Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
4. maj 2000

Af LISBETH BONDE,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og ANNE MIDEELBOE CHRISTENSEN

Udstillinger
*Gennem Tidernes Øjeblik er en udstilling med en perlerække af fotografiske værker fra Det Nationale Fotomuseums kæmpe samling. Billederne spænder fra fotografiets opdagelse omkring 1839 og frem til i dag. Fra Talbot til Paul Graham. Sammesteds åbner en separatudstilling med fotografier af Jesper Høm fra 1950'erne og 60'erne.
Åbner i mor. kl. 18. Søren Kierkegaards Pl. 1, Kbh. Dgl. 10-19. Til 17. jun.

*Ansigt til Ansigt er en fotoudstilling med 150 fotografier af menneskets fysiognomi og skikkelse. De er taget af Kathrine Ussing, Kirsten Klein, Telemach Wiesinger, Annegret Bek, Andreas Trier Mørch og Carl Johan Zacho.
Skovgaard Museet, Viborg. Åbner i mor. kl. 15. Til 21. maj

*Det digitale rum er en multi-medieudstilling i en projektrække, som belyser aspekter af den nye kunst og de digitale medier med særligt henblik på det fotografiske medie. Også Grete Dalums cd-rom My Roadmovie fra Lake Owens i California vil kunne ses i:
Fotografisk Center, Gl. Strand 48, Kbh. Åbner i mor. 17-19. Ti.-sø. 11-17

*Focus på Færøsk Kunst er en udstilling med Færøernes store maler Sámal Joensen-Mikines og med 11 nulevende billedkunstnere fra øerne, heriblandt Zacharias Heinsen, Tróndur Patursson, Eydun og Ingálvur av Reyni, Hans Pauli Olsen m.fl.
Gl. Holtegaard, Attemosevej 170, Holte. Ti. 11-20, on.-fr. 11-16, lø.-sø. 11-17. Til 12. jun.

*Eli Benvenisti modtager på lør. Astrid Noacks billedhuggerlegat. En udstilling med hans værker vises i den anledning i:
Holstebro Kunstmuseum. Ti.-fr. 12-16, lø.-sø. 11-17. Til 12. jun. Åbner på lør. kl. 15.

*Peter Rössells udstilling "Wall to Wall Trouble" rum-mer SHIT......RATS!!!!!!-instal-lationen samt nye malerier.
Stalke Galleri, on.-fr. 13-18. Til 3. jun. Åbner i mor. kl. 16-20.

*Felter er titlen på en udstilling af Lars Buchardt med installationer og malerier. Desuden indgår 100 fotografier i forskellige størrelser, der virker som et virtuelt landskab.
Art.dk, Kronprinsesseg. 10, Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-16. Til 27. maj.

*Hans Oldau Krull udstiller nye værker i:
Thurs Antikvariat, Badstueg. 16, Århus. Til 2. jun.

*De måske udstødte er en udstilling af Helle Zarp og Vagn Groth. I lim, papir, net og lyd skabes rammen om en fortælling, hvor det er op til betragteren at afgøre, om han/hun er udstødt eller udstødende. I dag kl. 20.08 og de efterfølgende to torsdage samme tid kan opleves en række "udstødelser" med titlen ilse 44:
Galleri Projekt, Stenosg. 9, kld. Kbh. Ma.-f. 15-18, to. 18-22, lø. 11-15. Til 27. maj

*Morten Buch/Jakob Leth Jensen udstiller seks malerier med titeln Zero Hour i:
Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 & 14-18, lø. 11-15. Til 27. maj

*Uden titel - 250 x 180 er en udstilling med 11 elever fra Kunstakademiet hidrørende fra Ursula Reuter Christiansens malerskole. De udstiller i:
Ringsted Galleriet, Bøllingsvej 15, Ringsted. Dgl. 13-17, on. lukket. Til 21. maj

*Album er en udstilling med den autodidakte kunstner Jørgen Jørgensen, der ikke maler portrætter, men ansigter, "fordi de fascinerer mig," siger han. Der er 100 ansigter, malet i Sverige, Italien og Tjekkiet.
Esbjerg Museum. Ti.-sø. 10-16. Til 25. jun

*Pure Like Mother er en udstilling med de to unge akademielever Thomas Fleron Jørgensen & Joachim von Westen Jørgensen i
Kunstakademiets Udstillingssted, Peder Skrams Gade 17, Kbh. Dgl. 14-18. Til 7. maj

*1:3 2:3 3:3 er en udstillingsrække, der fokuserer på elevarbejder fra de tre danske kunstakademier. P.t. udstiller Det Jyske Kunstakademi.
North, Nørreg. 7C, Kbh. Ti.-fr. 13-17, lø. 11-15. Til 20. maj

*Rabits on the Loose er en udstilling med malerier af Lars Ravn.
Galleri Carsten Frøkjær, Strandvejen 181, Hellerup. Åbner på lø. 11-14. Ti.-on. 14-17.30, to.-fr. 14-18, lø. 11-14. Til 3. jun.

Klassisk
*Verdi På Det Kgl. Teater spiller man Skæbnens magt af Giuseppe Verdi. Dekorationer og lys: Charles Edwards. Iscenesættelse: Stein Winge. Genopsætning: Anne Fugl. Musikalsk ledelse: Asher Fisch. Medvirkende: Anders Jakobsson, Elena Zelenskaia, Per Høyer, Warren Mok, Christian Christiansen, Jonathan Veira. Det Kongelige Operakor og Det Kongelige Kapel.
Fr. kl. 20 på Gamle Scene. Opføres også den 10. maj

*Athelas Sinfonietta Copenhagen med Giordano Bellincampi opfører Per Nørgårds harpekoncert fra 1988-89: King, Queen and Ace, med Maria Boelskov Sørensen som solist, et præludium af Vagn Holmboe: Prelude to a maple tree og for første gang i København Bent Sørensens Sinful Songs. Som afslutning opføres normanden Eivind Buenes saxofonkoncert: Deaths and Entrances.
Sø. kl. 20.00 i Dronningesalen, Det Kongelige Bibliotek

*Barok-koret Kamma under ledelse af Ole Wierød opfører Händels oratorium Messias. Solister: Inger Wierød (sop.), Henning Voss (alt), Jan Lund (tenor) og Ulrik Cold (bas). Arrangørerne lover "århundredets mest originale opførelse af værket".
Sø. kl. 20 i Scandinavian Congress Centre i Århus

*Bine Bryndorf, Cembalist og organist, spiller sammen med sangerinden Pia Hansen. På programmet står musik af Schütz, Storace, Bach og Couperin.
Sø. kl. 15 i Fuglsangs Hovedbygning, Fuglsang Musikforening, Nystedvej 73A, 4891 Toreby L.

*Guitaristen Tom Roy Nielsen fremfører værker af Antonio Carlos Jobim, Sebastian Tapajos, Heitor Villa Lobos, Paolo Bellinati m.fl.
Ma. kl. 19.30 i Anna Kirke, Bjelkes allé 19, Kbh. N.

*Svend Hvidtfelt Nielsen opera Den lille havfrue har premiere på Den Fynske Opera. Tekst: Naja Marie Aidt. Medvirkende: Pernille Bruun, Edith Guillaume, Håvard Stensvold m.fl. Instruktion: Kit Eichler. Ensemble Fyn med Tamas Vetö.
Ti. kl. 19.30 på Den Fynske Opera. Teaterhuset, Filosofgangen 19 i Odense.

Jazz
*Jakob Dinesen og hans tenorsax har stadig kvintetten Once Around the Park med guitar, orgel, bas og trommer som hjemmebase.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Fredrik Lundin præsenterer sit ny, 12 m/k store projekt, som han kalder Lundin Overdrive. Blandt musikerne er nordmanden Gunnar Halle (trompet) og svenskerne Jacob Karlzon (klaver), Mattias Svensson (bas) og Peter Danemo (trommer).
Copenhagen JazzHouse lø. kl. 21.30

*Anders Bergcrantz, den svenske trompetist, er i gang med en international karriere, men kan også høres på vores breddegader med svensk-dansk besætning i en kvintet, der rummer Carsten Dahl (klaver) og Lennart Gruvstedt (trommer).
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

*Denny Zeitlin spiller Bill Evans-inspireret klaver i duo med bas-virtuosen David Friesen.
Copenhagen JazzHouse ti. kl. 20,30

*Kasper Tranberg har med kvintetten Panorama allerede turneret to gange i Japan, men kan nu høres i Danmark. Tranbergs kornet suppleres af Jakob Dinesens tenorsax, Hiroshi Mimanis klaver, Nils Davidsens bas og Anders Mogensens trommer).
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

Rock
*Dee Dee Ramone forlod for en halv snes år siden det banebrydende og herlige, men nu nedlagte amerikanske punkband Ramones, forsøgte sig som rapper under navnet Dee Dee King, og har siden kastet sig over den mere aggressive rock.
Rust, København, lø. kl. 21

*Souvenirs leverer dagens dejligste danske popmusik og er aktuel med dobbeltcd'en De bedste Souvenirs med alle gruppens hits samt fem nye indspilninger.
Tobaksfabrikken, Esbjerg, to. kl. 20, Tante Olga, Randers, fr. kl. 22, VoxHall, Århus, lø. kl. 20

*Brødrene Olsen har deltaget adskillige gange i Melodi Grand Prix, men det var først i år, at den snart 30 år gamle og altid meget populære duo toppede med "Smuk som et stjerneskud".
Færgen Sjælland, København, fre.

Scenen
*Krøblingen fra Inishmaan er en irsk provinshistorie om den lokale krøbling på en lille ø, der får sit livs chance, da et Hoollywood-filmhold kommer til øen. Stykket er skrevet af Martin McDonagh, og Poul Joensen har instrueret Mikkel Bay Mortensen som Billy - og bl.a. Mei Oulund og William Rosenberg.
Odense Teater, Værkstedet, 4. maj-primo juni, tlf. 66 12 00 52

*Show Time, Elo Sjögrens stykke, som blev opført på Aarhus Teater i 1990, får nu et come-back med den nyoprettede teatergruppe Combac, der består af instruktøren Gunilla Herminge og skuespillerne Dennis Dupont og Suzanne Darmer. Stykket foregår på den yderste rand af civilisationen.
Teater Combac på Teater Grob, Viktoriagade 12, baghuset, Vesterbro, 4.-13. maj. Tlf. 35 36 04 73

*Genboerne I kølvandet på Folketeatrets opsætning af Hostrups gamle syngespil sætter Aarhus Teater nu den gamle klassiker op - i en dukketeater-inspireret instruktion af Kasper Holten. Caspar Phillipson spiller studenten Klint, mens Kim Veisgaard lægger krop til Løjtnant von Buddinge.
Aarhus Teater, Store Scene, 5. maj-3. juni, tlf. 89 33 23 00.

*Så pyt! "Noget gammelt, noget nyt, cabaretens navn: Så pyt!" Sådan præsenterer Birgitte Bruun cabareten på Frederiksberg, hvor hun sammen med Max Hansen, Lotte Olsen og Tinja Sterndorff byder på gode danske numre som "Jacobsen" og "Pyt", men også sange af Piaf, Tucholsky og Brel.
Byggeriets Hus, Godthåbsvej 33, 9.-14. maj, tlf. 38 19 58 76.

*Hvide abe Anita Saij har med vanlig hvidpudret vildskab skabt et 'psykologisk time-out show' over livets sidste faser. Udgangspunktet er den schweiziske psykiater Elisabeth Kübler-Ross' teorier om døendes adfærd i det hospitaliserede samfund. Anita Saij performer selv i sin koreografi sammen med Karina Holm.
Pakhus 11, Dampfærgevej 2, Østerbro, 4-19. maj. Tlf. 70 15 15 65

DE MINDST RINGE
*Hånd i hånd Den unge svenske dramatiker Sofia Fredén har en grotesk humor, der passer godt til Mammutteatret. Stykket handler om ensomhed, men allermest om tvangsfællesskab - et fællesskab, hvor man ikke engang kan gå i bad alene. Som badenymfe løfter den dragende smukke Charlotte Munch sin rolle til en fascinerende skæbne, og som grand-old-man-mammut er Claus Flygare vidunderligt underspillet.
Mammutteatret, Livjægergade 17, Østerbro, til 20. maj.

*Eremitter Nicole Maria Langkildes nye stykke er boblende af ordglæde og klichéfortrolig danskhed. Men ellers hærger et intakt og smittende sortsyn - i en historie om tre unge, der ikke ejer evnen til at knytte sig til andre mennesker. Rolf Heim har iscenesat med en forunderlig skævhed, og skuespillertrioen Thomas Milton, Nikolaj Lie Kaas og Camilla Bendix er uimodståelig
Café Teatret, til 3. juni.

*Andy Warhol og hans verden er en udstilling med fokus på kunstneren og mennesket Warhol. Her vises kendte Warhol-ikoner og film, ligesom man har skabt rum, der antyder stemningen i The Silver Factory. Stemningen understøttes af en lydkulisse af N.Y.-poeten John Giorno, der læser op fra Warhols dagbøger.
Louisiana, Humlebæk. Dagl. 10-17, on. 10-22. Til 30. jul.

*Efter stormen. Nina Saunders er født i Danmark, men har siden 1975 uddannet sig og arbejdet i London. Hendes værker er bl.a. repræsenteret i Saatchi Collection. Hendes møbelagtige objekter, der tricker øje og sanser, er sært foruroligende.
Esbjerg Kunstmuseum. Til 4. jun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her