Læsetid: 1 min.

Flerstemmig petting

Beach Boys har en livslang affære med California Girls
Kultur
23. juni 2000

I've been all 'round this great big world/and I've seen all kinds of girls/yeah but I couldn't wait to get back to the States/back to the cutest girls in the world./ I wish they all could be California girls ...

Ordene stammer fra 1965, og mens Beach Boys sang dem, ulmede allerede en voksende modstand mod det amerikanske såkaldte 'engagement' i Vietnam; inden årets udgang havde USA 200.000 soldater i landet, Bob Dylan arbejdede på Highway 61 Revisited og The Beatles på Help. De udkom begge måneden efter.

Men da lå California Girls nr. tre på den amerikanske hitliste, så for Murray Wilsons drenge var det stadig business as usual, sol, sommer, surf og (næsten) uskyldig sex. Petting kaldte vi det dengang, som i Pet Sounds. Men det med det uskyldige var kun en overflade.

California Girls lægges fingrene ikke imellem, de lægges på de rigtige steder, samtlige amerikanske stater rundt, inden turen går hjem til alle kæresterne. Når 'strandrengene' hævder, at de har set »all kinds of girls«, så mener de renskurede fem alle slags piger. Også »the Northern girls«, som »keep the boys' beds warm at night.« 

Beach Boys er det ultimative sommer-band, rockens svar på en evigt tørstslukkende læskedrik. Selv på en ruskekold efterårsdag kan California Girls bringe minderne fra én eller talrige sommeroplevelser frem, eller i værste fald få én til at gå helt i frø i ventetiden på den næste.

Omkring '65 myldrede Beach Boys rundt i toppen af alverdens hitlister, og de efterfølgende tiders op- og specielt nedture kan ikke fjerne fornemmelsen af, at det ikke rigtig er sommer uden The Beach Boys og deres californiske piger. Over en periode på tre år havde nærærende signatur muligheden for at undersøge citatets sandhedsværdi på nærmeste hold. Det var rigtigt nok.

The Beach Boys: California Girls. 1965. Tid: 2.31 min.

Serie

Varmepladen

Sange til sommervarmen – fra sommertillægget i år 2000

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her