ingenmandsland. Indtil det begynder at sne ... De optrædende tæller både dansere og skuespillere: Bl.a. Karin Norrinder, Morten Innstrand, Runi Lewerissa, Lars Bjørn, Sofie Christiansen og Vidar Hansen. Rikke Juellund har skabt scenografien.
Kreutzmann Dance i Kanonhallen, 12.-31. maj, tlf. 35 43 20 21

*Peter Dupont Weiss har oversat og instrueret stykket Der Drang, Trangen, fra 1994 af den tyske dramatiker F.X. Kroetz, og har omplantet historien om den sindige gartner med det kedelige sexliv - fra den landlige Tyskland til det besindige Nordjylland. Som en særlig kolorit spilles forestillingen derfor på vendelbomål. Maja Ravn har skabt gødningsscenografien.
Får 302 på Kaleidoskop, Nørrebrogade, 12. maj-9. juni. Tlf. 35 36 53 02

*24. Hip hop gruppen Out of Control har skabt en forestilling sammen med Corona Danseteater. Koreografien er af den 31-årige Steen E. Koerner. Forestillingens seks dansere vil svede til Yo Akim Hjejles originalmusik, og teaterinstruktøren Henriette Holm Nielsen har samlet forestillingen til en helhed.
Out of Control på Privat Teatret, Nyropsgade, 16.-19. maj. Tlf. 70 15 65 65

DE MINDST RINGE
*Hånd i hånd. Den unge svenske dramatiker Sofia Fredén har en grotesk humor, der passer godt til Mammutteatret. Stykket handler om ensomhed, men allermest om tvangsfællesskab, som andre mennesker hele tiden pådutter én - et fællesskab, hvor man ikke engang kan gå i bad alene. Som badenymfe løfter den dragende smukke Charlotte Munch sin rolle til en fascinerende skæbne, og som grand-old-man-mammut er Claus Flygare vidunderligt underspillet - med et sjældent klædeligt strejf af psykopati.
Mammutteatret, Livjægergade 17, Østerbro, til 20. maj.

*Eremitter, Nicole Maria Langkildes nye stykke er boblende af ordglæde og klichéfortrolig danskhed. Men ellers hærger et intakt og smittende sortsyn - i en historie om tre unge, der ikke ejer evnen til at knytte sig til andre mennesker. Rolf Heim har iscenesat med en forunderlig skævhed, og skuespillertrioen er uimodståelig: Thomas Miltons glade dreng, Nikolaj Lie Kaas' visnende Score-Kaj og Camilla Bendix' kontante og erotiske sammenbrudskvinde.
Café Teatret, til 3. juni.

*Gennem Tidernes Øjeblik er en udstilling med en perlerække af fotografiske værker fra Det Nationale Fotomuseums kæmpe samling. Billederne spænder fra fotografiets opdagelse omkring 1839 og frem til i dag. Fra Talbot til Paul Graham og Olafur Eliasson. Sammesteds er åbnet en separatudstilling med fotografier af Jesper Høm fra 1950'erne og 60'erne. De er forrygende nærværende. En inciterende poetisk dokumentation.
Søren Kierkegaards Pl. 1, Kbh. Dgl. 10-19. Til 17. jun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her