Baggrund
Læsetid: 3 min.

Mig og mig og mig

Kloner her og der og alle vegne, men ingen mennesker - endnu
Kultur
7. januar 2002

Kloning
Kloning har fyldt overskrifter, tv og tegneserier i 2001.
I august annoncerede Severino Antinori og Panayiotis Zavos, at de var klar til at begynde kloning af mennesker i november. Over 200 barnløse par skulle efter videnskabsmændenes udsagn være parat til frivilligt at indgå i forsøgene, men i december var kloningerne endnu ikke påbegyndt.
Det var til gengæld amerikanske forsøg med terapeutisk kloning, hvor arvematerialet fra en voksen celle flyttes til en tom ægcelle, der herefter deler sig som et embryo. Den 25. november offentliggjorde firmaet Advanced Cell Technology, at de havde klonet det første menneskeembryo ved kernetransplantation. Andre firmaer har tidligere hævdet det samme, men denne gang blev resultatet publiceret i et videnskabeligt tidskrift, hvor man kunne læse at embryoet havde udviklet sig til seks-celle stadiet.
Ifølge den skotske forsker Ian Wilmut, som i 1997 klonede fåret Dolly fra en nedfrosset yver-celle, »er dette kun det allerførste trin, og der er meget langt igen, før firmaet kan bruge teknikken til at frembringe stamceller til behandling af sygdomme. Embryoet udviklede sig meget langsomt – det burde have været omkring 200 celler på det tidspunkt, hvor der kun var seks.«
Trods overskrifter som »første menneskelige klon« demonstrede firmaet om noget, hvor langt såvel terapeutisk som reproduktiv kloning af mennesker i virkeligheden er fra de tilsvarende dyreforsøg.

Forbudt i Danmark
I Danmark er det ikke tilladt at udføre forskning på menneske-embryoner, som er blevet til ved kernetransplantation. Et flertal i Etisk Råd anbefalede i februar 2001 at tillade terapeutisk kloning i fremtiden dvs. kernetransplantation på menneskeceller med henblik på udvikling af stamceller til medicinsk forskning. Stamceller kan udvikle sig til alle celletyper og har derfor potentialet til at helbrede degenerative sygdomme, hvor celler langsomt dør og ikke erstattes. I første omgang anbefaler Etisk Råd dog, at forskning på embryonale stamceller begrænses til tiloversblevne embryoner fra reagensglas-behandling. Hvis regeringen følger anbefalingerne fra Etisk Råd, vil Danmark få en lovgivning der på linje med England, Sverige og Japan tillader kloning af mennesker i få og kontrollerede tilfælde, og aldrig med henblik på at skabe et færdigudviklet individ.
Etisk Råd mener, at man ikke bør acceptere frembringelsen af mennesker ved hjælp af kernetransplantation og udtalte 1. marts: »Reproduktiv kloning vil være en krænkelse af menneskets værdighed. Det vil have negative konsekvenser for et menneske at vide, at det er blevet til som klon (ret til en åben fremtid). Det vil være udtryk for en tilsidesættelse af respekten for fosteranlægs moralske status at tillade reproduktiv kloning.«

Kyllinger på samlebånd
Inden for landbruget er der store gevinster ved at fremavle de højstydende dyr og afgrøder. Kyllinger og køer er ligesom flere andre dyr blevet klonet, og i USA er kød fra klonede dyr tæt på at lande på middagsbordet. Californiske Origen Therapeutics har offentliggjort planer om at producere kyllinger på samlebånd ved hjælp af kloning for på den måde at sikre gode æglæggere eller hurtigtvoksende kyllinger. Ligeledes er køer med meget høj mælkeproduktion blevet klonet.
Som det seneste har firmaet Immerge Bio Therapeutics, som er en del af den schweiziske medicinalgigant Novartis, klonet fire genmanipulerede grislinger. Grislingerne blev klonet fra grise-celler, hvor genet for en galaktosyl-transferase var blevet ændret til en ufunktionel version. En af de største hindringer for transplantation af væv fra grise til mennesker er, at vores immunforsvar afstøder f.eks. et grisehjerte. Det gen, som er inaktiveret i de klonede grislinger, overfører normalt sukkergrupper, som er specifikke for grise, og derfor får vores immunforsvar til at reagere. De nye genmanipulerede grise danner ikke disse sukkergrupper og kan derfor være et stort skridt på vejen mod xeno-transplantation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her