Læsetid: 3 min.

Sværdfiskerne

21. juli 2000

George Clooney er vejrbidt sværdfisker-kaptajn i Wolfgang Petersens effktfulde, men klæge 'The Perfect Storm' Ny film Det har altid undret mig, at europæiske instruktører i Hollywood har en tendens til at være mere amerikanske end amerikanerne selv. Det er som om, at de i deres iver efter at passe ind og bevise, at de er 'gode' borgere, fylder på med klæg sentimentalitet og ærkeamerikansk patriotisme, så det halve kunne være nok. Tyske Roland Emmerich gjorde det i Independence Day - mon ikke han også gør det i sin kommende film Patrioten, alene titlen siger en del - og landsmanden Wolfgang Petersen, der for alvor slog igennem med den intense og usentimentale Das Boot, er blevet en af de værste til at udstille sin udlændighed med overdreven kærlighed til både sit nye fatherland og de idealer og traditioner, han har samlet op over there. Petersens forrige film, actionthrilleren Airforce One, rummede øjeblikke, der var svære at sluge for en nøgtern europæer som undertegnede, og i instruktørens seneste film, The Perfect Storm, synes alt fra manuskript og skuespil til effekter og musik at være tænkt som en hyldest til de gæve amerikanske mænd og kvinder, der ikke giver efter, når elementerne raser. Det er selve den amerikanske selvforståelse, Petersen tager under meget kærlig behandling i The Perfect Storm, der er baseret på virkelige begivenheder og alligevel har et skær af uvirkelighed og utroværdighed over sig. Århundredets storm Filmen følger en gruppe garvede fiskere fra Gloucester på New Englands kyst, som de i jagten på en større fangst af sværdfisk og dermed flere penge giver fanden i fornuften og trodser moder natur og hendes ikke ubetydelige kræfter. Med en indædt George Clooney som kaptajn Billy Tyne, der ikke vil indrømme, at han er ved at falde af på den, drager Bobby, Murph, Sully, Bugsy og Alfred Pierre sidste gang i sæsonen til søs ombord på det gode skib Andrea Gail for at fange sværdfisk. Men skæbnen har villet, at mens de fisker, forenes tre stormfronter lige over deres hoveder og udløser århundredets storm - den fuldendte storm, som metereologerne i filmen kalder den. Så mens mødre, kærester, koner og børn sidder derhjemme og venter i uvished, kæmper folkene om bord på Andrea Gail en hård kamp for at overleve elementernes rasen. Sovs Jeg indrømmer, at The Perfect Storm bygger på en god og spændende historie - ikke mindst fordi den er sand. Og effekterne, som der bestemt ikke spares på, er så effektive, at man er helt stakåndet, når man forlader biografen. Men det er mig en komplet gåde, hvorfor Wolfgang Petersen, der i tidligere film har haft så kompetent et greb om selve spændingens rod, nu er blevet så blævrende følelsesfuld, at han konsekvent skal sovse de nervepirrende scener ind i trompetfanfarer (komponeret af James Horner) og verbal klappen på skuldren fra den ene figur til den anden, mens kameraet ser til, at de karakterstærke personer præsenteres fra deres mest maskuline, modige og i den sammenhæng også mest fotogene side. Når manuskriptet samtidig præsenterer Tyne og hans gæve fiskere som hårde børster med hjerter af guld, alle med forliste forhold bag sig, børn at tage sig af, fejltagelser at rette op på og drømme at realisere, ja, så bliver det næsten for meget af det gode. I bund og grund er The Perfect Storm en katastrofefilm af den gammeldags slags, og jeg skal, som sagt, ikke nægte, at den rummer adskillige øjeblikke, hvor computergrafikken og de mange visuelle effekter tager pusten fra én, og man knuger sine knoer hvide på biografarmlænet. Men det er bare ikke nok til at overskygge det faktum, at filmen tager sig ud som et banalt helteepos og et lærestykke i moralsk oprustning. Hvor Wolfgang Petersen har gjort af den typiske europæiske sensibilitet og sans for underspil, ved jeg ikke, men han vil gøre sig selv og publikum en tjeneste ved at slække lidt på sin ensidige, uinspirerende heltedyrkelse og sit amerikana-kompleks. *The Perfect Storm. Instruktion: Wolfgang Petersen. Manuskript: Bill Wittliff. Ærkeamerikansk (Palads, Palladium, Scala, København og et hav af biografer landet over)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu