Læsetid: 7 min.

KULTUR

Kultur
17. august 2000

Af CHARLOTTE CHRISTENSEN,ANDERS BEYER,ERIK WIEDEMANN,PAW MATHIASEN og NINA DAVIDSEN

Udstillinger
*Scherfig og Karlinsky - tre generationer viser to kunstnerfamilier. Østrigske Anton Karlinsky fik datteren Elisabeth, der giftede sig med Hans Scherfig. Tredjegeneration er deres datter Christine Scherfig.
Munkeruphus, Munkerup Strandvej 78 i Dronningmølle. Ti.-sø. 12-17. Til 17. sep.

*Isortoq Unartoq Mette Tronvoll, norsk kunstner, der har fanget isbræer og badere i varme søer udstiller fotografier på Kunsthalle Kiel, men også i Jylland.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg til 1. okt.

*Billedstorm 1 - Vestsjællands Kunstmuseum udstiller dansk kunst fra 1980'erne, en periode museet har stærkt repræsenteret. Claus Carstensen, Peter Bonde, Berit Jensen, Kvium og Lemmerz m. fl. Hvor vildt er det i dag?
Vestsjællands Kunstmuseum, Storgade 9, 4180 Sorø. Tlf. 57832229. Til 29. okt.

*Mogens Andersen - monumentale malerier. Kunstneren mistede synet forrige år, men har assisteret ved udvælgelsen af værker fra 1968 og til slutningen af 90'erne.
Galerie Mikael Andersen, Bredgade 63, 1260 København K. Åbner i dag. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 23. sep.

*En kommentar til vor tid - poetiske skildringer af moderne byliv er Karen Gabel Madsens bud på en neo-nyrealisme med betonbroer, motorveje og banegårde.
Galerie Zenit, Sølvgade 22, 1307, Kbh. K. Åbner i morgen. Ti.-fr. 13-17.30, lø. 12-15. Til 7. sep.

*Per Arnoldi viser i Øksnehallens foyer 100 bemalede, store, runde krukker omkranset af 100 malerier.
Øksnehallen. Fra i morgen. Ti.-sø. 11-18. Til 1. okt.

*Stig Brøgger viser udstillingen Some of Those Days.
Galleri Susanne Ottesen, Gothersgade 49, 1123 K. Ti.-fr. 10-13 og 14-18, lø. 11-15. Åbner i morgen. Til 16. sep.

*Cai Ulrich v. Platen viser arbejder på papir under titlen Epistel.
Bie & Vadstrup, St. Strandstræde 19B, 1255 Kbh. K. Åbner i morgen. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-14

*Njalsgyden er en udstilling, kurateret af Christian Chapelle, hvis nogen har lyst til at mindes Spartelmordet den 18. august 1955, et bestialsk mord på Amager. Kunstnerne er
John Körner, Åsa Sonjasdotter, Andreas Schulenburg/Jonas Fromm, Luxus og Peggy Sue alias Jenny Grönvall. Sidstnævnte leverer performance i morgen, kl. 18.
Fritidsklubben Mogadishni, Artillerivej 40, bygn. 9, opgang B, 4. sal. 2300 Kbh. S. Tlf. 32543535. Til 25. aug.

*Indblik: Lykken kan læres er den optimistiske titel på en installations-udstilling af Sofie Hesselholdt og Vibeke Mejlvang.
Bunkeren i Ørstedsparken (Kbh.), ved hjørnet af Nørre Farimagsgade og Ahlefeldtsgade. Fra 19. aug. Alle dage 14-18. Til 29. aug.

*Peter Holst Henckel - Under (re)construction. Kult, så det basker. Tre fotoserier og tredimensionale refleksioner over begreber som rum, skala, model, utopi, modernitet og samfund med udgangspunkt i Ayn Rands roman The Fountainhead. Alt det fra 19. aug. i:
Galleri Specta, Peder Skramsgade 13, 1054 Kbh. K. Tlf. 33130123. Til 16. sep.

*adapter - Jasper Sebastian Stürup, Signe Jaïs og Anna Sørensen. Værkerne samskriver det abstrakte og det figurative og cirkler omkring tegningens muligheder.
Clausens Kunsthandel, Toldbodgade 9, 1253 Kbh. K. Fra 19. aug. Ma.-lø. 11-17

*Ekbátana - med Sophus Claussen kan man spørge, hvor trykket lægges. I den globale heksegryde lægges 12 kunstnere fra Mellemøsten og den besøgende bedes tænke tanker om Vest og Øst.
Nikolaj København kommunes udstillingsbygning. Nikolaj Plads, 1067 Kbh. K.
Tlf. 33931626. Fra 19. aug. Alle dage 12-17. On. gratis. Til 30. sep.

*Aspekter af Nyrealismen. Nyrealismen som den artede sig i 1960'erne og frem blandt kunstnere som Lizzi Mallow, Niels Strøbek, Bjarke Regn Svendsen m.fl.
Skive Kunstmuseum, Havnevej 14, 7800 Skive. Åbner i morgen. Til 22. okt.

Klassisk
*Schubert Det er lykkedes Schubert Selskabet at få Philharmonia Quartett Berlin til at komme og spille ved Schubertiaden i Roskilde. På programmet står Schuberts Strugekvartet i a-mol op. 29, Schulhoffs 1. Strygekvartet og Verdis kvartet i e-mol.
I aften kl. 19.30 i Vikingeskibsmuseet, Strandengen, Roskilde

*Kunzen Der er repremiere på Kunzens opera Holger Danske på Det Kgl. Teater. Opførelsen dirigeres af Lars Ulrik Mortensen, der hermed får sin dirigentdebut på Det Kgl. Teater. Kirsten Dehlholm instruerer og Jesper Kongshaug sætter lys.
Fr. kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle Scene. Forestilllingen spilles også 23., 25., 30. aug., 12., 20., 22., 27. sep. og 10. okt.

*Beethoven Der er laveraften i Tivoli. Pianisten Anne Øland spiller klaversonater af Beethoven: Op. 2, nr. 1 i f-mol, Op. 26 i As-dur, Op. 10, nr. 2 i F-dur, Op. 57 i f-mol.
Ma. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

*Strauss Den Jyske Opera har premiere på Richard Strauss' opera Die Schweigsame Frau. Værket er en sprudlende komedie om den tvære gamle mand, der hader sang og musik, og derfor vil have en stilfærdig kone. Der medvirken er række danske og udenlandske topnavne, med Bo Boje Skovhus i spidsen som den foretagsomme barber, der sætter gang i handingen med sine intriger.
Ma. kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus. Spiller også 24., 26., 29. og 31. aug.

*Mozart EU's Ungdomsorkester gæster København. Dirigent og solist: Vladimir Ashkenazy. På programmet: Mozarts Klaverkoncert nr. 17, R. Strauss' Don Juan og Tjaikovskijs Symfoni nr. 5.
On. kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal

Jazz
*Mads Hansen har gjort sig fordelagtigt bemærket med sit tenorsaxspil på debut-cd'en My Standards. Han kan nu høres live med Henrik Gunde Pedersen (klaver), Jesper Bodilsen (bas) og Morten Lund (trommer).
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30 og fr. og lø. kl. 21.30

*Jakob Dinesen kender fra studier i USA guitaristen Kurt Rosenwinkel og benytter hans besøg her i landet som underviser til at lade sit tenorsaxspil akkompagnere af ham og to danske musikere.
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 20.30

*Marilyn Crispell er discipel af Cecil Taylor, og vi kunne under sidste års jazzfestival høre hendes eksperimenterende klaverspil ved en koncert i Rundetårn sammen med vore egne kvindelige frijazz-dyrkere, Lotte Anker (saxofon) og Marilyn Mazur (slagtøj). Trioen er nu samlet igen med henblik på en cd-optagelse.
Copenhagen JazzHouse ma. kl. 20.30

Rock
*Juan de Marcos er dirigent i musiker-kollektivet Buena Vista Social Club, der består af Ry Cooder og en række aldrende cubanske musikere, som har taget verden med storm. Nu er han her med sit Afro Cuban All Stars, der blandt andet inkluderer sangeren Ibrahím Ferrer og den hvidhårede pianist Rubén González.
Vega, København, to. kl. 21

*Kashmir er det store danske rockhåb, der denne gang afslutter et arrangement, som også byder på en række lokale amatørbands.
Justesens Plæne, Randers, to. kl. 16-01

*Lisa Nilsson har med sit seneste album, Viva, konsolideret sin position som svensk pop-diva og bevaret sit store publikum i Danmark.
Plænen i Tivoli, Købehavn, fr. kl. 22

*Johnny Madsen vedbliver på seneste udspil, Checkpoint Charlie, med at spille sej, vestjysk rock. Aftenen byder også på de mindre originale men altid koncertpopulære Big Fat Snake.
Justesens Plæne, Randers, fr. kl. 20

Scenen
*Kaleidoskop I halen på sommerens festivaludbud kommer teatersæsonens første - en monologfestival, hvis minimalisme er beregnet, nu hvor sæsonens store premiereudtræk står i kø. Der lægges ud med en moderne Jeanne D'Arc-historie, skrevet af svenske Ernst Brunner, samt dens modpol, skabt af unge teaterfolk og musikere fra Statens Teaterskole & Rytmisk Musikkonservatorium. Christoffer Berdal og Tue Biering har instrueret.
Monolog 1. Lyset og Legen. Prem. i dag. Til 30. aug. Bill.tlf.: 35 36 53 02

*Odin Teatret, Holstebro har for en enkelt aften besøg af argentineren Fernando Santiago, der afsøger den argentinske sjæls rodløshed, nostalgi og ensomhed. Monologen er skrevet af Gustavo Vallejos.
Fr. 18. Nordisk Teaterlaboratorium. Tlf. 97 42 47 77 /e-mail odin@ odinteatret.dk

*Christiania, Den Grå Hal Sidste sommer så beklagelsesværdigt få det unikke kultband The Tiger Lillies i deres grelt vanvittige og musikalsk syrede Store Bastian-version Shockheaded Peter, men dæmonerne er tilbage. Med deres varieté, der opliver 30'rnes cabaretstemning i et bizart møde mellem sorte undergrundstekster og uskyldig cirkusnostalgi, erotik og poesi - anført af transsangeren Martyn Jaques. Klummeskriveren kaldte ham dengang "en krydsning mellem en druknet Pierrot og en mezzosopran."
Tiger Lillies Varieté. Prem. ti. Til 26. aug. BILLETnet eller ved indgangen

*Salia nî Seydou - kompagni fra Burkina Faso, i et samarbejde mellem danserne og koreograferne Salia Sanon og Seydou Boro.
Kanonhallen, i morgen og 19. aug. kl. 20

*Suraya Hilal The Spirit of the Heart. Fornyeren af den arabiske dans Raqs Sharqi, mytologiseret som haremsdans.
MusikTeatret Albertslund, i morgen kl. 20 og 20. aug. kl. 17

*spazz.com er et multimedieshow med dansere fra Den Kongelige Ballet og Live Visual Jockey. Koreografi af Mads Fredskilde, med Sorella Englund og Bill Anthony som bagstoppere.
Nationalmuseets Teater, Ny Vestergade 10. Billetnet 70156565 eller forsalg ved indgangen en time før. 18.-20. samt 23.-24. aug. kl. 20. Sø. kl. 16

*Tim Feldmann/WILDA dance productions. Danskere danser også, i dette tilfælde
b-films variationer over klassisk ballet.
Dansescenen 19. og 20. aug. samt 23.-26. aug.

*Den Kongelige Ballet giver gratis forestilling på Kastellet med Balanchine, Tim Rushton, Lila York og John Neumeier på programmet. Afsluttes med udtog af Bournonvilles Napoli.
Kastellet. Sø. 20. kl. 15

DE MINDST RINGE
*Gudrun Krabbe - den fornemme stoftrykker, der sugede næring i Frankrig hos Matisse og i Danmark hos Edvard Weie kan opleves både som maler og tekstilkunstner i en udstilling med et utal af værker fra privateje.
Marienlyst Slot, Helsingør. Alle dage 12-17. Ti. 27. aug.

*Mennesker i den forladte by er titlen på hyldestudstillingen i anledning af grafikeren og tegneren Palle Nielsens 80-års dag. Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16, 7100 Vejle. Tlf. 75723199, www.vejlekunstmuseum.dk.
Ti.-sø. 11-16. Til 27. aug.

*Slange, jaguar og kaktus-billedkunst af digteren Gustaf Munch-Petersen, der døde som frivillig i den spanske borgerkrig. Han hørte til hos de danske surrealister omkring gruppen Linien.
Silkeborg Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 27. aug.

*Gloria Victis - Glyptotekets præsentation af impressionister og salonmalere under mottoet 'Ære være de besejrede'.
Ny Carlsberg Glyptotek. Til 15. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her