Læsetid: 1 min.

Cannes-guld til Italien

Prisoverrækkelsen i Cannes var ikke præget af de store overraskelser
Kultur
21. maj 2001

CANNES – Det var den italienske instruktør Nanni Moretti, der fortjent løb med Den gyldne palme i Cannes i aftes og rørt kunne gå på scenen og modtage sin hyldest. Således skuffede filmfestivalens jury med Liv Ullmann i spidsen ikke bookmakerne eller de mange kritikere, som havde hans afdæmpede og troværdige familiedrama La stanza del figlio (Sønnens værelse) øverst på deres top ti-liste. Ventet var det også, at den franske skuespillerinde Isabelle Huppert fik en pris for sit fornemme spil i østrigske Michael Hanekes La Pianiste – »en rigtig europæisk historie,« som Huppert kaldte den. Overraskende var det dog, at hendes medspiller i filmen, Benoit Magimel, også blev belønnet for sin præstation. Fantasiløst Men så var der ligesom lagt op til, at Hanekes gennemført ubehagelige kærlighedshistorie skulle have en pris. Det fik den i form af juryens Grand Prix, hvilket utvivlsomt var populært hos de franske kritikere, der hev de store ord frem i deres anmeldelser. Prisen for instruktion gik til to tidligere Guldpalmevindere, Joel Coen for The Man Who Wasn’t There og David Lynch for Mulholland Drive – ikke urimeligt, men en smule fantasiløst taget i betragtning, at hverken den populære og originale animationsfilm Shrek eller åbningsfilmen, Baz Luhrmans musical Moulin Rouge, så blev ignoreret. Mere end retfærdigt syntes det, at Danis Tanovic fik en manuskriptpris for sin både lune og skarpe skildring af krigen mellem Serbien og Bosnien, No Man’s Land. En film, der godt kunne fortjene at få et langt liv i alverdens biografer. Debutantprisen, Camera d’Or, gik til verdens første inuitfilm, Atanarjuat – the Fast Runner, hvis instruktør, Zacharias Kunuk, til stor moro for publikum gik på scenen og holdt sin takketale på inuit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her