Note
Læsetid: 2 min.

klassisk

Kultur
13. juni 2000

En overset outsider
*Med dacapos nye portræt-cd med musik af Erik Jørgensen (f. 1912), får vi endelig mulighed for at lytte til et lille udvalg af en urimelig overset kunstner i nyere dansk musik. Erik Jørgensen er en af de første modernister herhjemme. I ungdomsårene blev han kendt både som pianist og komponist, men gled langsomt ud af repertoirelisterne og virkede fra 1947 til sin pensionering i 1982 som lærer i musikhistorie og teori ved Statens Institut for Blinde og Svagtsynedes Musikskole. På den nye cd finder vi det fremragende klaverstykke Variazione per pianoforte fra 1966, i en glimrende optagelse og udførelse af pianisten Ulrich Stærk. Orkesterværket Confrontations fra 1967-68 med Odense Symfoniorkester kunne tænkes at gengive et anderledes nærvær i en bedre optagelse. Udgivelsens nyeste værk, Introduction and Presto (fra 1995) for saxofonkvartet udtrykker en ændring i Jørgensens tonesprog, henimod en mere lyrisk og melodiøs sats, som ikke har samme slidstyrke som tidligere værker.
Erik Jørgensen: 'Confrontations'. Ulrich Stærk, Dansk Saxofonkvartet, Kontra Kvartetten, Den Danske blæserkvintet, Odense Symfoniorkester under Tamàs Vetö. dacapo 8.224137

Nielsen med Zapolski
*Zapolski Kvartetten spiller med tydelig stemme i dansk musikliv. De fire strygere har markeret sig som forbilledlige fortolkere af både ny og gammel musik. På en ny cd på plademærket Chandos har kvartetten udgivet Carl Nielsens strygekvartetter nr. 2 og 3. Der er grund til at anbefale denne indspilning, som præsenterer nationalkomponistens musik: God lyd, godt sammenspil og omhu i fraseringen. Intonationen er ikke konsekvent præcis, hvilket den burde være. Men musikerne giver et ikke uspændende bud på en tolkning af en musik, der til tider ikke er lige let at få til at ligne noget.
Nielsen. String Quartets Volume 2. Zapolski Quartet. Chandos CHAN 9817

Finsk tango
*Der er i det seneste år kommet usædvanlig meget tango-musik på cd. Hittepåsomheden hos musikere og arrangører er betragtelig - de mærkeligste tango-besætninger har set dagens lys. En af de trods alt mere heldige varianter finder vi på cd'en Piazzolla - Tres Tangos, med klassikeren Adios Nonino. Det er den finske accordeonist Mika Väyrynen, der spiller følsomt sammen med Kuopio Symfoniorkester under Atso Almila. Selv om Väyrynen gør alt for alt finde ind i tangoens væsen og udtryk, er udgaver af Barenboim, Yo-Yo Ma og Kremer dog stadig at foretrække. Den højpotente og spændingsopladede vildskab dysses også ned af orkestersovs med udholdte strygerakkorder.
'Piazzolla - Tres Tangos', Mika Väyrynen og Kuopio Symfoniorkester. Finlandia Records 3984-29723-2

Klar Bach
*J.S. Bachs engelske suiter er kommet på en 2-cd på plademærket Classico. Det er pianisten Antonio Piricone, der fortolker dette barokkens mesterværk. Det er første gang jeg lytter til denne pianist, men forhåbentlig ikke sidste. Han spiller glimrende: Klart og nøgternt redegør han for musikken - ingen overbroderinger, svulstig gestus eller overdreven pedalbrug. Tekniske problemer er tydeligvis et overstået kapitel for denne Piricone. Lyden fra det anvendte Steinway-flygel er i top.
J.S. Bach: The Complete English Suites. Antonio Piricone. Classico CLASSCD 308-9

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her