Analyse
Læsetid: 5 min.

Harry Potter og mediehysteriet

Der er grund til mediehysteriet omkring Harry Potter, for han er del af en rigtig god historie, der tryllebinder børn over hele verden og for en stund ukonkurrerer computerspil, biograffilm og tv
Kultur
8. juli 2000

En lille, spinkel engelsk dreng med mørkt strithår og et lyn-formet ar i panden. Sådan ser en af de mest omtalte mediepersonligheder lige nu ud.

Hans navn er Harry Potter, og han bliver i dag 14 år. Millioner af børn og voksne står verden over i kø for at fejre hans fødselsdag på behørig vis.

I Hollywood er filmselskabet Warner Bros. i gang med en 150 mio. dollars dyr og allerede premieresat film, som de håber vil blive den første i en profitabel række bygget over Harrys liv. Efter Steven Spielberg trak sig som instruktør, er valget mærkeligt nok faldet på Chris Columbus, der er ekspert i ærkeamerikansk familieunderholdning fyldt med store følelser.

Og i håbet om at blive berømte på at spille med i filmene har tusindvis af drenge og piger verden over sendt breve og billeder ind til filmselskabet. To britiske drenge, 11-årige, irske Niall Colton og 14-årige, engelske Jamie Bell, siges at være favoritter til rollen som Harry selv.

Store aviser og magasiner kappes om at fortælle Harrys historie, og masser af hjemmesider på Internettet er dedikeret til den populære dreng, hans bedste venner Ron og Hermione, deres yndlingsfritidsbeskæftigelse, det avancerede og hurtige boldspil Quidditch, og kostskolen Hogwarts, hvor trekløveret tilbringer deres skoleår.

Som den kvikke læser sikkert allerede har regnet ud, så er Harry Potter ikke en virkelig person, forstået på den måde, at han er en karakter fra en bog. Hårdnakket og brutalt at påstå, at han ikke lever og bor et eller andet sted i sin helt egen verden, vil være ufølsomt overfor Harrys mange fans på samme måde, som hvis jeg påstod, at Julemanden slet ikke findes. Og i øvrigt slet ikke i tråd med Harrys mors ønske.

Harrys 'mor' er den 35-årige (hun bliver 35 her i juli) englænder, med skotsk og fransk blod i årene, Joanne Kathleen Rowling, der i dag udgiver fjerde bind i serien om troldmandslærlingen Harry Potter og hans fantastiske eventyr.

Seriens tre første bind er indtil videre blevet oversat til 31 sprog har solgt mere end 30 mio. bind og indbragt, ifølge The Times, forfatterinden 15 mio. pund. Bøgerne er vanvittigt populære blandt alverdens børn, og selv mange voksne (undertegnede inklusive) er faldet for Harrys charme.

Udgivelsen af det længe ventede fjerde bind af serien, Harry Potter and the Goblet of Fire, har de seneste par måneder været en mediebegivenhed, der hos den engelske og amerikanske offentlighed med lethed har kunnet overskygge både hungersnød og borgerkrig - kun hysteriet i forbindelse med premieren på den seneste Star Wars-film minder en smule om Potter-feberen. Litterære begivenheder af den størrelse og rørelse er ellers noget, man normalt forbinder med bestsellergiganter som Stephen King og Michael Crichton.

Hver lille nyhed omkring bogens hemmeligholdte indhold og den kommende films skæbne er blevet gransket i detaljer, mens internetboghandlere har kunnet melde om rekordstore forudbestillinger. (Så stor er interessen, at Amazon i USA bringer bøgerne ud til de små 300.000 interesserede med FedEx allerede på udgivelsesdagen.)

Da bogen for et par uger siden endelig blev navngivet og forsiden frigivet, gik nettet i selvsving - hvilket også forplantede sig til Informations kultursider. Og den helt store nyhed, kom, da NBC bragte et interview med en otte-årige pige fra USA, der ved en lokal boghandlers uheldige mellemkomst havde sikret sig et utidigt eksemplar af den hemmelige bog.

De to første bind af serien udkom i mediemæssig relativ ubemærkethed - selvom bøgerne solgte rigtig godt - men lige efter udgivelsen af tredie bind røg Harry på forsiden af Time Magazine. Og så eksploderede fænomenet ellers.

Bøgerne fløj over disken, og de har i alt tilbragt 98 uger på bestsellerlisten i New York Times, og herhjemme begyndte aviserne at interessere sig for den lille englænder, hvis oplevelser var udgivet på dansk.

Men det er altså også en god historie. Og med det mener jeg ikke kun bøgerne i sig selv, men også hele historien omkring Harry Potters 'fødsel' og J.K. Rowlings vej fra fattig, enlig mor til mediedarling med millioner på bankbogen.

Historien om historien om Harry Potter startede for alvor med en skilsmisse i 1993, da universitetsuddannede Rowling forlod et kun ét år gammelt ægteskab sammen med sin spæde datter Jessica.

Hun rejste fra Portugal, hvor hun havde undervist i engelsk, og hjem til Edinburgh, en fugtig lejlighed og et liv uden ret mange penge og besluttede sig så for at realisere en gammel drøm - nemlig at skrive en bog. De næste mange dage tilbragte hun på en café med at drikke espressoer og skrive, mens datteren sov i sin barnevogn ved siden af.

Resultatet var Harry Potter og De Vises Sten, den første ud af syv planlagte bøger om den da 11-årige, forældreløse Harry Potter, der en dag finder ud af, at han er ud af troldmandsslægt, og at det er meningen, at han skal uddannes som fuldbefaren troldmand på den berømte skole for trolddomskunster, Hogwarts.

Her møder han Ron og Hermione, oplever en masse spændende og farlige ting og forlader for evigt det kedelige liv og anonymiteten blandt mugglerne, det let nedladende navn Rowling har givet de almindelige mennesker, som ikke er disponeret overfor trolddom.

Harry Potter-bøgerne handler om at være anderledes og finde et sted, hvor man hører til. Harry får ikke lov at udvikle sig hos mugglerne, men på Hogwarts træder i karakter som en forstandig og modig lille skikkelse.

Rowlings bedrift er, at hun i sine bøger skaber et spillevende univers fyldt med genkendelige karakterer og situationer, som de fleste kan relatere til - Harry balancerer på grænsen mellem barn og voksen med alt hvad der til hører af søgen efter rødder, et fremtidigt ståsted og kærlighedssorger - og så krydrer hun det med en mere eventyrlig, men ikke mindre håndgribelig verden fyldt med troldmænd og -kvinder og fabeldyr og mærkelige væsener.

På linie med C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien og, mere nutidigt, George Lucas er Rowling en verdensbygger, der sprudler af opfindsomhed, sprogligt overskud, sans for spænding, humor og stor charme. Hun tror selv på det, hun skriver, og oplevelser og mennesker fra hendes eget liv, som hun elegant fletter ind i bøgerne, giver dem tillige et personligt præg.

Således taler hendes bøger - som de ovennævnte forbilleders - til både børn og voksne, hvilket jo er grunden til hendes popularitet og i sidste ende den medieopmærksomhed, der er blevet hende til del.

At hun, i en tid, hvor computerspil, tv og biograffilm spiller en væsentlig rolle i mange børns liv, formår at holde millioner af børn verden over hjemme i sofaen eller lænestolen med fjernsynet slukket, mens de sluger side efter side af Harrys mange oplevelser, er selvfølgelig også lidt af et kunststykke.

Interviews med børn, der er fans af Rowlings bøger, fremhæver næste alle de troværdige karakterer, det mærkelige, men alligevel vedkommende univers og det mod og handlekraft, som Harry indgyder i sine læsere, fordi han tør noget og gerne følger sin nysgerrige natur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her