Note
Læsetid: 2 min.

Klassisk

Kultur
28. november 2000

Musikalske kontraster
*Sjællands Symfoniorkester har indspillet Carl Nielsens Symfoni nr. 3 (Espansiva), samt Helios og Ved en ung kunstners båre. Det er orkestrets nye chefdirigent Giordano Bellincampi som leder musikere og solisterne Anne Margrethe Dahl (sopran) og Morten Ernst Lassen (baryton). Sjællænderne indspiller ikke i småbidder for derefter at klistre delene sammen til helheder. Til gengæld er der en naturlig friskhed musikalske umiddelbarhed over det klanglige. Med enkle midler og minimalt teknisk apparatur har orkestret nået et ganske imponerende godt resultat.
Carl Nielsen: ’Espansiva’, ’Helios’ og ’Ved en ung kunstners båre’. Sjællands Symfoniorkester under Giordano Bellincampi. EMI 5571092

Dansk blandingsmusik
*Det er ikke kun Carl Nielsen, som har fundet musikalsk inspiration i den livgivende sol. Helios er også formgivende tema i Poul Ruders’ monumentale Soltrilogi. Seneste gendigtning af ildkuglens gang over himlen er foretaget af The Crossover Ensemble, som spiller sammen med Zapolski Kvartetten. Alle 11 kompositioner med den overordnede titel Helios Suite er skrevet og arrangeret af Jacob Davidsen. Det er kreativ-finurlig musik, som er realiseret af fremragende musikere. Jeg tager mig selv i at synes bedst om de afsnit, der er mest ’rigtig’ jazzede (som skæring fem, Eftermiddag) med indfølt sopran-saxofon ved Cennet Jönsson). Det ledsagende teksthæfte praler ikke med formidlende ord, faktisk er det meget spartansk. Jeg vil gerne læse om og høre mere til disse musikere.
Helios Suite. The Crossover Ensemble og Zapolski Kvartetten. dacapo DCCD 9459

Amerikansk effektivitet
*Den 14. november var det 100 år siden den amerikanske komponist Aaron Copland blev født. Det markerer Sony Classical med at udgive tre dobbelt-cd’er med noget af amerikanerens mest populære musik, blandt andet Fanfare for the Common Man. Enkelte af værkerne har aldrig være udgivet på cd før. Copland er ikke spillet så meget i Europa, da hans æstetik ikke rigtig passer i eftermodernismen. Cd’erne er imidlertid værd at bruge tid på, fordi Copland skriver effektivt og kender virkemidlerne bedre end de fleste. Noget af musikken kunne bruges direkte i en westernfilm, andet i et filmisk luftpanorama over New Yorks skyline, igen andet som underlægning til en Lassie-film. En knagende dygtig komponist, ham Copland – samme tekniske begavelse som Bernstein.
Copland Celebration. Mange indspilninger, nogle med komponisten som dirigent. Vol. 1+2+3. Sony Classical SM2K 89323

Delikat og raffineret
*Den danske plademærker dacapo har en god tradition med at udgive portræt-cd’er. Der er netop kommet en udgivelse med Niels Rosing-Schows musik. Det er ikke første gang dacapo bringer nyt om Rosing-Schow. Denne gang får vi to af komponistens bedste værker: Archipel des solitudes (1995) og Windshapes (1992). To monumentale værker, det første besværgende i sin storladne karakter, det andet fortællende i kraft af naturinspiration. Det er stort tænkte værker og ikke mindst Archipel des solitudes klinger vældig godt med Radiosymfoniorkestret under Leif Segerstams ledelse. Hanne Fischer er solist og med hende høres Radiokoret. Noget musik af Rosing-Schow kan være svær at finde ind i, og hvis man finder ind, kan man tøffe forvirret rundt uden at finde udgangen. Den aktuelle musik lader man sig derimod nærmest suge ind i: Store harmoniske konstruktioner af fransk afstamning, sprøde instrumentkombinationer. Dramatisk, delikat og raffineret på samme tid.
Niels Rosing-Schow: ’Archipel des solitudes’ og ’Windshapes’. Hanne Fischer, Radiosymfonikerne og -kor under Segerstam. dacapo 8.224163

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her