Læsetid: 2 min.

Drivhuset i 1700-tallet: Orangeriet, mistbænken og melonklokken

Søren Cock-Clausens bog, Drivhuset i 1700-tallet, skal nok nå sit specialpublikum og er uundværlig for enhver, der måtte ønske at anskaffe sig et drivhus – i 1700-tallet
Kultur
13. februar 2001

Det er de utroligste ting der kan være interessante, hvis man bruger lidt tid på dem. Tag nu for eksempel drivhusets udvikling i 1600-tallet –eller hvis det er for aparte så drivhuset i 1700-tallet. Umiddelbart lidt af en udfordring, måske men nu er der endelig kommet en bog på dansk, der giver den glade amatør et sted at starte på udforskningen af sin nye interesse. Bogen er skrevet af Søren Cock-Clausen og hedder i al beskedenhed Drivhuset i 1700-tallet.

Cock-Clausen gennemgår sit emne i to spor, et billedspor og et tekstspor. Teksten består af fyldige citater fra det attende århundredes drivhuslitteratur og beskrivelser af forskellige former for drivgrave, orangerier, mistbænke, melonklokker, nicher, væksthuse og solfangerhuse. Alt har interesse: Sprosser, indfatninger, glasfladers varmetab, gødning, et mindre meteornedslag i et østtysk drivhus i 1988, Demokrits påstand om, at menstruerende kvinder kan få planter til at visne, blot ved at kigge på dem (det passer ikke).

Perspektiver kun i glimt

Teksten er desværre noget springende og det betyder, at de store perspektiver kun kommer i glimt. Drivhusets historie bliver ikke sat ind i en samlende kontekst, der kunne give den ikke specialiserede læser en bedre mulighed for at knytte an til emnet. Som jo i grunden er ganske interessant. Drivhuset. I 1700-tallet. Det er et rum i en helt anden tid. Og hvad i alverden skulle de med alle de drivhuse?

Var det tidsfordriv, prestige, interesse for det eksotiske eller nødvendigheden af at dyrke krydderier for at få saltkonserveret mad til at smage af andet end salt? Eller var det noget helt uforklarligt som det hollandske tulipanhysteri? Sandheden er et sted derude.

Illustrationerne lever

Billederne er til gengæld fantastiske. Både de klassiske stik og forfatterens egne skitser. I illustrationerne lever og fascinerer både »Mistbænke med drivklokker« og »Tallus-murenes parabolformede nicher med glasdøre ved Sanssouci«. Bogen er faktisk så smuk, at den er en uventet, men oplagt kandidat til at ligge fremme på kaffebordet i hjem, hvor man føler sig for fin til Vintage Cars eller Wild Horses og for raffineret til 70s Design eller Movie Posters.

P.S. Min far anlagde sit frimærke af en villahave efter den engelske havekunsts principper. Altså som en stiliseret udgave af det naturlige landskab. Haven lignede en mose og naboerne brokkede sig, fordi frø af ugræs føg over hegnet til deres mønsterlandbrug. Der er noget små-fascistisk over perfekte haver. Udgør de mange nye golf-baner en fare, som vi bør være opmærksomme på?

Søren Cock-Clausen: Drivhuset i 1700-tallet. 162 s., 298 kr. DSR Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her