Nyhed
Læsetid: 1 min.

Leg med lyset

Lyset blev tæmmet med kolde atomer
Kultur
7. januar 2002

Lys
To år efter hun bremsede lyset ned til cykeltempo, lykkedes det danske Lene Hau og kolleger ved Harvard University at bremse lyset fuldstændigt. Et meget kort laserblink af lys som normalt ville strække sig over 3,4 kilometer, blev sidste år fanget i en 0,05 millimeter bred cigarformet sky af ultrakolde natrium-atomer.
Den cigarformede sky befinder sig i den tilstandsform, der hedder et Bose-Einstein kondensat, som for første gang i planetens historie blev dannet i 1995. Tilstanden er en slags superatom, hvor natriumatomernes elektronskyer er smeltet sammen til en stor sky, hvilket giver nogle meget specielle egenskaber, som blev forudsagt i 1924 af den indiske fysiker Satyendra Bose og Albert Einstein. Ikke mindst med Nobel-prisen i fysik 2001 har det været et stort år for Bose-Einstein kondensater. Det er bl.a. lykkedes fysikerne at lave en atomernes parallel til en super-nova – døbt bose nova – hvor de observerede en atomsky, der kollapser i sig selv, og udsender atom-chokbølger, som minder om dem, der observeres fra en kollapsende stjerne.
En Bose-Einstein kondenseret gas kan beskrives ved én bølgefunktion, hvilket betyder at et makroskopisk objekt som en gassky har nogle af de træk der beskriver et enkelt atom. Lene Haus eksperimenter og Bose-Einstein kondensater kan danne grundlag for en hel række nye teknologier fra atomare kredsløb til kvantecomputere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her