Læsetid: 1 min.

Farvel til Rosalina

Cynthia spillede ikke blot en stor rolle i Benny Andersens liv, men også i forfatterskabet
Kultur
28. december 2001

I julen mistede digteren Benny Andersen sin kone gennem de sidste 20 år, Cynthia Rosalina de la Touche Andersen. Hun, der var fra Barbados i Caribien, spillede ikke blot en stor rolle i Benny Andersens liv, men i forfatterskabet, hvor hun ofte besynges i digte og således var en egentlig muse i gammeldags forstand. Hun er således at genfinde i hans allernyeste digtsamling, »Sjælen marineret«, der er udkommet dette efterår.

Også Povl Dissing har sunget sange om Rosalina, Cynthias lyriske mellemnavn. En af dem hedder, »Da jeg mødte dig.« Digteren traf i det virkelige liv sin muse i Tivolis ViseVersHus i 1977, og de blev gift i 1981.

»Du holdt mig så fast med dit blik/ at jeg blev herre over min panik«, hed det i ovennævnte sang i det karakteristiske Benny Andersen’ske sprog.

Begge var nyskilte. Cynthia Andersen havde uddannet sig som sygeplejerske i England, men kom til at arbejde som sundhedsplejerske på Vesterbro. Benny Andersen har ofte i interviews omtalt den styrke, hun havde, som også smittede af på ham i en grad. »Hun redigerede mit liv,« har han sagt, og – endnu mere humoristisk – at han ikke havde behov for at ryge, hvis blot hun var i nærheden.

Cynthia og Benny Andersen opholdt sig i deres nybyggede hus på Barbados, da dødsfaldet indtrådte efter kort tids sygdom. De delte deres liv mellem Danmark og Barbados og havde kaldt huset for Barbadania i et vellykket eksempel på integration. Cynthia Rosalina Andersen blev 67 år.

UDENRIGS

Har jeg mon tastet det rigtige nummer?
Rødt kviksølv drypper ned fra telefonen
de fine perler triller på mit bord

Jeg lægger på og ringer op igen
Nu svares der med duft af kaprifolie
isprængt kakao og en smule kokos

Tredje gang jeg taster hendes nummer
smelter telefonen i min hånd
så røde roser finder vej
imellem mine fugtige fingre
nynnende en fire-roset udgave
af Schumanns Träumerei

Det var altså det rigtige nummer.

Benny Andersen, Sjælen marineret, Borgen, 2001

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her